آیا زمین هیچگاه از پیامبر و حجت الهی خالی نبوده؟

پیامبر و حجت الهی

پرسش: اینکه میگویند زمین هیچگاه از پیامبر و حجت اهلی خالی نبوده ونمیشود پس فاصله بین رسالت حضرت عیسی وپیامبر اکرم زمین از حجت خالی نبوده؟

در ابتدا باید گفت :
فاصله بعد از حضرت عیسی (ع) تا ظهور حضرت محمد (ص) حدود ششصد سال بوده است. قرآن می‏فرماید: یا اهل الکتاب قد جاءکم رسولنا یبیّن لکم علی فتره من الرّسل؛ (1) ای اهل کتاب ! رسول – با فترت و فاصله‏ای از رسولان – به سوی شما آمد تا حقایق را برای شما بیان نماید.
از این آیه روشن می‏شود که:
این فاصله اختصاص به فقدان حضرت عیسی ندارد ؛ بلکه هم زمان و بعد از حضرت مسیح پیامبران و رسولان دیگری بوده اند ؛ به عنوان نمونه حضرت یحیی و ذکریا معاصر حضرت عیسی بودند. جرجیس پیامبر به نقل روضه الصفا از شاگردان حواریون حضرت عیسی بوده و در شهر فلسطین مقیم بوده است. این‏ها و شاید ده‏ها پیامبر دیگر هادیان مردم بوده‏اند. بعضی مردم را به دین عیسی و برخی به آئین ابراهیم خلیل دعوت می‏کرده‏اند.
البته از این آیه روشن می شود که:
در مقطعی پیامبری بین مردم وجود نداشته، اما نباید از یاد برد که انبیا پس از خود اوصیا و جانشینانی را در بین مردم باقی می گذاشتند که حقیقت خالی نبودن زمین از حجت الهی در آنها تجلی داشته باشد ؛ امام علی (ع) در نهج البلاغه می‏فرماید: هرگز زمین از حجت الهی خالی نیست ،خواه پنهان باشند و یا آشکار. (2)
از روایات متعدد هم این حقیقت به دست می آید که انبیا دارای اوصیا و جانشینانی پس از خود بوده اند، مثلا رسول خدا فرمود: آقا و سید پیامبران هستم و اوصیای من سید و آقای اوصیای پیامبران هستند. (3)
همچنین فرمود: بعد از من به تعداد نقبا و وزرای حضرت موسی دوازده نقیب و رهبر خواهد آمد. (4)
از این روایت هم معلوم می گردد که حضرت موسی هم اوصیایی داشتند که اتفاقا تعداد آن ها هم دوازده نفر بود.
بنا بر این وصایت و خلافت ، در همه پیامبران الهی بوده ، یعنی هر پیامبری برای بعد از خود وصی تعیین کرده است، البته احتمال دارد تعداد اوصیای پیامبری با اوصیای پیامبر دیگر فرق داشته باشد. اما در مقطع زمانی بین حضرت عیسی و پیامبر لااقل اوصیای حضرت مسیح در بین مردم حضور داشته اند که یکی پس از دیگری در بین مردم به امامت رسیده، به انجام وظایف وصایت خویش مشغول بوده اند.
در متون اسلامی و کتاب مقدس مسیحیان آمده است که :
رهبری مسیحیان پس از حضرت عیسی (ع) بر عهده وصی حضرت، شمعون بن حمون (معروف به پطرس) بود. او که در رأس حواریون قرار داشت، مسئولیت های حضرت عیسی را بعد از او بر عهده گرفت. به نوشته انجیل متی حضرت عیسی به او گفت: کلیدهای ملکوت آسمان را به تو می‌سپارم. (5)
البته در روایات اسلامی تاکید شده : حضرت عیسی دوازده وصی داشت (6) که اولین آنان شمعون بن حمون بود.
در برخی از روایات دیگر آمده است: «ذریب بن ثملا» یکی دیگر از اوصیای حضرت عیسی بود.(7) حضرت صادق (ع) نیز فرمود: آخرین وصی حضرت عیسی مردی بود به نام بالط. (8)
در مجموع از برخی شواهد به دست می آید که وصایت و هدایت خاص تا زمان رسول خدا ادامه داشت ،حتی قرائنی دلالت دارد که احتمالا سلمان فارسی که نام اصلی اش روزبه بود، از اوصیای حضرت عیسی یا واسطه بین آخرین وصی حضرت مسیح با رسول خدا به شمار می‌ آید. (9) بنا بر این در زمان فترت نیز زمین از حجت الهی خالی نبوده است.

______________________________________________
پی نوشت‏ها:
1. سوره مائده، آیه 19.
2. نهج البلاغه، کلمات قصار 147.
3. بحارالأنوار، ج 8، ص 22، نشردار الاحیا التراث العربی بیروت1403 ق
4. همان، ج 36، ص 133 و ص 299.
5. انجیل متی، فصل 16، نشر نور جهان ،تهران 1941 م .
6. کافی، ج 1، ص 532 ، نشر دار الکتب اسلامیه ، تهران 1388 ق .
7. کنز الفوائد، ج 1، ص 142، نشراسلامیه ،تهران ،بی تا .
8. بحار الانوار ،ج 17، ص 141.
9. روضه الواعظین، ج 2، ص 278 ، نشر نی ، تهران ، 1366 ش .

دکمه بازگشت به بالا