عکس انیمیشن های معروف

شخصیت های کارتونی معروف | از باب اسفنجی تا سوباسا

در این مقاله به معرفی شخصیت های کارتونی معروف خواهیم پرداخت. شخصیت‌هایی که هرکدام از آن‌ها کوهی از خاطره را برای ما به یادگار گذاشته‌اند. با زومجی همراه باشید.

در صد سال گذشته هزاران شخصیت کارتونی در انیمیشن‌ها و انیمه‌های مختلف، مهمان خانه‌های ما شده‌اند و همه ما با بعضی از آن‌ها خندیدیم و با برخی از آن‌ها گریه کردیم. دراین‌میان صدها شخصیت کارتونی وجود دارند که هیچوقت از یاد ما نخواهند نرفت؛ نه‌تنها از یاد ما که از یاد همه مردم جهان. شخصیت‌هایی که تنها با فکر کردن به اسم آن‌ها کلی خاطره ریز و درشت جلوی چشم‌های ما نقش خواهد بست. شخصیت‌هایی که با آن‌ها بزرگ شدیم و در کودکی، در نوجوانی و حتی در بزرگسالی عاشق آن‌ها بودیم و هستیم.

باور کنید انتخاب محبوب ترین شخصیت های کارتونی اصلا کار آسانی نیست. شخصیت‌های محبوب کارتونی فرد به فرد فرق دارند و هر فرد عاشق یک سری از شخصیت‌های خلق شده در کارتون‌هایی می‌شود که در طول زندگی خود دیده است. بااین‌حال کارتون‌هایی هم وجود دارند که نه‌تنها یک شخصیت از کاراکترهای آن که دو یا چند شخصیت از آن‌ها می‌توانستند در این فهرست قرار بگیرند ولی تصمیم گرفتیم با اشاره یکی از کاراکترهای اصلی فهرست را مرتب کنیم و در توضیحات هر بخش، اشاره کوچکی به سایر شخصیت‌های محبوب آن نیز داشته باشیم. پس این شما و این ۶۰ شخصیت محبوب دنیای انیمه و انیمیشن.

«شخصیت‌های حاضر در این مقاله با نظر تیم تحریریه زومجی انتخاب و براساس حروف الفبا مرتب شده‌اند»

شخصیت های کارتونی معروف دختر و پسر

۱- شخصیت کارتونی آقای بادوم

کارتون شهر آجیلی (Nu sbe y Tow )

مقاله محبوب‌ترین شخصیت های کارتونی را با شخصیت آقای گردو از کارتون شهر آجیلی شروع کنیم که بدون شک برای بسیاری از ما خاطره‌های ریز و درشت زیادی خلق کرده است. آقای بادوم با نام پی‌وی درکنار سایر شخصیت‌های اصلی این کارتون یعنی اسنپی یا همان آقای پیاز و وندی یا همان آقای گردو به‌همراه کلی شخصیت دیگر کاراکترهای این انیمیشن را شامل می‌شوند. آقای بادوم و سایر شهروندان شهر آجیلی که همه آن‌ها سبزی، آجیل یا میوه هستند باطنی انسان‌گونه دارند و در شهری سرسبز و بسیار زیبا درکنار یکدیگر زندگی می‌کنند. دراین‌میان افرادی هم حضور دارند که باعث آزار و اذیت دیگران می‌شوند که آقای بادوم و سایر کاراکترهای شهر آجیلی با آن‌ها مقابله می‌کنند.

۲- شخصیت کارتونی آقای خط

کارتون آقای خط (La Li ea)

آقای خط نشان می‌دهد که در اوج سادگی می‌توان به شهرتی جهانی رسید. یک خط ساده و صاف در صفحه‌ای یک دست و یک رنگ وجود دارد که همین خط تبدیل به یک مرد می‌شود که همه ما او را با نام آقای خط می‌شناسیم. آقای خط که خودش جزیی از آن خط صاف و ساده به‌شمار می‌رود همواره روی این خط صاف درحال راه رفتن است که موانعی جلوی راه او سبز می‌شوند و معمولا از آقای طراح می‌خواهد تا با مدادش برای او راه‌حلی بکشد یا اینکه راهش را هموار کند. همین ایده بسیار ساده دو بعدی توسط آقای اوسوالدو کاواندولی برای اولین‌بار در سال ۱۹۷۱ پخش شد و خیلی سریع محبوبیتی جهانی پیدا کرد. تابه‌امروز ۹۰ قسمت از آقای خط منتشر شده که هر قسمت از آن زمانی ۲ تا ۴ دقیقه‌ای دارد.

۳-شخصیت کارتونی اسکوبی دو

کارتون اسکوبی‌دو کجایی؟ (Scooby Doo, Whe e A e You)

شخصیت اسکوبی‌دو از آن دسته شخصیت‌هایی به‌شمار می‌رود که به‌دلیل محبوبیت بسیار زیادش تابه‌امروز در فیلم‌ها و سریال‌های زیادی حضور داشته و همچنین اسپین‌آف‌های زیادی هم برای او ساخته شده است. اسکوبی‌دو نام یک سگ بامزه است که به‌همراه دوستانش پا به ماجراجویی‌های جذاب و هیجان‌انگیزی می‌گذراند که این ماجراجویی‌ها از سال ۱۹۶۹ تابه‌امروز ادامه داشته است. اسکوبی معمولا مشکلات و ماجراجویی‌های گروه را با یک سری از کارهای به ظاهر احمقانه و خنده‌دار حل می‌کند و در این مسیر شخصیت‌هایی مانند شگی، دافنه، فرد و ولما نیز همیشه همراه او هستند. تابه‌امروز بیش از ۱۰ سریال مختلف و چند فیلم تلویزیونی و سینمایی درباره این شخصیت ساخته شده که اگر به اسکوبی‌دو علاقه داشته باشید می‌توانند برای شما سرگرم‌کننده باشند.

۴- شخصیت کارتونی معروف استاد شیفو

انیمیشن پاندای کنگ‌فوکار (Ku g fu Pa da)

استاد شیفو یکی از معدود شخصیت‌های این فهرست به‌شمار می‌رود که حتی از شخصیت اصلی انیمیشن‌هایی که در آن حضور داشته هم محبوب‌تر است. استاد شیفو که استادِ پاندای کنگ‌فوکار تلقی می‌شود در مجموعه انیمیشن‌های Ku g fu Pa da حضور داشت. او که استاد بزرگ قلعه یشم حساب می‌شود استاد شخصیت پو و پنج آتشین است و به آن‌ها کنگ‌فو آموزش می‌دهد. استاد شیفو دومین شخصیت اصلی این مجموعه قلمداد می‌شد و شخصیتی آرام و نیکو داشت. شخصیت تای‌لانگ،‌ پسر خوانده و یکی از دانش‌آموزان استاد شیفو که برعلیه او می‌شود قصد نابود کردن استاد را داشت ولی استاد شیفو با فرستادن پو او را شکست می‌دهد. تابه‌امروز سه فیلم سینمایی و سه سریال تلویزیونی درباره پاندای کنگ‌فوکار ساخته شده است.

۵- شخصیت کارتونی دختر: السا

انیمیشن یخ‌زده (F oze )

السا یا همان پرنسس السا پس از اکران انیمیشن F oze در سال ۲۰۱۳ به محبوبیتی بسیار زیاد در سراسر جهان دست پیدا کرد و بسیاری از دخترهای کودک و نوجوان سعی می‌کردند مانند او لباس بپوشند. او را با نام ملکه السا نیز می‌شناسند؛‌ شخصیتی که به‌عنوان محافظ جنگل افسون شده در این داستان حضور دارد و همچنین به‌دلیل قدرت ابرانسانی خودش می‌تواند برف و یخ تولید کند. السا به‌همراه خواهر کوچک خودش یعنی آنا زمانی‌که درحال برف‌بازی بودند مشکلی برایشان پیش می‌آید و با بیهوش شدن آنا، السا باید او را برای مداوا به سرزمینی ببرد که ترول‌های سنگی با قدرت‌های خاص خود در آن مکان زندگی می‌کنند. با محبوبیت زیاد شخصیت السا قسمت دوم انیمیشن یخ‌زده در سال ۲۰۱۹ اکران شد که وظیفه صداگذاری این شخصیت بار دیگر برعهده ایدینا منزل قرار گرفت.

۶- شخصیت کارتونی معروف: امیلی

انیمیشن عروس مرده‌ (Co pse B ide)

انیمیشن عروس مرده به احتمال بسیار زیاد تاریک‌ترین و تلخ‌ترین اتمسفر را درمیان سایر انیمیشن‌های این فهرست دارد و سرانجام شخصیت محبوب آن یعنی شخصیت امیلی شاید برای خیلی‌ها ناراحت‌کننده تلقی شود. امیلی عروسی که توسط یک لرد مورد خیانت قرار گرفت و کشته شد. دراین‌میان با حضور شخصیت ویکتور در جنگل و دیدن دست امیلی که از خاک درآمده او را می‌بیند و امیلی عاشق وی می‌شود. کارگردانی تیم برتون و موسیقی متن بسیار زیبای دنی الفمن درکنار صداگذاری جانی دپ و هلنا بونهام کارتر که او را در نقش بلاتریکس در مجموعه هری پاتر دیده بودیم، از جمله جنبه‌های مثبت این انیمیشن سینمایی تلقی می‌شوند.

۷- آن شرلی

کارتون آن شرلی با موهای قرمز (A e Of G ee Gables)

«آنه، تکرار غریبانه روزهایت چگونه گذشت وقتی روشنی چشم‌هایت در پشت پرده‌های مه‌آلودِ اندوه پنهان بود؟ با من بگو از لحظه‌لحظه‌های مبهم کودکیت، از تنهایی معصومانه دست‌هایت».

آن شرلی، دختری دوست‌داشتنی با موهای قرمز که برای بسیاری تداعی‌کننده خاطرات ریز و درشتی از دوران کودکی به‌شمار می‌رود. دختری که در یتیم‌خانه بزرگ شد و به‌خاطر هوش بالایش داری قوه تخیل بسیاری قدرتمندی است. آن شرلی با امید و پشت‌کار و از همه مهم‌تر با مهربانی معصومانه خود سعی می‌کند زندگی جدیدی را آغاز کند و ناراحتی‌های گذشته خود را به‌دست فراموشی بسپارد. آینده‌ای که برای او به‌قدری زیبا تلقی می‌شود که حاضر است با هر مشکلی که سر راهش قرار می‌گیرد دست‌وپنجه نرم کند. انیمه ۵۰ قسمتی آن شرلی با موهای قرمز با اقتباس از کتابی با همین نام در سال ۱۹۷۹ روی آنتن رفت و به یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی در کشور ما تبدیل شد.

۸- باب اسفنجی

کارتون باب اسفنجی (Spo geBob Squa ePa s)

اگر قصد داشتیم تنها ۱۰ شخصیت محبوب تاریخ انیمیشن‌ها را نام ببریم بدون شک شخصیت باب اسفنجی یکی از آن‌ها به‌شمار می‌رفت. شخصیتی که آنقدر در جهان محبوب شد که سریال‌ها، فیلم‌های سینمایی و بازی‌های ویدیویی زیادی از روی آن ساخته شده است. حتی می‌توانیم به حضور کیانو ریوز بازیگر فیلم‌های ماتریکس و جان ویک در فیلم‌های باب اسفنجی اشاره کنیم. شخصیت باب اسفنجی به‌همراه دوستان بامزه‌اش یعنی پاتریک و اختاپوس در اعماق یک اقیانوس زندگی می‌کنند و هر روز داستان متفاوتی جلوی آن‌ها قرار می‌گیرد. باب اسفنجی پیشخدمت یک رستوران تلقی می‌شود که در اوقات فراغتش همراه‌با پاتریک به ماجراجویی می‌پردازد و داستان‌های بامزه‌ای را خلق می‌کنند.

۹- باگز بانی

انیمیشن‌های لونی تونز (Loo ey Tu es)

شخصیت باگز بانی هم دقیقا مانند باب اسفنجی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی نه‌تنها در جهان که در کشور خودمان به‌شمار می‌رود. شخصیتی که می‌توانیم از او به‌عنوان اصلی‌ترین شخصیت کارتون‌های لونی‌تونز یاد کنیم؛ کارتون‌هایی که چندتا از شخصیت‌های مهم دیگر آن هم در این فهرست حضور دارند. ماجراهای باگز بانی و المر فاد بیش از نیم قرن است که از جذاب‌ترین ماجراهای این سری کارتون‌ها تلقی می‌شوند. ماجراهایی که البته معمولا به نفع باگز بانی پیش می‌روند. باگز بانی یک خرگوش خاکستری و سفید با خصوصیات انسانی است که و شخصیتی ناآگاه و بامزه دارد که معمولا او را با کارهای فریب‌کارانه‌اش به خاطر می‌آوریم.

۱۰ – شخصیت کارتونی معروف پسر: بن ۱۰

کارتون بن ۱۰ (Be 10)

شخصیت بن ۱۰ یکی از جدید‌ترین شخصیت‌های این فهرست به‌شمار می‌رود که در همین یکی دو دهه‌ای که از خلق آن می‌گذرد به یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های انیمیشنی جهان تبدیل شده است. بنجامین تنیسون نام شخصیت اصلی داستان‌های بن ۱۰ تلقی می‌شود که در یک روز و در اثر برخورد یک شهاب سنگ با زمین درمیان بقایای پرت شده آن روی سطح زمین یک شی ساعت‌مانند پیدا می‌کند که به کمک آن می‌تواند به موجوداتی ابرانسانی و فضایی تبدیل شود و همین موضوع داستان‌های اصلی این شخصیت محبوب را شکل می‌دهند. تابه‌امروز بیش از ۵ سریال تلویزیونی مختلف با محوریت شخصیت بن ۱۰ روی آنتن رفته که تک‌تک قسمت‌های آن برای طرفداران این شخصیت فوق‌العاده جذاب و سرگرم‌کننده هستند.

۱۱- پپا پیگ

انیمیشن پپا خوکه (Peppa Pig)

شخصیت پپا پیگ یا همان پپا خوکه در جهانی حضور دارد که تمام شخصیت‌های حاضر در آن را گونه‌های مختلف حیوانات شکل می‌دهند و او درکنار خانواده و دوستانش زندگی خوبی را سپری می‌کند. داستان این شخصیت که معمولا زمان خودش را با برادرش جورج و دوستان دیگرش سپری می‌کند درباره کارهای روزمره انسان‌ها جریان دارد که از نگاه این خوک دوست‌داشتنی و سایر شخصیت‌های این سریال به مخاطبان خودش نشان داده می‌شود. محبوبیت انیمیشن پپا پیگ به‌قدری زیاد شد که از زمان خلق آن تابه‌امروز در پیش از ۱۸۰ کشور مختلف در جهان پخش شده و همچنین درکنار چند سریال کارتونی یک فیلم سینمایی هم با محوریت این شخصیت در سال ۲۰۱۷ اکران شده است.

‍۱۲- پرین

انیمه باخانمان (The S o y of Pe i e)

پرین نام دختری زیبا و شیرین است که زندگی سختی را تجربه می‌کند. او پدر خودش را از دست می‌دهد و به‌خاطر بیماری مادرش مجبور می‌شود الاغ دوست‌داشتنی خودش را برای به‌دست آوردن پول دارو به فروش برساند ولی این مشکلات همه قصه نیستند و بازهم مشکلات بزرگ دیگری سر راه دختر قصه ما قرار می‌گیرند. انیمه The S o y of Pe i e یا همان باخانمان در سال ۱۹۷۸ در کشور ژاپن پخش شد و خیلی سریع توانست راهش را به سایر کشورهای جهان نیز باز کند و در کشور خودمان هم یکی از انیمه‌های بسیار خاطره‌انگیز قدیمی به‌شمار می‌رود. این انیمیشن توسط هیروشی سایتو با اقتباس از رمان با خانواده اثر هکتور مالو ساخته شده است.

۱۳- پسر شجاع

کارتون دان چاک (Do Chuck Mo oga a i)

امکان ندارد در کشور ما از افراد بالای ۲۵ سال بپرسید پسر شجاع را می‌شناسند یا خیر و آن‌ها او را نشناسند. شخصیتی که نه‌تنها خودش که سایر شخصیت‌های این انیمه نیز از محبوبیت بسیار زیادی در کشور ما برخوردار هستند. شخصیت‌هایی دوست‌داشتنی مانند خانم کوچولو، خرس مهربون و از همه مهم‌تر شخصیت پدرِ پسرِ شجاع همگی خاطرات ریز و درشت زیادی برای ما خلق کرده‌اند. استقبال از کارتون پسر شجاع در دهه ۶۰ و ۷۰ در کشور ما به‌قدری زیاد بود که روزنامه اطلاعات در آن زمان مقاله‌ای مفصل درباره آن نوشت و از آن به‌عنوان محبوب‌ترین کارتون ایران یاد کرد. داستان هر قسمت از این انیمه جدا بود و ماجراهای این شخصیت‌ها را درمقابل شخصیت‌های شروری مانند شیپورچی و روباه به‌تصویر می‌کشید.

۱۴- پلنگ صورتی

کارتون پلنگ صورتی (The Pi k Pa he )

مگر می‌شود پلنگ صورتی را نشناخت و او را دوست نداشت؟ شخصتی که همان‌طور که از نامش پیداست یک پلنگِ صورتی به‌شمار می‌رود و از سال ۱۹۶۴ مهمان خانه‌های زیادی در سراسر جهان شد. در سال ۱۹۶۴ اولین قسمت انیمیشن پلنگ صورتی که در آن پلنگ قصه ما با یک شخصیت دیگر روی رنگ خانه دعوا می‌کنند، برنده جایزه اسکار شد که همین موضوع خیلی سریع پلنگ لاغر صورتی رنگ این انیمیشن را سر زبان‌ها انداخت. پلنگی که معمولا با بازرس کلوزو درگیری پیدا می‌کند و همیشه به روش‌هایی خنده‌دار موفق می‌شود او را شکست دهد. پلنگ صورتی بدون شک یکی از محبوب‌ترین و تاثیرگذارترین شخصیت‌های انیمیشنی در تاریخ تلقی می‌شود.

۱۵- پیکاچو

انیمه پوکمون (Pokémo a ime se ies)

شخصیت پیکاچو یکی دیگر از جدیدترین شخصیت‌های این فهرست به‌شمار می‌رود که بااین‌وجود اصلا نمی‌توانیم منکر محبوبیت بسیار زیادش در جهان و در کشور خودمان شویم. شخصیتی که برای اولین‌بار در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت نینتندو خلق شد و پس از حضور در مجموعه انیمه‌های پوکمون به محبوبیتی بسیار زیاد دست پیدا کرد. شخصیت پیکاچو که نقطه قوت او الکتریسیته تلقی می‌شود در بازی پوکمون‌گو نیز حضور داشت و یکی از باارزش‌ترین و کمیاب‌ترین پوکمون‌های این بازی قلمداد می‌شد. همچنین در فیلم کارآگاه پیکاچو شخصیت اصلی این فیلم بود که درکنار رایان رینولدز فیلمی بسیار جذاب و سرگرم‌کننده را برای طرفداران این شخصیت و طرفداران پوکمون‌ها خلق کردند.

۱۶- پینوکیو

کارتون پینوکیو (Pi occhio)

به یکی از قدیمی‌ترین شخصیت‌های این مقاله رسیدیم. شخصیت پینوکیو در سال ۱۸۸۳ در یک رمان ایتالیایی به نام ماجراهای پینوکیو (Le avve u e di Pi occhio. S o ia di u bu a i o) توسط کارلو کلودی خلق شد و پس از گذشت بیش از نیم دهه یک اقتباس سینمایی از آن روی پرده سینماها رفت که داستان پینوکیو را به‌تصویر می‌کشید. داستانی که درباره یک نجار پیر به نام ژپتو جریان دارد که فرزندی نداشت و به‌همین‌دلیل فرشته مهربان یکی از مجسمه‌های چوبی او را به یک موجود جان‌دار به‌نام پینوکیو تبدیل می‌کند. شخصیتی که مهم‌ترین المان او این موضوع به‌شمار می‌رفت که وقتی دروغ می‌گفت دماغش درازتر می‌شد. فیلم پینوکیو محصول سال ۱۹۴۰ در گنجینه ملی فیلم آمریکا به‌عنوان یکی از ۱۰ انیمیشن برتر تاریخ قرار گرفته است.

۱۷- تارزان

فیلم تارزان فرزند گوریل‌ها (Ta za of he Apes)

تارزان یا همان پسر جنگل یک نجیب‌زاده انگلیسی به‌شمار می‌رود که پس از گم شدن در جنگل‌های آفریقا توسط یک گوریل به نام منگانی در همان جنگل‌ها بزرگ می‌شود و مانند حیوانات غذا می‌خورد، مانند حیوانات صحبت می‌کند و مانند یک میمون روی شاخ و برگ درخت‌ها زندگی می‌کند و می‌خوابد. تا اینکه پس از سال‌ها توسط چند مکتشف پیدا می‌شود و کم‌کم او را به جهان انسان‌ها برمی‌گردانند. تابه‌امروز چندین فیلم سینمایی و انیمیشن سینمایی درباره شخصیت تارزان ساخته شده است و همچنین اسباب‌بازی‌ها و بازی‌های ویدیویی زیادی هم با اقتباس از داستان تارزان ساخته شده‌اند. این شخصیت برای نخستین بار در فیلم فیلم تارزان فرزند گوریل‌ها (Ta za of he Apes) در سال ۱۹۱۸ میلادی روی پرده سینماها رفت.

۱۸- تام سایر

فیلم تام سایر (Tom Sawye )

تام سایر در سال ۱۸۷۶ برای نخستین بار در رمانی با نام ماجراهای تام سایر (The Adve u es of Tom Sawye ) خلق شد و به‌دلیل داستان زیبا و سرگرم‌کننده‌اش خیلی سریع میان مردم و به‌خصوص میان نوجوانان به محبوبیت زیادی دست پیدا کرد. داستان‌های تام سایر معمولا با اقتباس از تجربه‌های واقعی نویسنده آن رمان یعنی مارک تواین نوشته شده‌اند. شخصیت تام سایر نماینده پسرهای نوجوان بی‌دغدغه پیش از وقوع جنگ داخلی آمریکا به‌شمار می‌رود که سنی حدود ۱۴ الی ۱۶ سال داشتند. انیمیشن سینمایی تام سایر در سال ۲۰۰۰ با اقتباس از همین رمان روی پرده سینماها رفت که در آن شخصیت تام و سایر شخصیت‌های داستان به‌جای اینکه انسان باشند، حیوان‌های انسان‌نما هستند ولی بااین‌حال اقتباس خوبی از رمان مارک تواین تلقی می‌شود.

۱۹- تام

کارتون تام و جری (Tom a d Je y)

حتی اگر به‌هیچ‌وجه اهل تماشای انیمیشن نبوده باشید باز هم بدون شک تام و جری را می‌شناسید. موش و گربه‌ای که برای سال‌ها تو سروکله یکدیگر می‌زدند و هیچ‌وقت این دشمنی آن‌ها به پایان نرسید. البته درباره این موضوع که تام شخصیت محبوب‌تری به‌شمار می‌رود یا جری همیشه بحث‌های فراوانی بوده ولی بااین‌حال به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم منکر محبوبیت دیوانه‌وار این دو شخصیت در تمام جهان شویم. این دو شخصیت برای نخستین بار در سال ۱۹۴۰ روی آنتن رفتند و نخستین سریال مربوط‌به آن‌ها پس از پخش ۱۱۴ قسمت در سال ۱۹۵۸ به پایان رسید. انیمیشن‌های تام و جری برای دهه‌ها مهمان خانه‌های زیادی در دنیا بودند که جدیدترین اقتباس از آن‌ها مربوط می‌شود به فیلم لایواکشن تام و جری که در سال ۲۰۲۱ اکران شد.

۲۰- تن تن

انیمیشن ماجراهای تن تن (The Adve u es of Ti i )

ماجراهای تن تن از سال ۱۹۲۹ در قالب کتاب‌های کمیک مسیر خودشان را آغاز کردند و به چنان محبوبیتی در جهان رسیدند که خیلی زود اقتباس‌های سینمایی و تلویزیونی از این داستان در دستور کار تهیه‌کنندگان قرار گرفت. شخصیت تن تن یک خبرنگار شجاع و نترس به‌شمار می‌رود که به‌همراه سگ خود یعنی میلو ماجراجویی‌های زیاد و جذابی را پشت‌سر گذاشته‌اند. سایر شخصیت‌های مهم داستان‌های تن تن مانند کاپیتان هادوک و پروفسور تورنسل نیز محبوبیت زیادی درمیان طرفداران داستان‌های تن تن دارند. کتاب‌های کمیک تن تن به‌دلیل تصویرپردازی واقع‌گرایانه و داستان‌های جذابش می‌توانند جزو محبوب‌ترین کمیک‌های تاریخ قلمداد شوند. همچنین در سال ۲۰۱۲ استیون اسپیلبرگ، کارگردان برجسته هالیوود یک اقتباس لایواکشن از داستان تن تن را کارگردانی کرد و روی پرده سینماها برد.

۲۱- توییتی

کارتون داستان دو بچه گربه (A Tale of Two Ki ies)

توییتی یکی دیگر از شخصیت‌های بسیار محبوب بچه‌های ایران به‌شمار می‌رود که تقریبا همه کارتون‌های او را در دوران کودکی تماشا کرده‌اند. یک قناری زرد کوچک و دوست‌داشتنی که معمولا در یک قفس فلزی زندگی می‌کرد و شخصیت بابیت که یک گربه شرور بود همیشه قصد داشت توییتی را شکار کند. می‌توانیم داستان این دو شخصیت را مانند شخصیت‌های تام و جری بدانیم که گربه داستان ما به‌جای اینکه دنبال موش باشد در این کارتون به‌دنبال یک قناری زرد کوچک بود و اکثر اوقات دستش به او نمی‌رسید. توییتی برای نخستین بار در انیمیشن داستان دو بچه گربه به‌تصویر کشیده شد و تا همین امروز در انیمیشن‌های مختلف لونی تونز حضوری دائم داشته است.

۲۲- جودی ابوت

کارتون بابا لنگ‌دراز (Wa ashi No Ashi aga Ojisa )

انیمه بابا لنگ‌دراز با اقتباس از رمانی با همین نام به قلم جین وبستر ساخته شد و داستان دختری یتیم به نام جودی ابوت را به‌تصویر می‌کشد که با کمک‌های مالی شخصی که تنها یک بار سایه او را دیده، موفق می‌شود به دبیرستان برود. جودی ابوت یک دختر سرزنده و باهوش است که در کودکی پدر و مادر خودش را از دست داد و پس از مرگش او را در خیابان‌های نیویورک پیدا کردند و به پرورشگاه سپردند. جودی ابوت تنها یک بار سایه حامی خود را دید و به‌خاطر پاهای درازش همیشه او را با نام بابا لنگ‌دراز صدا می‌کرد. انیمه بابا لنگ‌دراز در سال ۱۹۹۰ روی آنتن رفت و پس از پایان یافتن محبوبیت بسیار زیادی به‌دست آورده بود که همین موضوع این انیمه را به تلویزیون‌های ایران آورد و در کشور خودمان نیز بسیار محبوب شد و تقریبا همه جودی ابوت را دوست داشتند.

۲۳- جیمبو

کارتون جیمبو و جت ست (Jimbo a d he Je -Se )

به هواپیمای دوست‌داشتنی و محبوب تلویزیون رسیدیم. انیمیشن جیمبو که امکان ندارد تیتراژ آن از یادمان رفته باشد؛ تیتراژی که با صدا زدن جیمبو توسط شخصیت‌های مختلف و «جیمبوووووووو» گفتن آن‌ها خیلی سریع به انیمیشنی محبوب تبدیل شد و احتمالا همه ما حداقل یک بار در زمان سوار شدن به هواپیما یاد هواپیمایی با نام جیمبو افتاده‌ایم. شخصیت جیمبو به این صورت متولد شد که در کارخانه ساخت هواپیما یک روز مهندسان به‌جای استفاده از واحد اینچ از واحد سانتی‌متر استفاده کردند و هواپیمایی که قرار بود یک جامبوجت باشد در ابعاد کوچک‌تری ساخته شد و آن را جیمبو نام‌گذاری کردند. شخصیت جیمبو همیشه سعی می‌کرد به دیگران کمک کند و با دیدن فرد یا افرادی که به کمک نیاز داشتند خیلی سریع به آن‌ها کمک می‌رساند و این کار را با پرواز کردن خیلی خوب انجام می‌داد.

