pcos چیست
سندرم تخمدان پلی کیستیک و ناباروری
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع است که 5-10٪ از زنان را مبتلا میکند. مثل همه سندرم ها ، PCOS شامل مجموعهای از علائم است که ممکن است با هم یا به تنهایی مشاهده شوند. به همین دلیل زنان مبتلا به PCOS علائم یکسانی ندارند. برای تشخیص PCOS، خانم باید دو علامت از سه علائمی که گفته میشود را دارا باشد: اختلال تخمک گذاری ( پریودهای نامرتب)، سطح تستوسترون بالا (هیپرآندروژنیسم) و شکل تخمدان در سونوگرافی ( تخمدانهای پلی کیستیک).
چگونه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص این سندرم لازم است که پس از اخذ شرح حال دقیق خانم توسط پزشک معاینه فیزیکی شود، سپس با استفاده از سونوگرافی و انجام آزمایش خون تشخیص نهایی داده میشود. در شرح حال، زنانی که به PCOS مبتلا هستند ممکن است از قاعدگی نامنظم یا فواصل بسیار طولانی بین پریودها شکایت کنند. همچنین ممکن است اضافه وزن داشته باشند، افزایش رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) و آکنه (جوش) در این افراد دیده میشود و یا دچار ناباروری هم باشند. در سونوگرافی این زنان، تخمدانهای بزرگ و حاوی کیستهای کوچک بسیار زیاد در این تخمدانها رویت میشود. آزمایش خون ممکن است قند خون بالا، کلسترول بالا و یا افزایش میزان هورمونهای مردانه را نشان دهد.
چه خطراتی زنان مبتلا به PCOS را تهدید می کند؟
برخی از این خطرات به اختلال تخمک گذاری و عدم وقوع پریود به صورت منظم ارتباط دارد. وقتی تخمکگذاری اتفاق نمیافتد، چرخه معمول هورمون قطع و باعث میشود که دیواره رحم در معرض سطح ثابت استروژن قرار گیرد، به این ترتیب، لایه آندومتر بیش از حد ضخیم شده و باعث خونریزیهای غیرطبیعی در خانم میشود. همچنین ممکن است منجر به سرطان آندومتر یا مقدمه شروع تغییرات پیش سرطانی شود. به علاوه، عدم تخمک گذاری منظم، میتواند ناباروری هم ایجاد کند. ضمن آنکه، سندرم متابولیک در زنان مبتلا به PCOS شایعتر است. علائم سندرم متابولیک شامل چاقی شکمی، کلسترول بالا، فشار خون بالا و مقاومت به انسولین یا دیابت است. هر یک از این علائم، خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد. نکته مهم آن است که چاقی در زنان مبتلا به PCOS شایع است.
ناباروری در زنان مبتلا به PCOS چگونه درمان میشود؟
یکی از راههای درمان ناباروری در بیماران مبتلا به PCOS ایجاد تخمک گذاری؛ استفاده از دارو است. کلومیفن سیترات و لتروزول داروهای خوراکی هستند که برای تحریک تخمک گذاری بیماران مبتلا به PCOS معمولا تجویز میشود. در صورت عدم موفقیت در ایجاد تخمک گذاری با داروهای خوراکی، ممکن است پزشک معالج شما داروهای تحریک کننده تخمدان به نام گنادوتروپین تجویز نماید. به دلیل اینکه ممکن است در هنگام استفاده از این داروها، تحریک بیش از حد تخمدان رخ دهد، لازم است که این خانمها در زمان استفاده از این داروها به صورت دقیق تحت کنترل باشند. اگر خانمی اضافه وزن داشته باشد، کاهش وزن میتواند به بهبود الگوی تخمک گذاری و افزایش شانس باروری کمک کند. داروهای حساس به انسولین مانند متفورمین هم میتوانند در افزایش شانس تخمک گذاری کمک کنند، به علاوه استفاده از متفورمین ممکن است خطر ابتلا به دیابت یا سندرم متابولیک را کاهش دهد.
