موارد معاف از مالیات حقوق 1402
موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه (موارد مشمول بیمه و مالیات کدامند؟)
تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه: 4 دقیقه
دستهبندیها : آموزش حسابداری,تازه های حسابداری
نویسنده: نسیم طهرانی
موضوع مورد بحث این مقاله از سری مقالات آموزش مالیات معافیت از بیمه و مالیات است. به طور کلی در بحث شمولیت بیمه همواره فرمول کلی ذیل مدنظر قرار میگیرد : مزایای غیرنقدی مشمول بیمه نیست اما کلیهی مزایای نقدی غیر از مواردی که خود سازمان تامین اجتماعی اعلام کند، مشمول بیمه است.
برخلاف نظر عموم که مزایای نقدی مستمر را در این فرمول لحاظ میکنند و در نظر عموم عبارت مستمر حداقل چهار پرداخت (فصلی) را شامل میشود، از نظر کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی هر پرداختی که بیش از یکبار در سال صورت گیرد مستر تلقی میشود.
موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه در سال 1402
موارد معاف از بیمه و موارد معاف از مالیات حقوق، مطابق اعلام سازمان تامین اجتماعی در سایت رسمی این سازمان (www. ami .i ) عبارتند از:
سایر هزینههای ثبت شده در فیش حقوقی کارمندان در زمره موارد موارد مشمول بیمه تأمین اجتماعی و حقوق قرار میگیرند. با مراجعه به صفحه حقوق و دستمزد میتوانید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید.
موارد معاف از مالیات حقوق در سال 1402
آخرین اطلاع رسانی سازمان مالیاتی ( مرداد 1401)
نظریه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص اعلام اقلام معاف و غیرمعاف از پرداخت مالیات حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی در سال ۱۴۰۱ (نامه شماره ۱۰۰۴۱۲۳۲ص مورخ ۱۵۰۵۱۴۰۱ سازمان امور مالیاتی کشور)
بازگشت به نامه شماره ۸۴۷۹۴۱۱ مورخ ۱۴۰۴۱۴۰۱ در خصوص موضوعات مطرح شده، موارذ ذیل را به آگاهی میرساند:
الف- بر اساس مفاد بند (۱) بخشنامه شماره ۱۳۱۴۰۱۲۰۰ مورخ ۲۸۰۲۱۴۰۱ این سازمان، با توجه به جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی شامل حق شغل، حق شاغل، فوقالعاده مدیریت و فوقالعاده مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال پس از کسر معافیتهای مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم و سایر قوانین و همچنین موارد عدم شمول مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم شامل کمک هزینه مهد کودک، یارانه غذا، ایاب و ذهاب، هزینه مسکن، کمک هزینه ورزش و کمک هزینه تلفن همراه مشمول مالیات میباشند. بنابراین در سال مذکور کمک هزینه مسکن (حق مسکن) از مصادیق موارد عدم شمول مورد اشاره در بند (۱) بخشنامه یاد شده میباشد.
خاطرنشان میگردد، مصادیق عدم شمول که در بخشنامه به آن اشاره شده است، صرفاً پرداختهای مربوط به پوشش هزینههایی است که بر عهده کارفرما میباشد.
ضمناً، مقررات جزء (۵) بند (الف) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰2 کل کشور مانع از اعمال موارد عدم شمول مالیات که بر اساس مقررات دیگری پیشبینی شده است، نخواهد بود.
ب- به موجب بند (۶) ماده ۹۱ قانون مالیاتهای مستقیم، هزینه سفر و فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل از پرداخت مالیات معاف میباشد.
سقف مالیات بر حقوق 1402
در قانون مالیاتی حقوق امسال برای حقوق کارمندان در هر میزان و بازه وجه دریافتی به عنوان حقوق میزان مشخصی و ضریب مشخصی تعین شده است اما کارگرانی که میزان درامد ماهانه آن ها تا 10میلیون تومان باشد دارای معافیت از مالیات بر حقوق هستند.
همچنین سقف معافیت سالانه مالیاتی کارکنان دولت در سال 1402، 120.000.000 تومان تعیین شد. به این ترتیب، نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر و همچنین سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال از مبلغ 10.000.000 تومان متغیر است. این نرخ مالیات بر اساس مازاد درآمد درصد افزایش زیر را خواهد داشت:
نکته: سازمان مالیاتی بر اساس بخشنامه شماره 2009958 مورخ 99814 وجوهی که بابت بن کارگری، حق مسکن، حق اولاد و سایر مزایای شاغل پرداخت میشود، از پرداخت مالیات معاف نموده بود؛ اما در پاسخ به این پرسش که آیا بن کارگری و حق مسکن در سال 1402 مشمول معافیت مالیاتی هستند؟ باید بگوییم: مطابق بند فوق از احکام بودجه 1402، موارد فوق اعم از حق شغل و حق شاغل و سایر موارد مذکور مشمول پرداخت مالیات هستند.