۲۴- دافی داک

کارتون لونی تونز (Loo ey Tu es)

شخصیت دافی داک یک مرغابی سیاه رنگ انسان‌نما به‌شمار می‌رود که به‌عنوان بهترین دوست شخصیت باگز بانی در انیمیشن‌های لونی تونز حضور پررنگی داشته است. او پس از شخصیت باگز بانی بیشترین حضور را در انیمیشن‌های لونی تونز داشت و خیلی‌ها او را به‌عنوان محبوب‌ترین شخصیت‌های این سری انیمیشن‌ها می‌دانند. دافی داک به انتخاب TV Guide در فهرست ۵۰ شخصیت برتر تاریخ انیمیشن‌ها توانسته رتبه چهاردهم را به خودش اختصاص دهد که همین موضوع به‌خوبی محبوبیت بسیار زیاد او را نشان می‌دهد. این شخصیت برای نخستین بار در سال ۱۹۳۷ میلادی به‌تصویر درآمد و همچنان پس از گذشت تقریبا ۹ دهه همچنان حضور پررنگی در سینما و تلویزیون دارد.

۲۵- دامبو

انیمیشن دامبو (Dumbo)

شخصیت دامبو یک فیل دوست‌داشتنی و مظلوم بود که در سیرک به‌خاطر بزرگ بودن گوش‌هایش مورد تمسخر قرار گرفت و روزهای سختی را سپری می‌کرد تا اینکه به کمک بهترین دوستش متوجه شد که می‌تواند به کمک این گوش‌های بزرگ پرواز کند تا نه‌تنها این گوش‌های بزرگ مسخره نباشند که به یک اتفاق بسیار مهم و بزرگ برای او تبدیل شوند و برخلاف سایرین که او را مسخره می‌کردند بتواند هروقت که دلش می‌خواهد پرواز کند. شخصیت دامبو برای نخستین بار در سال ۱۹۴۱ روی پرده سینماها رفت و آخرین فیلم لایواکشن درباره این شخصیت در سال ۲۰۱۹ به کارگردانی تیم بورتون و نقش‌افرینی کالین فارل و مایکل کیتون اکران شد.

۲۶- دوقلو های افسانه‌ای

کارتون دوقلو های افسانه‌ای (The Twi s of Des i y)

جولی و جولز را به‌عنوان دوقلوهای افسانه‌ای نمی‌توانستیم از یکدیگر جدا کنیم و هردوی آن‌ها را در یک مورد معرفی خواهیم کرد. جولی یک دختر انگلیسی و جولز یک پسر چینی که از والدینی متفاوت در یک زمان و در یک مکان مشترک به دنیا آمدند و مادرشان در زمان تولد آن‌ها از دنیا رفت. این دوقلوی افسانه‌ای قدرتی ماورایی دارند؛ زمانی‌که این دو نفر دست یکدیگر را می‌گیرند نیرویی ابرانسانی پیدا می‌کنند و به‌همین‌دلیل تصمیم گرفتند با کمک گرفتن از این نیرو درمقابل حکومت ظالمانه امپراتریس در چین بایستند. این انیمیشن در سال ۱۹۹۱ روی آنتن رفت و با تغییرات مهمی در تلویزیون ایران به‌تصویر درآمد ولی بااین‌حال به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم محبوبیت دوقلوهای افسانه‌ای را در دهه ۷۰ خورشیدی انکار کنیم.

۲۷- رابین هود

کارتون رابین هود (Robi Hood)

رابین هود درمیان شخصیت‌های این مقاله قدیمی‌ترین شخصیت خلق شده به‌شمار می‌رود که برای نخستین بار در قرن ۱۳ و ۱۴ میلادی در اشعاری مختلف حضور پیدا کرد و خیلی سریع درمیان مردم عامه به محبوبیت زیادی رسید. شخصیتی که کار با تیروکمان را بسیار حرفه‌ای بلد است و هدف اصلی او کمک کردن به مردم تهی‌دست به‌شمار می‌رود که زندگی سختی دارند. رابین هود در انیمیشن های دیزنی در قالب یک روباه به‌تصویر درآمد و سایر شخصیت‌های این انیمیشن نیز حیوان‌هایی انسان‌نما هستند. رابین هود همیشه سعی می‌کند از افراد قدرتمند و پولدار دزدی کند و دزدی‌های خودش را برای کمک به مردم عادی با آن‌ها به اشتراک می‌گذارد.

۲۸- راپونزل

انیمیشن گیسوکمند (Ta gled)

راپونزل یا راپانزل یکی از افسانه‌های قدیمی به‌شمار می‌رود که شباهت بسیار زیادی به شخصیت رودابه در شاهنامه فارسی دارد. شخصیت راپانزل شاهدخت زیبایی است که موهایی بسیار بلند دارد ولی از میراث سلطنتی خود خبر ندارد و در کودکی توسط یک پیرزن خبیث به نام مادر گوتل زندانی می‌شود تا او بتواند به کمک نیروی شفابخش موهای راپونزل برای همیشه جوان بماند. راپونزل همیشه دوست داشت از آن زندان خارج شود و درنهایت به کمک موهای بلند خود و کمک گرفتن از شخصی نجات‌دهنده موفق می‌شود از آن زندان فرار کند. داستان راپونزل و شخصیت رودابه در شاهنامه به‌دلیل داشتن موهای بلند و کمک گرفتن دیگران از قدرت موی آن‌ها شباهت زیادی به یکدیگر دارند.

۲۹- رنگو

انیمیشن رنگو (Ra go)

شخصیت رنگو تنها شخصیت این مقاله به‌شمار می‌رود که نه‌تنها از تولدش خیلی نمی‌گذرد که آثار زیادی هم درباره او ساخته نشده اما محبوبیت دیوانه‌وار او به‌قدری بوده که بتواند به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی در این فهرست حضور داشته باشد. انیمیشن رنگو در سال ۲۰۱۱ روی پرده سینماها رفت و خیلی سریع به محبوبیتی بسیار زیاد دست پیدا کرد. شخصیت رنگو یک آفتاب‌پرست است که اتفاقی از آکواریوم خود خارج و وارد یک دنیای جدید می‌شود و برای پذیرفته شدن در آن دنیا به‌طور مدام پُز کارهای نکرده خودش را می‌دهد. او با داستان‌های دروغ خود عنوان کلانتر شهر را در اختیار می‌گیرد ولی نمی‌داند که با مشکلات و خطرهای بزرگ طرف خواهد بود و دروغ‌های او این بار در دنیای واقعی کمکی به او نخواهند کرد.

۳۰- زورو

انیمیشن ماجراجویی‌های جدید زورو (The New Adve u es of Zo o)

شخصیت زورو خیلی دیر به‌صورت انیمیشن درآمد و میان نخستین اقتباس سینمایی آن تا نخستین اقتباس آن در قالب انیمیشن دهه‌ها فاصله است. شخصیتی که ماندگارترین امضای شخصیت‌های تلویزیونی را به خودش اختصاص داده و همیشه روی کمر قربانی‌های خود یا روی دیوار علامتش یعنی حرف Z را با شمشیر حک می‌کرد. زورو با نام واقعی دون دیه‌گو دلاوگا اشراف‌زاده‌ای به‌شمار می‌رفت که همیشه دلش به حال فقرا می‌سوخت و همیشه قصد داشت به آن‌ها کمک کند. این شخصیت برای اولین‌بار در سال ۱۹۱۹ توسط داگلاس فربنکس روی پرده سینماها رفت و در طول تاریخ بازیگران سرشناس زیادی مانند آنتونی هاپکینز، آلن دلون و آنتونیو باندراس در نقش وی نقش‌آفرینی کرده‌اند.

۳۱- زیبای خفته (آرورا)

انیمیشن زیبای خفته (Sleepi g Beau y)

شخصیت زیبای خفته یا همان شخصیت آرورا، پرنسس بسیار زیبایی به‌شمار می‌رود که به‌دلیل طلسم یک جادوگر خبیث به یک خواب عمیق فرو می‌رود. درواقع آن جادوگر قصد کشتن پرنسس ما را داشت ولی به‌خاطر دخالت یک پری خوش‌قلب شخصیت آرورا به خوابی عمیق می‌رود که تنها با بوسه یک عشق واقعی از آن خواب می‌تواند بیدار شود. شخصیت زیبای خفته برای نخستین بار در سال ۱۶۹۷ میلادی در رمانی با همین نام اثر شارل پرو خلق شد و در سال ۱۹۵۹ نخستین اقتباس از آن به‌تصویر درآمد. دیزنی در سال‌های اخیر انیمیشن‌ها و فیلم‌های لایو اکشنی را برپایه داستان شخصیت زیبای خفته و جادوگر خبیث این داستان یعنی ملفیست تهیه و اکران کرده است که اخیر آن‌ها فیلم ملفیست: بانوی اهریمنی با بازی آنجلینا جولی به‌شمار می‌رود.

۳۲- سباستین

کارتون بل و سباستین (Belle a d Sebas ia )

انیمه بل و سباستین به‌دلایل بسیار زیادی درمیان بچه‌های دهه ۶۰ خورشیدی محبوبیت زیادی دارد چراکه سباستین می‌توانست برای بسیاری از بچه‌ها آینه تمام‌قدی از خودشان باشد. پسری بازیگوشی که مادرش او را ترک کرده و به‌همین‌دلیل توسط سایر کودکان مورد تمسخر قرار می‌گیرد. بهترین دوست سباستین سگی به‌شمار می‌رود به نام بل که به‌طور اتفاقی او را پیدا کرد و خیلی زود به بهترین دوست سباستین تبدیل شد. سگی مهربان که بدون شک مانند خود سباستین از محبوبیت بسیار زیادی در داستان این انیمه برخوردار است. سباستین همراه‌با بل ماجراجویی بزرگی را برای یافتن مادرش آغاز می‌کند که داستان اصلی این انیمه را شکل می‌دهد. انیمه بل و سباستین در سال ۱۹۸۱ در کشور ژاپن روی آنتن رفت و خیلی سریع در سایر کشورها نیز بسیار محبوب شد.

۳۳- سفید برفی

انیمیشن سفید برفی و هفت کوتوله (S ow Whi e a d he Seve Dwa fs)

سفید برفی یکی دیگر از شخصیت‌هایی به‌شمار می‌رود که خیلی از ما با وی خاطرات ریز و درشت زیادی داریم. سفید برفی یک نامادری بدجنس دارد که از قضا ملکه آن سرزمین تلقی می‌شود و حسادت بسیار زیادی به سفید برفی می‌ورزد. ملکه به یکی از شکارچیان خود دستور می‌دهد سفید برفی را به قتل برساند ولی شکارچی این کار را انجام نمی‌دهد و سفید برفی را در جنگل رها می‌کند تا او به‌همراه هفت کوتوله که در معدن کار می‌کنند، زندگی کند. داستان سفید برفی برای نخستین بار در سال ۱۸۱۲ توسط برادران گریم در کتاب‌های داستان آن‌ها منتشر شد و خیلی سریع به محبوبیتی دیوانه‌وار رسید تا اینکه در سال ۱۹۳۷ توسط والت دیزنی در قالب یک فیلم سینمایی روی پرده سینماها رفت تا محبوبیت این شخصیت در جهان از قبل هم بیشتر شود.

۳۴- سوباسا

انیمه کاپیتان سوباسا (Cap ai Tsubasa)

کیه که سوباسا و داستان‌ها او را نشناسد؟ داستانی که درباره فوتبالیستی جوان به نام سوباسا اُزارا جریان دارد و داستان تبدیل شدن او از یک فوتبالیست ساده در مدرسه به یک قهرمان ملی را روایت می‌کند. او با واکابایاشی آشنا می‌شود و مهم‌ترین رقیب آن‌ها کاکرو به‌شمار می‌رود که فوتبالیستی بسیار حرفه‌ای و تنومند است. رقابت آن‌ها باعث پیشرفت سوباسا می‌شود و سرانجام به‌همراه تارو، کاکرو، واکابایاشی و سایر هم‌تیمی‌هایشان به تیم ملی ژاپن کمک می‌کنند تا قهرمان جام جهانی فوتبال شود و در فینال مسابقات تیم ملی آلمان را به‌همراه ستاره خود یعنی کارل هاینز اشنایدر شکست می‌دهند. مانگا و انیمه کاپیتان سوباسا در تمام کشورهای جهان به‌قدری محبوب است که به‌تازگی یک بازی ویدیویی با همین نام نیز برای پلتفرم‌های مختلف منتشر شده است.

۳۵- سیمبا

انیمیشن شیرشاه (The Lio Ki g)

سیمبا نه‌تنها یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی به‌شمار می‌رود که مجموعه سینمایی شیرشاه نیز یکی از محبوب‌ترین و موفق‌ترین مجموعه‌های تاریخ سینما تلقی می‌شود. شخصیت سیمبا در این انیمیشن پسر پادشاه موفاسا است که پس از پدرش پادشاهی جنگل به او می‌رسد. عموی او یعنی اسکار که توقع داشت این عنوان به او برسد از آن‌ها کینه به دل می‌گیرد و همین موضوع داستان اصلی فیلم را شکل می‌دهد. نخستین قسمت انیمیشن شیرشاه در سال ۱۹۹۴ روی پرده سینماها رفت و فروش شگفت‌انگیز ۹۵۰ میلیون دلاری را تجربه کرد که دو قسمت دیگر نیز به‌عنوان دنباله‌ای برای آن ساخته شد. همچنین در سال ۲۰۱۹ نسخه لایواکشن قسمت نخست شیرشاه به کارگردانی جان فاورو توسط دیزنی با بودجه‌ای ۲۶۰ میلیون دلاری تولید و اکران شد که این اثر هم فروش فوق‌العاده ۱.۶۶ میلیارد دلاری را به نام خودش ثبت کرد تا به‌خوبی محبوبیت این مجموعه را به همه نشان دهد.

۳۶- سیندرلا

انیمیشن سیندرلا (Ci de ella)

سیندرلا یکی دیگر از آن شخصیت‌هایی است که در دوران بچگی خیلی‌ها نقش بسیار پررنگی داشته است. داستان خلق شخصیت سیندرلا حواشی زیادی دارد؛ چراکه برخی براین‌باورند که این شخصیت در سال ۸۶۰ در افسانه‌های کشور چین خلق شده، برخی باور دارند این شخصیت در ادبیات ایتالیا در سال ۱۶۳۴ متولد شده ولی اصلی‌ترین منبع الهام آن را می‌توانیم به داستان‌های شارل پرو در سال ۱۶۹۷ در فرانسه مربوط بدانیم. سیندرلا، شخصیتی که در یک مهمانی عاشق یک شاهزاده می‌شود ولی به‌خاطر از بین رفتن طلسم خود سریع به خانه برمی‌گردد و یک لنگه از کفشش را در قصر پادشاه جا می‌گذارد تا به‌این‌ترتیب شاهزاده برای پیدا کردن عشق خود به‌دنبال صاحب آن لنگه کفش بگردد. محبوب‌ترین انیمیشن سیندرلا در سال ۱۹۵۰ اکران شد و جدیدترین اقتباس از داستان این شخصیت فیلم لایواکشن سیندرلا محصول سال ۲۰۲۱ به‌شمار می‌رود.

۳۷- شرک

انیمیشن شرک (Sh ek)

باور کنید امکان ندارد شرک را دوست نداشته باشیم. غول سبز مهربانی که به‌همراه دوستِ خرِ دوست‌داشتنی و بامزه‌اش تصمیم می‌گیرد پرنسس فیونا را از قصر اژدها نجات دهد. ماموریتی که از جانب پادشاه وضع شده و برای کسی که بتواند این وظیفه را انجام دهد جایزه بسیار ارزشمندی درنظر گرفته است؛ چراکه قصد دارد پس از آزادی فیونا با او ازدواج کند. شرک در این مسیر و پس از آزاد کردن پرنسس فیونا کم‌کم به او علاقمند می‌شود و همین موضوع داستان اصلی انیمیشن شرک را شکل می‌دهد. نخستین قسمت انیمیشن شرک در سال ۲۰۰۱ روی پرده سینماها رفت که پس از محبوبیت سرسام‌آور آن قسمت‌های بعدی نیز ساخته شدند و همچنین یک اسپین‌آف درباره گربه چکمه‌پوش نیز تهیه و اکران شد.

۳۸- غول آهنی

انیمیشن غول آهنی (The I o Gia )

داستان غول آهنی روایت‌گر یک پسر ۹ ساله به نام هوگارت است که آرزو دارد یک حیوان خانگی داشته باشد. او با مادرش تنها زندگی می‌کند و یک شب متوجه می‌شود که آنتن تلویزیون خانه آن‌ها گم شده است. یک غول بسیار بزرگ آهنی در سال ۱۹۵۷ به زمین آمده که از آنتن خانه‌ها و ماشین‌ها و کلا از فلزهای مختلف تغذیه می‌کند و هوگارت در مسیر پیدا کردن آنتن خانه‌شان او را می‌بیند و علاوه‌بر اینکه این غول بزرگ را از برق گرفتگی در نیروگاه برق نجات می‌دهد یک رابطه دوستی میان او و ربات شکل می‌گیرد. او مجبور می‌شود دوست بسیار بزرگ خودش را از مادرش و دولت فدرال مخفی نگه دارد. انیمیشن غول آهنی بااینکه برخلاف سایر انیمیشن‌ها تعداد قسمت‌های زیادی ندارد ولی بااین‌حال به‌خاطر داستان تاثیرگذارش به یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌های سینمایی تبدیل شده است.

۳۹- غول چراغ جادو (جینی)

انیمیشن علاءالدین (Aladdi )

شخصیت غول چراغ جادو یا همان جینی یکی دیگر از معدود شخصیت‌های حاضر در این مقاله به‌شمار می‌رود که از شخصیت اصلی داستان محبوب‌تر هستند. شخصیتی که برای نخستین بار در سال ۱۹۹۲ در فیلم موزیکال علاءالدین با صداپیشگی رابین ویلیامز به‌تصویر درآمد و خیلی سریع به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کرد. شخصیت جینی که یک غول چراغ جادو است که برای صاحب چراغ جادو می‌تواند سه آرزو را برآورده کند ولی هیچوقت داستان به همین سادگی پیش نمی‌رود. از سال ۱۹۹۴ تا سال ۱۹۹۵ یک سریال انیمیشن تلویزیونی با محوریت این داستان روی آنتن رفت و همچنین چند فیلم سینمایی نیز به‌عنوان دنباله برای قسمت نخست فیلم علاءالدین ساخته شد که جدیدترین فیلم این مجموعه فیلم علاءالدین محصول سال ۲۰۱۹ به‌شمار می‌رود که ویل اسمیت وظیفه نقش‌آفرینی در نقش غول چراغ جادو را برعهده داشت.

۴۰- کارآگاه گجت

کارتون کارآگاه گجت (I spec o Gadge )

انیمیشن کارآگاه گجت نه‌تنها یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌های تلویزیونی به‌شمار می‌رفت که به‌خاطر داستان و قابلیت‌های شخصیت اصلی خود یکی از جذاب‌ترین انیمیشن‌های آن زمان تلقی می‌شد. کارآگاهی که فراموش‌کار و شلخته به نام کارآگاه گجت که ظاهرش کاملا شبیه به انسان است ولی مانند ربات‌ها، گجت‌ها و وسایل مختلفی در جای‌جای بدن او قرار گرفته که در شرایط مختلف می‌تواند از آن‌ها استفاده کند. جذابیت این شخصیت به این خاطر بود که همیشه می‌توانستیم او را درحال استفاده از گجت‌های جدید و متفاوت تماشا کنیم. این انیمیشن برای نخستین بار در سال ۱۹۸۳ روی آنتن رفت و پس از محبوبیت بسیار زیاد خودش به تلویزیون کشور ما نیز راه پیدا کرد و به یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌های پخش‌شده از تلویزیون ایران تبدیل شد.

۴۱- کارل فردریکسن

انیمیشن بالا (Up)

کارل بادکنک فروشی است که در تمام عمرش همراه‌با همسر خود آرزوی سفر به آبشار بهشت در آمریکای جنوبی را داشته است. بعد از اینکه الی می‌میرد کارل تصمیم می‌گیرد که این آرزو را محقق کند او چند هزار بادکنک را به خانه‌اش می‌بندد و به‌همراه یک پسربچه، یک سگ و یک پرنده از روی زمین کنده می‌شود و به آسمان می‌رود تا در آبشار بهشت فرود بیایند. شخصیت کارل فردریکسن بااینکه مانند بسیاری از شخصیت‌های این مقاله حضوری طولانی و پررنگ در سینما و تلویزیون نداشته است ولی بااین‌حال به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم دوست‌داشتنی بودنش و محبوب بودن او را نادیده بگیریم. همان‌طور که انیمیشن Up را خیلی راحت می‌توانیم یکی از بهترین آثار استودیوی پیکسار بدانیم.

۴۲- گربه نره

کارتون گربه نره و روباه مکار (The Fox a d he Ca )

شخصیت گربه نره برای نخستین بار در کتاب ماجراهای پینوکیو اثر کارلو کلودی در سال ۱۸۸۳ خلق شد و همراه‌با روباه مکار خیلی سریع به محبوبیتی بسیار زیاد در داستان‌های پینوکیو دست پیدا کردند. این دو البته در اقتباس‌های تلویزیونی کارتونی منحصربه‌ خودشان نیز داشتند و حضور آن‌ها در تلویزیون تنها محدود به انیمیشن‌های پینوکیو نمی‌شد. بااین‌حال گربه نره و روباه مکار معمولا سعی داشتند تا با گول زدن پینوکیو و فریب دادن او به اهداف شوم خود برسند و همین موضوع داستان‌های اصلی این دو شخصیت را شکل می‌دهد. این دو شخصیت‌ که در انیمیشن‌های پینوکیو با ظاهرهای متفاوتی به‌تصویر کشیده شده‌اند در تلویزیون ایران نیز حضور پیدا کردند و به یکی از شخصیت های محبوب کارتونی در دهه‌های گذشته تبدیل شدند.

۴۳- گرومیت

انیمیشن والاس و گرومیت (Wallace a d G omi )

گرومیت نیز مانند تعداد محدودی از شخصیت‌های این مقاله در دسته‌ای قرار می‌گیرند که محبوبیت بسیار زیاد آن‌ها از شخصیت اصلی داستان نیز بیشتر شده و به‌همین‌دلیل جلوتر از شخصیت اصلی به‌عنوان محبوب‌ترین شخصیت داستان تلقی می‌شوند. داستان‌های والاس و گرومیت خیلی سریع محبوب شدند. والاس یک مخترع به‌شمار می‌رود که البته بسیاری از اختراع‌های او آن‌طور که انتظار دارد پیش نمی‌روند و از آن طرف شخصیت گرومیت، سگ دست‌آموز والاس که بهترین دوست وی نیز به‌شمار می‌رود شخصیتی بسیار باهوش و تحصیل‌کرده تلقی می‌شود. از نخستین حضور این شخصیت‌ها در تلویزیون در سال ۱۹۸۹ تابه‌امروز چهار مجموعه سریالی اصلی از آن‌ها روی آنتن رفته است که اگر از علاقه‌مندان والاس و گرومیت باشید، تک‌تک قسمت‌های این مجموعه‌ها برای شما بسیار لذت‌بخش خواهند بود.

۴۴- گوسکو

انیمیشن زندگی جدید امپراتور (The Empe o ‘s New G oove)

احتمالا با من موافق خواهید بود که محبوبیت انیمیشن زندگی جدید امپراتور در کشور خودمان نسبت‌به سایر نقاط جهان بیشتر خواهد بود و این موضوع هم برمی‌گردد به دوبله فوق‌العاده به‌یادماندنی این انیمیشن که بسیاری از دیالوگ‌های آن را برای همیشه در ذهن ما حک کرده است. شخصیت گوسکو، امپراتوری به‌شمار می‌رود که توسط یک جادوگر خبیث به نام ایزما به یک شتر تبدیل می‌شود تا ایزما بتواند بر تخت پادشاهی بنشیند. شترِ حرف بزنِ قصه ما به کمک شخصیت پاچا سعی دارد که به کاخ خودش برگردد و بار دیگر به امپراتور آن سرزمین تبدیل شود ولی بااین‌تفاوت که در این مسیر متوجه یک درس مهم می‌شود که باید حواسش به مردم بیشتر باشد و از خودخواه بودنش کم کند.

۴۵- لاک‌پشت‌های نینجا

انیمیشن لاک‌پشت‌های نینجا (Tee age Mu a Ni ja Tu les)

کم‌تر کسی پیدا می‌شود که لاک‌پشت‌های نینجا را دوست نداشته باشد و به‌همین‌دلیل تصمیم گرفتیم تا یک نفر از آن‌ها را در این مورد از سایر جدا نکنیم. پس از پخش اولین قسمت این مجموعه و وجود طنز بسیار زیبای آن مورد توجه بسیاری از اهالی سینما به‌خصوص نوجوانان قرار گرفت. TMNT که نام کوچک‌شده این مجموعه است ناگهان به یک برند جهانی تبدیل شد و با ساخت عروسک‌ها و مواردی از این قبیل از روی شخصیت‌های این مجموعه سود بسیار زیادی را برای این برند به‌همراه داشت. استاد اسپلینتر شخصیت بسیار محبوب این انیمیشن و استاد لاک‌پشت‌های حاضر در این انیمیشن یعنی لئوناردو، رافائل، داناتلو و مایکل‌آنجلو جمله معروفی دارد که می‌گوید: «زندگی کنید، بمیرید و درست مانند برادر کنار یکدیگر مبارزه کنید. به یاد داشته باشید که هیچ چیز مهم‌تر و قوی‌تر از خانواده نیست».

۴۶- لوک خوش شانس

انیمیشن لوک خوش شانس (Lucky Luke)

شخصیت لوک خوش‌شانس و داستان‌های او برای نخستین بار در مجله‌ای بلژیکی به نام اسپیرو به‌تصویر کشیده شد و خیلی سریع محبوبیت بسیار زیادی در کشورهای مختلف پیدا کرد. البته از زمان چاپ داستان‌های این شخصیت تا اقتباس تلویزیونی از آن، شخصیت لوک خوش‌شانس هم از نظر ظاهری و هم از نظر رفتاری دست‌خوش تغییرات زیادی شده است. لوک خوش‌شانس یک کابوی تنها به‌شمار می‌رود که به‌همراه اسب خود رانتانپلان (بوشوگ) و سگ دست‌وپاچلفتی خود یعنی جالی جامپر دوست دیگری ندارد و همیشه سعی می‌کند تبهکاران را دستگیر کند تا به اهداف شومشان نرسند. نکته جالب درباره انیمیشن لوک خوش‌شانس این است که تقریبا تمام شخصیت‌های فرعی آن شخصیت‌هایی به‌شمار می‌روند که در واقعیت نیز حضور داشته‌اند.

۴۷- مایک وازوفسکی

انیمیشن کارخانه هیولا ها (Mo s e s,I c)

کارخانه هیولاها یکی از مهم‌ترین و درعین‌حال یکی از محبوب‌ترین و بهترین انیمیشن‌های استودیوی پیکسار به‌شمار می‌رود. شخصیت مایک وازوفسکی به‌همراه سالیوان و سایر هیولاهای این کارخانه سعی می‌کنند با ترساندن بچه‌ها انرژی موردنیاز شرکت را تأمین کنند ولی رفته‌رفته سالیوان و مایک متوجه می‌شوند که بچه‌ها برای هیولاها خطری ندارند و می‌توانند با خنداندن آن‌ها انرژی بیشتری تولید کنند. پس از محبوبیت دیوانه‌وار این انیمیشن در جهان در سال ۲۰۰۱ استودیوی پیکسار قسمت دوم آن را تحت عنوان Mo s e s U ive si y تولید و اکران کرد و همچنین در سال ۲۰۲۱ یک مجموعه تلویزیونی با عنوان Mo s e s a Wo k به‌عنوان دنبال قسمت نخست این انیمیشن باحضور شخصیت‌های محبوب این داستان روی آنتن رفت.

۴۸- ملوان زبل

انیمیشن ملوان زبل (Popeye he Sailo )

به احتمال بسیار زیاد شما هم مانند خیلی‌های دیگه در دوران بچگی سعی می‌کردید تا با خوردن اسفناج مانند ملوان زبل قوی شوید و واقعا هم این انتظار را از خوردن اسفناج داشتید که شما را قوی کند. خیلی‌ها اصلا به‌خاطر ملوان زبل به خوردن اسفناج علاقه پیدا کردند. ملوانی که برای نخستین بار در سال ۱۹۲۹ در یک کتاب داستان مصور به‌تصویر کشیده شد و محبوبیت بسیار زیادش باعث تهیه اقتباس‌های سینمایی و تلویزیونی زیادی از آن شد. ملوان زبل با خوردن اسفناج نیروی مضاعفی پیدا می‌کرد و ماجراجوهای زیادی را پشت‌سر می‌گذاشت که مهم‌ترین آن‌ها ملوان قوی هیکلی به نام بلوتو به‌شمار می‌رفت که دردسرهای زیادی را برای ملوان زبل ایجاد می‌کرد و ملوان زبل هم با خوردن اسفناج و کسب قدرت بیشتر او را مدام شکست می‌داد.