تخمدان پلی کیستیک (PCO) در زنانی که قصد باردار شدن ندارند چگونه درمان می شود؟
اگر هدف درمان حاملگی نیست، معمولاً توصیه به مصرف داروهای هورمونی جهت اصلاح علائم PCOS میشود. قرص های ضد بارداری خوراکی اغلب برای کاهش رشد موهای اضافی و آکنه استفاده میشوند. همچنین این قرصها دوره قاعدگی را منظمتر و از بارداری و برخی از انواع سرطان جلوگیری میکند. همانطور که گفته شد، به نظر میرسد که متفورمین ممکن است خطر ابتلا به دیابت یا سندرم متابولیک را کاهش دهد. به علاوه، موهای زائد و آکنهها را هم میتوان با تجویز داروهایی که هورمونهای مردانه را کاهش میدهند، درمان کرد. در صورت عدم پاسخ به درمان یا طولانی شدن درمان موهای زائد، الکترولیز و لیزر درمانی موهای زائد توصیه میشود.
نکات مربوط به رژیم و سبک زندگی برای درمان PCOS
در درمان PCOS معمولاً تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، تغذیه و ورزش نقش بسیار مهمی دارد. کاهش تنها 5 تا 10 درصد از وزن بدن میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود علائم PCOS کمک کند. در ضمن کاهش وزن، خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی را کاهش مییابد. همچنین، در بسیاری از زنان مبتلا به PCOS سطح آندروژن، کلسترول و انسولین را هم کاهش میدهد. هر رژیمی که به شما در کاهش وزن کمک کند میتواند به بهبود شرایط شما کمک کند. با این حال، برخی از رژیمهای غذایی ممکن است دارای مزایایی نسبت به رژیمهای دیگر باشند. مطالعات مقایسه رژیمهای غذایی برای PCOS نشان داده است که رژیمهای کم کربوهیدرات هم برای کاهش وزن و هم برای کاهش سطح انسولین موثر هستند. رژیم غذایی که شامل میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند به تنظیم بهتر چرخه قاعدگی کمک کند. چندین مطالعه نشان داده است که 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط حداقل 3 روز در هفته میتواند به کاهش وزن زنان مبتلا به PCOS کمک کند. ضمن آنکه، کاهش وزن با ورزش باعث بهبود تخمک گذاری و کاهش سطح انسولین میشود. در صورتی که ورزش همراه با یک رژیم غذایی سالم انجام شود بسیار مفیدتر است. رژیم غذایی به علاوه ورزش به شما کمک میکند تا وزن بیشتری نسبت به رژیم یا ورزش به تنهایی کم کنید و خطرات دیابت و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
برخی شواهد نشان میدهد که طب سوزنی میتواند به بهبود PCOS کمک کند، اما تحقیقات بیشتری لازم است. در مجموع باید در نظر داشت که درمان هر فرد باید متناسب با نیازها، علائم و شرایط خاص هر خانم میباشد و ممکن است با گذشت زمان تغییر کند. با پزشک معالج خود صحبت کنید تا بهترین روش درمان برای شما اتخاذ شود.
لطفا مرتب سایت h ps:v h c. ums.ac.i چک کنید و این سایت را به دوستانتان معرفی کنید. منتظر مطلب بعدی ما باشید.
منابع
h ps:www.as m.o g
h ps:www. cog.o g.uk
h ps:www.heal hli e.com
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
تنبلی تخمدان چیست؟
یکی از علل شایع قاعدگی های نامنظم در زنان، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان می باشد. سندرم تخمدان پلی کیستیک، در ۵ الی ۱۰ درصد زنان، دیده می شود. این سندرم در اثر بالا رفتن هورمون های مردانه (آندروژن ها) در زنان، و عدم تخمک گذاری در برخی سیکل های قاعدگی، ایجاد می شود. افزایش هورمون های مردانه همچنین ممکن است با علائم دیگری مانند افزایش رشد موهای صورت، آکنه و نازک شدن موهای سر در زنان همراه باشد. اکثر افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (نه همه آن ها) چاق و در معرض ابتلا به دیابت در آینده هستند. اگرچه درمان قطعی برای برطرف کردن کامل علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد، اما درمان های متعددی برای کنترل علائم و عوارض آن پیشنهاد شده است. در ادامه در مورد موضوع سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست و علل، علائم و درمان PCOS یا تنبلی تخمدان، بیشتر توضیح داده شده است.