موارد مشمول بیمه و مالیات کدامند؟
طبق ماده 85 قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1402 سقف معافیت مالیاتی مبلغ 120,000,000 میلیون تومان به صورت سالانه تعیین شده است. تمام پرداختیهای نقدی و غیر نقدی که به کارمندان و کارگران تعلق بگیرد و به طور رسمی در فیش آنها ثبت شود باعث میشود کارمندان مشمول حقوق و بیمه شوند. مانند حق ایاب و ذهاب، حق غذا، سرپرستی، هزینه تلفن و . . به غیر از معافیتهای مالیات حقوق 1402 که در بالا ذکر شد.این موارد به دلیل آن که توسط کارشناسان موسسه حسابرسی تامین اجتماعی مورد حسابرسی بیمه قرار میگیرند بسیار از اهمیت برخوردار هستند. خوب است توجه داشته باشید که سقف مزایای مشمول بیمه در هر سال 7 برابر حداقل حقوق اعلام شده در همان سال است و در صورتی که میزان آن بیشتر باشد افراد از پرداخت بیمه معاف میشوند.
بیمه تامین اجتماعی چیست؟ حق بیمه تامین اجتماعی چگونه پرداخت میشود؟
سازمان تامین اجتماعی به عنوان قدیمی ترین و بزرگترین سازمان بیمه ای کشور است که وظیفه پوشش اجباری بیمه کارگران، حقوق بگیران و پوشش اختیاری صاحبان مشاغل آزاد را بر عهده داد. بیمه تامین اجتماعی اصلی ترین وظیفه سازمان تامین اجتماعی به حساب میآید. هدف بیمه تامین اجتماعی پوشش نیروی کار کشور تامین آنها در مقابل بیماری، از کار افتادگی و بازنشستگی است. استانداردهای این بیمه بر اساس استانداردهای سازمانهای بین المللی تامین اجتماعی مانند سازمان بین المللی کار تدوین میشود. در بیمه تامین اجتماعی ایران، حق بیمه تامین اجتماعی با مشارکت دولت، کارفرما و شخص بیمه شده پرداخت میشود.
با استفاده از نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد میتوانید حق بیمه پرداختی را نیز محاسبه کنید.
حق بیمه چطور محاسبه میشود؟
در مشاغل عادی، مجموع نرخ حق بیمه 30 درصد از کل حقوق و دستمزد و مزایاست و این 30 درصد شامل موارد زیر است:
آشنایی با حسابداری حقوق و دستمزد اهمیت زیادی در محاسبه حق بیمه دارد. در صورتی که حق بیمه به درستی محاسبه نشود میتواند مشکلات و مجازاتهای زیادی را به همراه داشته باشد.
حق بیمه اختیاری چیست و چگونه محاسبه میشود؟
بیمه اختیاری یکی از انواع بیمه خویش فرما است که مربوط به افرادی است که تحت پوشش بیمه خاصی نیستند و مستقیما با عقد قرار داد با سازمان تحت پوشش قرار میگیرند. حق بیمه اختیاری شامل 27 درصد حقوق توافق شده را شامل میشود. علاوه بر این 27 درصد، دولت نیز 3 درصد از حق بیمه خویش فرما را طبق قانون تامین اجتماعی پرداخت میکند.
مثال: حداقل دستمزد روزانه در سال 1401 مبلغ ۱.۳۹۳.۲۵۰ ریال است.
پس حداقل دستمزد ماهانه برای ماههای 31 روزه برابر است با:
۱.۳۹۳.۲۵۰×31= 43.190.750
و مبلغ 8.500.000 ریال بن خواربار و 5.500.000 ریال حق مسکن نیز به مبلغ فوق اضافه میشود که سرجمع مبالغ فوق میشود:
(43.190.750 8.500.000 5.500.000) = 57.190.750
درصورتیکه کارفرما مبالغ دیگری نیز به کارمند پرداخت کند که مشمول کسر حق بیمه باشد، این مبالغ نیز به مبالغ فوق افزوده میشود و در محاسبات لحاظ خواهد شد. حسابداران از نرم افزار حسابداری خدماتی برای محاسبه معافیتهای حق پرداخت انواع بیمه استفاده میکنند.
سیستم حقوق و دستمزد
محاسبه و پرداخت حقوق و مزایای کارکنان یکی از مهمترین و در عین حال زمان برترین محاسبات بخشهای مالی و اداری هر شرکتی است.
این سیستم به شما کمک میکند که
سیستم حسابداری
سیستم حسابداری سپیدار کمک میکند با بستن خودکار حسابهای سود و زیان و صدور سند اختتامیه و افتتاحیه، عملیات پایان سال مالی را به سادگی انجام دهید.
این سیستم به شما کمک میکند که
مزایای غیر مشمول مالیات – این مزایا مشمول مالیات نیستند!
ذخایر حق بیمه چیست؟ آیا وجوه پرداختی بابت بازنشستگی مشمول مالیات میشوند؟
ذخایر حق بیمه شامل حق بیمههای دریافتی توسط بیمه کننده میشود که در آینده از محل آن هزینههای بیمه ای فرد بیمه شده پرداخت خواهد شد. برای مثال یک کارمند برای 30 سال حق بیمه صادره را میپردازد و این تمام این بیمههای پرداخت شده به عنوان ذخیره بیمه در نظر گرفته میشود. ذخیره بیمه، حق بیمه عاید نشده نیز میگویند. یکی از انواع ذخایر حق بیمه، ذخیره حق بیمه فنی است. از ذخایر حق بیمه برای پرداخت حقوق بازنشستگی استفاده میشود. طبق قانون وجوه پرداختی بابت بازنشستگی مشمول مالیات نیستند و مالیات ندارند.
هزینههای درمانی کارکنان از موارد معاف از مالیات حقوق است!