۴۹- مورچه خوار

کارتون مورچه و مورچه‌خوار (The A a d he Aa dva k)

انیمیشن مورچه و مورچه‌خوار یکی دیگر از انیمیشن‌هایی به‌شمار می‌رود که داستانش شباهت زیادی به داستان‌های تام و جری دارد. شخصیت مورچه‌خوار که در این انیمیشن نامی ندارد همیشه در تلاش است تا یک مورچه قرمز رنگ به نام چارلی را به دام بیاندازد و درنهایت او را نوش جان کند که معمولا در این مسیر با شکست روبه‌رو می‌شود. این انیمیشن برای نخستین بار در بازه زمانی مان سال‌های ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۱ روی آنتن رفت و پس از غیبتی بسیار طولانی نسخه جدید آن در سال ۲۰۱۰ تهیه و پخش شد. این انیمیشن تلویزیونی در دهه ۴۰ میلادی به تلویزیون ایران راه پیدا کرد و خیلی سریع به یکی از محبوب‌ترین کارتون‌های درحال‌پخش تبدیل شد و این محبوبیت بسیار زیاد این انیمیشن را برای دهه‌ها در تلویزیون ایران نگه داشت.

۵۰- موش سرآشپز (رمی)

انیمیشن موش سرآشپز (Ra a ouille)

به یکی دیگر از شخصیت‌های تأثیرگذار و بسیار محبوبِ خلق شده توسط استودیوی پیکسار رسیدیم؛ انیمیشن موش سرآشپز و شخصیت رمی. رمی موشی است که در پاریس زندگی می‌کند. او با دیگر اعضای خانواده‌اش و دیگر موش‌ها متفاوت است و برای اینکه به آشپزی ماهر تبدیل شود در رستورانی همراه‌با آلفردو، دوست صمیمی خود کار می‌کند. او برای رسیدن به این هدف مشکلاتی را سر راهش دارد از جمله اینکه باید خانواده اش را راضی نگه دارد و همچنین در بیشتر قسمت‌های داستان باید خودش را از دید عموم دور نگاه دارد. انیمیشن Ra a ouille یا همان موش سرآشپز در سال ۲۰۰۷ روی پرده سینماها رفت و خیلی سریع در تمام جهان محبوبیتی بی‌سابقه به‌دست آورد؛ به‌قدری که در بسیاری از شهرهای بزرگ جهان رستوران‌هایی با الهام گرفتن از داستان و شخصیت‌های این انیمیشن شروع به فعالیت کردند.

۵۱- میتی کومان

کارتون سفر های میتی کومان (Ma ga Mi o Kōmo )

انیمه سفرهای میتی کومان نه‌تنها یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های کارتونی در ایران را برای ما به ارمغان آورد که یکی از شخصیت‌های مهم واقعی تاریخ ژاپن را به‌تصویر کشید. این انیمه روایت‌گر داستان زندگی توکوگاوا میتسوکونی ملقب به میتی کومان است؛ فردی شوخ‌طبع و دوست‌داشتنی و البته یک پزشک و غذاشناس ماهر. میتی کومان در نقش مامور مخصوص حاکم بزرگ به‌عنوان یک مامورِ مخفی باکفایت و با هویت‌های ساختگی به استان‌های مختلف ژاپن سر می‌زد تا ببیند عملکرد حاکم‌های هر استان چگونه است. این انیمه بسیار خاطره‌انگیز شخصیت‌های بسیار محبوب بیشتری در خود جای داده که می‌توان به شخصیت‌هایی مانند داداش کایکو، تسوکه و زُمبه اشاره کنیم که قطعا برای ما خاطرات زیادی خلق کرده‌اند.

۵۲- میکی ماوس

انیمیشن کشتی بخار ویلی (S eamboa Willie)

میکی ماوس بدون هیچ شکی یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های خلق شده توسط والت دیزنی به‌شمار می‌رود که در تقریبا یک قرن گذشته محبوبیت دیوانه‌واری در جهان به‌دست آورده است. میکی ماوس نخستین شخصیت کارتونی قلمداد می‌شود که در پیاده‌روی مشاهیر در هالیوود یک ستاره به نام او ثبت شده است. میکی ماوس به‌عنوان موش دوست‌داشتنی دیزنی برای نخستین بار در سال ۱۹۲۸ در انیمیشن کشتی بخار ویلی (S eamboa Willie) به‌تصویر درآمد و پس از کسب محبوبیت بسیار زیاد تابه‌امروز در بیش از ۱۳۰ عنوان مختلف سینمایی حضور داشته و همچنین مجموعه‌های سریالی زیادی با حضور وی روی آنتن رفته‌اند.

۵۳- میگ میگ (رودرانر)

انیمیشن کایوت و رودرانر (Wile E. Coyo e a d Road Ru e )

انیمیشن کایوت و رودرانر که در ایران این انیمیشن را بیشتر با نام میگ‌میگ و گرگه می‌شناسند یکی دیگر از آن انیمیشن‌هایی به‌شمار می‌رود که یکی از شخصیت‌های اصلی آن به‌دنبال دیگری است و قصد دارد او را به دام خود بیاندازد. شخصیت میگ‌میگ یکی از معدود شخصیت‌های حاضر در این فهرست است که باوجود محدودیت دیالوگ بسیار محبوب شده است. او در تمام قسمت‌های این انیمیشن تنها عبارت «میگ‌ میگ» را ادا می‌کند و معمولا حرف‌های خودش را با پلاکاردهای دست‌نوشته به مخاطب می‌رساند. شخصیت کایوت انواع و اقسام روش‌ها را آزمایش می‌کند و از انواع و اقسام وسایل استفاده می‌کند تا بتواند رودرانر را به چنگ آورد ولی معمولا در این مسیر با سرانجام‌هایی دردناک روبه‌رو می‌شود.

۵۴- واتو واتو

کارتون واتو واتو، پرنده اعجاب‌انگیز (Wa oo Wa oo Supe Bi d)

شخصیت واتو واتو و انیمیشن واتو واتو، پرنده اعجاب‌انگیز احتمالا یکی از ناشناخته‌ترین شخصیت‌ها و انیمیشن‌های این فهرست به‌شمار می‌روند ولی بااین‌حال برای بسیاری‌ها خاطرات ریز و درشت زیادی خلق کرده‌اند. این انیمیشن فرانسوی در سال ۱۹۷۸ میلادی توسط رنه بورگ به‌تصویر کشیده شد و خیلی سریع در کشورهای اروپایی و پس از آن در سایر کشورهای جهان روی آنتن رفت و در انتهای دهه ۵۰ خورشیدی مهمان تلویزیون ایران شد. انیمیشنی که با هدف آموزش اخلاق درست به کودکان تهیه شد و پس از پخش ۵۶ قسمت ۵ دقیقه‌ای به پایان خودش رسید. خیلی‌ها انتظار داشتند قسمت‌های جدیدی از این انیمیشن ساخته شود ولی این اتفاق هیچوقت رخ نداد.

۵۵- وال‌-ای

انیمیشن وال-ای (Wall.E)

انیمیشن‌های پیکسار به‌قدری تأثیرگذار هستند که شخصیت‌های آن‌ها در همان یک انیمیشن جای خودشان را برای همیشه در قلب ما پیدا می‌کنند و به این راحتی‌ها هم عزیز بودنشان برای ما کم نخواهد شد. شخصیت وال-ای دقیقا یکی از همان شخصیت‌ها به‌شمار می‌رود. شخصیتی که با وجود حداقل دیالوگ‌های ممکن اشک ما را درآورد. وال‌-ای ربات تنهایی تلقی می‌شود که ۷۰۰ سال پس از ترک زمین توسط انسان‌ها وظیفه جمع کردن آشغال‌های این کره خالی را برعهده دارد تا اینکه یک روز یک سفینه به زمین می‌آید و وال-ای متوجه می‌شود که شخصیتی به نام ایوا به زمین آمده است. وال-ای علاقه زیادی به ایوا پیدا می‌کند و همین موضوع به داستان اصلی و بسیار تأثیرگذار این انیمیشن تبدیل می‌شود.

۵۶- وروجک (پوموکل)

کارتون وروجک و آقای نجار (Mas e Ede a d his Pumuckl)

وروجک یکی دیگر از آن شخصیت‌های قدیمی تلویزیون است که باتوجه‌به اندازه و شکل حضور خود در انیمیشن وروجک و آقای نجار خیلی سریع به دل همه نشست و خیلی سریع به یکی از شخصیت‌های محبوب کارتونی تلویزیون تبدیل شد. وروجک موجودی بود کوچک و گاهی اوقات می‌توانست خودش را نامرئی کند و از دنیایی ناشناخته در کارگاه نجاری استاد ادر حضور داشت. بااینکه او خرابکاری می‌کرد ولی درعین‌حال مهربان و دوست‌داشتنی بود و خیلی وقت‌ها به استاد ادر در کارهای کوچیک نجاری کمک می‌کرد. داستان‌های وروجک و آقای نجار در دهه ۷۰ خورشیدی به تلویزیون ایران آمد و باصدای فراموش‌نشدنی اصغر افضلی و پرویز ربیعی برای همیشه در خاطره دوست‌داران این انیمیشن باقی خواهد ماند.

۵۷- وودی

انیمیشن داستان اسباب‌بازی‌ها (Toy S o y)

باز هم پیکسار و باز هم شخصیت‌هایی به‌یادماندنی. همه ما وقتی بچه بودیم با تماشای انیمیشن‌های داستان اسباب‌بازی‌ها فکر می‌کردیم که اسباب‌بازی‌های ما هم ممکن است زمانی‌که ما خواب هستیم، واقعی شوند، باهم صحبت کنند و زندگی خودشان را داشته باشند. موضوعی که به داستان اصلی انیمیشن‌های Toy S o y تبدیل شده بود و شخصیت‌های این انیمیشن که اسباب‌بازی‌های شخصیت اندی به‌شمار می‌روند مانند انسان‌های عادی زندگی مخصوص به خودشان را دارند. درکنار شخصیت وودی که قطعا می‌تواند محبوب‌ترین شخصیت این مجموعه لقب بگیرد می‌توانیم به شخصیت‌هایی مانند باز لایتیر و کله سیب‌زمینی نیز اشاره کنیم که آن‌ها هم از محبوبیت بسیار زیادی درمیان دوست‌داران این انیمیشن‌ها برخوردار هستند.

۵۸- وینی پو

انیمیشن وینی پو (Wi ie he Pooh)

داستان‌های وینی پو درابتدا با عنوان وینی د پو در سال‌ ۱۹۲۶ توسط آ.آ. میلن خلق شد و خیلی سریع به محبوبیت زیادی دست پیدا کرد و سال‌ها بعد والت دیزنی با خرید حق امتیاز این شخصیت انیمیشن‌های سریالی و سینمایی بسیار زیادی را درباره این شخصیت محبوب تهیه کرد. شخصیت پو خرس مهربانی به‌شمار می‌رود که عاشق عسل است و عشق او به عسل را تقریبا در تمام آثار سینمایی و تلویزیونی مربوط‌به او می‌توان دید؛ از نخستین فیلم درباره این شخصیت یعنی The Ma y Adve u es of Wi ie he Pooh محصول سال ۱۹۷۷ گرفته تا نخستین سریال این شخصیت یعنی The New Adve u es of Wi ie he Pooh که در سال ۱۹۸۸ روی تلویزیون رفت تا آخرین فیلم‌ها و سریال‌هایی که با اقتباس از داستان پو ساخته و منتشر شده‌اند.

۵۹- هومر سیمپسون

انیمیشن سیمپسون ها (The Simpso s)

انیمیشن سیمپسون‌ها قطعا یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌های دوره مدرن تلویزیون به‌شمار می‌رود که در سال ۱۹۸۹ روی آنتن رفت و پخش آن تا همین امروز ادامه داشته و تا امروز بیش از ۷۰۰ قسمت از آن در قالب ۳۲ فصل پخش شده است. شخصیت هومر سیمپسون که پدر این خانواده تلقی می‌شود در نگاه اول شخصی تنبل، عصبی و البته احمق است که خیلی راحت عصبانی می‌شود و کارهای احمقانه زیادی انجام می‌دهد. وی مسئول بخش امنیتی نیروگاه اتمی است و به‌خاطر کارهای احمقانه خود بارها از کارش اخراج شده و معمولا سر کار می‌خوابد. انیمیشن سیمپسون‌ها درکنار شخصیت هومر شخصیت‌های محبوب و بسیار بامزه دیگری مانند بارت، مارج و مگی دارد که همه آن‌ها درمیان علاقه‌مندان این انیمیشن بسیار محبوب هستند.

۶۰- یوگی

انیمیشن ماجراهای یوگی خرسه (The Yogi Bea Show)

به آخرین شخصیت حاضر در فهرست محبوب‌ترین شخصیت های کارتونی تاریخ رسیدیم. شخصیت بسیار دوست‌داشتنی و خاطره‌انگیز یوگی که درابتدا به‌عنوان یکی از شخصیت‌های فرعی انیمیشن The Hucklebe y Hou d Show در این برنامه به‌تصویر کشیده شد و پس از محبوبیت بسیار زیادش سازندگان آن تصمیم گرفتند تا برنامه تلویزیونی مخصوص به یوگی را تهیه کنند.

سریال‌های انیمیشنی محبوبی مانند سریال The Yogi Bea Show، سریال Yogi Bea F ie ds و سریال Yogi’s Ga g نخستین سریال‌های با محوریت این شخصیت محبوب به‌شمار می‌روند که خیلی سریع به تلویزیون ایران آمدند و در کشور خودمان هم به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کردند. آخرین سریال ساخته شده با حضور شخصیت یوگی انیمیشن سریال !Jellys o e تلقی می‌شود که در سال ۲۰۲۱ روی آنتن رفت و تابه‌امروز دو فصل از آن اکران شده است.

نظر شما همراهان عزیز و همیشگی سایت زومجی درباره محبوب‌ترین شخصیت‌های انیمیشنی تاریخ چیست؟ به‌نظر شما جای کدام‌یک از شخصیت‌های کارتونی در این فهرست خالی است؟ نظر خودتان را با ما و سایر مخاطبان سایت زومجی به اشتراک بگذارید.

بهترین انیمیشن‌های جهان؛ تفکربرانگیز، سرگرم‌کننده و خوش‌آب‌ورنگ

تماشا‌کردن انیمیشن‌های معروف و بهترین کارتون‌ها یکی از خاطره‌انگیزترین بخش‌های دوران کودکی است. بعضی از ما بزرگ‌ترها خوش‌شانس بوده‌ایم و برخی از بهترین انیمیشن‌ها را در همان دوران کودکی دیده‌ایم. ولی بعضی از ما هم به هر چیزی که از تلویزیون پخش می‌شد محدود بودیم. اما حتی اگر سنی از ما گذشته باشد، هنوز هم برای دیدن بهترین انیمیشن‌های جهان یا به اصطلاح خودمانی‌تر بهترین کارتون‌ها در کنار بچه‌ها یا حتی به تنهایی دیر نشده است. در این مطلب قصد داریم بهترین کارتون‌های جهان را به شما معرفی کنیم. دوبله‌ فارسی انیمیشن‌های این فهرست اکثرا در دسترس است و حتی در سایت‌های ایرانی هم می‌توانید آن‌ها را برای تماشا و دانلود پیدا کنید. البته بهترین انیمیشن‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به این فهرست اضافه نشده‌اند چون هنوز گذر زمان لازم است تا بتوانیم آن‌ها را در لیست بهترین انیمیشن‌های دنیا قرار بدهیم.

۱. درون بیرون

عنوان اصلی: I side Ou سال تولید: ۲۰۱۵ کارگردان: پیت داکتر، رونی دل کارمن امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰

ترجمه‌ی تحت‌اللفظی فیلم چیزی می‌شود در مایه‌های «درون بیرون». قشنگ نیست ولی منظور را می‌رساند. این که واقعا درون هر شخصیتی که در زندگی با او روبه‌رو می‌شویم و فقط صورت ظاهر و واکنش‌هایش را می‌بینیم، چه اتفاقی می‌افتد؟ می‌شود «ظاهر و باطن» هم معنایش کرد. ایده یک خطی فیلم درخشان است. این که بخواهیم سر از ساز و کار احساسات درونی آدم‌ها دربیاوریم و آن را به بیان خیلی ساده نقاشی کنیم. جوری که یک بچه‌ی ۷-۸ ساله هم آن را بفهمد. این انیمیشن درست به اندازه‌ی همان احساساتی که برایشان تجسم قائل شده، در یک سطح ساده و در سطحی دیگر پیچیده و عمیق است.

قرار است در مسیر بزرگ شدن یک کودک قرار بگیریم. خب بدوی‌ترین احساساتی که از زمان تولد همراهمان هستند و معلول‌هایشان چیست؟ خنده، گریه، ترس، خشم.  فیلمنامه‌نویسان «درون بیرون» کاراکتر نفرت را هم به آن چهار حس اصلی اضافه کرده‌اند. Disgus البته این جا کاملا معنای نفرت نمی‌دهد. یک حسی بین چندش و نفرت است آمیخته با حسادت که در دختران نوجوان خیلی دیده می‌شود. پیت داکتر، که ایده اولیه فیلم متعلق به اوست و خودش هم یکی از فیملنامه‌نویسان، اول داستان همراهی شادی و ترس را نوشته بود. طبیعی است که ترس برای کودکان حس شناخته‌شده‌تر و ملموس‌تری است اما داکتر کمی بعد به این نتیجه می‌رسد که همجواری شادی و غم به فیلمنامه چهارچوب درست‌تری می‌دهد.

چند تا فیلم در تاریخ سینما می‌توانید نام ببرید که تا این حد سریع‌الانتقال حسی از خودشناسی در شما ایجاد کنند؟ فیلمنامه‌نویسان عملکرد مغز و احساسات را مثل یک معادله‌ی ریاضی ساده کردند: یک دستگاه کنترل فرمان وجود دارد. احساسات پشت آن قرار می‌گیرند و دکمه‌ها را فشار می‌دهند که در حقیقت باعث می‌شود شما به اطراف‌تان واکنش نشان بدهید. کنترل در دست شادی، خشم، نفرت، ترس و غم است. این‌ها حواس اصلی شما هستند. حواسی که از کودکی با شما همراهند.

احساسات پیچیده‌تری مثل عشق ورزیدن، تعصب، تعقل و غیره بعدتر از این حواس اصلی در انسان خودشان را نمایان می‌کنند. هیچ قصه‌ی دیگری را سراغ ندارم که به این اندازه سهل و ممتنع توانسته باشد پیچیده‌ترین حرکات و تصمیمات انسان را انقدر دلنشین و شاداب برایش تصویر کند.

اینکه داکتر و همکارانش هوشمندانه کاراکترهای فرعی و اضافه را از قصه‌شان حذف کرده‌اند. داکتر گفته بود که در فیلمنامه مثلا حس غرور را هم داشته‌اند که باعث می‌شده بعضی موقعیت‌های داستانی شادی کمرنگ شود، درنتیجه حذفش کرده‌اند. این کم کردن کاراکترها باعث شده تمرکزشان روی سیر روایی قصه بیشتر شود. شادی و غم به سفر درون ذهن می‌روند و خشم و نفرت و ترس در اتاق فرماندهی می‌مانند. اهمیت شادی و غم از بقیه بیشتر است. چرا؟ چون آن‌ها احساسات اصلی هستند.

با کنار رفتن احساسات اصلی در حقیقت رایلی از نظر ذهنی فلج و الکن می‌شود. خرد و تصمیم‌های عاقلانه از تمایل انسان به شادتر زیستن می‌آید. بدون احساس شادی آدم‌ها مسیرشان را گم می‌کنند. با این حساب قهرمان «درون بیرون» هم باید شادی باشد. اما اینجاست که شخصیت‌پردازی دقیق بقیه احساسات به کار می‌آید. احساساتی که در حالت عادی آن‌ها را منفی تصور می‌کنیم. فیلمنامه‌نویسان آمده‌اند تا فرمول ذهنی شما را به هم بریزند. ترس از رایلی در برابر خطرات محافظت می‌کند. نفرت وجهه‌ی بیرونی او را پیش مردم موجه و دلپذیر جلوه می‌دهد. خشم حالت دفاعی رایلی است. و غم که بقیه فکر می‌کنند باید منزوی باشد چون باعث ناراحتی می‌شود، درحقیقت بالغانه‌ترین حس آدم‌هاست. آن سکانسی که غم موفق می‌شود بینگ بانگ را به حرف بیاورد، کاری که شادی در انجامش شکست خورده، خیلی ساده نشان می‌دهد که حسی مثل همدردی و همراهی از دل غم بیرون می‌آید.

پیغام فیلم روشن است: در مسیر بلوغ و بزرگ شدن همه‌ی احساسات‌تان را باید کنار هم پرورش دهید. چه آنهایی که مثل شادی باعث خوشحالی خودتان و دیگران می‌شوند و چه آن‌هایی که مثل غم یا خشم در وهله اول بیهوده بنظر می‌رسند اما در فیلمنامه‌ی «درون بیرون» کارکردشان مشخص می‌شود.

۲. آقای فاکس شگفت‌انگیز

عنوان اصلی: Fa as ic M . Fox سال تولید: ۲۰۰۹ کارگردان: وس اندرسون امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰

داستان آقای فاکس روباهی که از مرغدانی‌ها مرغ می‌دزدد. کشاورزان خشمگین که از دزدی‌های فاکس به تنگ آمده‌اند تصمیم می‌گیرند که خودشان را از شر او و خانواده‌اش خلاص کنند. در حالی که همسر فاکس هم از او می‌خواهد که دست از وحشیگری‌های گذشته بردارد و یک پدر مسئول شود اما فاکس یاغی‌تر از این حرف‌هاست.

فیلمنامه را وس اندرسون همراه با نوآ بومباک نوشته‌اند. بومباکی که خودش تبدیل به یکی از بهترین کارگردانان قرن بیست و یکم شده است و فیلم‌های بالغانه‌ی نیویورکی می‌سازد. صداپیشه هم که جورج کلونی است. بازیگری که همیشه از حزب دموکرات طرفداری کرده و کمی مایه‌های چپ هم دارد. ترکیب این آدم‌ها با هم از این جهت مهم است که همه‌ی آن‌ها بخش روشنفکری سینمای مستقل آمریکا را تشکیل می‌دهند و «آقای فاکس شگفت‌انگیز» عصاره‌ی عقاید همه‌ی آن‌هاست. همه‌ی چیزهایی که شاید تصویر کردنشان در یک فیلم سینمایی دشوار بود با داستانی از رولد دال در یک انیمیشن جمع کردند.

با ظرافت و شوخ‌طبعی اظهارات علیه سرمایه‌داری و فئودالیته را در دل داستانش مطرح می‌کند. از لحاظ بصری هیجان‌انگیز است و دائم پرسپکتیو فیلم عوض می‌شود. چکیده‌ی همه‌ی جهان فانتزی اندرسون را می‌توانید در این انیمیشن جذاب پیدا کنید.

۳. سفیدبرفی و هفت کوتوله

عنوان اصلی: S ow Whi e a d he Seve Dwa fs سال تولید: ۱۹۳۷ کارگردان: دیوید هند و گروه همکاران (محصول دیزنی) امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰

از جهات زیادی انیمیشن قابل اهمیتی است. به هر حال «سفید برفی و هفت کوتوله» اولین فیلم بلند انیمیشنی که کمپانی دیزنی تولید کرد. سفیدبرفی و هفت کوتوله تقریبا از هر زاویه که نگاه کنید در فهرست انیمیشن‌هایی که باید دید قرار می‌گیرد.

اقتباسی از داستان آلمانی برادران گریم، ماجرای دختری که پوستی به سفیدی برف دارد و مادرش موقع تولدش از دنیا می‌رود. پدرش با زن زیبا اما بدجنسی ازدواج می‌کند که یک آینه‌ی جادویی دارد. وقتی سفیدبرفی بزرگ می‌شود آینه‌ی جادویی به ملکه می‌گوید که سفید برفی از او هم زیباتر است. ملکه به خشم می‌آید و می‌خواهد سفید برفی را بکشد که او به دل جنگی و کلبه‌ی هفت کوتوله پناهنده می‌شود.

تمام فریم‌های انیمیشن روی استوری بورد توسط یک تیم شش-هفت نفره کشیده شد. دیوید هند در حقیقت کارگردان سرپرست بود. گروهی از کارگردانان برای سکانس‌های مختلف در نظر گرفته شده بودند. فیلم در زمان خودش رکورد پرفروش‌ترین فیلم ناطق را شکست. اگر نرخ تورم را در نظر بگیریم هنوز هم یکی از ده انیمیشن پرفروش است. اما به جز آن والت دیزنی برای این فیلم یک اسکار افتخاری دریافت کرد. بیشتر منتقدان هم در آن دوره شیوه‌ی رئالیستی تصویر شدن کاراکترهای انسانی را ستایش کردند.

«سفید برفی و هفت کوتوله» از آن انیمیشن‌های کلاسیک دیزنی است که کهنه نمی‌شود.

۴. پری دریایی کوچولو

عنوان اصلی: The Li le Me maid سال تولید: ۱۹۸۹ کارگردان: ران کلمنتس، جان ماسکر (محصول دیزنی) امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰

ایده‌ی اصلی انیمیشن «پری دریایی کوچولو» که در دهه‌ی هشتاد دیزنی را نجات داد و بعد از یک دوره‌ی افول دوباره به اوج قدرت انیمیشن‌سازی برگرداند از داستانی به همین نام نوشته‌ی هانس کریستین اندرسن می‌آید. مردی که بیش از هر نویسنده‌ی دیگری، به عنوان نویسنده‌ی داستان‌های کودکانه تاثیرگذار بوده است. با این حال اگر وارد جهان تلخ قصه‌هایش بشوید به وحشت می‌افتید.

چرا بین همه‌ی انیمیشن‌ها و افسانه‌های پریان دیزنی این یکی تا این اندازه محبوب‌ است؟ می‌شود دو دلیل برایش پیدا کرد. اول اینکه نیمی از قصه‌ی در یک جهان متفاوت می‌گذرد. دنیای زیر دریا. دریایی که از نزدیک لمس‌اش کرده‌ایم اما انیماتورهای دیزنی جهانی برایش خلق می‌کنند که تخیل‌مان را نسبت به آن‌چه زیر این سطح آبی بیکران وجود دارد به جنبش درمی‌آورد. دلیل مهم‌تر اما کاراکتر اصلی قصه است: آریل، پری دریایی کوچولو جزو معدود شاهزاده‌خانم‌های دیزنی است که منتظر شاهزاده‌ی سوار بر اسب سفید نمی‌ماند تا بیاید و از چنگ دشمنان نجاتش بدهد.

در انیمیشن پرنس اریک به جز آن نبرد آخر با جادوگر هیچ کنش موثر و هیجان‌انگیزی ندارد در حالی که این آریل است که به شیوه‌ی فاوست با شیطان معامله می‌کند. آن‌قدر عاشق است که خانواده‌اش را رها کند و از صدایش بگذرد تا به جهانی راه پیدا کند که معشوق در آن زندگی می‌کند.

آریل است که به کمک دوستانش دنبال اریک راه می‌افتد تا او را از ازدواج با جادوگر پلید نجات بدهد. دیزنی سعی کرد اقتباس وفادارانه‌ای از قصه‌ی اندرسن داشته باشد اما جهان اندرسن برای انیمیشن آمریکایی بیش از اندازه سیاه و تلخ بود و این‌بار خدا را شکر که استودیو در داستان اندرسن دست برد. تحملش را داشتید آریل بعد از همه‌ی آن ماجراها ببیند معشوقش یک موجود خائن معمولی است که به او پشت می‌کند و با زن دیگری ازدواج می‌کند؟

هرچند نتیجه ماجرا در داستان اندرسن عمیق‌تر و پخته‌تر است. منطبق بر آن جمله معروف «من عاشق عشقم نه عاشق معشوق»، آریل فقط برای عشقی که خودش دارد معامله‌ی دوباره با جادوگر را نمی‌پذیرد و درنهایت به کفی روی دریا بدل می‌شود. با وجود پایان خوش دیزنی هنوز هم می‌توانید رگه‌های جهان حزن‌آلود اندرسن را در انیمیشن «پری دریایی کوچولو» پیدا کنید.

۵. شهر اشباح

عنوان اصلی: Spi i ed Away سال تولید: ۲۰۰۱ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰

نه تنها آن را یکی از بهترین انیمیشن‌های تاریخ سینما می‌دانند که منتقدان می‌گویند یکی از بهترین فیلم‌های هزاره‌ی سوم است. انیمیشن ژاپنی شوخ‌طبعانه که در جهان فانتزی پر از آب و رنگ میازاکی می‌گذرد و داستان بلوغ کاراکتر قهرمانش است. هنگام معرفی انیمیشن نمی‌شود این اثر برجسته را نادیده گرفت و لیست بهترین انیمیشن‌های دنیا بدون شهر اشباح قطعا چیزی کم دارد.