علت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان، در اثر افزایش هورمون های مردانه و اختلال در عملکرد طبیعی تخمدان ها ایجاد می شود. به طور طبیعی در هر سیکل قاعدگی، یک فولیکول در تخمدان که حاوی سلول تخم می باشد، رشد کرده و یک تخمک آزاد می کند، که به این پدیده “تخمک گذاری” گفته می شود. در اثر ترکیب تخمک با اسپرم، لقاح صورت گرفته که می تواند منجر به بارداری شود. در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، در هر سیکل قاعدگی تعداد زیادی فولیکول رشد می کنند، اما متاسفانه هیچ یک موفق به تحریک تخمک گذاری نمی شوند. لذا درجاتی از اختلال باروری در مبتلایان به این سندرم، دیده می شود.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
از شایع ترین علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان می توان به نامنظمی های قاعدگی، تاخیر در شروع سیکل قاعدگی، افزایش موهای زائد بدن و کاهش موهای سر، آکنه و اختلال باروری اشاره کرد. همچنین افسردگی، اضطراب و اختلال عملکرد جنسی نیز در برخی از مبتلایان دیده شده است. در ادامه به تفصیل به پاسخ این سوال می پردازیم که علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
نامنظمی قاعدگی
ممکن است بین دو سیکل قاعدگی چندین ماه تاخیر ایجاد شده و پس از چندین ماه، خونریزی های شدید و طولانی مدت ایجاد شود. زنان مبتلا به این سندرم، معمولا کمتر از ۶ الی ۸ سیکل قاعدگی را در سال تجربه می کنند. همچنین به جهت عدم وجود تخمک گذاری، ضخامت آندومتر افزایش یافته و ریسک ابتلا به سرطان آندومتر در زنان مبتلا به این سندرم افزایش می یابد. کاهش وزن نقش مهمی در منظم شدن سیکل های قاعدگی در مبتلایان دارد.
افزایش رشد موهای بدن و آکنه
افزایش رشد موهای بدن به طور معمول در پشت لب ، گونه ها، گردن، قفسه سینه، شکم، بازوها و قسمت داخلی ران پاها در مبتلایان به این سندرم دیده می شود.
مشکلات قلبی
به علت اضافه وزن و مقاومت به انسولین، ریسک حمله های قلبی در مبتلایان به این سندرم افزایش می یابد. کاهش وزن با کاهش مقاومت به انسولین، نقش مهمی در پیشگیری از حملات قلبی در این افراد دارد.
ناباروری
با توجه به اختلال در روند طبیعی تخمک گذاری، بارداری در این افراد مشکل بوده و به زمان طولانی تری نیاز دارد.
روش تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
تست آزمایشگاهی مشخص و قطعی جهت تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان وجود ندارد. پزشک ممکن است با بررسی علائم افزایش آندروژن و نامنظمی سیکل های قاعدگی در فرد، بررسی مقدار آندروژن ها در خون و سونوگرافی از تخمدان ها و دیدن کیست های متعدد در آن ها، تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک را برای شما مطرح نماید. همچنین پیش از تشخیص قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک، باید علل دیگر نامنظمی قاعدگی مثل اختلالات تیروئید و هورمون پرولاکتین بررسی شوند.
سونوگرافی تخمدان پلی کیستیک
سونوگرافی، یکی از روش های تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک توسط امواج صوت می باشد. سونوگرافی از طریق واژن بهتر از سونوگرافی معمولی از طریق شکم می باشد و دقت بالاتری جهت تشخیص کیست های تخمدان دارد. سونوگرافی همچنین جهت بررسی ضخامت جدار رحم نیز کمک کننده می باشد. سونوگرافی روشی بی خطر و ارزان قیمت جهت تشخیص PCOS می باشد.
