عراق|از حمایت حکیم از السودانی تا تحرکات صدر در آستانه جلسه انتخاب رئیس جمهور
به نظر میرسد که عراق با توجه به جلسه فردای پارلمان این کشور برای انتخاب رئیس جمهور و تحرکات صدریها برای برگزاری تظاهرات آبستن تحولات جدید است. – اخبار بین الملل –
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «عمارحکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق در واکنش به تحولات اخیر در منطقه الخضراء و نامزدی السودانی برای نخست وزیری عراق، بیان کرد: چارچوب هماهنگی بر نامزدی السودانی پافشاری میکند.
رهبر جریان حکمت ملی عراق تاکید کرد: چارچوب هماهنگی همچنان بر نامزدی «محمد شیاع السودانی» برای تصدی نخست وزیری پافشاری میکند.
وی افزود: جریان صدر به هر نامزد دیگری غیر از السودانی که معرفی شود، اعتراض میکند.
حکیم از نحوه برخورد نیروهای امنیتی با طرفداران صدر و اجازه دادن به آنها برای ورود به منطقه الخضراء هم انتقاد کرد.
استقبال اتحادیه اسلامی کردستان از نامزدی السودانی
«جمال کوچر» نماینده اتحادیه اسلامی کردستان عراق امروز جمعه از نامزدی «محمد شیاع السودانی» از سوی هیئت هماهنگی برای تصدی نخست وزیری استقبال کرد.
وی بیان کرد: اینکه هیئت هماهنگی توانسته است که نامزد نخست وزیری را معرفی کند، سرآغاز گشایش بن بست سیاسی است که عراق بیش از 9 ماه است به درازا انجامیده است.
این نماینده پارلمان عراق به چالشهای پیش روی محمد شیاع السودانی هم اشاره کرد.
بغداد در آستانه تظاهرات فردا همزمان با جلسه پارلمان عراق
بغداد الیوم از حضور «ابومصطفی الحمیداوی» مسئول سرایا السلام به همراه یکی از معاونان مقتدی صدر در میدان التحریر در مرکز بغداد در آستانه تظاهرات فردای طرفداران صدر همزمان با برگزاری نشست پارلمان خبر داد.
دیدار مثبت مسئولان حزب دموکرات و اتحادیه میهنی
یک مسئول عالیرتبه در حزب دموکرات کردستان اعلام کرد که دیدار روز گذشته بین «بافل طالبانی»، رهبر حزب اتحادیه میهنی و «فواد حسین»، رئیس کمیته مذاکره از سوی حزب دموکرات کردستان در خصوص پرونده ریاست جمهوری عراق مثبت بوده است.
این مسئول عالیرتبه افزود که فواد حسین پس از دیدار با طالبانی در بغداد به اقلیم کردستان عراق میرود تا گفتگوها و نشستها را ادامه دهد.
بافل طالبانی و فواد حسین روز پنجشنبه در خصوص تشکیل دولت جدید عراق و موضوع انتخاب رئیس جمهور این کشور با یکدیگر دیدار کردند.
گفتوگو میان احزاب کُرد برای تعیین رئیس جمهور عراق در حالی ادامه دارد که چارچوب هماهنگی پیشتر «محمد شیاع السودانی» را به عنوان نامزد نهایی خود برای پست نخست وزیری عراق معرفی کرد.
گزارش یک رسانه عربی از حمله طرفداران صدر به مقر پارلمان عراق
از سوی دیگر پایگاه خبری «عربی پست» در گزارشی درباره روند سیاسی عراق آورده است: ورود «هواداران جریان صدر» به منطقه الخضراء بغداد و ورود به ساختمان پارلمان عراق پیامی روشن در مخالفت عملی با تلاشهای چارچوب هماهنگی گروههای شیعی در تشکیل دولت بدون حضور آنهاست. اما این بنبست سیاسی پس از ناکامی در تشکیل دولت به کجا منتهی خواهد شد؟ آیا بازگشت به صندوقهای رای تنها راهکار برای پایان دادن به وضعیت کنونی است؟
عراق از چهارشنبه گذشته یعنی 27 ژوئیه جاری وارد طولانیترین دوره انسداد سیاسی پس از انتخابات پارلمانی اخیر شده است و گروههای سیاسی عراقی تاکنون موفق به انتخاب رئیس جمهوری و تشکیل دولت جدید نشدهاند؛ امری که پس از افزایش قیمت جهانی نفت و به تبع آن، افزایش درآمدهای نفتی عراق انجام اصلاحات اقتصادی و پیشبرد پروژهها و حتی تصویب قانون بودجه سال جاری را با اما و اگر مواجه کرده است.
اکنون در حالی که بیش از 9 ماه از برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در 10 اکتبر گذشته میگذرد، دولت جدید تشکیل نشده است تا عراق رکورد عدم انتخاب رئیس جمهوری و نخستوزیر جدید را با 292 روز ثبت کند، این در حالی است که پیش از این در سال 2010 میلادی رکورد عدم تشکیل دولت پس از برگزاری انتخابات 289 روز بود که در پایان با نخستوزیری مجدد نوری المالکی به پایان رسید.