چیهیروی ده ساله و پدر و مادرش به سمت خانه‌ی جدیدشان در حرکت هستند که پدر از یک مسیر میانبر می‌رود. آن‌ها سر راهشان به یک پارک سرگرم‌کننده‌ی رها شده می‌رسند. پدر چیهیرو اصرار به گردش در پارک دارد. آن‌ها یک رستوران کشف می‌کنند که پدر و مادر چیهیرو شروع به خوردن غذا در آن می‌کنند. رستورانی که هیچ‌کس در آن حضور ندارد. چیهیرو به گوشه و کنار سرک می‌کشد و با پسری به نام هاکو ملاقات می‌کند که به او هشدار می‌دهد قبل از غروب آفتاب از کناره‌ی رودخانه برگردد. والدین چیهیرو تبدیل به خوک می‌شوند و خلاصه چیهیرو وارد دنیایی می‌شود که پر از ارواح و جادوگرهاست.

فیلم با بودجه‌ی ۱۵ میلیون دلاری تولید شد و ۳۴۶ میلیون دلار در جهان فروخت. منتقدان شیوه‌ی کارگردانی میازاکی را ستایش کردند. انیمیشن میازاکی قابل مقایسه با کتاب‌های لوییس کارول است که از او «آلیس در سرزمین عجایب» را بیشتر از بقیه‌ی آثارش می‌شناسیم. فیلمی که کاراکترهای عجیب و غریبش موفق می‌شوند تنش خاصی در آن ایجاد کنند.

۶. فانتزیا

عنوان اصلی: Fa asia سال تولید: ۱۹۴۰ کارگردان: تیمی از کارگردانان دیزنی امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰

این سومین فیلم انیمیشن بلند کمپانی دیزنی بود. فیلم از هشت بخش تشکیل شده است. گفتن خلاصه داستانی برای آن کار ساده‌ای نیست چون هر بخش کاملا مجزا و در حقیقت برای یک سمفونی نوشته و ساخته شده. لئوپولد استوکوفسکی به همراه ارکستر فیلادلفیا این قطعات موسیقی را تنظیم و اجرا کرد. دیمز تیلور که خودش منتقد موسیقی و آهنگساز بود اول هر انیمیشن قطعه‌ی موسیقی و تصاویر مرتبط به آن را معرفی می‌کرد.

قطعه‌ی اول از باخ است و شامل یک سری خطوط و تصاویر آبستره است. قطعه‌ی چایکوفسکی تغییر فصل‌ها را نشان می‌دهد به همراه رقص‌هایی از گل‌ها، برگ‌ها، قارچ‌ها و ماهی‌ها. در قطعه‌ی پل دوکاس برمبنای شعری از گوته که سال ۱۷۹۷ منتشر شده میکی ماوس به عنوان قهرمان بعد از مدت‌ها جلوی دوربین می‌‌رود. او از جادوهای استادش استفاده می‌کند اما قادر به کنترل کردن آن‌ها نیست. در قطعه‌ی بهار استراوینسکی شاهد تاریخ بصری از ابتدای پیدایش زمین و موجودات زنده‌ی آن هستیم. با سمفونی بتهوون سری به اسطوره‌ها و سانتورها و الهه‌های عشق و طرب می‌زنیم. یک باله‌ی کمیک چاشنی قطعه‌ی پونیچلی می‌شود. قطعات موسورگسکی و شوبرت پایان‌بخش این رویای شاهکار دیزنی هستند.

به نظر بسیاری از منتقدان این شاهکار دیزنی است. این انیمیشنی جاه‌طلبانه است. در ستایش موسیقی و هنر تصویرگران دیزنی. تلفیقی فوق‌العاده که معنای هنر واقعی است.

۷. وال-ای

عنوان اصلی: WALL-E سال تولید: ۲۰۰۸ کارگردان: اندرو استانتون امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰

پسری تنها دختری را ملاقات می‌کند، عاشقش می‌شود و او را تا انتهای زمین، در این مورد تا انتهای دنیا، تعقیب می‌کند. مهم نیست که آنها ربات هستند. مهم نیست که دیالوگی در میان نیست. مهم نیست که این انیمیشن است. وقتی وال-ای و ایو با هم در آسمان و در میان ستاره‌ها می‌رقصند، شاید حس کنیم در حال مشاهده‌ی فیلمی از فرد آستر و جینجر راجرز هستیم. «وال-ای» نه فقط یک انیمیشن درجه یک که یکی از بهترین کمدی-رمانتیک‌های سال‌های اخیر است.

«وال-ای» نهمین انیمیشنی است که پیکسار تولید کرد. داستان یک روبات آشغال‌جمع‌کن در آینده‌ای که زمین نابود شده و غیرقابل سکونت است، کره‌ی زمین را از آشغال‌ها تمیز می‌کند. تا این که کاوشگری یک روبات به نام ایو را به زمین می‌فرستد که وال-ای عاشقش می‌شود و سرتاسر کهکشان را به دنبالش درمی‌نوردد.

انیمیشن با بودجه‌ی مفصل ۱۸۰ میلیون دلاری تولید شد و البته بیش از ۵۰۰ میلیون دلار فروش کرد. وال-ای در لیست بهترین انیمیشن‌های دنیا و فهرست انیمیشن‌هایی که باید دید، یک گزینه قطعی به حساب می‌آید.

ایده‌ی انیمیشن «وال-ای» وقتی به ذهن اندرو استانتون رسید که انیمیشن «داستان اسباب‌بازی» رو به پایان بود. او و جان لسه‌تر و بقیه‌ی مغزهای متفکر پیکسار داشتند به پروژه‌های بعدی‌شان فکر می‌کردند که استانتون می‌پرسد: «چه می‌شد اگر آدم‌ها زمین را ترک می‌کردند و کسی فراموش می‌کرد که آخرین روبات را با خودش ببرد؟» ایده‌ی استانتون به نوعی از داستان «رابینسون کروزوئه» می‌آمد.

این انیمیشن یکی از پیچیده‌ترین تولیدات پیکسار از زمان «کمپانی هیولاها» بود چون جهان و تاریخ آن باید به شیوه‌ای متقاعدکننده طراحی می‌شد. در حالی که بیشتر انیمیشن‌های پیکسار دور و بر ۷۵ هزار استوری بورد دارند برای «وال-ای» ۱۲۵ هزار استوری بورد کشیده شد. منتقدان عاشق فیلم شدند. آن‌ها معتقد بودند که «وال-ای» نشان می‌دهد تنها مرز مدیوم سینما تخیل انسان است.

۸. آنومالیسا

عنوان اصلی: A omalisa سال تولید: ۲۰۱۵ کارگردان: چارلی کافمن امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰

چارلی کافمن را به عنوان یکی از پیچیده‌ترین فیلمنامه‌نویسان معاصر می‌شناسیم. مردی که فیلمنامه‌ی شاهکار فیلم «سینکداکی نیویورک» را نوشت و به عنوان اولین فیلمش آن را کارگردانی کرد. اما بین آن فیلم و دومین اثرش در مقام کارگردان که همین انیمیشن «آنومالیسا» است هفت سال فاصله افتاد.

انیمیشن «آنومالیسا» به شیوه‌ی استاپ موشن ساخته شده است و یکی از ملانکولیک‌ترین آثار هزاره‌ی سوم به حساب می‌آید. انیمیشنی با فضایی ناامیدکننده و تاریک درباره‌ی یک متخصص سرویس مشتریان که به اوهایو سفر می‌کند تا آخرین کتابش را در رویدادی در یک هتل معرفی کند. او از همه‌ی آدم‌های اطرافش فاصله دارد و همه‌ی آدم‌ها از جمله همسرش در ذهن او صدا و چهره‌ای مشابه با یکدیگر دارند. مایکل در اتاقش در هتل سخنرانی‌اش را تمرین می‌کند که خاطرات عصبی گذشته به او هجوم می‌آورند. مایکل در هتل با زنی به نام لیزا آشنا می‌شود که تنها کسی است که صدا و چهره‌اش با دیگران فرق دارد.

«آنومالیسا» نامزد جایزه‌ی اسکار بهترین انیمیشن و نامزد گلدن‌گلوب شد و تنها انیمیشنی شد که جایزه‌ی بزرگ هیات داوران را از جشنواره‌ی فیلم ونیز کسب کرد.

کاراکترها با پرینترهای سه‌بعدی خلق شدند و قصد آن‌ها این بود که انیمیشن رئالیستی بسازند که روی مخاطب تاثیر بگذارد و حتی آزارش بدهد. چالش بزرگ آن‌ها این بود انیمیشنی بسازند که به مخاطب حس دیدن یک کارتون را ندهد و بیشتر شبیه یک فیلم سینمایی باشد.

منتقدان معتقدند که «آنومالیسا» برگ برنده‌ی دیگری در کارنامه‌ی چارلی کافمن است. آن‌ها انیمیشن کافمن را با فیلم‌هایی مثل «گمشده در ترجمه» مقایسه کردند. فیلمی که در عین حال که سرگرم‌کننده است می‌تواند واقعا به عنوان تصویری از یک ضدآرمانشهر ترسناک و مهیب باشد.

۹. داستان شاهزاده خانم کاگویا

عنوان اصلی: The Tale of The P i cess Kaguya سال تولید: ۲۰۱۳ کارگردان: ایزائو تاکاهاتا امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰

مرد بامبوشکن یک روز از دل ساقه‌ی بامبو دختر کوچک زیبایی را پیدا می‌کند. او را به خانه می‌برد و همراه همسرش با شادی دختر را بزرگ می‌کنند. بچه‌های روستا دختر را بامبوی کوچک صدا می‌زنند اما مرد نامش را شاهزاده‌خانم گذاشته. از دل بامبوها برای دختر سکه‌های طلا و لباس‌های رنگارنگ بیرون می‌ریزد که باعث می‌شود مرد فکر کند دختر باید زندگی مثل شاهزاده‌ها در شهر داشته باشد. آنها به شهر می‌روند اما دختر روز به روز غمگین‌تر می‌شود.

دهه‌ی هفتاد تلویزیون بارها فیلم «شاهزاده خانمی از ماه» را پخش کرد. حتی مدتی اکران سینماها بود. آن فیلم و حالا این انیمیشن محصول استودیو گیبلی هر دو برداشتی از یک افسانه عامیانه‌ی ژاپنی به نام «مرد بامبوشکن» هستند.

وقتی پای محصولی از استودیوی گیبلی به میان می‌آید احتمالا اول یاد انیمیشن‌های هایائو میازاکی می‌افتید. آن محصولات خوش آب و رنگ با کاراکترهای عجیب و غریب بامزه. سبک بصری «شاهزاده‌خانم کاگویا» با آن انیمیشن‌ها خیلی متفاوت است. اینجا همه چیز کمرنگ‌تر است. «کاگویا» نقاشی‌های آبرنگ است و بهترین فرم برای تعریف کردن افسانه‌ی قدیمی که نشانه‌هایی از فرهنگ یک کشور کهن را با خودش دارد: یک‌جور غم شرقی که با حیرانی و سرگشتگی میان دو دنیا همراه است.

نکته‌‌ی این انیمیشن ژاپنی شاعرانگی داستان یک تبعیدی است. تبعیدی که دلش برای سرزمین خودش تنگ می‌شود. در مورد «کاگویا» البته مسئله پیچیده‌تر است. زمین همان‌طور که برای انسان‌ها مادری می‌کند آغوش‌اش را برای دختری که از ماه آمده با گشاده‌دستی باز کرده است. کاگویا وقتی در طبیعت است نزدیک‌ترین رابطه را با زمین و زمینیها دارد. به شهر که می‌آید و درگیر حقه‌بازی‌ها و تشریفات می‌شود از زمین هم فاصله می‌گیرد آن‌قدر که در یک لحظه آرزو کند به ماه برگردد.

۱۰. پینوکیو

عنوان اصلی: Pi occhio سال تولید: ۱۹۴۰ کارگردان: بن شارپستین و گروهی از کارگردانان (محصول دیزنی) امتیاز متاکریتیک: ۹۹ از ۱۰۰

آن‌قدر انیمیشن دیده شده‌ای است که توضیح چندانی لازم ندارد و در میان بهترین انیمیشن‌ها از شناخته‌شده‌ترین‌ها به حساب می‌آید. سال ۱۹۴۰ کمپانی دیزنی سراغ رمان کودکان نوشته‌ی کارلو کولودی به نام «ماجراهای پینوکیو» رفت. این دومین انیمیشن بلندی بود که دیزنی بعد از «سفید برفی و هفت کوتوله» تولید کرد.

فیلم درباره‌ی یک عروسک چوبی به نام پینوکیوست که نجار پیری به اسم ژپتو آن را درست کرده. پری آبی به پینوکیو جان می‌بخشد تا پدر ژپتو تنها نباشد و قرار می‌شود اگر پینوکیو ثابت کرد که می‌تواند پسری شجاع، صادق و فداکار باشد تبدیل به پسری واقعی شود اما سر راه پینوکیو همیشه وسوسه‌های زیادی قرار می‌گیرد که به خصوص او را وادار به دروغگویی می‌کند. هر بار هم که دروغ می‌گوید دماغش دراز می‌شود.

انیمیشن «پینوکیو» یک دستاورد پیشگامانه در حوزه‌ی جلوه‌های انیمیشن بود و به پدیده‌های طبیعی مثل باران، رعد و برق، دود و سایه تحرکی رئالیستی بخشیده بود.

انیمیشن از لحاظ داستانی قصه‌ی ساده‌ی اخلاقی دارد که می‌خواهد به بچه‌ها درس راستگویی و درستکار بودن بدهد. نکته‌ی جالب این جاست علیرغم این که اولین انیمیشنی بود که توانست اسکار بهترین ترانه را از آن خودش کند در گیشه شکست سختی خورد. «پینوکیو» در فرهنگ عامه‌ی آمریکا تاثیر به سزایی گذاشت و از لحاظ زیبایی‌شناسی هم تاثیرگذار بود.

منتقدان هم آن را پسندیدند و گفتند که «پینوکیو» انیمیشنی هوشمندانه و لذت‌بخش است. به خصوص در زمینه‌ی طراحی و رنگ‌آمیزی منتقدان تحت‌تاثیر کار انیماتورهای دیزنی قرار گرفتند.

۱۱. فیلم لگو

عنوان اصلی: The Lego Movie سال تولید: ۲۰۱۴ کارگردان: فیل لورد، کریستوفر میلر امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰

ترانه‌ی «ما شگفت انگیز هستیم» که آهنگ محبوب امت بریکوسکی‌ (با صداپیشگی کریس پرت) است، یک معرفی همه جانبه است از روحی که در فیلم لگو جاری‌ است.

مفهومی که هرچه فیلم پیش‌تر می‌رود، عیان‌تر می‌شود و تصور مخاطب را از آن نقطه نظر نخستین تصحیح می‌کند. در ابتدای فیلم و در دوران معرفی امت، این واژه‌ی شگفت‌انگیز، به ‌ظاهر به زندگی مرتب، مقرراتی، رنگین و پر تحرک آن‌ها بر می‌گردد.

زندگی‌ای که به نظر کامل می‌رسد اما آن‌چه به چشم می‌آید، در واقع فریبی بزرگ است و چیزی نیست مگر یک نقاب بدلی و بی‌ارزش از شادی (لبخندِ گشاده‌ی پلیس شهر را به‌خاطر دارید؟) و زیر این نمایش دلفریب و رنگین، شهری نفس می‌کشد ساخته شده از تکه‌های همسان، شابلون‌های طراحی شده و یک‌دست و آدم‌های تحت‌الامر.

قهرمان فیلم لگو یکی از  همین کارگران برنامه‌‌ریزی شده است و این گستاخی بزرگ فیلم لگوست. او آدم برگزیده‌اش را از خیل ابرقهرمان‌های آمده از دل کمیک‌ها و محبوبان پرشمار جهان فانتزی و قهرمان‌های حقیقی تاریخ و ورزش انتخاب نمی‌کند. بلکه کارگری ساده را بر می‌گزیند که دلش برای یک لگوی اطواری به نام وایلد استایل (با صدای الیزابت بنکس) که بعدا مشخص می‌شود آرزو داشته پیش‌گویی مشهور در مورد او باشد، هری می‌ریزد و در نتیجه می‌افتد وسط داستانی که اصولا بازی آدم معمولی‌ها نیست. حالا کم کم وقتش می‌‌رسد که فیلم لگو اصل حرفش را بزند و آن شگفت‌انگیزی واقعی را که در ترانه پرشورش جاری ا‌ست، نشان مخاطبانش بدهد: «با هم بودن».

هم‌چنان که ترانه می‌گوید، همه‌چیز شگفت‌انگیز و خوب است وقتی ما عضو یک تیم باشیم و همه‌چیز بهتر و بهتر می‌شود وقتی ما با هم کار کنیم. شاید در ابتدا این‌گونه به نظر بیاید این یعنی کلید موفقیت در کار گروهی مدون و قاعده‌مند نهفته است و حرکت‌های برنامه‌ریزی شده صحیح از تک‌روی‌های نبوغ‌آسای یک عده آدم خفن بیشتر و بهتر جواب می‌دهد.

اما این‌گونه نیست و وقتی جلوتر می‌رویم، مشاهده می‌کنیم که این تفکر محافظه‌کارانه به تنهایی و بدونِ خودنمایی ارزش‌های انسانی و راهبری کاربلدها، شکست می‌خورد. در نهایت اجتماع و تعامل برگزیدگان و مردم بیدارشده،  منجر به جنگی می‌شود که تهش پیروزی شهر را در بردارد.

۱۲. داستان اسباب‌بازی

عنوان اصلی: Toy S o y سال تولید: ۱۹۹۵ کارگردان: جان لسه‌تر امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰

این کمدی در باب رفاقت اولین انیمیشنی است که تماما به شیوه‌ی کامپیوتری ساخته شده. شاید ندانید که فیلمنامه‌نویسان اولین قسمت از سری فیلم‌های «داستان اسباب‌بازی» نام‌های مشهوری چون اندرو استانتون، جاس ودون و جوئل کوئن بوده‌اند. داستان اصلی را ولی لسه‌تر و استانتون و پیت داکتر نوشته بودند.

فیلم در جهانی اتفاق می‌افتد که اسباب‌بازی‌ها دور از چشم آدم‌ها جان می‌گیرند و زندگی و معاشرت‌های خودشان را دارند. یک عروسک کابوی به اسم وودی اسباب‌بازی محبوب اندی است. وودی کلانتر شهر است تا این که برای اندی یک اسباب‌بازی جدید می‌خرند: باز لایتیر فضانورد است. وودی و باز درگیر یک رقابت برای جلب توجه اندی می‌شوند. اما وقتی یکی از آن‌ها به بحران برمی‌خورد دیگری برای نجاتش همه‌ی تلاش‌اش را می‌کند و در نهایت دوستی بین آن دو شکل می‌گیرد که هر دو را به سوی بی‌نهایت و فراتر از آن می‌برد.

این اولین تجربه‌ی انیمیشن کامپیوتری جان لسه‌تر در پیکسار بود. لسه‌تر یکی از بنیانگذاران کمپانی پیکسار بود که پیش‌تر در کمپانی والت دیزنی کار می‌کرد. دیزنی هم مایل بود روی این انیمیشن کار کند اما در نهایت و بعد از جلسه‌های متوالی پیکساری‌ها تصمیم گرفتند «داستان اسباب‌بازی» متعلق به خودشان باشد. همه‌ی کمپانی‌های بزرگ از کوکاکولا گرفته تا پپسی اسپانسرهای پخش فیلم شدند.

منتقدان معتقد بودند و هستند که فیلم علاوه بر این که سرگرم‌کننده است، مبدعانه هم ساخته شده. فیلمی که اعضای یک خانواده در سنین مختلف می‌توانند از آن لذت ببرند.

۱۳. شگفت‌انگیزان

عنوان اصلی: The I c edibles سال تولید: ۲۰۰۴ کارگردان: برد بیرد امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰

این تنها فیلم پیکساری‌هاست که خانواده‌ای کامل و متشکل از پدر، مادر و فرزندان در آن حضور دارند. به علاوه اولین فیلم دیزنیپیکسار بود که درجه پی جی (PG) گرفت. عنوان اولیه‌ی فیلم «شکست ناپذیرها» بود. در زمان ساخت، پیکساری‌ها از این پروژه با عنوان «لباس چسبان‌ها» یاد می‌کردند.

ایده‌ی مرکزی این فیلم از اوایل دهه نود در ذهن براد برد شکل گرفت. او داستان را بر مبنای تجربه شخصی خودش در کنار آمدن با کار و مشکلات خانوادگی خودش قرار داد.

این انیمیشن کامپیوتری ابرقهرمانی داستان یک خانواده‌ی ابرقهرمان به نام پار است. در روزگاری که نظر عموم مردم نسبت به ابرقهرمان‌ها به دلیل خرابی‌هایی که آن‌ها به بار آورده‌اند، منفی است خانواده‌ی پار که اسم قهرمانی‌شان «شگفت‌انگیزان» بوده خودشان را بازنشسته می‌کنند. پانزده سال بعد اتفاقاتی می‌افتد که مجبور می‌شوند برگردند تا با دشمنان مردم مبارزه کنند.

این انیمشن که با بودجه‌ی زیر ۱۰۰ میلیون دلار ساخته شد بالای ۶۳۰ میلیون دلار فروش کرد. منتقدان معتقدند که انیمیشن «شگفت‌انگیزان» به ژانر ابرقهرمانی نفس تازه‌ای بخشید و شوخ‌طبعی و هوش را وارد این ژانر کرد. صحنه‌های اکشن انیمیشن دلپذیر هستند و کمدی آن هم واقعا بامزه از کار درآمده است.

۱۴. سه قلوهای بلویل

عنوان اصلی: The T iple s of Belleville سال تولید: ۲۰۰۳ کارگردان: سیلوین شومه امتیاز متاکریتیک: ۹۱ از ۱۰۰

اولین فیلم بلندی که سیلوین شومه کارگردان فرانسوی ساخت با تحسین زیاد مواجه شد. فیلم با یک فلاش‌بک از سه قلوهای بلویل شروع می‌شود. سه خواننده‌ای که اوایل قرن بیستم کنار همدیگر روی صحنه اجرا می‌کردند. بعد داستان روی مادام سوزا متمرکز می‌شود که به تنهایی پسربچه‌ای را که به نظر می‌رسد نوه‌اش باشد بزرگ می‌کند. مادام سوزا سعی می‌کند با خرید یک پیانو بی‌علاقگی او را برطرف کند که موفق نمی‌شود. بعد برایش یک سگ به اسم برونو می‌خرد. اما چیزی که پسرک مشتاقش است دوچرخه‌سواری است.

پسرک در مسابقات تور دو فرانس شرکت می‌کند اما مافیا او و دو دوچرخه‌سوار دیگر را می‌دزدد. مادربزرگش در پی یافتن او از سه ‌قلوهای بلویل کمک می‌گیرد.

انیمیشن درجه‌ی PG-13 را دریافت کرد که یعنی کودکان زیر ۱۳ سال باید آن را با بزرگترها ببینند و به این ترتیب تبدیل به اولین فیلمی با این درجه‌بندی شد که توانسته نامزد جایزه‌ی اسکار شود. جزییات این انیمیشن در ساختار و قصه تحسین‌برانگیز است. انیمیشنی که سبک سورئالی دارد و عجیب و غریب است اما همین غرابتش جذابش کرده.

۱۵. مری و مکس

عنوان اصلی: Ma y a d Max سال تولید: ۲۰۰۹ کارگردان: آدام الیوت امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰

قصه‌ی آشنایی و دوستی دو موجود کاملا متفاوت و غریبه با هم از طریق مکاتبه. یکی از آن‌ها مری یک دختر هشت ساله‌ی تنهاست که در ملبورن استرالیا زندگی می‌کند و دیگری مکس، یک مرد چهل و چهار ساله‌ی چاق که ساکن نیویورک است. دوستی مری و مکس، علیرغم همه‌ی بالا و پایین‌های زندگی بیست سال دوام می‌آورد، بدون این که در طول این سال‌ها یکدیگر را ببینند.

از آن انیمیشن‌هایی که آن‌قدر لایه‌های مختلف دارد که برای درک و لذت بردن از هر سطحش باید هم کودک باشی و هم بزرگ. بعید است آدام الیوت، کارگردانش، آن را برای بچه‌ها ساخته باشد. تلخ‌تر و واقع‌‌تر از آن است که به دنیای بچه‌ها تعلق داشته باشد و در عین حال آن‌قدر ساده و لطیف است که فقط از یک بچه می‌شود انتظار داشت این دنیای دوست‌داشتنی را درک کند.

مری و مکس در رابطه‌شان مسیر کمال را طی می‌کنند. هر دو یاد می‌گیرند که خودشان را دوست داشته باشند، آدم‌ها را آن‌طور که هستند بپذیرند و به آن‌ها عشق بورزند و تا حدی تقدیرگرایانه به زندگی نگاه کنند. یعنی همان‌طور که مکس می‌گوید: «هر چه که قرار است اتفاق بیفتد، همان می‌شود.»

تنهایی و شناخت از خود وجه مشترک مری و مکس است. شاید اگر مری تا این حد شبیه مکس نبود، او هرگز جرات نمی‌کرد دیوار تنهایی‌اش را بشکند و قدم به دنیای پیچیده و اسرارآمیز دوستی و دوست داشتن بگذارد. مری موفق می‌شود که مکس را اهلی کند. اهلی کردن یعنی ایجاد علاقه کردنی که خلاصی از آن دیگر ممکن نیست. حالا دیگر مری و مکس بیشتر از هر دو آدم دیگری در دنیا به هم نزدیک هستند و حرف هم را می‌فهمند.

یادتان باشد موقع تماشای «مری و مکس» احساساتتان را رها کنید. از این‌که سر صحنه‌ی آخر اشک می‌ریزید خجالت نکشید. مکس‌های این دنیا با لبخند می‌میرند تا چراغ‌های شهرها را روشن کنند و دوستانشان را حتی بعد از مرگ هم از عشق سرشار می‌کنند. «مری و مکس» هم مخاطبش را از ناب‌ترین احساسات انسانی سرشار می‌کند. بعد از دیدن فیلم به این فکر می‌افتید که مگر در دنیا مساله‌ای هم مهم‌تر از تنهایی و غصه‌های دو تا آدم خمیری وجود دارد؟

۱۶. رتتویی

عنوان اصلی: Ra a ouille سال تولید: ۲۰۰۷ کارگردان: برد بیرد امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰

برخلاف «وال ای» یا «کمپانی هیولاها» یا «داستان اسباب‌بازی» این‌بار اسم انیمیشن محصول پیکسار ربطی به قهرمانش ندارد بلکه اشاره به محصولی است که قهرمان تولید می‌کند. همین اولین تفاوت انیمیشن «رتتویی» با بقیه کارهای پیکسار است. اینجا قهرمان به اندازه بقیه انیمیشن‌ها تاثیرگذار نیست بلکه مجموعه‌ای از وقایع و داستانک‌ها و شخصیت‌هاست که به شکل‌گیری «رتتویی» منجر می‌شود.

«رتتویی» غذایی فرانسوی که با بادمجان و سبزیجات تهیه می‌شود و رمی، موش سرآشپز، چنان دستور پخت و ذائقه‌ی فوق‌العاده‌ای برای طبخ این غذا دارد که او را از یک موش ساده‌ی خیابانی به مقام یک سرآشپز می‌رساند. فرمول قصه فرق چندانی با بقیه انیمیشن‌های پیکسار ندارد: این که مهم نیست در چه جایگاهی قرار داری کافی است همه سعی و تلاشت را به کار گیری و از مغزت و ایده‌های جدید استفاده کنی تا از دیگران متمایز شوی و به جایی برسی که استحقاقش را داری.

فرقش با بقیه‌ی انیمیشن‌ها در لوکیشنی است که ماجرا اتفاق می‌افتد. نه یک شهر فانتزی و نه کره‌ی زمین بعد از آخرالزمان. این جا پاریس است. و این لوکیشن پاریس تاثیرش را در قصه‌ می‌گذارد. شهری که به دو چیز معروف است: فضای رومانتیک و غذاهای خوشمزه‌اش. دومی که اصلا بستر اصلی انیمیشن است و آن فضای رومانتیک نه فقط بین لینگویینی و کولت که در تمام طول انیمیشن بین رمی و آشپزی و حتی آنتوان ایگوی منتقد و غذاها در جریان است.

کل انیمیشن «رتتویی» شبیه یک رومانس درجه است که مقدار زیادی شوخ‌طبعی هم با آن مخلوط شده. رمی از همان ابتدا با یک موهبت از بقیه همنوعانش متمایز شده: او فرق بین آشغال و غیرآشغال را می‌داند. تعمیمش که بدهید این یک‌جور هنر است. هنر درک و دریافت زیبایی و تمیز دادن آن از چیزهای تقلبی. همین می‌تواند پیوند میان رمی و ایگو باشد.