آیا تخمدان پلی کیستیک خطرناک است؟
اگرچه که تخمدان پلی کیستیک به تنهایی بیماری خطرناک و کشنده ای نمی باشد، اما شانس بروز عوارض زیر متعاقب ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک افزایش می یابند:
کاهش وزن و درمان دارویی تخمدان پلی کیستیک، از نقش موثری در پیشگیری از بروز عوارض این بیماری برخوردار می باشند.
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان در هر فرد با توجه به میزان و شدت علائم، متفاوت می باشد. ازجمله درمان های رایج سندرم تخمدان پلی کیستیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
قرص های جلوگیری از بارداری
از جمله موثرترین درمان های ، می توان به قرص های جلوگیری از بارداری حاوی استروژن و پروژسترون اشاره کرد. مصرف این قرص ها نقش مهمی در تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از ابتلا به سرطان آندومتر دارد. همچنین به کاهش آکنه و موهای زائد بدن نیز کمک می کنند. البته با قطع این داروها، تاثیر آن ها نیز از بین رفته و منجر به بازگشت مجدد علائم می شود. ازجمله عوارض شایع این قرص ها می توان به درد پستان ها، تهوع، افزایش وزن اندک و نفخ اشاره کرد، که معمولا طی دو الی سه ماه پس از شروع مصرف، برطرف می شوند.
پروژستین
یکی دیگر از راه های تنظیم چرخه قاعدگی در مبتلایان به این سندرم، استفاده از قرص های حاوی پروژستین می باشد. باید دقت کنید که قرص های حاوی پروژستین به تنهایی، برخلاف قرص های ترکیبی نقشی در درمان پرمویی و آکنه و جلوگیری از ابتلا به سزطان آندومتر ندارند.
از بین بردن موهای زائد
از جمله سایر راه حل های از بین بردن موهای زائد، می توان به استفاده از لیزر، و داروهای خط دوم مانند اسپیرونولاکتون اشاره کرد.
کاهش وزن
کاهش ۵ الی ۱۰ درصد از وزن بدن، نقش مهمی در کاهش مقاومت به انسولین و ابتلا به دیابت، تنظیم چرخه قاعدگی، کاهش سطح هورمون های مردانه، کاهش رشد موهای زائد و سایر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد.
متفورمین
متفورمین در کمک به کاهش وزن بدن و تنظیم چرخه قاعدگی در مبتلایان به این سندرم نقش دارد. این دارو بر روی کاهش موهای زائد و کمک به باروری تاثیری ندارد.
چگونه با تخمدان پلی کیستیک باردار شویم؟
در هر سیکل قاعدگی ماهانه طبیعی در زنان، یک تخمک از تخمدان ها آزاد می شود که می تواند توسط اسپرم بارور گردد و به تخم تبدیل گردد. در صورت عدم برخورد با اسپرم، این تخمک با وقوع خونریزی قاعدگی از بدن دفع می گردد و سیکل ماهانه بعدی آغاز می گردد.
در بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان، تخمک گذاری در برخی سیکل های قاعدگی انجام نمی شود (برحسب شدت بیماری عدم تخمک گذاری ممکن است در برخی یا تمام سیکل های قاعدگی رخ دهد). عدم وقوع تخمک گذاری در زنان منجر به درجاتی از ناباروری می گردد. در پاسخ به این سوال که چگونه با تخمدان پلی کیستیک باردار شویم، روش های درمانی متعددی پیشنهاد شده است. از جمله داروهای موثر جهت افزایش شانس بارداری، می توان به داروهای زیر اشاره نمود:
کلومیفن
کلومیفن، نوعی داروی خوراکی به صورت قرص می باشد که توسط سازمان غذا و دارو برای کمک به باردار شدن در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک تایید شده است. کلومیفن، به تحریک تخمک گذاری در سیکل های قاعدگی ماهانه کمک می کند و منجر به وقوع تخمک گذاری در ۸۰ درصد سیکل های ماهانه می گردد. حدود ۵۰ درصد زنان پس از مصرف این دارو، بارداری موفقی داشته اند و کودک سالمی توسط آن ها متولد گشته است.