توجه: مالیات هزینههای درمانی قابل کسر توسط کارفرما نیست و حقوقبگیر در صورتیکه چنین مبلغی از وی کسر شده باشد، باید بهعنوان یک مؤدی حقیقی مطابق ماده 87 قانون مالیاتهای مستقیم درخواست استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات حقوقش را (در صورت وجود) کتباً مطالبه نماید.
توجه: مرجع اقدام در خصوص کسر هزینههای درمانی و مراقبت و توانبخشی معلولان و بیماران خاص و صعبالعلاج، پرداختی توسط حقوقبگیران بابت معالجه خود و افراد تحت تکفل آنان، اداره امور مالیاتی محل دریافت مالیات بردرآمد حقوق آنان خواهد بود و حقوقبگیران میتوانند پس از پایان سال انجام هزینه با ارائه نسخ اصلی گواهی و اسناد و مدارک تأییدشده مربوط به هزینههای مذکور در یک سال مالیاتی از اداره امور مالیاتی ذیربط درخواست استفاده از تسهیلات مقرر در ماده 137 را بنمایند. (استنباط شده از بند 4 بخشنامه شماره 194184385211 مورخ 13831107 سازمان امور مالیاتی کشور)
آیا حق ماموریت از موارد مشمول مالیات است؟
حق مأموریت نکتهی بسیار مهمی است که در قانون به آن اشاره شده است. در بند 6 ماده 91 ق.م.م صریحا گفته شده “هزینه سفر و فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل” از مالیات معاف است. اگر دقت کنید دقیقا در این بند از کلمه فوقالعاده و بعد از آن از کلمه مربوط به شغل استفاده شده است. هرجا در قانون کار که سخن از فوق العاده آمده یعنی مزایایی بابت شغل مانند فوقالعاده اضافه کار، فوق العاده نوبت کاری. اینجا هم قانونگذار صریحا گفته است فوق العاده مسافرت که دقیقا معادل فارسی آن میشود همان حق ماموریت.مثل حق شیفت که معادل فوق العاده نوبت کاری است. در ادامه قانونگذار به مربوط به شغل اشاره کرده است. بر طبق ماده 36 قانون کار مربوط به شغل یعنی مزایایی که به خاطر شرایط شغلی به کارمند پرداخت میشود مانند حق جذب، حق بدی آب و هوا. بنابراین مربوط به شغل یعنی پولی که بابت رفتن کارمند به ماموریت از طرف شرکت پرداخت میشود.
آیا حق اولاد مشمول بیمه است؟ حق اولاد مشمول مالیات میشود؟
یکی از سوالات پرتکراری که در زمینه موارد معافیت از بیمه برای بسیاری از افراد به وجود آمده است مسئله حق اولاد است. براساس قانون حق اولاد مشمول بیمه نیست. با این وجود، در صورتی که حق اولاد در فیش حقوق کارمند پرداخت شود، حق اولاد مشمول مالیات است. شرکتها در هنگام ارسال لیست مالیات حقوق باید به این نکته توجه داشته باشند.
آیا حقوق بازنشستگان مشمول مالیات است؟
سوال دیگری که در خصوص مالیات بر حقوق مطرح است این مورد است که آیا درامد بازنشستگان شامل موارد معاف از مالیات است یا خیر. در این صورت باید بدانید که حقوق بازنشستگان معاف از مالیات است اما در صورتی که فرد بازنشسته در یک ارگان دیگر مشغول فعالیت باشد و این فعالیت به ثبت رسیده باشد حقوقی که از طرف نهادی که بازنشستگی آن به ثبت رسیده مشمول مالیات می شود.
آیا حق مسکن مشمول بیمه است؟
با توجه به بخشنامه شماره 466991000 مورخ 2711399 سازمان تأمین اجتماعی، کمک هزینه مسکن کارگران مشمول کسر حق بیمه است.در این بخشنامه آمده است: «کارفرمایان ذی ربط میبایست … به هنگام تنظیم صورت مزد مزایا نسبت به درج مبلغ یاد شده به همراه سایر اقلام مشول کسر حق بیمه از جمله پایه سنواتی، حق مسکن و خواروبار در ایام اشتغال و … در ستونهای مربوطه و کسر حق بیمه متعلقه و پرداخت آن به شعبه ذیربط اقدام نمایند.» همچنین همانهطور که گفتیم هر گونه درامد و مزایا که در فیش حقوقی کارمند ذکر شود شامل موارد مشمول مالیات بر حقوق هستند. بنابراین حق مسکن نیز شامل مالیات بر حقوق و بیمه است.
آیا به سنوات مالیات تعلق میگیرد؟
سنوات خدمت معمولا دارای ابهام برای برخی از کارفرمایان است. حق سنوات، در صورتیکه در پایان اشتغال و بهمیزان تعیین شده در قانون (یکماه حقوق) پرداخت شود، از پرداخت مالیات معاف است. همچنین حق سنوات مشمول کسر و پرداخت حقبیمه نیست. یکی از تخلفهای کارفرمایان در این موضوع، کسر نمودن مبلغی از سنوات تحت عنوان مالیات بر درآمد است که هیچ مستند قانونی ندارد و قانونا تخلف محسوب میشود.با توجه به اصلاحات صورت گرفته در بند 5 ماده 91 دیگر جای هیچ ابهامی برای معاف بودن حق سنوات سالانه از مالیات وجود نخواهد داشت . با وجود اینکه اجرای قانون جدید از سال 95 عنوان شده است اما مطابق قانون سابق نیز استدالال کارفرمایان بسیار ضعیف و غیر مستند و خلاف اصول و موازین حقوقی عمومی و حقوق کار بود. اما با اصلاح بند 5 ماده 91 قانون مالیاتهای مستقیم کارفرمایان موظفند که بدون کسر مبلغی به عنوان مالیات حق سنوات سالانه کارگران را پرداخت نماید.