هر دویشان جزو جذاب‌ترین کاراکترهای انیمیشن‌های پیکساری هستند. چه کسی می‌تواند در برابر موشی که می‌خواهد از مقام خودش بالاتر برود و بامزه است و پشتکار دارد و در عین حال یک‌جور حس وفاداری به خانواده‌اش و جایی که از آن آمده در او وجود دارد، مقاومت کند؟ در مقابل منتقد سخت‌گیری که بنظر می‌رسد بیشتر از هر کس دیگری قدر هنر موش سرآشپز را می‌داند. ایگو کنار رمی تنها کسی است که فرق یک غذای خوب تقلبی با یک غذای خوب اصیل را می‌فهمد. آن سکانس شاهکار چشیدن دستپخت رمی و سفرش به خاطرات کودکی، لحظه‌ای است که دو کاراکتر جذاب‌مان را به هم وصل می‌کند. نشانه‌ای بر اینکه رمی و ایگو هر دو از یک موهبت برخوردارند فقط یکی به واسطه هوش و هنرش تبدیل به شخصیتی شیرین و مهربان شده و دیگری بخاطر تفاوتش با دیگران تلخ و منزوی گشته است.

برد بیرد(از مغزهای متفکر پیکسار) و جان پینکاوا (که این اثر تنها انیمیشن سینمایی بلندش در مقام کارگردان است)، خالقان «رتتویی» با فراست توانسته‌اند روی مرز میان انیمیشنی محبوب برای کودکان و یک فیلم سینمایی با مفاهیم بزرگسالانه حرکت کنند. سکانس‌های اسلپ‌استیک داخل آشپزخانه و لینگویینی دست و پا چلفتی مخاطبان کم سن و سال فیلم را سر شوق می‌آورد و درک ایگوی عبوس و تفاوت او با بدمن واقعی قصه که صاحب رستوران است، برای بزرگترها جالب و جذاب خواهد بود.

کمدی، تخیل و درنهایت انسان‌دوستی (با این فرض که رمی موشه مجازی از آدم‌هایی است که در سطوح پایین جامعه قرار دارند و دیگران آنها را در حدی نمی‌بینند که بتوانند از جایی که هستند خودشان را بالا بکشند) عنصرهای اصلی انیمیشن «رتتویی» هستند که با چنان ظرافتی در فیلمنامه ساخته و پرداخته شده‌اند که همه‌شان تبدیل به برگ برنده‌های این انیمیشن می‌شوند.

۱۷. بالا

عنوان اصلی: Up سال تولید: ۲۰۰۹ کارگردان: پیت داکتر امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰

کارل، پیرمرد ۷۸ ساله، هزاران بادکنک را به خانه‌اش وصل می‌کند تا به وسیله‌ی آن‌ها بتواند به آرزوی دیرینه‌ی خودش و همسرش الی که حالا مرده، جامه‌ی عمل بپوشاند و به قلب وحشی آمریکای جنوبی سفر کند.  درست بعد از شروع این سفر، کارل متوجه می‌شود که در این ماجراجویی تنها نیست و یک پسربچه به نام راسل هم در این سفر همراهی‌اش می‌کند. راسل و کارل در طول این سفر با اتفاق‌های جالب و عجیبی روبه‌رو می‌شوند. و کارل هم موفق می‌شود اسطوره‌ی دوران کودکیش چارلز مونتز را ملاقات کند.

حالا دیگر آن تصویر هزاران بادکنک که به یک خانه وصل شده‌اند و باعث پروازش می‌شوند تبدیل به شمایل شده است. ایده‌ی اصلی پیت داکتر فرار از زندگی بود زمانی که زندگی سخت و تلخ و عصبی‌کننده می‌شود. داکتر و یازده هنرمند دیگر پیکسار برای سه روز به ونزوئلا رفتند و تحقیقاتی انجام دادند تا طراحی حیوانات و طبیعت کاملا رئالیستی به نظر برسد.

در نهایت «بالا» تبدیل به انیمیشن خوش آب و رنگی شد که بیش از ۷۳۵ میلیون دلار فروش کرد. فیلم نامزد پنج جایزه‌ی اسکار از جمله اسکار بهترین فیلم شد و بعد از «دیو و دلبر» دومین انیمیشن تاریخ سینماست که توانسته در این بخش هم نامزدی کسب کند.

«بالا» انیمیشنی هیجان‌انگیز، بامزه و به طرز نیش‌داری ماجراجویانه است.

۱۸. کوکو

عنوان اصلی: Coco سال تولید: ۲۰۱۷ کارگردان: لی آنکریچ امتیاز متاکریتیک: ۸۱ از ۱۰۰

انیمیشن «کوکو» ساخته‌ی لی آنکریچ یکی از مغزهای متفکر پیکسار کنار اندرو استانتون و جان لسه‌تر است. لسه‌تر تهیه‌کننده این انیمیشن بود که برنده‌ی اسکار بهترین انیمیشن سال هم شد.

انیمیشنی با رنگ‌های زنده، معرفی فرهنگ یک کشور غیرآمریکایی و پر از موسیقی‌های درجه یک. (یکی از قطعات موسیقی فیلم برنده‌ی بخش بهترین ترانه‌ی اسکار هم شد.)

«کوکو» اسم یک پیرزن شیرین است که دچار آلزایمر شده. نتیجه‌اش میگل عاشق موسیقی است اما در خانواده آنها موسیقی قدغن شده چون روزی روزگاری پدر کوکو آنها را ترک کرده تا بتواند موسیقی‌اش را جهانی کند.

انیمیشنی در باب اهمیت اینکه باید به دنبال رویای خودتان بروید و در عین حال یادتان باشد که خانواده بزرگترین سرمایه جهان است. حانواده به معنای حمایت کامل است برای رسیدن به اهداف. و خانواده خوب شما را برای کسی که واقعا هستید سرزنش نمی‌کند. حدود یک ساعت و چهل دقیقه زمان «کوکو» است که برای یک انیمیشن کمی طولانی است اما مطمئن باشید حتی یک لحظه هم خسته نمی‌شوید. یک سکانس اضافه هم ندارد. و مهم‌تر از همه بیشتر از آنکه یک انیمیشن کودکانه باشد یک فیلم خانوادگی است.

از لحاظ بصری انیمیشن «کوکو» واقعا غنی است و روایت تفکر برانگیزی هم دارد که به شدت تاثیرگذار است.

۱۹. دیو و دلبر

عنوان اصلی: Beau y a d he Beas سال تولید: ۱۹۹۱ کارگردان: کرک وایز، گری تروسدیل امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰

این‌بار دیزنی دیرتر از بقیه سراغ یک قصه‌ی فرانسوی می‌رود.

نزدیک به پنجاه سال بعد از ژان کوکتو و فیلم «دیو و دلبرش»، دیزنی با دستکاری در قصه و بخصوص در شخصیت‌پردازی بل یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌هایش را خلق می‌کند.

بل حتی شاهزاده هم نیست. برخلاف قصه‌ی اصلی پدر ثروتمندی هم ندارد هرچند رابطه‌اش با پدر همان‌طور خاص و دوستانه است. بل پایش را از صرف زیبایی و مهربانی فراتر می‌گذارد و دنبال کسب تجربه‌های جدید در جهان‌ است. بل کتاب می‌خواند. اهل آموختن است. در نهایت اما به خاطر پدر به قصر دیو پا می‌گذارد و زندانی او می‌شود. اما بل مهربان است و کم‌کم دلش به حال دیو تنها می‌سوزد. سکانس شام خوردن بل با دیو و خو دادن او به آداب انسانی می‌رود در فهرست همان چیزهایی که بل را از سایر قهرمانان زن دیزنی متمایز می‌کند. زنی که قدرت تغییر دارد و روی مردش اثرگذار است. بل عاشق دیوی می‌شود که جادویش به یک گل سرخ بند است.

این انیمیشن رومانتیک-فانتزی بعد از یک دوره دوباره دیزنی را احیا کرد. انیمیشنی که غنای رومانتیک آن فوق‌العاده است و قطعات موسیقی آن دلرباست.

۲۰. شیر شاه

عنوان اصلی: The Lio Ki g سال تولید: ۱۹۹۴ کارگردان: راجر الرز، راب مینکوف (محصول دیزنی) امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰

برای این که ببینید چه‌قدر انیمیشن مهمی است همین بس که امسال یکی از بازسازی‌های دیزنی به آن اختصاص پیدا کرد. فیلمی که همه در مقایسه با انیمیشن‌اش به آن امتیاز کمی دادند. انیمیشن حالا کلاسیک شده‌ی دیزنی توانست یک‌بار دیگر نام این کمپانی را که کم‌کم می‌رفت زیر سایه‌ی پیکسار و دریم‌ورکز و انیمه‌های ژاپنی استودیوی گیبلی قرار بگیرد، زنده کرد.

دان هان از مدیران دیزنی درباره‌ی ساخت انیمیشن «شیر شاه» به یاد می‌آورد که: «ما اول «شیرشاه» را به شکل یک پروژه‌ی کوچک دیده بودیم چون در آن زمان استودیوی دیزنی باید خیلی کم ریسک می‌کرد.

قصه‌ی فیلم درباره توله شیری بود که عمویش او را هدف قرار می‌دهد تا بکشد و صاحب تاج و تخت شود. همه چیز بر اساس آهنگی از التون جان ساخته شد. مردم وقتی ایده‌ی اصلی فیلم را می‌فهمیدند فقط می‌گفتند: «چی؟قصه یک بچه شیر؟ خب موفق باشید!» اما ذائقه‌ی تماشاگران بعد از نمایش فیلم آن را پسندید و احساسات‌شان را تحریک کرد.» واقعیت همین بود.

دیزنی کار روی دو پروژه‌ی «پوکوهانتس» و «شیرشاه» را با هم شروع کرد. بیشتر انیماتورهای قدیمی و معتبر دیزنی سراغ «پوکوهانتس»رفتند چون معتقد بودند «شیرشاه» پروژه‌ی شکست‌خورده‌ای است و سرمایه‌گذاری روی «پوکوهانتس» معقول‌تر است. آنهایی که کار روی پروژه را قبول کردند هم به داستانش خیلی مطمئن نبودند و به همین دلیل می‌خواستند بیشتر از نظر بصری توانایی‌شان را نشان بدهند. آنها به کشیدن تصاویر حیوانات علاقمند شده بودند. بیشتر انیماتورهای اصلی اولین کارشان بود. این انیماتورها شروع به مطالعه‌ی عادت زندگی حیوانات واقعی کردند تا بتوانند کاراکترها و محیط را براساس آن طراحی کنند. موقعی که انیمیشن تمام شد اولین تریلری که از آن بیرون آمد سکانس افتتاحیه‌ی فیلم با آهنگ «چرخه‌ی زندگی» بود. یکی از سکانس‌هایی که حالا در سینما تبدیل به کالت شده است. واکنش مخاطبان مشتاقانه و پرشور بود.

با این حال دیزنی آن‌قدر نگران این انیمیشن بود که پیش از نمایش همگانی ۱۱ نمایش آزمایشی روی پرده‌ی سینماها برد تا واکنش مخاطبان را ارزیابی کند. شرکت‌های زیادی از برگر کینگ گرفته تا نستله اسپانسرهای پخش «شیر شاه» شدند. سال ۱۹۹۴ دیزنی یک میلیارد دلار عایدی کسب کرد که بخشی از آن مربوط به فروش خود انیمیشن بود و بخش دیگری هم به همه محصولات تجاری تعلق داشت که به گونه‌ای در ارتباط با این انیمیشن دیزنی بودند و باید حقوق کمپانی سازنده را پرداخت می‌کردند.

بعد از اکران اول، نسخه‌ی ویدیویی انیمیشن برای فروش و تماشا در خانه‌ها به بازار آمد. زمانی که هنوز دی‌وی‌دی و سی‌دی مرسوم نشده بود. اما حالا دیگر نسخه‌ی بلوری سه بعدی آن را هم می‌توانید پیدا کنید. منتقدان هم فیلم را ستایش کردند. فیلمی که احساسات تماشاگرانش را به غلیان درمی‌آورد و غنای بصری فوق‌العاده‌ای هم داشت و انیماتورهای دیزنی برای کشیدن کاراکترها و محیط پس‌زمینه سنگ تمام گذاشته بودند. واشنگتن‌پست نوشت که این انیمیشن دستاوردی تاثیرگذار و حتی ترسناک است. ژوئن سال ۲۰۱۱ نشریه تایم آن را جزو ۲۵ انیمیشن برتر تاریخ سینما معرفی کرد. فیلم البته نشانه‌های آشکاری هم به یکی از انیمه‌های زیبای ژاپنی در دهه شصت به نام «امپراطور جنگل» دارد. البته کارگردان «شیر شاه» بعدتر گفت که حتی اسم این انیمیشن را هم نشنیده بوده چه برسد که آن را دیده باشد. خیلی صادقانه اعتراف کرد که اگر آن انیمه الهام‌بخش‌اش بود حتما این را می‌گفت.

۲۱. مدفن کرم‌های‌ شب‌تاب

عنوان اصلی:  G ave of he Fi eflies سال تولید: ۱۹۸۸ کارگردان: ایزائو تاکاهاتا امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰

داستان پسر نوجوانی که به همراه خواهر کوچکترش در زمان جنگ جهانی دوم در ژاپن برای بقا تلاش می‌کنند. این انیمیشن اقتباسی از یک داستان کوتاه است. اول کار قرار بود یک فیلم سینمایی از روی داستان ساخته شود اما نویسنده معتقد بود که کودکان معاصر نمی‌توانند به طرز متقاعدکننده‌ای حس و حال واقعی بچه‌های قصه را دربیاورند. وقتی ساخت نسخه‌ی کارتونی به نوساکا، نویسنده‌ی داستان پیشنهاد شد، اول کار تعجب کرد. اما بعد از دیدن استوری بورد‌ها متقاعد شد که هیچ راه دیگری برای ساخته شدن این داستان به جز شیوه‌ی انیمیشن وجود ندارد. همان‌طور که از یک قصه‌ی مربوط به جنگ جهانی دوم با قهرمانان کودک انتظار داریم این انیمیشن تکان‌دهنده و اشک‌آور است.

۲۲. چگونه اژدهای خود را تربیت کنید

عنوان اصلی: How o T ai You D ago سال تولید: ۲۰۱۰ کارگردان: دین دبلوا، کریس ساندرز امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰

داستان وایکینگ بیچاره‌ای که مشتاق است اژدهایان را شکار کند اما در کمال تعجب با یکی از اژدهایان دوست می‌شود و یاد می‌گیرد که این مخلوقات ممکن است پیچیده‌تر از چیزی باشند که او فکرش را می‌کرده. او درباره‌ی رفتارهای اژدهایان چیزهای زیادی یاد می‌گیرد اما طبعا این رفتار جدید از سمت دوستان و خانواده‌اش پذیرفته نیست. یکی از مهم‌ترین انیمیشن‌های تولیدی توسط دریم ورکز همین فرنچایز «چگونه اژدهای خود را تربیت کنید؟» است. این انیمیشن پرفروش‌ترین محصول کارتونی دریم‌ورکز در گیشه‌ی سینماهای آمریکا و کاناداست. منتقدان معتقد بودند که فیلمنامه‌ی این انیمیشن از عمق خاصی برخوردار است. بعدتر دو دنبال روی انیمیشن «چگونه اژدهای خود را تربیت کنید؟» ساخته شد.

۲۳. شاهزاده خانم مونونوکه

عنوان اصلی: P i cess Mo o oke سال تولید: ۱۹۹۷ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۷۶ از ۱۰۰

انیمیشن فانتزی تاریخی حماسی ژاپنی که توسط استودیوی جیبلی ساخته شده و نویسنده‌اش هم خود میازاکی است. انیمیشن در دوره‌ی موروماچی ژاپن اتفاق می‌افتد که به سال‌های ۱۳۳۶ تا ۱۵۷۳ اطلاق می‌شود که ژاپن تحت سلطه‌ی خاندان آشیکاگا یا موروماچی بود. اما میازاکی همان‌طور که مشخصه‌ی کارهایش است المان‌های فانتزی هم به داستان اضافه کرده. آشیتاکا پسر جوانی است که به دنبال یافتن درمانی برای طلسم تاتاریگامی دست به سفری خطرناک می‌زند. در این سفر او خودش را وسط جنگی میان الهه‌های جنگل و تاتارای دلقک پیدا می‌کند. از آن طرف در مسیر جستجوهایش با مونونوکه دیدار می‌کند. ایده‌ی اولیه‌ی این انیمیشن مربوط به دهه‌ی ۷۰ است وقتی میازاکی طرح‌هایی کشیده بود از داستان شاهزاده‌ای که با یک دیو در جنگل زندگی می‌کرد. در پیدا کردن متریال تصویری برای این قصه مشکلاتی وجود داشت چون برخی از جلوه‌های بصری پیش‌تر در فیلم «همسایه من تورتورو» به کار رفته بود. این انیمیشن پرفروش‌ترین فیلم گیشه‌های ژاپن در سال ۱۹۹۷ شد.

۲۴. همسایه من توتورو

عنوان اصلی: My Neighbo To o o سال تولید: ۱۹۸۸ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰

در نظرسنجی امپایر درباره‌ی بهترین فیلم‌های تاریخ سینما این انیمیشن فانتزی میازاکی رتبه‌ی ۴۱ام را دارد و میان انیمیشن‌ها بالاترین رتبه را داراست. در ژاپن دهه‌ی ۵۰ پروفسور کوزاکابه، استاد دانشگاه و دو دخترش زندگی می‌کنند. آن‌ها به تازگی به خانه‌ای نقل مکان کرده‌اند که نزدیک بیمارستانی است که مادر بچه‌ها در آن بستری است. ارواح کوچکی در این خانه زندگی می‌کنند. وقتی دخترها تازه در خانه جا افتاده‌اند پدرشان دنبال خانه‌ی دیگری می‌گردد. یکی از دخترها با دو تا از روح‌ها دوست می‌شود. یکی از این روح‌ها با صدای عجیب و غریبی خودش را معرفی می‌کند که دختر آن را توتورو می‌شنود. این انیمیشن فیلمی دلگرم‌کننده و شاهکاری احساساتی است.

۲۵. در جست‌وجوی نیمو

عنوان اصلی: Fi di g Nemo سال تولید: ۲۰۰۳ کارگردان: اندرو استانتون، لی آنکریچ امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰

مرلین دلقک‌ماهی است که همسرش و همه‌ی تخم‌های بچه‌هایش را در حمله‌ی ماهی‌های بزرگتر از دست داده و فقط پسرش نیمو برای او باقی مانده. به همین دلیل هم مارلین همیشه نگران نیموست و بیش از حد از او مراقبت می‌کند اما نیمو دلش می‌خواهد جهان را تجربه کند و از خانه‌شان بیرون برود. در نهایت یک روز نیمو از خانه دور می‌شود و به دام ماهیگیرها می‌افتد. مرلین کل اقیانوس را در جست‌وجوی نیمو طی می‌کند و این وسط دوستانی پیدا می‌کند و البته اتفاقات هیجان‌انگیز و ترسناکی هم برایش می‌افتد. این انیمیشن کامپیوتری جهان زیر آب را با جزییات زیادی به تصویر کشید و به همین دلیل به لحاظ بصری به خصوص تحسین منتقدان سینمایی را برانگیخت. برای ما البته تم داستانی‌اش خیلی شبیه به «ماهی سیاه کوچولو» صمد بهرنگی است. انیمیشن «در جست‌وجوی نیمو» آن‌قدر موفق بود که اسپین‌آف «در جست‌وجوی دوری» درباره‌ی یکی از ماهی‌هایی که مرلین سر راهش می‌بیند بعد از آن ساخته شد.

۲۶. کارخانه‌ی هیولاها

عنوان اصلی:Mo s e s, I c.  سال تولید: ۲۰۰۱ کارگردان: پیت داکتر، لی آنکریچ، دیوید سیلورمن امتیاز متاکریتیک: ۷۹ از ۱۰۰

برای تامین برق شهر هیولاها قانون این است که هیولاها باید بچه‌ها را بترسانند تا از فریاد بچه‌ها انرژی ژنراتورها تولید شود. همه‌ی هیولاها تلاش‌شان بر این است که ترسناکتر از بقیه به نظر برسند. بچه‌ها برای هیولاها حکم سم دارند و وقتی یک بچه به صورت اتفاقی به کارخانه‌ی هیولاها راه پیدا می‌کند، سالیوان و مایک که دو تا هیولا هستند که بقیه خیلی تحویلشان نمی‌گیرند متوجه می‌شوند که اوضاع ممکن است جور دیگری با بچه‌ها پیش برود. ایده‌ی اریجینال و جذاب این انیمیشن منتقدان و مخاطبان را تحت‌تاثیر قرار داد. این انیمیشنی با داستانی مدرن برای همه‌ی سنین بود. برای بزرگترهایی که برای دیدن این انیمیشن با بچه‌هایشان رفتند عجیب بود که خودشان هم چه اوقات خوشی را می‌گذرانند.

۲۷. قلعه‌ی متحرک هاول

عنوان اصلی: Howl’s Movi g Cas le سال تولید: ۲۰۰۴ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰

وقتی زن جوان بی‌اعتماد به نفسی توسط یک جادوگر معاند طلسم می‌شود و چهره‌اش به یک پیرزن تغییر می‌کند، تنها شانس او برای شکستن طلسم وابسته به جادوگری جوان و افراطی است که با همراهانش در یک قلعه‌ی متحرک زندگی می‌کنند. شاید خیلی‌ها ندانند که این انیمیشن میازاکی اقتباسی از یک داستان فانتزی نوشته‌ی یک نویسنده‌ی انگلیسی است که سال ۱۹۸۶ برای اولین‌بار منتشر شد. سال ۲۰۱۳ میازاکی در گفت‌وگویی ابراز کرد که «قلعه‌ی متحرک هاول» انیمیشن محبوب خودش است. پیام میازاکی در انیمیشن «قلعه‌ی متحرک هاول» این است که زندگی به هر حال ارزش زیستن دارد. فیلم به لحاظ تماتیک با منبع اقتباسی‌اش تفاوت دارد. تصاویر استادانه‌ی فیلم مسحورتان می‌کند. پیرنگ انیمیشن هم پیچ و خم زیادی دارد که گاهی ممکن است جزییاتش را ار دست بدهید.

۲۸. نائوشیکا از دره باد

عنوان اصلی: Nausicaä of he Valley of he Wi d سال تولید: ۱۹۸۴ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰

انیمه‌ی ژاپنی که اقتباسی از مانگایی است که ۱۹۸۲ منتشر شده. اولین همکاری جو هیسایشی آهنگساز با میازاکی که خیلی خوب یکدیگر را درک می‌کنند. قصه‌ی این انیمیشن فانتزی علمی-تخیلی هزار سال بعد از یک جنگ بزرگ روایت می‌شود. جنگی که باعث نابودی بخش بزرگی از جهان و تمدن بشر شده است. نائوشکا شاهزاده خانم دره‌ی باد است که جنگل و موجودات آن را کشف کرده و با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کند. او امیدوار است بین انسان‌ها و مخلوقات جنگل صلح ایجاد کند تا آن‌ها بتوانند با آرامش کنار یکدیگر زندگی کنند. میازاکی در ساخت این انیمیشن از داستان‌های تالکین تا آیزاک آسیموف بهره برد. این انیمیشن در نظرسنجی‌ها بارها به عنوان یکی از بهترین انیمیشن‌های ژاپنی انتخاب شده است.

۲۹. شش قهرمان بزرگ

عنوان اصلی: Big He o 6 سال تولید: ۲۰۱۴ کارگردان: دان هال، کریس ویلیامز امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰

انیمیشن کامپیوتری ابرقهرمانی که محصول والت‌دیزنی است و اقتباسی آزاد از کمیک‌بوک مارول است. این انیمیشن ۵۴ امین فیلم استودیوی دیزنی به شمار می‌رود. داستان رباتی با ابعاد غیرمعمول که می‌تواند باد شود و ارتباطش با هیرو که یک پسر ۱۴ ساله‌ی نابغه است. این دو نفر با هم تیمی را تشکیل می‌دهند و تعدادی از دوستان هیرو هم به این تیم می‌پیوندند تا کنار هم عملیات هیجان‌انگیزی انجام بدهند. این اولین انیمیشن دیزنی بود که کاراکتر آن از جهان مارول می‌آمد. منتقدان می‌گفتند که فیلم به طرز راضی‌کننده‌ای سرگرم‌کننده است و به لحاظ بصری هم انیمیشن زیبایی از کار درآمده.

۳۰. شرک

عنوان اصلی: Sh ek سال تولید: ۲۰۰۱ کارگردان: اندرو آدامسن، ویکی جنسون امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰

انیمیشن «شرک» که در ابتدای قرن بیست و یکم ساخته شد یک اتفاق بود که در حقیقت طعنه‌ای بزرگ به همه‌ی انیمیشن‌های درخشانی بود که پیش از این دیده بودیم. قهرمان انیمیشن یک غول سبز زشت بی شاخ و دم ولی شوخ‌طبع بود و رفقایش یک خر پرحرف و گربه‌ی چکمه پوش بودند. داستان لرد بدجنسی که موجودات افسانه‌ای را به باتلاق یک غول غرغرو تبعید می‌کند و غول مجبور می‌شود برای پس گرفتن آسایشش شاهزاده خانم را پیدا کند و نجات بدهد. این انیمیشن هم اقتباس آزاد از کتابی به همین نام بود که سال ۱۹۹۰ منتشر شد. «شرک» اولین‌بار در جشنواره‌ی کن به نمایش درآمد و برای به دست آوردن نخل طلا تلاش کرد. «شرک» انیمیشنی برای بچه‌های نسل جدید بود که پیامی فراتر از زیبایی و مهربانی می‌داد. ریتم تند و شوخ‌طبعی آن منتقدان و مخاطبان را راضی کرد.

۳۱. گیسوکمند

عنوان اصلی: Ta gled سال تولید: ۲۰۱۰ کارگردان: بیرون هاوارد، ناتان گرنو امتیاز متاکریتیک: ۷۱ از ۱۰۰

انیمیشن «گیسوکمند» اقتباس آزاد دیزنی از یک افسانه‌ی قدیمی آلمانی به نام «راپونزل» است که برادران گریم آن را مکتوب کردند. این انیمیشن که به شیوه‌ی سه بعدی کامپیوتری ساخته شده مربوط به وقتی است که یک جادو گل‌هایی را پرورش می‌دهد که خاصیت التیام و درمانی دارند. زنی به نام مادر گوتل یکی از این گل‌ها را برمی‌دارد و برای قرن‌ها از آن برای جوان ماندن استفاده می‌کند. اما سربازان پادشاه برای درمان ملکه‌شان که باردار نمی‌شود گل گوتل را از او می‌گیرند. وقتی دختر زیبای پادشاه و ملکه به دنیا می‌آید گوتل که متوجه شده موهای دخترک همان خاصیت گل‌ها را دارند، او را می‌دزدد و بالای قلعه‌ای زندانی می‌کند که هیچ دری ندارد و فقط وقتی دختر گیسوان بلندش را از پنجره بیرون می‌اندازد خود گوتل می‌تواند پیشش برود.

۳۲. علاءالدین

عنوان اصلی: Aladdi سال تولید: ۱۹۹۲ کارگردان: ران کلمنتز، جان ماسکر امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰

سی‌امین انیمیشن دیزنی در دوره‌ی رنسانس این استودیو برمبنای یکی از افسانه‌های هزار و یک‌شب ساخته شد. رابین ویلیامز فقید صداپیشه‌ی نقش غول چراغ جادو بود که کارش در این انیمیشن بسیار هم تحسین شد. موسیقی و ترانه‌‌ی این انیمیشن هم برنده‌ی جایزه‌ی اسکار و هم جایزه‌ی گرمی شدند و میان انیمیشن‌های دیزنی تنها کاری است که توانسته جایزه‌ی گرمی را کسب کند. داستان جعفر وزیر بدجنس شاه که دنبال چراغ جادو می‌گردد که در غاری مخفی شده. از آن طرف شاهزاده خانم جاسمین از اینکه مجبور است بخاطر قوانین با یک شاهزاده ازدواج کند و عشق این وسط نقشی ندارد ناراحت است و از قصر فرار می‌کند. چراغ جادو دست یک دزد خرده‌پای خیابان گرد می‌افتد و جنگی بر سر این چراغ و البته به دست آوردن دل جاسمین میان علاءالدین و جعفر اتفاق می‌افتد. نقاشی‌های زیبای این انیمیشن و موسیقی آن جزو نکاتی بودند که منتقدان یک‌صدا در مورد آن‌ها لب به تحسین گشودند.