لتروزول
لتروزول نیز نوعی داروی خوراکی می باشد که توسط سازمان غذا و دارو برای درمان سرطان سینه در زنان مورد تایید قرار گرفته است. اگرچه که این دارو برای تحریک تخمک گذاری در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک تایید نشده است، اما تحقیقات متعددی از اثر مثبت آن بر روی افزایش قدرت بارداری در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک حمایت کرده اند. اثر لتروزول در بسیاری از مطالعات بالینی که جهت بررسی قدرت بارداری در تخمدان پلی کیستیک طراحی شده اند، بیشتر از کلومیفن می باشد و به عنوان خط اول درمان ناباروری نیز پیشنهاد شده است.
متفورمین
برخی تحقیقات از اثر مثبت متفورمین در افزایش قدرت بارداری به دنبال مصرف همزمان کلومیفن و متفورمین حمایت کرده اند. البته نقش متفورمن در افزایش شانس بارداری در بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک ثابت نشده است و نیازمند مطالعات کامل تر می باشد.
گنادوتروپین ها
چنانچه بارداری متعاقب مصرف کلومیفن و لتروزول به وقوع نپیوندد، می توان از گنادوتروپین ها (آمپول های تزریقی هورمونی) جهت القای تخمک گذاری استفاده نمود. چند قلوزایی (دو، سه یا چهارقلویی) از عوارض مهم این داروی تزریقی می باشد.
لقاح خارج از رحم (IVF)
لقاح خارج رحم نیز یکی دیگر از روش های بارداری در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشد. برخی پزشکان این روش را ارجح بر گنادوتروپین ها می دانند. به توصیه این دسته از پزشکان بهتر است از لقاح خارج رحم در صورت شکست درمان با کلومیفن و لتروزول استفاده گردد. این روش با افزایش خطر چند قلویی همراه نمی باشد، اما گران قیمت می باشد.
درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک
درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک همزمان با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، نقش موثری در افزایش اثر داروهای تجویز شده ایفا می کند. از جمله روش های درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کاهش وزن
حتی مقادیر اندک کاهش وزن، از نقش موثری در کاهش مقاومت به انسولین و ابتلا به دیابت، تنظیم چرخه قاعدگی و افزایش بارداری، کاهش سطح هورمون های مردانه، کاهش رشد موهای زائد و سایر علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک برخوردار می باشد.
رژیم کم کربوهیدرات
افزایش مصرف کربوهیدرات های ساده با افزایش سطح انسولین در بدن همراه می باشد. استفاده از رژیم با کربوهیدرات های کمپلکس مانند میوه ها و سبزیجات، غلات، نخود و دانه های خشک شده از نقش موثری در بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک برخوردار می باشد. رعایت رژیم کم کربوهیدرات با افزایش قدرت بارداری در تخمدان پلی کیستیک همراه می باشد، و یکی از روش های موثر درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک می باشد.
ورزش
فعالیت بدنی منظم و کافی، با کاهش سطح انسولین و کاهش مقاومت به آن همراه می باشد. فعالیت منظم همچنین از نقش موثری در کنترل وزن و و کاهش ابتلا به دیابت و سندروم متابولیک برخوردار می باشد.
تغذیه مناسب
مصرف غذاهایی که از خواص ضدالتهابی برخوردار می باشند مانند رژیم مدیترانه ای، روغن زیتون، گوجه فرنگی، سبزیجات سبزرنگ، ماهی های چرب مانند ماهی تون و غلات از نقش موثری در بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک همراه می باشند. تغذیه مناسب یکی از روش های مفید جهت درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک می باشد.
مکمل آهن
برخی زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک از خونریزی های قاعدگی حجیم و شدید رنج می برند. شانس ابتلا به کم خونی در این افراد افزایش می یابد و مصرف مکمل آهن، اسفناج، بروکلی و نخم مرغ تحت نظر پزشک در این افراد کمک کننده می باشد.