در شرایطی که دولت مصطفی الکاظمی به پیشبرد امور روزانه ادامه میدهد، به نظر میرسد ناکامی احزاب در توافق بر سر تشکیل دولت جدید به این معناست که دولت الکاظمی به فعالیت خود به عنوان دولت انتقالی تا زمان برگزاری انتخابات جدید ادامه خواهد داد.
در تحولی جدید که نشانگر تداوم بنبست سیاسی است، شامگاه چهارشنبه طرفدار جریان صدر به ساختمان پارلمان عراق یورش بردند و شعارهایی علیه رقبای سیاسی این جریان و مشخصا نامزدی «محمد شیاع السودانی» برای تصدی منصب نخست وزیری سر دادند.
از زمان حمله امریکا و سقوط رژیم بعث، منصب نخستوزیری در اختیار احزاب شیعی، منصب ریاست جمهوری متعلق به احزاب کُرد و ریاست پارلمان به گروههای سیاسی اهل سنت تعلق داشته است اما اختلافات سیاسی این بار منجر به طولانی شدن بسیار روند تشکیل دولت جدید شده است.
در همین رابطه، جریان صدر پس از ناکامی در تشکیل «دولت اکثریت ملی» تصمیم به خروج از روند سیاسی عراق گفت؛ اما کنشگری خود را از طریق افکار عمومی و اعتراضات خیابانی ادامه میدهد و با متهم کردن المالکی به فساد و پروندههای دیگر به خصوص فایل صوتی به بیرون درز کرده درباره صحبتهای جنجالی المالکی، وی را ناچار به کنارهگیری از رقابت برای منصب نخست وزیری کرد و اکنون نیز مخالفت خود را با السودانی به دلیل عضویت در حزب الدعوه و نزدیک بودن به المالکی اعلام کرده و در روندی کلی به دنبال ناکام گذاشتن چارچوب هماهنگی در تشکیل دولت جدید است.
در همین رابطه، یکی از اعضای دفتر سیاسی جریان صدر اظهار داشت: السودانی تنها سایه المالکی است.
پیام صدر به رقبای سیاسیاش چیست؟
«نظیر الکندوری»، تحلیلگر عراقی امور سیاسی گفت: حمله تظاهراتکنندگان به ساختمان پارلمان به مثابه پیامی فوری از جریان صدر به چارچوب هماهنگی و به خصوص نوری المالکی است مبنی بر اینکه به حاشیه راندن این جریان به عنوان برنده نخست انتخابات پیشین امکانپذیر نیست.
الکندوری بیان کرد: پیشبینی میکنم تنها راهکار، حرکت کشور در مسیر برگزاری انتخابات زودهنگام دیگر است. پس از اعلام چارچوب هماهنگی در نامزدی السودانی، طرفداران جریان صدر در شبکههای اجتماعی شروع به مخالفت و محکوم کردن این انتخاب کردند.
وی گفت: دلیل مخالفت جریان صدر این است که المالکی، السودانی را نامزد کرده است وی سایه المالکی خواهد بود به ویژه که السودانی یکی از اعضای حزب الدعوه به ریاست المالکی است که در سال 2019 میلادی پس از اعتراضات مردمی اعلام کرده از این حزب استعفا داده است همچنین اختلافات جریان صدر و چارچوب هماهنگی بیشتر به دلیل اختلافات قدیمی صدر و المالکی است.
این کارشناس عراقی اظهار داشت: صدر تلاش دارد تا همان کاری را بکند که چارچوب هماهنگی با وی کرد و نگذاشت علیرغم اینکه جریان صدر بیشترین کرسی را در انتخابات به دست آورد، دولت مدنظر خود را تشکیل دهد لذا وی نیز اجازه نخواهد داد چارچوب هماهنگی دولت متبوع خود را تشکیل دهد.
این بنبست سیاسی و عدم تصویب بودجه سال جاری بر پروژههای زیربنایی و اصلاحات اقتصادیی تاثیر گذاشته است و مردم عراق میگویند، علیرغم افزایش بی سابقه درآمدهای نفتی اما پرونده خدمات رسانی و وضعیت اقتصادی بدتر شده است.
«محمد محمد»، کارمند بازنشسته عراقی که ساکن شهر الناصریه است، گفت: دولت وجود ندارد و بودجه هم به تصویب نرسیده است، خیابانها پر از چاله است، آب و برق مکرر قطع میشود، وضعیت درمانی و آموزشی بحرانی است.