۳۳. قلعه‌ای در آسمان

عنوان اصلی: Cas le i he Sky سال تولید: ۱۹۸۶ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰

باز هم یک انیمیشن ژاپنی دیگر از هایائو میازاکی که فانتزی ماجراجویانه‌ای است. داستان یک پسر و دختر جوان با یک کریستال جادویی که باید در جست‌وجوی یک قلعه‌ی شناور در آسمان با دزدان دریایی و ماموران خارجی مسابقه بدهند. منتقدان معتقد بودند که روایت این انیمیشن پا به پای تصاویر آن درخشان و غنی است. این انیمیشنی است که تمام نقاط قدرت کارهای استودیوی جیبلی را در خودش دارد. فروشش هم در گیشه‌ی سینماهای ژاپن و هم در باکس‌آفیس آمریکا خیلی خوب بود و در فهرست بهترین انیمه‌های ژاپنی مجله‌های متعدد قرار گرفت.

۳۴. آکیرا

عنوان اصلی: Aki a سال تولید: ۱۹۸۸ کارگردان: کاتوشیور اوتومو امتیاز متاکریتیک: ۶۷ از ۱۰۰

بالاخره در فهرستمان به یک انیمه‌ی ژاپنی رسیدیم که نه کار میازاکی است و نه محصولی از استودیوی جیبلی. «آکیرا» براساس مانگایی از خود اوتومو، کارگردانش تولید شده که شش سال قبل آن را منتشر کرده بود. نکته‌ی جالب اگر الان آن را ببینید این است که خبر از ویرانشهری در سال ۲۰۱۹ می‌داد که تمدن بشری نابود شده. انیمیشن داستان سرکرده‌ی یک گروه موتورسوار است که دوست دوران کودکی‌اش بعد از یک تصادف با موتور صاحب قدرت‌های عجیب و غریبی شده و به لحاظ روحی هم جامعه‌ستیز است. فقط یک نوجوان و رفقای موتورسوارش می‌توانند او را متوقف کنند. در باکس آفیس ژاپن ششمین فیلم پرفروش آن سال شد. منتقدان خشونت خونین و تکان‌دهنده‌ی آن را پدیده خطاب کردند و «آکیرا» را آغازگر انیمه‌های مدرن لقب دادند.

۳۵. یخ‌زده

عنوان اصلی: f oze سال تولید: ۲۰۱۳ کارگردان: کریس باک، جنیفر لی امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰

این انیمیشن موزیکال فانتزی محصول دیزنی است و اقتباس آزادی از داستان «ملکه‌ی برفی» هانس کریستین اندرسون است که دیزنی ید طولایی در دستکاری و شیرین کردن قصه‌های تلخ و زیبای اندرسون در انیمیشن‌هایش دارد. ماجرا داستان دو خواهر به نام آنا و الساست. السا که خواهر بزرگتر است از کودکی دارای قدرتی جادویی است که به هر چیزی دست بزند آن را تبدیل به یخ می‌کند. به همین دلیل علی‌رغم علاقه‌ی دو خواهر به یکدیگر پدر و مادرشان آن‌ها را جدا از هم نگه‌ می‌دارند. تا اینکه پدر و مادر در حادثه‌ای می‌میرند و السا به عنوان خواهر بزرگتر باید ملکه‌ی قلمرویشان بشود اما در روز تاجگذاری راز او لو می‌رود و السای عصبانی باعث می‌شود همه جا یخ بزند و از شهر فرار می‌کند. نکته‌ی انیمیشن به جز آهنگ‌ها و تصاویر زیبایش و کاراکترهای فرعی جذاب مثلا اولاف آدم برفی این است که اینجا برخلاف انیمیشن‌های قبلی دیزنی عشق در حقیقت آن چیزی است که میان دو خواهر جریان دارد. «یخ‌زده» پرفروش‌ترین انیمیشن سال ۲۰۱۳ شد و در گیشه و نزد منتقدان بسیار موفق عمل کرد.

۳۶. بازیگر هزاره

عنوان اصلی: Mille ium Ac ess سال تولید: ۲۰۰۱ کارگردان: ساتوشی کون امتیاز متاکریتیک: ۷۰ از ۱۰۰

انیمیشن درام ژاپنی که تولید کمپانی مدهاوس است. اقتباسی آزاد از زندگی دو بازیگر زن مشهور سینمای ژاپن ستسوکه هارا و هیدکو تاکامینه. انیمیشن داستان دو مستندساز را روایت می‌کند که در حال پرس و جو درباره‌ی زندگی اسطوره‌های بازیگری هستند. در حالی که داستان زندگی این بازیگران روایت می‌شود مرز میان حقیقت و سینما از بین می‌رود. فیلم در گیشه‌ی آمریکا چندان موفقیتی نداشت و البته یک دلیلش این بود که «بازیگر هزاره» انیمیشنی بزرگسالانه است. کنت توران در لس‌انجلس تایمز نوشت که این انیمیشن اندیشه‌ای در جایگاه سینما در زندگی شخصی و ناخودآگاه جمعی ماست.

۳۷. والس با بشیر

عنوان اصلی: Wal z wi h Bashi سال تولید: ۲۰۰۸ کارگردان: آری فولمن امتیاز متاکریتیک: ۹۱ از ۱۰۰

این انیمیشن درام جنگی بزرگسالانه در سبک داکیو-درام (درام‌های مستندگونه) است که به شیوه‌ی انیمیشن تصویرگری شده و با بقیه‌ی کارتون‌های این فهرست چه انیمیشن‌های مخصوص کودکان و چه انیمیشن‌هایی برای دو مخاطب کودک و بزرگسال تفاوت دارد. «والس با بشیر» تلاش کارگردانش را برای یافتن خاطرات گمشده‌اش از روزهایی که در جنگ ۱۹۸۲ لبنان سرباز بوده تصویر می‌کند. لیست بهترین انیمیشن‌های دنیا قطعا به چنین گزینه‌ای هم نیاز دارد.

۳۸. کابوس قبل از کریسمس

عنوان اصلی: The Nigh ma e Befo e Ch is mas سال تولید: ۱۹۹۳ کارگردان: هنری سلیک امتیاز متاکریتیک: ۸۲ از ۱۰۰

انیمیشن موزیکال سیاه فانتزی به روش استاپ‌موشن که تهیه‌کننده‌ی آن تیم برتون بود و آن‌قدر جهان سیاه و ترسناکی بود که در پوسترهای فیلم موقع نمایش نوشته شد که تماشایش به کودکان توصیه نمی‌شود. داستان در شهری فانتزی و خیالی به نام هالووین اتفاق می‌افتاد که ساکنان آن هیولاها بودند. پادشاه کدو حلوایی هر سال شهر را برای برگزاری مراسم هالووین هدایت می‌کند اما امسال از آن روتین همیشگی خسته شده و دلش یک اتفاق جدید می‌خواهد. وقتی در جنگل گشت می‌زند دری را به تعطیلات دیگر پیدا می‌کند و وارد جهان کریسمس می‌شود. اهالی شهر هالووین که از ایده‌ی برگزاری کریسمس خبر ندارند همه چیز را با مراسم هالووین خودشان مقایسه می‌کنند. بودجه‌ی ساخت این انیمیشن از همه‌ی بلاک‌باسترهای دیزنی کمتر بود و از آن توقع فروش زیادی نمی‌رفت درنهایت هم در باکس آفیس گیشه‌ی متوسطی داشت. راجر ایبرت جلوه‌های ویژه‌ی این انیمیشن را چیزی در حد انقلابی دانست که زمانی «جنگ ستارگان» در تاریخ سینما ایجاد کرده بود.

۳۹. غول آهنی

عنوان اصلی: The I o Gia سال تولید: ۱۹۹۹ کارگردان: برد بیرد امتیاز متاکریتیک: ۸۵ از ۱۰۰

انیمیشن علمی-تخیلی که اولین کار برد بیرد، از چهره‌های تاثیرگذار پیکسار، در مقام کارگردان بود. انیمیشن براساس رمان «مرد آهنی» تد هیوز است که سال ۱۹۶۸ منتشر شده بود. جنیفر انیستون و ون دیزل جزو صداپیشگان این انیمیشن هستند. داستان این کارتون جذاب در دوره‌ی جنگ جهانی سرد و سال ۱۹۵۷ اتفاق می‌افتد. کاراکتر مرکزی فیلم پسر جوانی به نام هوگارت است که یک روبات بیگانه‌ی غول‌آسا را کشف کرده و با او دوست می‌شود. به کمک آرتیستی به اسم دین، هوگارت تلاش می‌کند که جلوی ارتش آمریکا و یک افسر پارانویید را بگیرد تا نتوانند غول را پیدا کرده و نابود کنند. به گفته‌ی منتقدان انیمیشن گرانبهای «غول آهنی» از پس یک سوژه‌ی جاه‌طلبانه و روابط پیچیده‌ی انسانی برمی‌آید. طرح‌های زیبا و دست محکم برد بیرد در طراحی و کارگردانی هم قابل ستایش است.

۴۰. کتاب جنگل

عنوان اصلی: Ju gle book سال تولید: ۱۹۶۷ کارگردان: ولفگانگ ریترمن امتیاز متاکریتیک: ۶۵ از ۱۰۰

«کتاب جنگل» اقتباسی از کتابی است که رودیارد کیپلینگ سال ۱۸۹۴ نوشت اما نکته‌ی جالب اینکه در داستان‌های قدیمی ایرانی و عربی هم قصه‌ای مشابه داریم درباره‌ی بچه‌ی آدمی که در جنگل بزرگ می‌شود. موگلی کودک وحشی است که نمی‌دانیم چطور در جنگل رها شده و توسط یک گرگ پیدا شده و شبیه یکی از بچه‌های گرگ بزرگ و تربیت می‌شود. این وسط یک ببر شیطانی به اسم شیرخان وجود دارد که می‌خواهد موگلی را نابود کند اما دوست‌های او که یک خرس و یک پلنگ هستند از او محافظت می‌کنند و البته پلنگ او را تشویق می‌کند که پیش انسان‌ها برگردد. بخشی از نقدهای مثبتی که بلافاصله بعد از پخش انیمیشن منتشر شد تحت‌تاثیر نوستالژی مرگ والت دیزنی بود اما سال‌ها بعد از آن هم منتقدان در یک بازنگری روی انیمیشن نوشتند که از آن آثاری است که اگر نگوییم کاملا بی‌غلط، کم غلط است.

۴۱. پرسپولیس

عنوان اصلی: Pe sepolis سال تولید: ۲۰۰۷ کارگردان: مرجانه ساتراپی امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰

مرجانه ساتراپی که نویسنده‌ی رمان‌های گرافیکی و دو رگه‌ی ایرانی-فرانسوی است یک کتاب گرافیکی به اسم «پرسپولیس» نوشت که در حقیقت قصه‌ی زندگی خودش بود. بعد تصمیم گرفت انیمیشنی از روی آن بسازد که البته بیشتر از کارتون کودکانه یک انیمیشن بزرگسالانه است. فیلم درباره‌ی دختری است که در سنین نوجوانی و بلوغ است که انقلاب ایران و بعد از آن هم جنگ و بمباران شهرها رخ می‌دهد. پدر و مادرش او را به اتریش و به مدرسه‌ای کاتولیک می‌فرستند اما قضاوت‌های سخت کاتولیک‌ها مرجانه را به ستوه می‌‌آورد. عاقبت هم توهین او به یک راهبه باعث اخراجش از مدرسه می‌شود و او دائم بین خانه‌های مختلف سرگردان است. این انیمیشن سیاه و سفید نامزد جایزه‌ی اسکار شد و امتیازات خوبی دریافت کرد.

۴۲. پورکو روسو

عنوان اصلی: Po co Rosso سال تولید: ۱۹۹۲ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰

انیمیشن کمدی ماجراجویانه که اقتباسی از مانگای آبرنگی است که خود میازاکی سال ۱۹۸۹ منتشر کرده بود. پیرنگ انیمیشن درباره‌ی مبارز سابق ایتالیایی در جنگ جهانی اول است که حالا به عنوان شکارچی جایزه‌ بگیر برای خودش کار می‌کند. اما یک طلسم او را تبدیل به خوکی می‌کند که البته هنوز رفتارهای انسانی دارد. او که زمانی اسمش مارکو پاگو بوده حالا با اسم پورکو روسو که کلمه‌ای ایتالیایی برای خوک قرمز رنگ است شناخته می‌شود. فیلم اول کار قرار بود یک اثر کوتاه برای خط هوایی ژاپن باشد اما کم‌کم خرده‌پیرنگ‌های دیگری به آن اضافه شد و آن را به شکل فیلم بلند درآوردند. این یکی از معدود انیمیشن‌های میازاکی است که در آن تاریخ و جغرافیا به شکل دقیقی مشخص شده و بخش زیادی از داستانش می‌توانست در جهان واقعی اتفاق بیفتد. منتقدان معتقدند در حق این فیلم استودیو جیبلی بی‌انصافی شده و کمتر از چیزی که باید قدر دیده است.

۴۳. داستان اسباب‌بازی ۲

عنوان اصلی: Toy S o y 2 سال تولید: ۱۹۹۹ کارگردان: جان لسه‌تر، لی آنکریچ، اش برانون امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰

بعد از موفقیت «داستان اسباب‌بازی» به عنوان اولین انیمیشنی که کاملا به شیوه‌ی کامپیوتری ساخته شد پیکسار تصمیم گرفت که اولین فرنچایزش را رقم بزند و دنباله‌ای برای آن بسازد. در این قسمت باز و وودی دیگر رابطه‌ی خوبی با یکدیگر دارند. وودی توسط یک کلکسیونر اسباب‌بازی دزدیده می‌شود. باز و بقیه‌ی رفقا تصمیم می‌گیرند وودی را نجات بدهند. اما حالا وودی که دوستانی هم در موزه پیدا کرده وسوسه شده که برای همیشه آنجا بماند تا از این طریق به جاودانگی برسد. قسمت دوم «داستان اسباب‌بازی» به لحاظ مفاهیم مطرح شده حتی عمیق‌تر از قسمت اول آن از کار درآمد و هم مخاطبان و هم منتقدان را راضی کرد.

۴۴. رالف خرابکار

عنوان اصلی: W eck-I Ralph سال تولید: ۲۰۱۲ کارگردان: ریچ مور امتیاز متاکریتیک: ۷۲ از ۱۰۰

انیمیشن کمدی کامپیوتری والت دیزنی داستان کاراکتر شریر یک بازی کامپیوتری را روایت می‌کند که در جهان بازی علیه نقش منفی خودش شورش می‌کند و آرزویش این است که به جای بدمن، تبدیل به قهرمان شود. بودجه‌ی تولید این انیمیشن ۱۶۵ میلیون دلار بود که در مقابل ۴۷۱ میلیون دلار در جهان فروش کرد که موفقیت خوبی محسوب می‌شد. از آن طرف هم در گلدن گلوب و هم در اسکار نامزد دریافت جایزه‌ی بهترین انیمیشن شد. شش سال بعد دنباله‌ای هم روی آن ساخته شد به نام «رالف اینترنت را خراب می‌کند». منتقدان هم دوستش داشتند و ابراز کردند که این انیمیشن هم به درد کودکان می‌خورد و هم بزرگسالانی که سن‌شان آن‌قدر هست که ارجاعات فیلم به جهان بازی‌های کامپیوتری قدیمی را درک کنند.

۴۵. پونیو

عنوان اصلی: Po yo سال تولید: ۲۰۰۸ کارگردان: هایائو میازاکی امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰

هشتمین فیلمی که میازاکی برای استودیوی جیبلی کارگردانی کرد و دهمین فیلم او در مقام کارگردان. پونیو یک ماهی طلایی است که از اقیانوس فرار کرده. پونیو در یک بطری گیر می‌افتد و به ساحل می‌رسد و توسط یک پسر ۵ ساله نجات پیدا می‌کند. پونیو و سوسوکه با هم رفیق می‌شوند. پونیو دوست دارد تبدیل به یک دختربچه بشود اما استفاده‌ی او از جادو باعث انهدام و خرابی می‌شود. فیلم بعد از اکران تبدیل به پنجمین انیمه‌ی پرفروش در کل جهان شد. عناصر تماتیک فیلم ساده هستند و به لحاظ بصری واقعا چشم‌نواز است. منتقد تایمز در جشنواره‌ی ونیز درباره‌ی فیلم نوشت: «این انیمیشن داستانی پرملات و بی‌نظم است که توسط یک نوزاد بیش فعال روایت شده». و البته این جمله را من باب تحسین نوشت و به فیلم هم ۴ ستاره از ۵ داد.

۴۶. کورالین

عنوان اصلی: Co ali e سال تولید: ۲۰۰۹ کارگردان: هری سلیک امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰

انیمیشنی که به روش استاپ موشن در ژانر وحشت ساخته شده و اقتباسی از نوولایی به همین نام از نیل گیمن است. این اولین فیلمی است که توسط استودیو لایکا تولید شد. داستان دختری به نام کورالاین که پشت یک در مخفی در خانه‌ی جدیدشان دنیای موازی ایده‌آلی را کشف می‌کند. اما وقتی جلو می‌رود متوجه می‌شود که این دنیای ایده‌آل رازهای سیاه و گناه‌آلودی هم در خودش دارد. این انیمیشن سومین استاپ موشن پرفروش در جهان بعد از «فرار جوجه‌ای» و «والاس و گرومیت: نفرین موجود خرگوش» شد. فیلم نامزد جایزه‌های اسکار و گلدن گلوب شد. گیمن از طرفداران فیلم «کابوس پیش از کریسمس» هری سلیک بود و به همین دلیل بعد از نوشتن کتاب «کورالاین» با طیب خاطر کتاب را به سلیک واگذار کرد که از روی آن اقتباس کند. البته متریال کتاب برای یک فیلم بلند کافی نبود و خود سلیک کاراکترهایی را به آن اضافه کرد. داستان خیالپردازانه‌ی گیمن به همراه هنر استاپ موشن طراحان منتقدان را مجذوب کرد.

۴۷. چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت؟

عنوان اصلی: Who F amed Roge Rabbi سال تولید: ۱۹۸۸ کارگردان: رابرت زمه‌کیس امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰

کمدی اسرارآمیزی که ترکیب انیمیشن و فیلم لایو اکشن است. فیلم اقتباسی آزاد از کتاب «چه کسی راجر خرگوشه رو سانسور کرد؟» بود که سال ۱۹۸۱ منتشر شد. همان سال والت دیزنی حقوق اقتباس از کتاب را خریداری کرد. در حالی که زمه‌کیس فیلم را کارگردانی می‌کرد، ریچارد ویلیامز انیماتور کانادایی را برای نظارت روی سکانس‌های انیمیشن آوردند. از نظر مردم و منتقدان این انیمیشنی پیشگامانه و ساختارشکن بود. داستان انیمیشن در جهانی اتفاق می‌افتد که جمعیت آن از کاراکترهای انسانی و کارتونی تشکیل شده بود. یک کارآگاه خصوصی به نام ادی به همراهش برادرش تدی همکاری تنگاتنگی با کاراکترهای کارتونی داشت اما بعد از کشته شدن برادرش دچار افسردگی شد و به الکل اعتیاد پیدا کرد. سال ۱۹۴۷ رئیس استودیوی کارتون مارون از عملکرد ضعیف اخیر یکی از ستاره‌هایش به نام راجر خرگوشه نگران است. مارون ادی را استخدام می‌کند تا درباره‌ی همسر راجر تحقیق کند. منتقدان شوخ‌طبعی، جلوه‌های بصری، فیلمنامه و بازی‌های فیلم را ستایش کردند. فیلمی که به گفته‌ی آن‌ها هم مبدعانه و هم سرگرم‌کننده است.

۴۸. پاندای کونگ‌فو کار

عنوان اصلی: Ku g Fu Pa da سال تولید: ۲۰۰۸ کارگردان: مارک آزبورن، جان استیونسن امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰

نمی‌توان لیست بهترین انیمیشن‌های دنیا را تدوین کرد و پاندای کونگ‌فو کار را در آن جا نداد. پیام این انیمیشن کمدی اکشن کاملا کلاسیک است. اگر به چیزی که خودت هستی اعتقاد داشته باشی می‌توانی به موفقیت برسی. دریم ورکز از جک بلک، ست روگن و آنجلینا جولی به عنوان صداپیشگان این انیمیشن بامزه‌ی دوست‌داشتنی استفاده کرد. داستان انیمیشن در چین باستان می‌گذرد که البته همه‌ی ساکنانش حیوانات هستند. قهرمان فیلم پاندایی به نام پو است که شیفته‌ی کونگ فوست اما خیلی هم بی‌دست و پاست. وقتی پیشگویی می‌شود که یوزپلنگ بدنام از زندان فرار خواهد کرد، پو بدون آنکه خودش بخواهد لقب «شوالیه اژدها» را از مردم می‌گیرد که در پیشگویی‌ها گفته شده قدرت بی‌حد و اندازه‌ای دارد. اول کار قرار بود این انیمیشن پارودی فیلم‌های رزمی باشد اما بعد کارگردان تصمیم گرفت که آن را تبدیل به اکشن-کمدی و سفر قهرمانی کاراکترش کند. این انیمیشن از تمام کارهای قبلی کامپیوتری دریم ورکز پیچیده‌تر بود. فیلم بعد از اکران تبدیل به سومین اثر پرفروش گیشه‌ی سینماها در سال ۲۰۰۸ شد و لقب پرفروش‌ترین انیمیشن آن سال را هم به خودش اختصاص داد. منتقدان وفاداری این انیمیشن به محیط و رسوم چینی و سکانس‌های اکشن آن را ستایش کردند. آن سال «پاندای کونگ‌فو کار» هم نامزد اسکار شد و هم گلدن‌گلوب اما رقیب قدری مثل «وال ای» داشت. هر چند پیام فیلم قدیمی است اما شیوه‌ی بیان شوخ‌طبعانه‌ی آن جذاب است.

۴۹. عصر یخبندان

عنوان اصلی: Ice Age سال تولید: ۲۰۰۲ کارگردان: کریس وج، کارلوس سالدانها امتیاز متاکریتیک:  ۶۱ از ۱۰۰

انیمیشن کامپیوتری ماجراجویانه که اولین فیلم محصول استودیوی بلو اسکای بود. فیلمنامه‌ی آن بارها نوشته شد تا از یک اکشن ماجراجویانه بیشتر به سمت یک کارتون کمدی برود. اسکرات سنجابی است که می‌خواهد جای امنی پیدا کند تا بلوطش را برای زمستان ذخیره کند. همان‌طور که تلاش می‌کند آن را داخل زمین چال کند، ناخواسته باعث شکاف عظیمی در یخ‌ها می‌شود که تا چند مایل ادامه دارد و گیر تعدادی از حیوانات ماقبل تاریخ می‌افتد که به جنوب مهاجرت کرده‌اند تا از عصر یخبندان نجات پیدا کنند. دو تا از این حیوانات سید و مندی هستند. سید مثلا می‌خواهد مستقل زندگی کند و خانواده‌اش او را جا گذاشته‌اند اما حالا وابسته به مندی ماموت شده است. مندی هم گاهی اوقات اعصابش از دست سید خرد می‌شود. منتقدان نوشتند: «هرچند «عصر یخبندان» در همان زمین بازی «شرک» و «شرکت هیولاها» قرار می‌گیرد اما به اندازه‌ی کافی هوشمندانه و بامزه است که روی پای خودش بایستد». فرنچایز «عصر یخبندان» تبدیل به یکی از پولسازترین سری فیلم‌های انیمیشنی شد.

۵۰. من نفرت‌انگیز

عنوان اصلی: Despicable Me سال تولید: ۲۰۱۰ کارگردان: پیر کافین، کریس رنو امتیاز متاکریتیک:  ۷۲ از ۱۰۰

اولین انیمیشن کمپانی ایلامینیشن کمدی بود که به روش کامپیوتری ساخته شد. گرو یک آدم شریر است که سابقه‌ی طولانی در کارهای مجرمانه دارد اما وقتی رقیب او اهرام ثلاثه را می‌دزدد غرورش جریحه‌دار می‌شود. ارتش او که شامل مینیون‌هاست و رفیق قدیمی‌اش که یک پروفسور پیر است تصمیم می‌گیرند ماه را بدزدند تا اعتبار گرو برگردد. عملیات پرخرجی است و گرو از رئیس بانک تبهکاران وام می‌گیرد. در حالی که گرو می‌خواهد از وکتور رقیبش دزدی کند متوجه سه دختر یتیم می‌شود که می‌توانند به او کمک کنند. کم‌کم گرو در نقش پدر آن دخترها فرو می‌رود. خلق آن کاراکترهای زردرنگ بامزه یعنی مینیون‌ها خودش حرکت خلاقانه‌ای بود. به آن اضافه کنید ایده‌ی هوشمندانه‌ی بامزه‌ی اینکه قهرمان انیمیشن یک کاراکتر خبیث باشد. سال ۲۰۲۴ قسمت چهارم «من نفرت‌انگیز» اکران می‌شود و از همین جا می‌توانید متوجه شوید که چقدر پولساز بوده است.

درباره‌ی انتخاب بهترین انیمیشن‌های جهان

جهان انیمیشن‌ها که قبلا در انحصار دیزنی و چند استودیوی ژاپنی بود حالا بسیار گسترده شده است. علاوه بر این که استودیوهای مختلفی انیمیشن تولید می‌کنند، گروه‌های سنی مخاطب انیمیشن‌ها هم بسیار متنوع شده است. حالا دیگر انیمیشن‌های چند لایه‌ای موفق هستند که به جز مخاطب کودک، برای بزرگسالان هم حرف‌هایی برای گفتن داشته باشد.

دیگر مثل سابق نیست که انیمیشن‌های دیزنی با مفاهیم ساده‌ای مثل شجاعت و مهربانی طرفدار داشته باشند. حالا مضامین پیچیده‌تر شده‌اند. به همین دلیل هم انتخاب بهترین کارتون‌های جهان کار سختی شده است. ما برای انتخاب بهترین کارتون‌های جهان سعی کرده‌ایم هم به مضمون، هم به فرم و هم به تازگی و بدعت توجه کنیم.

دیزنی و بعد از آن پیکسار استودیوهای پیشتاز در ساخت انیمیشن‌های برتر هستند و در خارج از آمریکا هم طبعا استودیوی گیبلی ژاپن توانسته گوی سبقت را از بقیه برباید. کشورهای بلوک شرق زمانی انیمیشن‌های قابل توجهی می‌ساختند اما از آنجا که اکرانشان محدود بود کمتر دیده شده‌اند و به همین دلیل متاسفانه در این فهرست بهترین انیمیشن‌ها جایی ندارند.

بهترین انیمیشن های جهان | از سفید برفی تا موش سرآشپز

از شاهکارهای ماندگار استودیو دیزنی تا شگفتی‌های مدرن دیگر استودیوهای انیمیشن سازی. با مرور بهترین انیمیشن های جهان همراه زومجی باشید.

شاید این تصور دور از ذهن باشد که باور کنیم در طول یک قرن اخیر و از زمانی‌که وینسور مک‌کی، کارتونیست مشهور، خیالات ما را با دنیای نقاشی‌های متحرک آشنا کرد، دنیای انیمیشن تمام چیزی را که در چنته داشت، به مخاطب عرضه کرد.

از تصویر میکی ماوس که سوت زنان قایق بخارش را هدایت می‌کرد تا استاپ موشن‌های جذاب، کوتوله‌های آوازه‌خوان، داستان‌های شیاطین و فرشتگان، ربات‌های نجات دهنده بشریت و خانواده‌های ابرقهرمانی، این جهانی پرنقش و نگار چیزهای فراوانی برای عرضه داشته که توجه بینندگان را به خود جلب کرده‌اند. به‌طوری که چیزی که روزی به‌عنوان اسباب سرگرم کردن کودکان در نظر گرفته می‌شد، به رسانه‌ای بزرگ و پرمخاطب تبدیل شده است که از هر نظر خلاقانه و احساسی است و بزرگترها را هم به اندازه کودکان در افسون خود غرق کرده است.

این جذابیت حتی تاجایی مورد توجه قرار گرفته است که در سال‌های اخیر شاهد ساخت لایو اکشن‌های متنوعی هستیم که با الهام از انیمیشن‌های جذاب و پرمخاطب ساخته شده و بزرگسالان را مخاطب اصلی خود قرار داده‌اند. درادامه این مطلب با ما در زومجی همراه باشید تا شما را با منتخبی از جذاب‌ترین آثار انیمیشنی تاریخ آشنا کنیم که در فهرست بهترین‌های این حوزه، جایگاهی خاص را به خود اختصاص داده‌اند. آثاری که گاهی ما را به وحشت انداخته، و گاهی غرق در احساسات لطیف کرده‌اند. محصولاتی که به ما نشان دادند تماشای کارتون می‌تواند تاچه اندازه سرگرم کننده باشد.