آیا عیدی مشمول بیمه و مالیات است؟
عیدی مشمول بیمه نیست اما در مورد مالیات شروطی دارد. طبق قانون، عیدی یا همان پاداش در صورتی که در چهارچوب تعیین شده توسط قانون کار باشد (3 برابر حداقل حقوق آن سال) از پرداخت حق بیمه معاف خواهد بود. البته به شرطی که از یک دوازدهم معافیت سالانه کمتر باشد از پرداخت مالیات نیز معاف خواهد بود. اگر صاحب فروشگاه هستید میتوانید با استفاده از نرم افزار فروشگاهی سپیدار سیستم به سادگی عیدیهای پرداخت شده به کارکنان را محاسبه و ثبت کنید.
حق بیمه صادره چیست؟ چه تاثیری در مالیات بیمه دارد؟
حق بیمه صادره هزینه ای است که شرکت بیمه کننده برای بیمه کردن افراد دریافت میکند. حق صادره بیمه بر اساس نوع بیمه متغیر است. هر یک از شرکتهای بیمه ای بر اساس خدماتی که ارائه میکند، حق بیمه دریافت مینماید.
حق بیمه معوقه چیست؟ آیا مشمول بیمه و مالیات میشود؟
زمانی که کارفرما از پرداخت حق بیمه یا بیمه کردن کارمندان خود شانه خالی، سازمان تامین اجتماعی با محاسبه حق بیمه معوقه کارفرما را مجبور به پرداخت حق بیمه مینماید. تامین اجتماعی برای محاسبه حق بیمه معوقه، 30 درصد دستمزد فعلی کارمند یا کاگر را در نظر میگیرد و حق بیمه را به تعداد ماههای پرداخت نشده وصول مینماید. حق بیمه معوقه نیز یکی از موارد مشمول بیمه و مالیات است که باید توسط کارفرما پرداخت شود.
فعالیتهای مشمول معافیت حق بیمه سهم کارفرما
برخی از کارگاهها که در حال حاضر تعداد آنها به 38 صنف میرسد و با توجه به قانون معافیت حق بیمه سهم کارفرما از معافیت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان 5 نفر کارگر برخوردارند. فهرست آن در ذیل آورده شده و شرایط آن با توجه به مصوبات هیات وزیران مشخص شده است و درصورتیکه لیست دستمزد و حق بیمه مربوطه را در مهلت مقرر به سازمان تسلیم و پرداخت نمایند، از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان 5 نفر کارگر معاف هستند و حق بیمه سهم کارفرمای اینگونه کارگاهها را دولت پرداخت مینماید.
فعالیتهای تولیدی، صنعتی و فنی ذیل مشمول معافیت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان 5 نفر کارگر میباشند:
حق بیمه قابل تعدیل چیست؟ آیا تعدیل در محاسبه حق بیمه تاثیر میگذارد؟
در بیمه نامههای بلند مدت که مدت بیمه چندساله است (مانند بیمه عمر) بیمه گذار از تعدیل استفاده میکند. با اینکه ارزش خدمات (مانند سرمایه عمر) در سالهای بعد ممکن است از سال اول بیشتر باشد، اما مبلغ بیمه معمولا طبق قرارداد اولیه ثابت میماند. برای اینکه در صورت بروز هر گونه حادثه ای، خسارت بر اساس ارزش روز پرداخت شود، معمولا مبلغی بین 10 تا 30 درصد به عنوان تعدیل در بیمه قرار میگیرد. حق بیمه قابل تعدیل براساس درصد تعدیل انتخاب شده در آینده افزایش پیدا میکند. محاسبه حق بیمه تعدیل شده مشابه حق بیمه ثابت است و تنها درصد انتخاب شده در آن اعمال میشود.
در پایان پیشنهاد میکنیم مقاله کاربردی و جامعی که با موضوع اظهارنامه مالیاتی در وبلاگ سپیدار سیستم منتشر شده است را مطالعه کنید.
نرم افزار حسابداری شرکتی سپیدار همکاران سیستم، با چهار بستهی تولیدی، خدماتی، بازرگانی و پیمانکاری، برای مدیریت چابکتر شرکتهای کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسبوکارها، کاربری بسیار سادهای دارد.
آموزش سپیدار
مشاوره رایگان خرید
* i dica es equi ed fields
Δdocume .ge Eleme ById( ak_js_1 ).se A ibu e( value, ( ew Da e() ).ge Time() );
این صفحه را به اشتراک بگذارید
به این مطلب امتیاز دهید
مطالب مرتبط:
54 دیدگاه برای ”موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه (موارد مشمول بیمه و مالیات کدامند؟)“
بسیار ممنون از اطلاعات جامع و کامل شما …
درود به شرفتون
سلام ایا در سال 1402 حق مسکن و بن کارگری و حق اولاد مشمول مالیات حقوق می باشد . ضما 2هفتم هزینه های بیمه سهم کارگر نیز قابل کسر از مشمول مالیات حقوق می باشد یا حذف شده است با تشکر
سلام.دو هفتم معاف از مالیات حقوق اما مابقی مشمول مالیات حقوق
سلام یه بزرگواری لطف میکنه چند دقیقه وقتشو بذاره برای پاسخ به این سوالم؟
موارد معاف از مالیات و بیمه برای سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ به تفکیک سال میخواستم ببینم به چه صورت هست؟
مثلا عیدی و پاداشی که اخر سال پرداخت میکنن برای تمام این سالها شامل بیمه و مالیات بوده؟ مثلا برای ۱۴۰۲ معاف از بیمه و مالیات شده .