کاهش مصرف کافئین
مصرف زیاد کافئین در طی روز با تغییر در سطح هورمون های بدن و به خصوص استروژن همراه می باشد. جایگزین کردن کافئین با چای سبز یکی از موثرترین روش های درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک می باشد. چای سبز از نقش مفیدی در کاهش وزن بدن و کاهش مقاومت به انسولین برخوردار می باشد.
دارچین
دارچین استخراج شده از برگ درخت دارچین نیز یکی دیگر از روش های درمان تخمدان پلی کیستیک می باشد. دارچین از نقش موثری در کاهش مقاومت به انسولین و تنظیم چرخه های قاعدگی برخوردار می باشد.
زردچوبه
کورکومین که عصاره فعال زردچوبه می باشد با خواص ضدالتهابی همراه می باشد. زردچوبه همچنین در کاهش مقاومت به انسولین موثر می باشد و از نقش مفیدی در درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک همراه می باشد.
نقش ماستودینون در درمان تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان چیست؟
ماستودینون، نوعی داروی گیاهی حاوی عصاره زنبق، سیکلامن، کوهوش آبی، ایگناتیوس، لیلیوم و گیاه پنج انگشت و محصول کشور آلمان می باشد که از نقش موثری در بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان همراه می باشد. از جمله خواص داروی ماستودینون در درمان تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
داروی گیاهی ماستودینون به صورت OTC قابل تهیه از اکثر داروخانه های کشور می باشد. علاوه بر نقش مفید داروی ماستودینون در درمان تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان، این دارو همچنین از نقش موثری در درمان همزمان علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) برخوردار می باشد.
در این مطلب به تفصیل به موضوع سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست و علل، علائم و درمان PCOS یا تنبلی تخمدان، پرداختیم. در دیگر مطالب سایت به سایر بیماری ها و مشکلات بانوان و درمان آن ها نیز پرداخته شده که مطالعه آن ها خالی از لطف نخواهد بود.
از گیاهان و مواد موثره یاد شده در این مطلب علمی در ترکیبات محصول ماستودینون بیونوریکا (Mas ody o ) نیز استفاده شده است. برای اطلاعات بیشتر این محصول اینجا کلیک کنید.
دکتر غزل روستایی
مطالب مرتبط
انواع روش های پیشگیری از بارداری کدامند؟
درمان خشکی واژن چگونه است و علل آن چیست؟
هورمون درمانی در یائسگی چیست و مزایا و عوارض آن کدامند؟
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) چیست؟ | علل، علائم، عوارض و درمان
یکی از شایعترین علل ناباروری، سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) میباشد. این بیماری علاوه بر آنکه میتواند زمینه بروز ناباروری را فراهم کند، با عوارض دیگری از جمله هیرسوتیسم (پرمویی)، آکنه، طاسی مردانه، دیابت و اختلالات قلبی همراه میباشد. این بیماری میتواند سلامت و کیفیت زندگی زنان را تهدید کرده و در مواردی عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. این مقاله با هدف معرفی سندروم تخمدان پلی کیستیک ارائه شده و به معرفی و بررسی جنبههای مختلف این بیماری میپردازد.
علل | علائم | عوارض | تشخیص | درمان | پیشگیری | مشاوره و نکات حمایتی
بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
سندروم تخمدان پلی کیستیک یا در اصطلاح پزشکی PCOS (Polycys ic ova y sy d ome)، نوعی بیماری هورمونی است که زنانی را که در سنین باروری (۱۵ تا ۴۴ سال) هستند درگیر میکند. ۲۲ تا ۲۶۷ درصد زنان در این گروه سنی، به PCOS مبتلا هستند. جالب است بدانیم که اکثر زنان مبتلا از بیماری خود آگاه نیستند. طبق بررسیهای انجام شده در یک مطالعه، این بیماری در ۷۰ درصد از زنان مبتلا، تشخیص داده نشده بود. این بیماری بر روی اندامهای جنسی زنان اثر گذاشته و تولید هورمونهای تنظیمکننده سیکل قاعدگی (استروژن و پروژسترون) را مختل میکند. علاوه بر این، در این بیماری مقادیر کمی از هورمونهای مردانه به نام آندروژن (تستوسترون از قویترین انواع این هورمون است) به وسیله تخمدانها ترشح میشود. سطح استروژن و پروژسترون در این اختلال معمولاً از سطح نرمال کمتر و سطح آندروژن بالاتر از حد طبیعی میباشد. افزایش میزان هورمونهای مردانه سیکل قاعدگی را تحت تاثیر قرار داده در نتیجه این زنان تعداد سیکلهای کمتر و یا عدم قاعدگی را تجربه میکنند.