بهترین انیمیشن های جهان

65. انیمیشن Kubo a d he Two S i gs

انیمیشن کوبو و دو تار

کوبو پسر جوانی است که در دهکده‌ای کوچک در نزدیکی ساحل، زندگی آرام و عادی دارد. اما زمانی‌که روحی از گذشته از راه رسیده که به‌دنبال انتقام‌گیری زخمی کهنه است، زندگی کوبو برای همیشه زیرورو می‌شود. جان او حالا در معرض خطر قرار دارد، چرا که هم خدایان و هم هیولاها به‌دنبال او هستند.کوبو برای نجات زندگیش باید زرهی جادویی را پیدا کند که زمانی به پدرش که جنگجویی افسانه‌ای بود، تعلق دارد. این سفر پرفراز و نشیب و خطرناک است، اما کوبو بی‌آنکه بداند، از همراهی عزیزترین نزدیکان خود برخوردار است که مسیر سفر را برایش ساده‌تر می‌کنند.

64. انیمیشن The P i ce of Egyp

انیمیشن شاهزاده مصر (عزیز مصر)

همه ما کمابیش با داستان انیمیشن شاهزاده مصر (حضرت موسی) آشنایی داریم، داستان خارق‌العاده دو برادر به نام‌های رامسس دوم (با صداپیشگی رالف فاینس) و موزس یا همان حضرت موسی (با صدای وال کیلمر) که یکی در خانواده‌ای سلطنتی به دنیا آمد و دیگری کودکی یتیم با سرگذشتی نامعلوم بود. آن‌ها همچون دو برادر و دو دوست نزدیک بزرگ شده و پیوندی قوی و رقابتی سالم با هم داشتند.

اما زمانی‌که حقیقت واقعی گذشته موسی مشخص شد، این دو برادر روبروی هم قرار گرفتند. چراکه یکی فرمانروای یکی از قدرتمندترین امپراتوری‌های زمین بود و دیگری رهبر منتخب مردمش که برای نجات آن‌ها از زندگی سخت و بردگی، تلاشی خستگی ناپذیر را آغاز کرد. تلاشی که هم زندگی آن‌ها و هم جهان را تغییر داد.

63. انیمیشن The Li le Me maid

انیمیشن پری دریایی کوچولو

پس از مرگ والت دیزنی در سال ۱۹۶۶، این استودیو برای بیش از دو دهه با مشکلات متعددی دست‌وپنجه نرم می‌کرد. دراین مدت هیچ کدام از آثار ارائه شده توسط این شرکت چندان مورد توجه قرار نگرفته و باکس آفیس را به لرزه در نیاوردند. اما انیمیشن پری دریایی کوچولو این طلسم را شکسته و موفقیتی بزرگ را برای دیزنی رقم زد. به‌گونه‌ای که می‌توان اکران این فیلم را آغازگر دورانی جدید در کارنامه کاری دیزنی دانست، عصری که از آن با نام رنسانس دیزنی یاد می‌شود.

انیمیشن پری دریایی کوچک امتیازات متعددی دارد که آن را به اثری خاطره‌انگیز تبدیل کرده‌اند. موسیقی آلن منکن و هاوارد اشمن حقیقتا جادویی و سحرانگیز و اشعار ترانه‌های آن از پیچیدگی هوشندانه برخوردار است. به همین دلیل نمی‌توان آن را تنها فیلمی مختص کودکان درنظر گرفت، چرا که حتی بزرگسالان هم تحت تأثیر داستان پیچیدگی روابط میان پدر و فرزند و تلاش آن‌ها برای اطلاح این رابطه در هم شکسته، قرار می‌گیرد.

62. انیمیشن My Life as a Zucchi i

انیمیشن زندگی من به‌عنوان یک کدو

کدو، نام مستعار یک پسر بچه‌ای ۹ ساله است. او که مادرش را از دست داده است، به یتیم خانه فرستاده می‌شود تا درکنار دیگر کودکان یتیم و همسن و سال خودش زندگی کند.

مسلم است که عادت کرده به این زندگی جدید در ابتدا برای این پسر کوچولو خیلی سخت است. اینکه در محیطی عجیب و غریب که گاهی خصمانه به نظر می‌رسد، آرامش را پیدا کند. بااین‌وجود او به کمک ریموند و دیگر بچه‌هایی که تازه با آن‌ها دوست شده است، یاد می‌گیرد که به دیگران اعتماد کند. شاید حتی بتواند اینگونه عشق واقعی را پیدا کند.

61. انیمیشن Rio

انیمیشن ریو

این روزها شاید آثار انیمیشنی چندانی همچون انیمیشن ریو وارد بازار نشوند، به‌طوری که از دید برخی ریو با چند اثر محدود همچون «بالا»، «چگونه اژدهایت را تعلیم بده» و «گیسو کمند» قابل مقایسه است. این مسئله شاید به این خاطر باشد که ریو مملو از ویژگی‌های گوناگون است. دسته‌های پرندگان، جریان بی‌وقفه اتفاقات، موسیقی و ترانه‌های دلپذیر و البته پس زمینه‌ای رنگارنگ که درکنار هم، انیمیشن ریو را به اثری خاطره‌انگیز تبدیل کرده‌اند.

60. انیمیشن Ho el T a sylva ia

انیمیشن هتل ترانسیلوانیا (همه چهار فیلم منتشر شده)

مجموعه فیلم‌های هتل ترانسیلوانیا که به زندگی کنت دراکولا، خانواده و دوستان نزدیک او می‌پردازد، با هر ماجراجویی، موفقیت دیگری را در گیشه به نام خود ثبت کرده و مورد توجه قرار گرفتند.

کنت دراکولا، دور از چشم انسان‌ها در استراحتگاه خود در ترانسیلوانیا از دوستان و مهمانان خاصش پذیرایی و دخترش میویس را در محیطی امن بزرگ می‌کند. اما این آرامش در مهمانی تولد میویس رنگ می‌بازد، وقتی که جاناتان راهش را در جنگل گم کرده و اتفاقی وارد هتل می‌شود. عشق شکل گرفته میان میویس و جاناتان، کنت محتاط را وادار می‌کند تا با همراهی دوستانش، انواع نقشه‌ها را برای جدا کردن آن دو از یکدیگر پیاده کنند. هرچند درنهایت عشق برهمه چیز پیروز می‌شود.

59. انیمیشن Big He o 6

انیمیشن ۶ قهرمان بزرگ

هیرو هامادا که به خاطر از دست دادن برادرش تاداشی اندوهگین است، مورد توجه و لطف ویژه یکی از آخرین اختراعات برادرش یعنی بی مکس قرار می‌گیرد. رباتی سفید رنگ و بامزه که برای شاد کردن هیرو بی‌وقفه تلاش می‌کند. اما زمانی‌که هیرو به حقیقت مرگ برادرش پی می‌برد، با کمک بی مکس و استعداد خودش، گروهی متشکل از قهرمانان بزرگ با توانایی‌هایی قابل‌توجه را تشکیل و آن‌ها را با فناوری پیشرفته مجهز می‌کند تا بر دشمن غلبه کنند.

58. انیمیشن Madagasca

انیمیشن ماداگاسکار

انیمیشن ماداگاسکار در مورد گروهی از حیوانات ساکن باغ وحشی در شهر نیویورک است که دست سرنوشت آن‌ها را به جنگل‌های ماداگاسکار می‌رساند. حالا این چهار حیوان یعنی الکس، مارتی، گلوریا و ملمن باید راهی برای سازگاری با طبیعت پیدا کرده و از نو زندگی خود را شکل دهند.

57. انیمیشن B ave

انیمیشن دلیر (شجاع)

پرنسس مریدا دختری خودساخته است که تصمیم دارد زندگی را از مسیری که خودش دوست دارد، تجربه کند. سرسختی او در رسیدن به این هدف، والدین به‌ویژه مادرش را آزرده خاطر کرده و باعث ایجاد هرج‌ومرج در قلمروی پادشاهی می‌شود. مریدا برای گرفتن رضایت مادر، دست به ریسک زده و از طلسم یک جادوگر استفاده می‌کند که نتیجه‌ای غیرمنتظره به بار می‌آورد.

حالا او باید با تکیه بر شجاعت، مهارت خود در مبارزه و البته عشق به مادرش، راهی برای باطل کردن این طلسم و ترمیم رابطه‌های ازهم گسسته پیدا کند.

56. انیمیشن F oze

انیمیشن یخ‌زده

مجموع فیلم‌های یخ‌زده محصولو استودیو دیزنی در زمان نمایش خود، به‌شدت مورد استقابل مخاطبان قرار گرفته و جزو پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینما قرار گرفتند. آثاری جذاب که دختران جوان را مخاطب قرار داده و به آن‌ها نشان می‌دهند که تاچه اندازه قدرتمند هستند.

داستان در مورد دو شاهزاده خانم به نام‌های السا و آنا است که زندگی آرامی را سپری می‌کنند، اما این آرامش با تاجگذاری السا رنگ باخته و سرمای زمستان جای گرمای عشق را می‌گیرد. اما بالاخره السا راهی پیدا می‌کند تا رابطه خود و خواهرش را مجددا سروسامان دهد.

55. انیمیشن Ci de ella

انیمیشن سیندرلا

استودیو والت دیزنی پس از آنکه تولیداتی پرهزینه همچون پینوکیو، بامبی و فانتازیا در زمان اکران چندان موفق عمل نکرده و گیشه پرفروشی را تجربه نکردند (هرچند که بعدها موفقیت و تحسینی که سزاوار آن بودند را به‌دست آوردند)، دست به ریسکی جسورانه زده و با اقتباسی موزیکال از افسانه‌ای کلاسیک، خود را از ورطه‌ی ورشکستگی رهانید.

امروزه با نگاهی به انیمیشن سیندرلا کاملا مشخص است که این این اثر چه از نظر شخصیت پردازی و چه از نظر داستان با آثار دیگر این استودیو تفاوت دارد، هرچندکه همچنان اثری کلاسیک و جذاب است که موفقیت مالی خیره کننده‌ی آن دیزنی را وارد عصری جدید کرد.

54. انیمیشن Sleepi g Beau y

انیمیشن زیبای خفته

جاه‌طلبانه و البته پرهزینه‌ترین تلاش دیزنی در زمان خود، فیلمی برش خورده و ناقص به نام زیبای خفته است که از نظر هنری به‌عنوان یکی از نقاط اوج این استودیو شناخته می‌شود. این فیلم در زمان خود تنها روی VHS قابل مشاهده بود، اما امروزه می‌توانید آن را روی صفحه‌نمایش بزرگ و با صدایی غنی تماشا کرده و از جادو و افسونش لذت ببرید.

از دید برخی شخصیت پردازی پرنسس اورورا درمقایسه با دیگر شخصیت‌های معروف دیزنی، عمق و غنای چندانی ندارد، همچنین خط روایی داستان هم خیلی سرراست بوده و پیچیدگی خاصی را به نمایش نمی‌گذارد. اما واقعیت این است که هنر به طرزی شگفت‌انگیز در این اثر جاری است، پس چه کسی به این مسائل اهمیت می‌دهد؟ درکنار آن موسیقی زیبای خفته هم جذاب و شنیدنی و قدردانی کامل از یکی از دیدنی‌ترین و مهیج‌ترین ماجراجویی‌های است که تاکنون به نمایش درآمده‌اند.

53. انیمیشن 9

انیمیشن ۹

جنگ انسان و ماشین، جهان را به ویرانه‌ای تاریک تبدیل کرده است. دراین بین عروسکی دست دوز جان می‌گیرد که عدد ۹ روی پشت آن حک شده است. دنیای که او در آن بیدار شده، جایی ترسناک است. اما او خود زود متوجه می‌شود که دیگرانی همچون او هم در آن جهان زندگی می‌کنند که هرکدام با یک عدد شناخته می‌شوند.

۹ درنهایت متوجه می‌شود گنجینه‌ای که او حامل آن است، درکنار برخی از عروسک‌های دیگر که آماده فدا کردن جان خود در راه نجات بشریت هستند، شاید آخرین امید انسان برای ادامه حیات دراین جهان پساآخرالزمانی باشد.

52. انیمیشن Bambi

انیمیشن بامبی

انیمیشن بامبی یکی از سنگ محک‌های اصلی و درخور ستایش دنیای انیمیشن است، به‌ویژه نقاشی‌های فراموش نشدنی تایروس وونگ که همچنان الهام بخش انیمیشن سازان بزرگ عصر مدرن است. از طرف دیگر درکنار شیرینی شخصیت بامبی و دوستان بانمکش تامپر و فلاور، ممکن است این انیمیشن مخاطبان کم سن‌وسال‌تر خود را شاید هم کمی آزرده خاطر کند. به‌هرحال فراموش نکنیم که یکی از معروف‌ترین و درعین‌حال ناراحت کننده‌ترین صحنه‌های تاریخ سینما، صحنه کشته شدن مادر بامبی است که مخاطب را در غمی عمیق فرو می‌برد.

51. انیمیشن Ice Age

انیمیشن عصر یخبندان (همه فیلم‌ها)

مجموعه فیلم‌های عصر یخبندان یکی از جاذبه‌های دنیای انیمیشن است که توجه مخاطبان را به خود جلب کرد. هرچند شاید دنباله‌های بعدی آن به همان اندازه‌ی نسخه اصلی محبوب نشده باشند، اما همچنان علاقمندان خاص خود را دارند. واقعا چطور می‌توان نسبت به این تیم سه نفره جذاب یعنی مندی ماموت، دیگو دندان خنجری و البته سید تنبل اما دوست داشتنی بی‌توجه بود؟

البته درکنار آن‌ها باید به اسکرت هم اشاره کنیم. سنجاب بداقبالی که برای رسیدن به بلوط جذاب و دلفریب خود، چه رنج‌هایی که متحمل نشده و چه دسته گل‌هایی که به آب نمی‌دهد.

50. انیمیشن Klaus

انیمیشن کلاوس

یکی از حقایق زندگی این است که یک عمل ساده‌ی محبت‌آمیز می‌تواند شروعی برای آغاز زنجیره‌ای از عشق و دوستی باشد. این همان اتفاقی است که با حضور جسپر به‌عنوان نامه رسان جزیره‌ای منجمد و دورافتاده در مدار قطب شمال، رخ می‌دهد. جایی که مردم محل اسیر دشمنی دیرینه بوده و حتی به سختی با هم صحبت می‌کنند، چه برسد به ارسال نامه و این برای جاسپر جوان که به‌دنبال راهی برای فرار از جزیره است، مشکلاتی را ایجاد می‌کند. البته آشنایی جاسپر با نجاری مرموز و تنها به نام کلاوس، اوضاع را تغییر داده و باعث شکل‌گیری دوستی‌هایی غیرمنتظره میان ساکنان محلی می‌شود.

49. انیمیشن Wolfwalke s

انیمیشن وولف‌واکرز

انیمیشن وولف‌واکرز، محصولی بین‌المللی و یکی از جذاب‌ترین انیمیشن‌های منتشر شده سال ۲۰۲۰ بود که با تصاویر خیال‌انگیز و رویایی الهام گرفته شده از افسانه‌های سلتیک و البته صداگذاری بی‌نظیرش، به‌شدت مورد توجه قرار گرفت. اثری از استودیو «Ca oo Saloo » که با افسون و روایت گیرای خود، یادآور آثار درخشان هایائو میازاکی است.

داستان این انیمیشن در مورد آشنایی دختر جوان یک شکارچی ایرلندی با یکی از اعضای قبیله‌ای مرموز است، دوستی که این دختر را در شرایطی غیرمنتظره قرار می‌دهد.

48. انیمیشن The Adve u es of Ti i

انیمیشن ماجراهای تن تن

روزنامه‌نگار جوانی به نام تن تن پس از خرید یک کشتی مدل، درگیر یک سری اتفاقات عجیب شده و حتی جانش در معرض خطر قرار می‌گیرد. حالا او باید به همراه دوستش کاپیتان هادوک راهی سفری پرماجرا شده و اسرار کشتی غرق شده به فرماندهی جد هادوک را کشف و گنجینه مخفی را پیدا کند.

47. انیمیشن W eck-I Ralph

انیمیشن رالف خرابکار

فیلم رالف خرابکار و دنباله‌ی آن هر دو آثاری تماشایی و جذاب هستند که مضامین مورد توجه آن‌ها برای بینندگان در هر سن و سالی جالب توجه است. فیلم اول سعی داشت این نکته را به ما یادآوری کند که تفاوت‌های و ویژگی‌های غیرمعمول و نامتعارف، لزوما چیزهای بدی نبوده و چه بسی در درازمدت به نفع ما باشند.

اما دنباله این اثری یعنی فیلم «رالف اینترنت را خراب می‌کند» (Ralph B eaks he I e e )، داستانی شیرین و ظریف درباره عظمت دوستی و کارهایی است که باید برای حفظ آن انجام دهیم. اینکه این کارهای همیشه آسان نیست اما ارزش دارد که این سختی‌ها را به جان خریده و برای پایداری نهال دوستی بکوشیم.

46. انیمیشن Ta gled

انیمیشن گیسو کمند

راپانزل به خاطر موهای بلند، طلایی رنگ و البته جادویی خود مدت‌ها است بی‌آنکه بداند در برج جادوگر اسیر شده است. اما زمانی‌که دزدی فراری به‌صورت اتفاقی با راپانزل آشنا می‌شود، زندگی او زیرورو می‌شود. حالا راپانزل شانس کشف جهان را پیدا کرده و سعی می‌کند چیزهای بیشتری را در مورد خود و زندگی گذشته‌اش کشف کند.

45. انیمیشن Alice i Wo de la d

انیمیشن آلیس در سرزمین عجایب

آلیس در سرزمین عجایب، سیزدهمین فیلم انیمیشنی بلند دیزنی است که با الهام از کتاب کلاسیک لوئیس کارول ساخته شد. این فیلم در اولین انتشار خود با استقبالی ملایم رو‌به‌رو شد، هرچند که درنهایت به‌عنوان یک فیلم کلاسیک کالت مورد توجهی دوباره قرار گرفت.

درسال ۲۰۱۰ تیم برتون و جانی دپ، نگاهی متفاوت به داستان آلیس داشته و بلاک باستری پرسود را با الهام از آن روانه گیشه کردند که مورد توجه مخاطبان قرار گرفت.

44. انیمیشن Wo ld of Tomo ow

انیمیشن دنیای فردا

دنیای فردا، مجموعه‌ی کوتاه علمی تخیلی و آوانگارد به کارگردانی دان هرتزفیلد است، هرچند که او کار نویسندگی، ساخت انیمیشن و تدوین این اثر را هم برعهده داشته و حتی تهیه کننده آن است. این مجموعه با ساخت این فیلم آغاز شده و با ارائه آثار دیگری همچون «Tomo ow: The Bu de of O he People’s Though s» و دنیای فردا: مقاصد غایب دیوید پرایم (Wo ld of Tomo ow Episode Th ee: The Abse Des i a io s of David P ime) محصول سال ۲۰۲۰ دنبال شد.

داستان هم در مورد دختری کوچک است که به سفری شگفت‌انگیز از آینده‌ی دور خود می‌رود. صدای خواهرزاده چهارساله کارگردان حین طراحی و بازی ضبط و ویرایش شده و سپس برای خلق این شخصیت مورد استفاده قرار گرفت.

43. انیمیشن Ca s

انیمیشن ماشین‌ها

ماشین مسابقه پرزرق و برقی به نام مک کوئین، حین سفر به کالیفرنیا برای شرکت در مسابقه نهایی، به‌صورت کاملا اتفاقی وارد شهری کوچک و متروکه به نام رادیاتور اسپرینگز می‌شود. او که اتفاقی خساراتی به شهر وارد کرده است، باید سخت کار کند تا جواز خروج از شهر را به‌دست بیاورد. هرچند که دراین بین او با مفاهیمی همچون خانواده، عشق و دوستی را آشنا شده و به ارزش واقعی آن‌ها پی می‌برد. حالا او برنده‌ای واقعی است که به چیزی بیش از نشان قهرمانی دست پیدا کرده است.

42. انیمیشن Ra go

انیمیشن رنگو

رنگو، آفتاب پرستی معمولی است که به‌صورت کاملا تصادفی سر از یک شهر عجیب درآورده و به‌لطف بخت و اقبال، ناگهان خود را در قامت یک کلانتر می‌بیند که قرار است مجری قانون باشد. هرچند آفتاب پرست معمولی ما که با صداپیشگی جانی دپ جذابیتی دو چندان پیدا کرده است، بی‌آنکه بخواهد به ناجی شهر تبدیل می‌شود.

در رنگو ما شاهد ارجاعات فراوانی به دیگر آثار سینمایی هستیم، از اشاره به فیلم «مرد بدون نام» کلینت ایستوود تا شخصیت خود جانی دپ در فیلم «ترس و نفرت در لاس وگاس»، اما چیزی که این اثر را جذاب‌تر کرده، استفاده از لحن بصری و سورئال است که بیننده را مجذوب خود می‌کند.

41. انیمیشن The Red Tu le

انیمیشن لاکپشت قرمز

داستان انیمیشن لاکپشت قرمز در مورد دریانوردی کشتی شکسته است که به مصاف امواج خشمگین و کف‌آلوده اقیانوس رفته و برای زنده ماندن مبارزه‌ای بی‌امان را در پیش می‌گیرد. اودرنهایت به جزیره‌ای متروکه و گرمسیری می‌رسد و حالا تنها و گرسنه اما مصمم، باز هم به‌دنبال راهی برای نجات می‌گردد. ملوان تنها هر روز برای ساخت قایق و فرار از جزیره تلاش می‌کند و باوجود اینکه دشمنی نامرئی سد راه او می‌شود، اما او هر روز خسته اما مصمم‌تر به کوشش خود ادامه می‌دهد.

دراین بین او با لاکپشتی قرمز آشنا می‌شود که زندگیش را تغییر می‌دهد؟ آیا این لاکپشت قرمز است که به او اجازه ترک جزیره را نمی‌دهد؟ آیا او همان دشمن بی‌رحم است؟

40. انیمیشن Despicable Me

انیمیشن من نفرت‌انگیز

علاقه دیوانه‌وار کودکان و حتی بزرگسالان به مینیون‌ها، این کوچولوهای زرد رنگ بامزه درست با پخش اولین فیلم از این مجموعه آغاز شد. انیمیشنی کامپیوتری و جذاب که مخاطب را از اعماق وجود به خنده میندازد. شخصیت گرو با صداپیشگی استیو کارل، ابرشروری متفکر است که مجبور می‌شود برای اجرای نقشه خود سه دختربچه رو به فرزند خواندگی بگیرد. هرچند این اتفاق باعث ظهور جنبه‌ای دیگر از شخصیتش می‌شود که او را سخت تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

محبوبیت انیمیشن من نفرت انگیز به اندازه‌ای بود که ساخت چندین دنباله و پیش درآمد را محقق کرده و این مجموعه را به شهرت و محبوبیت بیشتری رساند.

39. انیمیشن Chicke Ru

انیمیشن فرار مرغی (فرار جوجه‌ای)

فرار مرغی، استاپ موشنی خانوادگی محصول مشترک دریم ورکس و استودیو آردمن است که با شوخ طبعی، لحظات غافلگیر کننده و البته اجرای درخشان مل گیبسون به‌عنوان صداپیشه، به اثری جذاب و تماشایی تبدیل شد. داستان این انیمیشن در مورد مزرعه پرورش مرغ و جوجه است که به‌دلیل شرایط پیش آمده، قرار است به قتلگاه آن‌ها تبدیل شود. حالا مرغ‌ها به‌دنبال راهی برای فرار از مزرعه و خلاصی از شر نقشه‌ی شوم صاحبان شرور خود هستند و دراین میان از خروسی به نام راکی کمک می‌گیرند.

این انیمیشن همچون والاس و گرومیت، موفقیتی بزرگ و بین‌المللی دیگری برای استودیو آردمن بود.

38. انیمیشن Waki g Life

انیمیشن زندگی بیداری

رؤیا چیست؟ فرار از خود یا فرار از واقعیت؟ انیمیشن زندگی بیداری سعی دارد پاسخی برای این پرسش پیدا کند و دراین مسیر زندگی مردی را به تصویر می‌کشد که سعی دارد تفاوت مطلق میان زندگی در بیداری و دنیای رویا را درک کند. او در تلاش برای بیدار شدن از خواب، با افراد متعددی برخورد می‌کند که عمیقا درگیر سؤالات وجودی در مورد رمز و راز زندگی هستند. درنهایت بیننده بی‌آنکه بداند تبدیل به شخصیت اصلی داستان می‌شود که در رویای خود زندگی کرده و به‌دنبال رسیدن به پاسخ پرسش‌هایی است که ذهنش را درگیر خود کرده‌اند.

پرسش‌هایی در مورد نقش قدرت ما در کنترل رؤیاها، اینکه آن‌ها چه چیزهایی را درمورد زندگی نشان می‌دهند؟ یا چه اسراری از مرگ و دنیای پس از آن را فاش می‌کنند؟ درباره‌ی اینکه ما که هستیم، از کجا آمده و قرار است به کجا برویم؟

37. انیمیشن The Hu chback of No e Dame

انیمیشن گوژپشت نتردام

از دید گروهی، انیمیشن گوژپشت نتردام محصول استودیو دیزنی، روشی ملایم را برای به تصویر کشیدن عناصر رمان ویکتور هوگو درپیش گرفته است و از همین روی این انیمیشن مورد توجه قرار گرفت. به‌واقع اگر قرار بود این داستان در فرم اصلی خود به تصویر کشیده شود، به احتمال زیاد هنوز هم کودکان آن دوران تحت درمان قرار داشتند. بااین‌وجود حتی این انیمیشن ملایم دیزنی هم درجه R گرفت که در تاریخ ساخت آثار انیمیشنی این شرکت، اتفاقی غیر معمول بود.

اما صرف‌نظر از این مسائل، انیمیشن گوژپشت نتردام دارای لحظاتی خنده‌دار؛ گاهی نفس‌گیر و البته بیانی اپرایی بود، به طوری که راجر ایبرت این اثر را نقطه‌ی اوج رنسانس دیزنی نامید که با فیلم پری دریایی کوچک آغاز شده و در شروع قرن جدید به پایان رسید.

36. انیمیشن So g of he Sea

انیمیشن ترانه دریا

انیمیشن ترانه دریا یکی دیگر از آثار جذاب سال‌های اخیر است که به زندگی دختر بچه‌ای به نام سیرشا و برادرش بن می‌پردازد. سیرشا، آخرین سلکی است، یعنی زنانی که در افسانه‌های ایرلندی و اسکاتلندی از آن‌ها به‌عنوان موجوداتی که از فوک به انسان تبدیل می‌شوند، یاد می‌شود. روز موعود که فرا می‌رسد، سیرشا از خانه مادربزرگش فرار می‌کند تا به دریا و موجودات پری مانندی که در دنیای مدرن به دام افتاده‌اند، پیوسته و به آن‌ها برای نجات دنیای ارواح کمک کند.

35. انیمیشن S ow Whi e a d he Seve Dwa fs

انیمیشن سفید برفی و هفت کوتوله

اولین انیمیشن بلند تاریخ، یکی از مهم‌ترین موفقیت‌های هنری قرن بیستمی کشور آمریکا است. زمانی‌که والت دیزنی روی ساخت این فانتزی موزیکال ریسک کرد، بسیاری از مردم او را فردی دیوانه تصور کردند که باور دارد می‌توان مخاطبان را به مدت هشتاد دقیقه با تصاویری که با دست طراحی شده‌اند، سرگرم کند. اما واقعیت این است که این فیلم پس از اکران به‌عنوان پردرآمدترین فیلم تاریخ سینما تا آن زمان شناخته شد، هرچند که این سلطنت کوتاه مدت با اکران فیلم بربادرفته، برباد رفت.

البته فراموش نکنید که درکنار افسون پریان، سفید برفی مثل دیگر افسانه‌های بزرگ، لایه‌هایی از وحشت را هم در خود پنهان کرده است. موسیقی آن درکنار برخی تصاویر الهام گرفته از سبک اکسپرسیونیسم آلمانی و البته حضور یکی از ده شخصیت شریر سینما یعنی همان نامادری شرور سفید برفی، به خوبی گواه این ادعا است.

34. انیمیشن Pi occhio

انیمیشن پینوکیو

دومین اثر بلند استودیو دیزنی که با صرف زمان و بودجه بیشتری ساخته شد، انیمیشن پینوکیو است که در رقابت برای کسب عنوان بهترین انیمیشن تمام دوران ، شانه به شانه‌ی انیمیشن سفید برفی و هفت کوتوله حرکت می‌کند. شخصیت‌های به تصویر کشیده شده در پینوکیو دارای عمق و غنای کافی بوده و به خوبی توسعه یافته‌اند، همچنین تکنیک به کار رفته در ساخت این انیمیشن هم در نوع خود قابل‌توجه است.