سایر موارد چطور؟
سلام. دوست گرامی تمامی این موارد را می توانید در اینترنت جستجو کنید.
سلام وقت بخیر بنده یه شرکت تاسیس کردم با چند نفر از دوستام که من مدیرعامل هستم و فقط خودم تو شرکت کار میکنم یعنی هم سهامدار هم مدیرعاملم اگر بیمه و مالیات رد نکنم واسه خودم مشکلی پیش میاد؟ برامم مهم نیست که سابقه بیمه واسه باز نشستگی داشته باشم چون شاید سال بعد از ایران برم ممنون از توجهتون
سلام. اگر منظور سوال شما این است که شما به عنوان مدیر عامل در آینده براتون مشکل پیش می آید باید بگویم اگر فعالیتی با حساب شرکت مربوطه و باشناسه ملی شرکت داشته باشد بله برای خروج از ایران باید مفاصا حساب داشته باشد. باید تکالیف قانونی شرکت راانجام دهید .
سلام . آیا فوق العاده نوار مرزی و همچنین فوق العاده ماده 112 منطقه عملیاتی مشمول بیمه و مالیات است ممنونم توضیح بفرمائید
سلام. براساس ماده 92 قانون مالیات مستقیم 50 درصد مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته طبق فهرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بخشوده می شود .
سلام وقت بخیر سپاس فراوان بابت مطالب مفید و آموزنده تون این مطلبی که عنوان نمودید به نظرم ایراد داره
(( درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر و همچنین سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال از مبلغ 67.200.000 تومان متغیر است. این نرخ مالیات بر اساس مازاد درآمد درصد افزایش زیر را خواهد داشت:
تا ۱۵۰ میلیون تومان مالیات سالانه %۱۰ از ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان مشمول مالیات سالانه %۱۵ از ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان مشمول مالیات سالانه %۲۰ از ۳۵۰ میلیون تومان بیشتر مشمول مالیات سالانه %۳۰ ))
فکر کنم درستش به این ترتیب باشه تا ۱80 میلیون تومان مالیات سالانه %۱۰ از ۱80 تا 300 میلیون تومان مشمول مالیات سالانه %۱۵ از 300 تا 420 میلیون تومان مشمول مالیات سالانه %۲۰ از 420 میلیون تومان بیشتر مشمول مالیات سالانه %۳۰
سلام. ممنون از حسن نظر شما. اصلاح شد
با سلام لطفا حکم جدید دیوان عدالت اداری در مورد اقلام معاف از مالیات حقوق را اعلام فرمائید.
سلام. قرار داده شد. با تشکر
سلام لطفا در مورد طبقه بندی مشاغل هم مطلب بذارید
خیلی سپاسگزارم
سلام. حتما در برنامه قرار می دهیم
سلام، در خصوص صد درصد حقوق کارکنان شاغل در مناطق آزاد تجاری چگونه قابل اعمال هست.
با سلام. براساس دادنامه مورخ 26121399 هیات عمومی دیوان عدالت اداری معافیت موضوع ماده 13 قانون چگونگی اداره مناطق ازاد تجاری صنعتی لغو گردیده و مشمول مالیات حقوق و ارسال لیست می باشد .
دیدگاه خود را ثبت کنید لغو پاسخ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δdocume .ge Eleme ById( ak_js_2 ).se A ibu e( value, ( ew Da e() ).ge Time() );
موارد معاف از مالیات حقوق در 1402
بیمه حقوق و مالیات حقوق جزء کسورات قانونی هستند که کارفرما موظف است این مقادیر را از حقوق کارگران کم کند. در هر سال، میزان مالیات بر حقوق از سوی هیئت دولت تعیین شده و باید مقدار تعیین شده آن به وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت شود.
یکی از تفاوتهای مالیات حقوق و بیمه حقوق، سازمانی است که باید مبلغ تعیین شده را به آن بپردازید. زیرا پرداخت بیمه باید به تامین اجتماعی صورت بگیرد.
البته در بعضی موارد، نیازی به پرداخت مالیات نیست. در این مطلب موارد مشمول مالیاتی و معاف از مالیات حقوق را بررسی میکنیم.
اگر شما برای شرکت، سازمان یا موسسه خود به خدمات مالی یا مالیاتی نیاز دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سالها سابقه در این زمینه، آماده یاری شما در این حوزه می باشد.
کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند. برای برقراری تماس روی یکی از شماره های زیر کلیک یا لمس کنید.
موارد معاف از مالیات حقوق در سال 1402 چیست؟
به جز موارد فوق، تمامی پرداختیهای مستقیم به کارمندان را وارد جدول مالیاتی میکنند و بعد از کسرشدن مالیات حقوق از مجموع دریافتیها، مبلغ تعیین شده باید تا پایان ماه بعد بهحساب دارایی واریز شود.
مزایایی که مشمول مالیات نیستند!
برآورد سقف مالیات حقوق در سال جدید
در هر سال سقف جدیدی برای پرداخت مالیات حقوق برآورد و اعلام میشود. نرخ مالیات برای کارمندان دولتی و غیردولتی مطابق درصد و ضریب تعیین شده، محاسبه خواهد شد.