علل بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک چه چیزهایی هستند؟
علت اصلی بیماری تخمدان پلی کیستیک هنوز مشخص نیست. اگرچه این بیماری بیشتر افرادی را درگیر میکند که سابقه خانوادگی این سندرم را دارند، اما الگوی دقیقی از جزییات توارث آن در دسترس نمیباشد. علاوه بر نقش فاکتورهای ژنتیکی در ابتلای افراد، سبک زندگی نیز میتواند عامل زمینهساز دیگری در بروز تخمدان پلی کیستیک باشد.
چه افرادی مستعد سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند؟
علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک چه چیزهایی هستند؟
نشانههای سندروم تخمدان پلی کیستیک به شکلهای مختلف بروز پیدا میکند. در برخی از زنان این علائم به صورت خفیف بوده و در برخی دیگر به صورت شدید قابل مشاهده است. به طور کلی علائم این بیماری به سه دسته علائم مرتبط با قاعدگی و باروری، مشکلات مرتبط با پوست، مو و بدن؛ و مشکلات ذهنی و عاطفی تقسیم میشود:
علائم مرتبط با قاعدگی و باروری:
بیشتر بخوانید: خونریزیهای رحمی غیر طبیعی | علت، تشخیص و درمان
علائم مرتبط با پوست، مو و بدن:
علائم مرتبط با وضعیت ذهنی و عاطفی:
سایر مشکلات مرتبط:
عوارض و خطرات ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
در صورتی که سندرم تخمدان پلی کیستیک درمان و کنترل نشود، عوارض زیر ممکن است برای فرد مبتلا ایجاد شود:
روشهای تشخیص تخمدان پلی کیستیک چیست؟
پروسه تشخیص:
در صورتی که هر یک از علائم ذکر شده را دارید باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید چرا که اگر این بیماری به درستی تشخیص داده نشود، با ریسک بیماریهای متابولیک و بیماریهای قلبی- عروقی همراه خواهد بود. انجام معاینات دقیق برای تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک بسیار حائز اهمیت میباشد. پزشک علاوه بر سابقه بالینی فرد، به بررسی وضعیت پریودهای ماهانه، ظاهر فیزیکی بیمارمانند وجود آکنه، رشد موهای زائد و افزایش وزن میپردازد. علاوه بر موارد ذکر شده، پزشک بنا به صلاحدید خود ممکن است از روشهای دیگری برای تشخیص بیماری استفاده کند.
تستهای آزمایشگاهی:
آزمایش خون: در این آزمایشها، سطح هورمونهای بیمار اندازهگیری میشود. آزمایش تستوسترون، پرولاکتین، هورمون محرک تیروئید، قند خون، کلسترول و تریگلیسیرید از مهمترین این آزمایشها هستند.
بیشتر بخوانید: آزمایش هورمون محرک تیروئید – (Thy oid S imula i g Ho mo e (TSH | چرا باید این آزمایش را انجام دهیم؟ | چه آمادگی قبل از انجام این آزمایش لازم است؟ آزمایش قند ناشتا – Fas i g Blood Suga | چرا باید این آزمایش را انجام دهیم؟ | چه آمادگی قبل از انجام این آزمایش لازم است؟ آزمایش کلسترول – Choles e ol | چرا باید این آزمایش را انجام دهیم؟ | چه آمادگی قبل از انجام این آزمایش لازم است؟ آزمایش تریگلیسیرید – T iglyce ides | چرا باید این آزمایش را انجام دهیم؟ | چه آمادگی قبل از انجام این آزمایش لازم است؟
سایر روشهای تشخیصی:
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
شروع نقطه درمان:
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) به منظور برطرف کردن مشکلاتی از جمله باروری، پرمویی، آکنههای پوستی و چاقی میباشد. درمان مناسب برای این بیماری شامل تغییر در روش زندگی و مصرف داروهای مناسب است.