33. انیمیشن How o T ai You D ago

انیمیشن چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم

انیمیشن چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم، حماسه‌ای از وایکینگ‌ها است که پیوند شگفت‌انگیز شکل گرفته میان انسان و حیوان را به تصویر می‌کشد. وایکینگی جوان آرزو دارد که شکارچی اژدها شود، اما در این کار مهارت چندانی ندارد. درعوض او تجربه دوستی با یکی از خطرناک‌ترین گونه‌های اژدها را به‌دست آورده و متوجه می‌شود نیازی نیست با آن‌ها همچون دشمن رفتار کند.

این انیمیشن محصول استودیو دریم ورکس، اثری مهیج و جذاب است که باتوجه به میزان استقبال مخاطبان، دنباله‌های دیگری از آن هم ساخته شد.

32. انیمیشن Fa asia

انیمیشن فانتازیا

انیمیشن فانتازیا، مجموعه متشکل از هشت فیلم انیمیشنی موزیکال و اولین فیلم دیزنی است کهبه صورت استریو اکران شد. این اثر بلندپروازانه درابتدا نتوانست سود چندانی نصیب این استودیو کند، اما در اکران‌های بعدی خود درنهایت درآمد سرشاری را نصیب دیزنی کرد.

فانتازیا شما را به سفری جادویی دعوت کرده و دراین مسیر حس شنوایی شما را با منتخبی از آثار بزرگ و ماندگار موسیقی کلاسیک غربی آشنا می‌کند، درکنار آن تصاویری انتزاعی با رنگ و بوی اساطیر، داستان‌های مقدس و شخصیت‌های ماورایی را هم چاشنی کار می‌کند تا این جذابیت دوچندان شود. به‌عنوان نمونه در بخش «A Nigh o Bald Mou ai »، ما شاهد بزم شبانه شیطان و پیروانش هستیم، اما با طلوع خورشید و به صدا درآمدن ناقوس‌های کلیسا، شاهزاده تاریکی دوباره به دنیای تاریک خود بازمی‌گردد.

31. انیمیشن Puss i Boo s

انیمیشن گربه چکمه‌ پوش

درحالی‌که ما برای اولین‌بار با شخصیت گربه چکمه‌پوش در انیمیشن شرک آشنا شدیم، اما درادامه فرصت بهتری برای شناخت این شخصیت حیله‌گر و درعین حال دوست داشتنی پیدا کردیم. انیمشن گربه چکمه پوش به سال‌ها قبل از ملاقات او با شرک و خر می‌پردازد، زمانی‌که باید شهرت نیکویش را پس گرفته و خود را از همه اتهامات مبرا کند.

او دراین مسیر با قهرمانی دیگر به نام کیتی آشنا می‌شود و به همراه او و دوست دوران کودکیش (تخم مرغ) همراه می‌شوند تا دانه‌های لوبیای سحرآمیز را به‌دست آورده، وارد قلعه غول شده و تخم غاز طلایی افسانه‌ای را به‌دست بیاورند.

30. انیمیشن Isle of Dogs

انیمیشن جزیره سگ‌ها

با شیوع آنفولانزای سگی در شهری خیالی در کشور ژاپن، مقامات تصمیم می‌گیرند همه سگ‌ها را به جزیره‌ای دورافتاده بفرستند. اما پسر جوانی به نام آتاری، سعی دارد با کمک پنج سگ دیگر به‌دنبال سگ گمشده خود برود، هرچند که این سفری پرفراز و نشیب است و موانع زیادی سر راه او قرار می‌گیرد. اما درنهایت آتاری برخلاف خواست عمویش کنجی کوبایاشی که طراح اصلی تبعید سگ‌ها به این جزیره است، با سگ‌های بیشتری دوست می‌شود.

این فیلم در زمان پخش با استقبال خوب منتقدان مواجه شد که خط داستانی، موسیقی و طنز جاری در آن را مورد ستایش قرار دادند.

29. انیمیشن Aladdi

انیمیشن علاءالدین

انیمیشن علاءالدین پویانمایی جذاب دیگری از استودیو دیزنی است که می‌توان از آن به‌عنوان خنده‌دارترین اثر این استودیو نام برد، درکنار آن نبوغ رابین ویلیامز هم در صداپیشگی شخصیت غول چراغ جادو یا همان جینی، لایق ستایش است.

هاوارد اشمن ترانه سرا و آهنگساز که در ساخت موسیقی آثار دیگری همچون دیو و دلبر و پری دریایی کوچک هم مشارکت داشت، در طول ساخت این فیلم درگذشت. هرچند که او با موسیقی نمادین انیمیشن علاءالدین، جاودانه شد. از طرف دیگر شخصیت جینی هم به‌عنوان یکی از مبتکرانه‌ترین اختراعات تاریخ انیمیشن شناخته می‌شود، شخصیتی که می‌تواند خود را به هرشکل و شمایل درآورد و همین مسئله دست ویلیامز را برای ارائه اجرایی هوشمندانه باز گذاشت.

28. انیمیشن Ba ma : Mask of he Pha asm

انیمیشن بتمن: نقاب شبح

انیمیشن بتمن: نقاب شبح، یکی از آثار انیمیشنی جذاب ساخته شده در مورد این ابرقهرمان است، به طوری که بی‌اغراق می‌توان آن را قوی‌تر از هر لایو اکشن دیگر بتمن در دهه‌ی ۹۰ دانست.

فیلمی در سبک نئو- نوآر که به بتمن و چالش سختی می‌پردازد که با آن مواجه شده است. قاتلی باهوش و مقلدی شوم که بروس وین را درگیر یک سری قتل کرده و شرایطی را فراهم می‌آورد که انگشت اتهام به سوی بتمن گرفته شود. اثری که باعث می‌شود مارک همیل را به‌عنوان یکی از بهترین‌ جوکرهای تاریخ، به خاطر بسپاریم.

27. انیمیشن Towe

انیمیشن برج

نزدیک به پنجاه سال قبل، مردی مسلح سوار آسانسور شده و خود را به طبقه بیست و هفتم برج دانشگاه تگزاس می‌رساند تا اتفاقی خشونت‌بار را رقم بزند. انیمیشن برج، مستندی اکشن و جنایی است که به داستان این رویداد پرداخته و ناگفته‌های آن روز را با بیننده به اشتراک می‌گذارد. زمانی‌که بدترین خصوصیات یک مرد، بهترین‌ ویژگی‌های افراد دیگری را به نمایش گذاشت.

این انیمیشن به شهادت و فیلم‌های آرشیوی وقایع اولین روز ماه اوت سال ۱۹۶۶ می‌پردازد، زمانی‌که مردی مسلح با تیراندازی از برج ساعت دانشگاه تگزاس، ۱۶ نفر را به قتل رساند.

26. انیمیشن A omalisa

انیمیشن انومالیسا

مایکل استون نویسنده‌ای است که تعاملی تأثیرگذار با افراد دیگر نداشته و زندگی روزمره‌اش تکراری و خسته کننده است. شاید بتوان گفت که این عدم علاقه او به هیجان و تجربه اتفاقات جدید، به‌نوعی زندگیش را فلج کرده است. اما زمانی‌که در جریان یک سفر کاری، او با غریبه‌ای شگفت‌انگیز آشنا می‌شود، همه چیز شروع به تغییر می‌کند. حضور این غریبه، آرام آرام نگاه بدبینانه او به اطرافش را تغییر داده و فصلی جدید را در زندگیش رقم می‌زند.

25. انیمیشن The Lego Movie

انیمیشن فیلم لگو

انیمیشن فیلم لگو، محصولی متفاوت است که دنیای هنر را با یکی از ابزارهای سرگرم کننده درکنار هم قرار داد که درنهایت منجر به خلق اثری جذاب شد. داستان این انیمیشن در مورد یک کارگر ساختمانی معمولی است که براساس پیشگویی‌ها، موجودی خاص و منحصربه‌فرد است که قرار است طبق معمول با شر مقابله کرده و جهان را از بلا و مصیبت نجات دهد.

همزمانی پخش این اثر با فیلم نگهبانان کهکشان باعث شد که کریس پرت مبدل به یکی از بزرگ‌ترین ستاره‌های سینمای جهان شود، چراکه او به‌عنوان صداپیشه در فیلم لگو هم حضور داشت. متأسفانه دنباله‌های بعدی این مجموعه نتوانستند میراث درخشان این فیلم را حفظ کرده و مخاطب را مجذوب خود کنند.

24. انیمیشن Ku g Fu Pa da

انیمیشن پاندای کونگ‌فوکار

مجموعه فیلم‌های انیمیشنی پاندای کونگ‌فوکار، همگی به‌شدت پرجنب و جوش و سرگرم کننده بوده و در جذب مخاطب موفق عمل کردند، هرچند در بین آن‌ها به نظر می‌رسد قسمت دوم چیزهای بیشتری برای عرضه دارد. دنباله‌ای عمیق‌تر، هنری‌تر و البته جاه طلبانه‌تر که با حضور طاووس سفید شیطانی لرد شن با صداپیشگی گری اولدمن، جذابیتی دو چندان پیدا کرده بود.

بااین‌وجود فیلم اول سنگ بنای اصلی این مجموعه بود که به داستان پو، پاندای چاقی می‌پرداخت که درمیان تعجب همه از جمله خودش، به‌عنوان محافظ دره و جنگجوی اژدها انتخاب می‌شود. در این بین و درحالی‌که دیگران او را فاقد شایستگی لازم می‌دانستند، اما دربرابر قدرت اراده‌ی پو برای رسیدن به این جایگاه، درنهایت همه سر تعظیم فرود آورده و او را به رسمیت شناختند.

23. انیمیشن Zoo opia

انیمیشن زوتوپیا

انیمیشن زوتوپیا، پنجاه و پنجمین انیمیشن بلند دیزی است که طرحی بلندپروازانه را دست مایه کار خود قرار داده است. حماسه‌ای جناییکمدی که در کلانشهری مملو از حیوانات انسان نما جریان داشته و به موضوعات مختلفی همچون نژادپرستی سیستماتیک، اعتیاد و تجارت غیرقانونی مواد مخدر می‌پردازد.

تلاشی جسورانه از طرف این شرکت باسابقه که سعی دارد هم با رنگ و لعاب خاصش، خانواده‌ها را سرگرم کند و هم به‌صورت زیرپوستی حقایقی عمیق‌تر را به مخاطبان بالغ و بزرگسال منتقل کند.

22. انیمیشن Mula

انیمیشن مولان

استودیو دیزنی با ترکیب همیشه محبوب نمایش زنان باهوش و توانمند درکنار جدال‌های پرمخاطره و لحظات کمدی، انیمیشن مولان را به مخاطبان عرضه کرد که بسیار محبوب شد. بازسازی لایو اکشن این انیمیشن در سال ۲۰۲۰، متأسفانه نتوانست درحدواندازه انیمیشن اصلی ظاهر شود.

داستان این انیمیشن هم در مورد دختری جوان بود که مخفیانه خود را به شکل یک مرد درآورده و به‌جای پدرش عازم میدان جنگ می‌شود. او دراین راه به مهارت‌های خود افزوده و درنهایت تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین قهرمانان کشور چین می‌شود.

21. انیمیشن Soul

انیمیشن روح

پیکسار بار دیگر با ساخت انیمیشن روح، مراقبه‌ای از زندگی، مرگ، رویدادهای ماورالطبیعه و البته موسیقی جاز را به تصویر کشید که موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم بلند انیمیشنی سال شد. باتوجه به استقبال مخاطبان و منتقدان، این انتخاب چندان هم غیرمحتمل نبود.

درکنار جذابیت‌های بصری این اثر، نمی‌توان اشاره‌ای به موسیقی مبتکرانه ترنت رزنر، آتیکوس راس و جان باتیست نکرد که افتخاری دیگر برای این اثر آفریده و جایزه بهترین موسیقی متن اسکار ۲۰۲۱ را از آن خود کرد.

20. انیمیشن Mo s e s, I c

انیمیشن شرکت هیولاها (کارخانه هیولاها)

انیمیشن شرکت هیولاها به‌لطف خط داستانی خنده‌دار، روایت تلخ و شیرین و البته پیشرفت‌های به‌دست آمده در زمینه ساخت انیمیشن همچون توجه دقیق به جزئیات مو و سایر موارد، چهارمین حضور موفق پیکسار در این عرصه و یک پیروزی بزرگ برای این شرکت بود. البته نمی‌توان استعداد صداپیشگی بیلی کریستال و جان گودمن در جان بخشیدن به دو شخصیت کلیدی سالیوان و مایک وازوفسکی را در رسیدن به این پیروزی، نادیده گرفت.

انیمیشن شرکت هیولاها نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشن سال بود که البته درنهایت آن را به فیلم شرک باخت. بااین‌وجود این اثر به اندازه‌ای سرگرم کننده بود که در ادامه شاهد ساخت دنباله‌های دیگری از آن به‌صورت فیلم و سریال بودیم.

19. انیمیشن The Nigh ma e Befo e Ch is mas

انیمیشن کابوس پیش از کریسمس

انیمیشن کابوس پیش از کریسمس، تلفیقی به سرخی خون از دو رویداد مهم یعنی هالووین و کریسمس و یکی از ترسناک ترین انیمیشن هایی است که تاکنون برای کودکان ساخته شده است. استاپ موشنی با حال‌وهوای موزیکال ساخته و پرداخته ذهن خلاق تیم برتون که به اندازه‌ای محبوب و نمادین شد که برای خود اسم و رسمی دست و پا کرده است.

همیشه به خاطر داشته باشید که این فیلم چقدر خاص است، موسیقی دنی الفمن که ذهن شما را تسخیر می‌کند و جذابیت پرکشش تصاویری خیره کننده که از سبک اکسپرسیونیسم آلمانی الهام گرفته شده‌اند. شاید به همین خاطر است که منتقدی شناخته شده همچون راجر ایبرت، این اثر را با جنگ ستارگان مقایسه کرد.

18. انیمیشن Co ali e

انیمیشن کورالاین

انیمیشن کورالاین که صحنه درخشش استعداد صداپیشگی داکوتا فانینگ و تری هچر است، براساس رمانی فانتزی به همین نام نوشته نیل گیمن ساخته شد. اثری خیره کننده در سبک استاپ موشن که روایتگر زندگی دختری یازده ساله به نام کورالاین است که در جهانی موازی رازهای تاریک را کشف می‌کند که زندگی او و خانواده‌اش را عمیقا تحت تأثیر خود قرار می‌دهند.

17. انیمیشن T easu e Pla e

انیمیشن سیاره گنج

در این اقتباس علمی تخیلی از رمان کلاسیک جزیره‌ی گنج اثر رابرت لوئی استیونسن، بیننده با جیم هاوکینز جوان آشنا می‌شود. نوجوانی سرکش که از سوی اطرافیانش به‌عنوان فردی سست عنصر و بدون هدف دیده می‌شود.

اما پس از آنکه دزد دریایی درحال مرگ نقشه گنجی را به او می‌دهد، زندگی جیم دستخوش تغییرات شده و او اکنون خود را در مقام کاشفی می‌بیند که باید به‌دنبال سیاره گنج افسانه‌ای رفته و سفری پرفراز و نشیب و طولانی را به سراسر جهان آغاز کند.

16. انیمیشن Wal z wi h Bashi

انیمیشن والس با بشیر

والس با بشیر داستان کارگردانی است که درخلال مصاحبه با کهنه سربازان ارتش، سعی دارد خاطرات خود را در مورد دوران خدمتش در همان زمان بازسازی کند. این فیلم در واقعی درامی جنگی و مستندی جالب توجه است که در جشنواره کن هم مورد استقبال بینندگان قرار گرفته و هم با واکشن مثبت منتقدان مواجه شد.

15. انیمیشن The I o Gia

انیمیشن غول آهنی

نیم دهه پیش از ساخت انیمیشن محبوب شگفت‌انگیزها، کارگردان برد برد با ساخت این افسانه جذاب سنتی درباره‌ی پسری تنها، دولتی پارانوئید و البته یک ربات بیگانه غول پیکر، مورد تحسین همگان قرار گرفت. انیمیشن غول آهنی در زمان پخش، همچون بمبی گیشه را لرزانده و مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. هرچندکه اکنون از آن به‌عنوان یک اثر کلاسیک مدرن یاد می‌شود.

14. انیمیشن Beau y a d he Beas

انیمیشن دیو و دلبر

دومین اثر دیزنی در دوران رنسانس این شرکت که حتی از فیلم پری دریایی کوچک به مراتب ظریف‌تر بود، انیمیشن دیو دلبر است که با الهام از شاهکاری فرانسوی به نام «La Belle e La Bê e» ساخته شده و با جادوی موسیقی منکن و آشمن، به نقطه‌ی عطفی در کارنامه حرفه‌ای این استودیو تبدیل شد.

اگرچه در زمان اولین نمایش آن در سال ۱۹۹۱ و در جشنواره فیلم نیویورک، کار ساخت آن هنوز به‌صورت کامل به پایان نرسیده بود، اما انیمیشن دیو و دلبر به اندازه‌ای مورد توجه قرار گرفت که حاضرات به مدت ده دقیقه ایستاده آن را تشویق کردند. همچنین این فیلم به اولین فیلم انیمیشنی تبدیل شد که فروشی صد میلیون دلاری را در ایالات متحده تجربه کرده و نامزد ۶ جایزه اسکار شد.

13. انیمیشن Ma y a d Max

انیمیشن ماری و مکس

انیمیشن ماری و مکس، به شکل گرفتن پیوند دوستی میان دو فرد متفاوت می‌پردازد، دوستی که بسیار نامحتمل به نظر می‌رسد. یک طرف این رابطه دوستانه مری است، دختری تنها و هشت ساله که در حومه‌ی شهر ملبورن زندگی می‌کرد. سوی دیگر ماجرا ما با مردی چهل و چهار ساله و بسیار چاق به نام مکس آشنا می‌شویم که ساکن شهر نیویورک است.

12. انیمیشن Coco

انیمیشن کوکو

داستان انیمیشن کوکو در مورد پسری نوجوان به نام میگل است که عشقی عمیق به موسیقی و نوازندگی دارد، هرچند این اشتیاق او تحت تأثیر نگاه خانواده‌اش به موسیقی قرار دارد که آن را عملی ممنوع می‌دانند. میگل راهی برای ورود به سرزمین مردگان پیدا می‌کند تا جد خود را که یک خواننده‌ی افسانه‌ای است، پیدا کند. اما هیچ چیز آنطور که به نظر می‌رسد نبوده و دست سرنوشت میگل را درگیر اتفاقاتی غیرمنتظره می‌کند.

انیمیشن درخشان استودیو پیکسار، موضوع مرگ و سوگواری را دست مایه کار خود قرار داده و این بار مخاطبان را با خود به سرزمین رنگارنگ مردگان می‌برد. سفری که درنهایت جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشن سال را برای این استودیو به ارمغان آورد.

11. انیمیشن Fi di g Nemo

انیمیشن درجستجوی نمو

آثار انیمیشنی استودیو پیکسار اغلب به اندازه‌ای شگفت‌انگیز هستند که انتخاب بهترین آن‌ها، کاری سخت و دلهره‌آور است. اما دراین میان انیمیشن درجستجوی نمو به همان اندازه که در نوشتن فیلمنامه و جلوه‌های بصری زیر آب موفق عمل کرده، شاهکاری است که مخاطب را مجذوب خود می‌کند. ماجراجویی مهیج پدری که در جستجوی فرزندش، هر خطری را به جان می‌خرد و در این بین از همراهی ماهی فراموشکار هم بهره می‌برد که گاهی غیرممکن‌ها را ممکن می‌کند.

10. انیمیشن The I c edibles

انیمیشن شگفت‌انگیزها

قبل از آنکه کریستوفر نولان شخصیتی ابرقهرمانی همچون بتمن را در فضایی تیره‌وتار به تصویر کشیده یا دنیای سینمایی مارول آن‌ها را به شکل اسطوره‌ها به نمایش بگذارد، برداشت استودیو پیکسار از ابرقهرمانان، مبتکرانه و سرگرم کننده‌ بود. ساختن فیلمی در مورد ابرقهرمان‌ها شاید نیازمند فضاسازی خاص و مرسوم باشد، اما کارگردان برد برد موفق شد با کمی تغییرات آن را به کمدی بی‌پایان و جذاب تبدیل کند.

تماشای خانواده‌ای شگفت‌انگیز از ابرقهرمانان که سعی دارند جایی درمیان طبقه متوسط جامعه پیدا کرده و دور از توجه به زندگی عادی خود ادامه دهند، جالب توجه است. اما سرانجام زمانی‌که بالاخره به خدمت فراخوانده می‌شوند، هیجان از راه می‌رسد و لذت آزادی رها بودن از هر قید و بندی را به بیننده نشان می‌دهد.

9. انیمیشن Fa as ic M . Fox

انیمیشن آقای روباه شگفت‌انگیز

انیمیشن آقای روباه شگفت‌انگیز، اولین انیمیشن و همینطور اولین فیلم اقتباسی وس اندرسون بود که براساس کتابی نوشته رولد دال ساخته شد. داستان آن هم در مورد کشمکش‌های بین کشاورزان و خانواده‌ی روباهی حیله‌گر است که سعی دارد به جامعه خود برای اقدامات تلافی جویانه کشاورزان کمک کند.

اندرسون در ساخت این اثر به روح اثر رولد دال وفادار بوده و استاپ موشنی جذاب را خلق کرد که برای همیشه در فهرست بهترین‌های دنیای انیمیشن، جایگاهی ویژه را از آن خود کرده است.

8. انیمیشن Up

انیمیشن بالا

انیمیشن بالا با سکانسی حذف نشدنی آغاز می‌شود، نمایش توأم با اشک و لبخند که ازدواجی کامل و سرانجام آن را در کمتر از چهار دقیقه به بیننده نشان می‌دهد. درادامه شاهد شکل‌گیری دوستی دور از ذهن میان پیرمردی تنها و پسری کوچک هستیم که با به پرواز درآمدن خانه‌ای با هزاران بادکنک، سگ‌های سخنگو و یک پرنده پردردسر، رنگ و بویی ماجراجویانه به خود می‌گیرد. این اثر تاحدی رئالیسمی جادویی را به نمایش می‌گذارد که مناسب موضوع آن است.

درنهایت پیام فیلم «بالا» این است که هیچ وقت برای تجربه اتفاقات جدید و ماجراجویی دیر نیست، پیامی که به کمک انیمیشنی چشم‌نواز و طنین احساساتی عمیق و شگفت‌انگیز به خوبی شنیده شد.

7. انیمیشن Sh ek

انیمیشن شرک (چهارگانه)

از آنجایی که سومین و چهارمین دنباله فیلم شرک در عمل آثار چندان جذابی نبودند، به‌سادگی متوجه این حقیقت می‌شوید که فیلم اول این مجموعه تا چه اندازه با طراوت، شگفت‌انگیز و نیروبخش بود.

داستان شرک؛ غول سبز ساکن باتلاق که در دام عشق شاهزاده خانمی زیبا به نام فیونا اسیر می‌شود، درحالی که خود را لایق عشق و توجه او نمی‌داند. بااین‌وجود شرک قلبی مهربان و احساساتی لطیف دارد که ظاهر نه چندان جذاب و صراحت لهجه بی‌رحمانه‌اش را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهند. درکنار آن نباید حضور درخشان خر با صداپیشگی ادی مورفی را نادیده گرفت که بر طنز ماجرا افزوده است.

6. انیمیشن Spide -Ma : I o he Spide -Ve se

انیمیشن مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوت

انیمیشن مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوت، اثری خنده‌دار و صمیمانه است که نگاهی متفاوت به داستان این ابرقهرمان دارد. حال‌وهوای بصری این انیمیشن بی‌شباهت به یک نقاشی زنده نیست و از این نظر، می‌توان آن را یکی از خاص‌ترین و بااعتماد به نفس‌ترین آثار هنری این چنینی در سال‌های اخیر دانست.

داستان در مورد نوجوانی به نام مایلز مورالس است که به مرد عنکبوتی دنیای خود تبدیل می‌شود، حال او باید به کمک افرادی با قدرت‌های مشابه، تهدیدی بزرگ را متوقف کند. این فیلم موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشنی سال شد.

5. انیمیشن I side Ou

انیمیشن درون و بیرون

استودیو پیکسار برای مدتی با ساخت آثار انیمیشنی پرهزینه همچون ماشین‌های ۲ و دلیر درگیر بود، تااینکه سرانجام با انیمیشن جذاب درون و بیرون به فرم عالی خود بازگشت. کندوکاوی عمیق در احساسات و عواطف انسان که هم به‌نوعی خنده‌دار و هم تاحدی غم‌انگیز است. شاید همین ویژگی و طرح داستانی نو از جمله دلایلی بود که فیلمنامه این اثر را شایسته نامزدی دریافت جایزه اسکار کرد. اثری که پیچیدگی‌های احساسی انسان را به‌گونه‌ای که تاکنون دیده نشده است، برای مخاطب تشریح می‌کند.

4. انیمیشن WALL·E

انیمیشن وال-ئی

انیمیشن وال- ئی، حماسه‌ای کمدی و پساآخرالزمانی با بارقه‌هایی از احساسات عاشقانه است که به زندگی یک ربات تنها که کارش جمع آوری زباله‌های کوچک است، می‌پردازد. بخش اعظم این انیمیشن تقریبا بی‌کلام است، بااین‌وجود جذابیت این اثر به اندازه‌ای بود که مخاطب عام قرن بیست و یکمی را به همدلی با روباتی تشویق کرد که به سختی کلمه‌ای به زبان آورده و با دیگران ارتباط برقرار می‌کرد.

وال- ئی با آن چشمان درشت مهربان و روحیه حساس و رمانتیک خود، یکی از بزرگ‌ترین شگفتی‌های استودیو پیکسار است که بینندگان را حقیقتا مجذوب خود کرد.

3. انیمیشن The Lio Ki g

انیمیشن شیرشاه

درکنار حجم قابل توجهی از ترانه‌های جذاب و موسیقی خاطره‌انگیز، شخصیت‌های به یادماندنی و البته جادوی طنز و درام درکنار هم، این اقتباس آزاد از نمایشنامه هملت شکسپیر، یکی از موفق‌ترین آثار دهه‌ی ۹۰ بود که گیشه‌ی موفقی را تجربه کرد.

این موفقیت باعث شد لایو اکشنی با الهام از این انیمیشن ساخته شود که البته نتواست در حدواندازه اثر اصلی ظاهر شود. انیمیشنی که درشمار یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های انیمیشنی تمام دوران قرار دارد.

2. انیمیشن Ra a ouille

انیمیشن موش سرآشپز (راتاتویی)

شاهکار برد برد در خلق شخصیت رمی، موشی که آرزوی سرآشپز شدن را در سر می‌پرواند، پرتره‌ای تکان دهنده از هنرمندی مبارز است. شاید یکی از خاطره‌انگیزترین لحظات این انیمیشن همانجایی است که آنتون ایگو، همان منتقد خونسرد و به ظاهر غیر قابل نفوذ، مقداری از راتاتویی که رمی برایش آمده کرده است را داخل دهانش گذشته و حین مزه مزه کردن آن، خاطره‌ای شیرین از دوران کودکی خود را به یاد می‌آورد.

1. انیمیشن Toy S o y

انیمیشن داستان اسباب بازی (چهارگانه)

داستان اسباب بازی، حماسه به‌یاماندنی و خاطره‌انگیز پیکسار در مورد دوستی‌های عمیق و خوبی‌ها و بدی‌های بزرگ شدن است، فیلمی که آغازگر دوره‌ای جدید در ساخت آثار انیمیشنی بود. این فیلم و دنباله‌های آن برای ربع قرن، موفقیت مالی عظیمی را برای این استودیو به ارمغان آوردند.

اما در میان این مجموعه، فیلم سوم بهترین اثر است که داستانی غیرمنتظره داشت. تاریکی و تلخی داستان آن، یکی از بزرگ‌ترین خطراتی بود که هنرمندان پیکسار به جان خریدند که البته ارزش ریسک کردن را داشت. تلخی ماجرا شاید بیشتر برای آن دسته از مخاطبانی محسوس بود که با خاطرات اندی و اسباب بازی‌هایش بزرگ شدند. از طرف دیگر فیلم چهارم و آخر این مجموعه هم در نوع خود اثری درخشان و غافلگیر کننده بود که با اتفاقی نه چندان شیرین به پایان رسید، جدایی وودی، کابوی محبوب و دوست داشتنی که دوستانش را ترک کرد تا زندگی جدید را آغاز کند.

با مرور این انیمیشن به پایان این مطلب رسیدیم. امیدوارم از مرور این انیمیشن خاطره‌انگیز و جاودانه و همراهی با زومجی لذت برده باشید. انیمیشن محبوب شما کدام است؟ کدام یک از انیمیشن‌های این فهرست، خاطرات دوران کودکی را برای‌تان زنده می‌کنند؟ خوشحال می‌شویم نظرات خود را با ما و دیگر دوستان‌تان هم درمیان بگذارید.

دکمه بازگشت به بالا