طی سال 1402، کارگرانی که درآمد ماهانه آنها معادل مبلغی تا 10 میلیون تومان میباشد جزء موارد معاف از مالیات حقوق هستند.
آیا حق سنوات مشمول مالیات است؟
یکی از مزایایی که پرداخت آن توسط کارفرمایان اجباری بوده، حق سنوات است. کارفرما وظیفه دارد در پایان هر سال حق سنوات شخصی که میکند کند را مطابق مبلغ تعیین شده پرداخت کند.
بعضی کارفرمایان حق سنوات را به طور سالانه پرداخت نمیکنند و قصد دارند این مبلغ را در پایان همکاری با فرد بپردازند.
در این صورت شخص کارفرما موظف است سنوات او را بهاندازه تمام سالهایی که کارکرده با مبلغی به ارزش آخرین حقوق او، پرداخت کند.
اما سوال اینجاست که آیا به حق سنوات نیز مالیات تعلق میگیرد؟ در چه صورتی پرداخت حق سنوات مشمول مالیاتی و در چه موردی جزء موارد معاف از مالیات حقوق میباشد؟
حق سنوات مشمول کسر و پرداخت حق بیمه نمیباشد. تنها درصورتیکه حق سنوات در پایان اشتغال و به میزانی که توسط قانون تعیین شده، پرداخت شود جزء موارد معاف از مالیات حقوق است.
آیا به حقوق ایام مرخصی استفاده نشده مالیات تعلق میگیرد؟
یکی از حقوق قانونی کارگرها، مرخصیها هستند و در صورت اطلاع از شرایط قانون کار در مورد انواع مرخصیها و استفاده از آنها، قطعا دچار مشکل نمیشوید.
ممکن است بعضی مرخصیها در طول سال بدون استفاده بمانند و فرد درخواست دریافت حقوق آن روزها را داشته باشد. در این صورت باتوجهبه قوانین، پرداخت این حقوق امکانپذیر است.
سوالی که پیش میآید این است که:
آیا حقوق دریافت شده برای ایام مرخصی بدون استفاده، شامل مالیات خواهد شد؟
براساس نود و یکمین ماده از قانون مالیاتهای مستقیم، حقوقی که برای ایام مرخصی استفاده نشده پرداخت میشوند جزء موارد معاف از مالیات حقوق بوده و کسر مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد.
ازآنجاییکه تمامی مرخصیهای کارگرها جزء سوابق کاری آنها محسوب میشود، بیمه تامین اجتماعی نیز به آن تعلق میگیرد.
هزینه سفر جزء موارد مشمول مالیاتی است؟
تمام سفرهایی که مرتبط با فعالیت شرکت هستند توسط خود شرکت پرداخت میشوند. همچنین وسیله ایابوذهاب شخص کارمند توسط خود شرکت تعیین خواهد شد.
فوقالعاده سفر مربوط به شغل شامل مالیات میشود؟
مبلغی که بهعنوان حق ماموریت کارمند در نظر گرفته شده نباید از دستمزد ثابت کارگر بهصورت روزانه کمتر باشد. همچنین این مبلغ باید هزینههای رفتوبرگشت کارمند را پوشش دهد.
برخلاف موارد دیگری مانند اضافهکاری، فوقالعاده سفر یا حق ماموریت با فرمول خاصی محاسبه نمیشود. همچنین وجهی که بهعنوان فوقالعاده سفر پرداخت شده، جزء موارد معاف از مالیات است.
آیا حق بیمه عمر و زندگی مشمول مالیات میشود؟
بیمه عمر قراردادی است که بین یک شخص و شرکت بیمه منعقد میشود. طی این قرارداد شخص موظف است مبلغی را بهصورت اقساطی بلندمدت به شرکت پرداخت کرده تا در نهایت از مزایای آن برخوردار شود.
بیمه عمر با دو نوع پوشش فوت و حیات، خدماتی را به شخص ارائه میکند. در نوع پوشش فوت، بازماندگان شخص بیمهشونده در صورت فوت وی در اثر حادثه طبیعی یا هر اتفاق دیگری مبلغ معینی را دریافت میکنند.
پوشش حیات بهگونهای است که شخص در خدماتی مانند هزینههای پزشکی ناشی از حوادث، مستمری بیکاری در اثر شرایط خاص، مستمری ازکارافتادگی، بیماریهای خاص و .. تحت پوشش قرار میگیرد.
طبق ماده 137 در بخشنامهای به شماره 4498200 که در چهاردهم مرداد ماه سال 1398 ارسال شده، به بیمه عمر نیز مالیات تعلق میگیرد. بنابراین جزء موارد معاف از مالیات حقوق نیست.
آیا به حق بیمه خدمات درمانی مالیات تعلق میگیرد؟
یکی از بیمههای پایهای که بهعنوان زیرمجموعهای از وزارت تعاون کار و امور اجتماعی قرار داشته، بیمه خدمات درمانی نام دارد.
بیمهشدگان به پزشک مراجعه میکنند و بخشی از هزینه درمان را میپردازند. باقی هزینهها با بیمه پرداخت شده و مراکز دولتی و خصوصی میتوانند طرف قرارداد آن باشند.
بیمه خدمات درمانی نیز جزء هزینههای قابلقبول مالیاتی بوده و مالیات از آن کسر میشود. بنابراین این بیمه نیز بهعنوان موارد معاف از مالیات حقوق
آیا هزینههای سفر جزء موارد معاف از مالیات حقوق هستند؟
بله درصورتیکه سفر شخص در راستای فعالیتهای شرکت باشد، مالیات به آن تعلق نمیگیرد.
معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد، به منظور حمایت از بخشهای خاص جامعه و تشویق آنها به کار و فعالیت بیشتر ارائه شده است. برای مثال، معافیت های حقوق و دستمزد اقشار کم درآمد و بخش هایی از معافیت های مربوط به هزینه های درمانی و از کار افتادگی باعث حمایت دولت از این دسته از افراد میشود. علاوه بر این، معافیت مالیاتی برای برخی از درآمدها میتواند به عنوان یک ابزار جهت کاهش فشار مالیاتی بر روی بخشهایی از جامعه که در شرایط مالی ضعیفی هستند، مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال، معافیت حقوق برخی از شاغلین در شرکتهای کوچک و متوسط، که به دلیل شرایط اقتصادی دچار مشکل هستند، میتواند به آنها در کاهش هزینهها کمک کند و بخشی از فشار مالیاتی را از آنها بردارد.
معافیت مالیاتی در سیستم مالیاتی کشورها، به عنوان یک ابزار مهم و حیاتی به منظور تحقق اهداف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار، در بسیاری از موارد به منظور تشویق و حمایت از بخشهای مختلف جامعه ارائه میشود و به عنوان یک راهکار برای کاهش فشار مالیاتی بر روی برخی از اقشار جامعه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
مطالعه کنید: نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
اهمیت قانون معافیت مالیاتی
دریافت مالیات توسط دولت به عنوان رکن اساسی اداره ی کشور به دولت امکان می دهد تا بودجه عمومی را تامین کرده و خدمات عمومی مانند بهداشت، آموزش، امنیت، حمل و نقل عمومی، ارتباطات، زیرساخت های شهری و غیره را فراهم کند. همچنین،روند اخذ مالیات به دولت کمک می کند تا نسبت به اقتصاد کشور کنترل داشته باشد و از نظر مالی و اقتصادی پایدار باشد.
به طور کلی، دریافت مالیات برای دولت و اقتصاد یک کشور بسیار حیاتی است. بدون دریافت مالیات، دولت قادر به ارائه خدمات عمومی و پشتیبانی از اقتصاد نخواهد بود. به علاوه، دریافت مالیات به دولت کمک می کند تا از فساد مالی جلوگیری کند و برنامه های رفاهی را برای جامعه اجرا کند. در ادامه به بررسی موارد معاف از مالیات حقوق سال 1402 و موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
موارد معاف از مالیات حقوق در سال 1402 شامل چیست؟
موارد معافیت های مالیاتی سال 1402 به صورت حصری و معین بوده و موارد آن بر اساس نظر قانون گذار قابل اعمال است. در ادامه قصد داریم تا به بررسی موارد معافیت مالیاتی حقوق سال 1402، بخشنامه معافیت مالیات حقوق سال 1401، موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه در سال 1402 و سایر موارد مرتبط با آن بپردازیم. در این مقاله با بررسی سقف معافیت های مالیاتی 1402 و بررسی شرایط موثر بر اعمال آن خواهیم پرداخت.
معافیت های حقوق و دستمزد در سال 1402 شامل مواردی است که دولت از اخذ مالیات از این دسته از گروه ها صرف نظر کرده است موارد معاف از مالیات حقوق در سال 1402 بر اساس اعلامیه ی دولت برابر با 120 میلیون تومان است که هر ساله توسط دولت به شکل سالیانه در نظر گرفته میشود. موارد معاف از مالیات حقوق در سال 1402 شامل موارد زیر است :
کارمندان محاسبه مالیات به جز موارد بالا پرداختی های مستقیم را در جدول مالیاتی وارد کرده و پس از محاسبه ها و کسر شدن معافیت های حقوق و دستمزد از کلیه دریافتی، مبلغ به دست آمده تا آخر ماه بعد به حساب دارایی واریز میکند.
چه مزایایی مشمول مالیات نیستند؟
در روند محاسبه حقوق پرسنل و دستمزدها و سایر پرداختی های مربوط به آن، برخی موارد از در موارد مشمول بیمه و مالیات محاسبه نشده و در جدول محاسبه لحاظ نمی شوند. این موارد عبارتند از :
موارد معاف از مالیات در معافیت های حقوق و دستمزد
در ادامه قصد داریم تا به بررسی موارد معاف از مالیات در حقوق و دستمزد بپردازیم:
هزینه های درمانی پرسنل:
هزینه های درمانی کارکنان قابل کسر توسط کارفرما نیست و کارکنان بر اساس ماده 87 قانون مالیات های مستقیم به عنوان یک مودی حقیقی می بایست به صورت کتبی درخواست استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات حقوق خود را مطالبه کند.
نکته ی مهم :
اداره ی امور مالیاتی به عنوان مرجع اقدام برای کسر هزینه های درمانی و مراقبت و توانبخشی معلولان و بیماران خاص و صعب العلاج، پرداختی ها به حقوق بگیران جهت معالجه ی آن ها و اراد تحت تکفل آنان شناخته شده و حقوق بگیران با ارائه ی مدارک و نسخه های اصلی گواهی و اسناد و مدارک تایید شده می توانند جهت دریافت هزینه های ذکر شده در یک سال مالیاتی را از محل اداره ی امور مالیاتی برابر با تسهیلات ذکر شده در ماده 137 را دریافت کنند.(استنباط شده از بند 4 بخشنامه شماره 194184385211 مورخ 13831107 سازمان امور مالیاتی کشور)
مطالعه کنید: ماده 132 قانون مالیات های مستقیم
موارد شامل مالیات در لیست حقوق و دستمزد
به صورت خلاصه تمامی اجزاء حقوق به جز ماموریت شامل مالیات است و مبنای محاسبه براساس جدول مالیاتی اداره دارایی می باشد.