بنبست سیاسی به کدام سمت و سو منتهی خواهد شد؟
معمولا تشکیل دولت جدید عراق چند ماه زمان میبرد تا همه گروههای سیاسی مهم به توافق برسند اما این بار اختلافات تنها محدود به انتخاب نخست وزیر نیست بلکه دو حزب اصلی اقلیم کردستان یعنی حزب دموکرات و اتحادیه میهنی تاکنون موفق به توافق بر سر نامزد واحد منصب ریاست جمهوری نشدهاند؛ منصبی که باید نامزد نخست وزیری را مامور تشکیل کابینه جدید کند.
الکندوری در این باره گفت: انتخاب زمان یورش به پارلمان توسط طرفداران جریان صدر بدون برنامهریزی نبوده است بلکه این اقدام درست چند روز پیش از برگزاری جلسه روز شنبه پارلمان در انتخاب رئیس جمهوری جدید علیرغم عدم توافق کُردها و سپس تشکیل دولت جدید از سوی نامزد فراکسیون اکثریت صورت گرفته است.
وی گفت: لذا این تظاهرات به عنوان پیام مخالفت صدر با نامزد چارچوب هماهنگی و نزدیک به المالکی است و بدین معناست که جریان صدر علیرغم خروج از پارلمان همچنان بازیگری فعال در عرصه سیاسی عراق است
به گفته وی، از روند امور پیداست که اختلافات عمیق میان چارچوب هماهنگی و جریان صدر به مرحلهای دشوار و غیر قابل حل رسیده است و برخی از سیاسیون شروع به مطرح کردن درخواستها برای ابقای دولت کنونی الکاظمی و آمادگی برای برگزاری انتخابات جدید کردهاند تا بن بست سیاسی کنونی به پایان رسد.
نتیجه جلسه چارچوب هماهنگی عراق / نشست امنیتی الکاظمی برای بررسی حادثه منطقه الخضراءواکنش برهم صالح به ورود معترضان به ساختمان پارلمان عراقبیانیه چارچوب هماهنگی در واکنش به حوادث امروز الخضراء و پارلمان عراق
انتهای پیام/

منبع: تسنیم
کلیدواژه: اخبار عراق
اخبار عراق
ساختمان پارلمان
محمد شیاع السودانی
انتخاب رئیس جمهور
برگزاری انتخابات
نامزدی السودانی
تشکیل دولت جدید
چارچوب هماهنگی
منطقه الخضراء
پارلمان عراق
جریان صدر
بن بست سیاسی
حزب دموکرات
نخست وزیری
سیاسی عراق
السودانی، لایق نخستوزیری عراق است
نماینده عضو حزب عدالت کردستان تأکید کرد که السودانی بهترین گزینه برای نخست وزیری عراق است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، سلیم حمزه نماینده عضو حزب عدالت کردستان عراق امروز سهشنبه (چهارم مرداد) از نامزدی محمد شیاع السودانی برای نخست وزیری این کشور استقبال کرد.
حمزه به پایگاه خبری المعلومه گفت: حزب عدالت، نامزدی السودانی برای منصب نخست وزیری از سوی چارچوب هماهنگی را خوب و مورد قبول میداند.
وی با بیان اینکه «این منصب، لایق السودانی است»، تصریح کرد: علت این است که وی، یک شخص آرام است که پرونده فعالیتهای دولتی وی نیز پاک است؛ لذا میتواند مرحله آینده را رهبری کند».
این نماینده کُرد خاطر نشان کرد: السودانی نزد احزاب سیاسی کردستان به جز حزب دموکرات، مقبولیت دارد. این حزب هم هنوز رسما موضع خود را اعلام نکرده است، ولی اشارههای غیر رسمی از سوی اعضای آن مبنی بر تأیید وی (السودانی) وجود دارد».
وی در پایان تأکید کرد که احتمالا السودانی پس از مأمور به تشکیل کابینه شدن توسط رئیس جمهور آینده، موفق به کسب رأی اعتماد خواهد شد.
اعضای کمیته سیاسی احزاب شیعه عراقی موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) در نشست بعدازظهر دوشنبه سوم مرداد ماه، که در منزل «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح برگزار شد، السودانی را نامزد الاطار، برای نخستوزیری معرفی کردند تا در زمان خود رسماً در پارلمان معرفی شود.
السودانی متولد ۱۹۷۰ میلادی در بغداد است (۵۲ ساله). وی در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ و در دوران نخست وزیری حیدر العبادی، وزیر کار و امور اجتماعی بود. در سال ۲۰۱۶ هم وزیر صنعت بود. وی از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، عهدهدار وزارت حقوق بشر عراق هم بود. او همچنین از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰، استاندار «میسان» بود.
در پی معرفی نامزد نهایی نخستوزیری از جانب چارچوب هماهنگی، برخی از گروهها و چهرههای سیاسی با انتشار بیانیه یا پستهایی در شبکههای اجتماعی از این انتخاب حمایت کردند.
عراق|از حمایت حکیم از السودانی تا تحرکات صدر در آستانه جلسه انتخاب رئیس جمهور