تراپی و مدیریت:
تغییر سبک زندگی فرد نقش به سزایی در درمان PCOS دارد. پزشک ممکن است کاهش وزن از طریق رژیم غذایی کمکالری و میزان متوسط فعالیت بدنی را توصیه کند. گفته میشود حتی یک تغییر کوچک مانند کاهش مقدار ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن، میتواند باعث کاهش سطح قند خون، بهبود عملکرد بدن در مصرف انسولین، تعادل سطح هورمونی و افزایش احتمال باروری شود. کاهش وزن به علاوه میتواند باعث اثربخشی درمان دارویی بیمار شود.
رژیم غذایی:
مصرف مواد غذایی حاوی قند پایین مهمترین راه تغییر رژیم غذایی است. شما میتوانید قند مورد نیاز بدن خود را از طریق مصرف انواع میوهها، سبزیجات و غلات به دست آورید.
ورزش:
تحقیقات نشان دادهاند اگر شما ۳ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش سبک انجام دهید، تاثیر چشمگیری در روند لاغری و در نتیجه بهبود شرایط سندرم تخمدان پلی کیستیک شما دارد.
داروهای موثر در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک:
درمان PCOS به سن، علائم، شرایط بیمار و اینکه آیا قصد باردار شدن دارد یا نه بستگی دارد. در بیمارانی که قصد باردار شدن ندارند، پزشک از داروهای هورمونی استفاده میکند. در سایر بیمارانی که قصد باردار شدن دارند، داروهائی که باعث آزاد شدن تخمک میشود توسط پزشک میتواند تجویز شود. به منظور تنظیم سیکل قاعدگی، پزشک از داروهای مختلفی استفاده می کند:
به منظور تحریک تخمکگذاری، پزشک ممکن است روشهای مختلفی را پیشنهاد کند:
به منظور کاهش رشد موهای زائد، پزشک ممکن است از روشهای درمانی مختلفی استفاده کند:
جراحی و سایر روشهای درمانی:
چگونه از سندروم تخمدان پلی کیستیک پیشگیری کنیم؟
با توجه به اینکه عامل سندروم تخمدان پلی کیستیک ناشناخته است، پیشگیری از این بیماری امکان پذیر نمیباشد، اما اصلاح سبک زندگی میتواند در کنترل این بیماری نقش موثری داشته باشد. راهکارهای زیر جهت کاهش عوارض ناشی از PCOS توصیه میشود:
مشاوره و نکات حمایتی
علیرغم آنکه سندروم تخمدان پلی کیستیک شایعترین علت ناباروری در زنان است اما ابتلا به آن به معنای ناباروری نیست. سابقه خانوادگی و برخی از عوامل زمینهساز مانند مقاومت به انسولین و افزایش وزن زمینه را برای بروز این بیماری فراهم میکند. پزشک متخصص زنان با توجه به علائم بیماری، سابقه بالینی و تمایل فرد برای باردار شدن از روشهای مختلف درمانی استفاده میکند. ناگفته نماند تغییر سبک زندگی، کاهش وزن و رژیم غذایی مناسب میتواند در کاهش و کنترل عوارض این بیماری نقش مهمی ایفا کند.
منابع:
h ps:www.webmd.com h ps:www.heal hli e.com h ps:www. cbi. lm. ih.gov h ps:www.jea hailes.o g.au h ps:www.heal h aviga o .o g. z h ps:www.mayocli ic.o g
ماندانا فدائی تهرانی
تاثیر کرونا روی مغز و خطرات آن
دیابت بی مزه چیست؟ | انواع، علل، علائم، تشخیص و درمان
بیماری تالاسمی چیست؟ | انواع، عوارض و درمان
برای تغییر روی عکس کلیک کنید
تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.