توجه: اگر شرکتی بن و خواربار را ماهیانه پرداخت نکند و کلیه مطالبات خواربار را یکجا و آخر هر سال تسویه کند در این صورت مالیات تعلق نمی گیرد.
توجه: بن و خواربار غیر نقدی تا 2 دوازدهم میزان معافیت های حقوق و دستمزد معاف است و مازاد آن باید محاسبه و درجدول لحاظ شود. (به شرط پرداخت غیرنقدی)
مبلغی که بهعنوان حقوق ایام مرخصی استفاده نشده، خسارت اخراج، سنوات، حقوق بازنشستگی یا مستمر پرداختی به وارثان که هنگام بازنشستگی یا ازکارافتادگی به شخص گیرنده حقوق، پرداخت میشود.
هزینههای فوقالعاده ماموریت و سفر
حقوق نیروهای مسلح
به جز موارد فوق، تمامی پرداختیهای مستقیم به کارمندان را وارد جدول مالیاتی میکنند و بعد از کسرشدن معافیت های حقوق و دستمزد از مجموع دریافتیها، مبلغ تعیین شده باید تا پایان ماه بعد بهحساب دارایی واریز شود.
در ازای پرداخت حقوق به کارگر یا کارمند مواردی از این حقوق مشمول مالیات هستند. حقوق و سایر پرداختی های مربوط به دستمزد کارگران و کارمند به طور مجموعه شامل یک سری از موارد است که تعدادی از این آیتم ها مشمول مالیات شده و میبایست برای این دسته از موارد مالیات پرداخت شود.
موارد معافیت های حقوق و دستمزد و بیمه سازمان تامین اجتماعی در سال 1402
بر اساس اعلام سازمان تامین اجتماعی موارد معاف از مالیات حقوق شامل موارد زیر است:
دیگر هزینه های ثبت شده در فیش حقوقی کارمندان مشمول موارد مربوط به بیمه تامین اجتماعی و حقوق قرار دارد.
موارد معاف حقوق و دستمزد در سال 1402
معافیت سالانه که توسط دولت اعلام میشود و برای سال 1402 رقم 120 میلیون تومان در کل سال است.
به جز موارد ذکر شده در بالا تمامی پرداختی های مستقیم کارمندان می بایست در جدول مالیات حقوق لحاظ شده و مالیات آن از حقوق کارمندان کسر شده و تا پایان ماه بعد به حساب آن ها واریز می شود.
موارد معاف از مالیات حقوق و دستمزد 1401
موارد معافیت های حقوق و دستمزد در سال 1401 شامل موارد زیر است:
موارد معاف از مالیات حقوق و دستمزد | سازمان امور مالیاتی کشور
موارد معاف از مالیات حقوق و دستمزد بر اساس نظریه سازمان امور مالیاتی کشور:
در مورد اعلام اقلام معاف و غیر معاف از پرداخت مالیات حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی در سال ۱۴۰۱ (نامه شماره ۱۰۰۴۱۲۳۲ص مورخ ۱۵۰۵۱۴۰۱ سازمان امور مالیاتی کشور)
الف- طبق مفاد بند (۱) بخشنامه شماره ۱۳۱۴۰۱۲۰۰ مورخ ۲۸۰۲۱۴۰۱ این سازمان، با توجه به جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی شامل حق شغل، فوق العاده مستمر و غیر مستمر، فوق العاده مدیریت، پرداختی ها و سایر وجوه و کارانه بع جز عیدی پایان سال، پس از کسر معافیت های مقرر شده در قانون مالیات های مستقیم و سایر قوانین و همچنین موارد عدم شمول مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم شامل کمک هزینه مهد کودک، ایاب و ذهاب، یارانه کودک، کمک هزینه تلفن همراه، کمک هزینه ورزش مشمول مالیات حقوق است.
حق شاغل، فوقالعاده مدیریت و فوقالعاده مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال پس از کسر معافیتهای مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم و سایر قوانین و همچنین موارد عدم شمول مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم شامل کمک هزینه مهد کودک، یارانه غذا، ایاب و ذهاب، هزینه مسکن، کمک هزینه ورزش و کمک هزینه تلفن همراه مشمول مالیات میباشند. بنابراین در سال مذکور کمک هزینه مسکن (حق مسکن) از مصادیق موارد عدم شمول مورد اشاره در بند (۱) بخشنامه یاد شده میباشد.
مصادیق عدم شمول که در بخشنامه به آن اشاره شده است، صرفاً پرداختهای مربوط به پوشش هزینههایی است که بر عهده کارفرما میباشد.
مقررات جزء (۵) بند (الف) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰2 کل کشور مانع از اعمال موارد عدم شمول مالیات که بر اساس مقررات دیگری پیشبینی شده است، نخواهد بود.
ب- به موجب بند (۶) ماده ۹۱ قانون مالیاتهای مستقیم، هزینه سفر و فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل از پرداخت مالیات معاف میباشد.
موارد مالیات حقوق 1401
طبق مفاد جز 5 بند الف تبصره 12 قانون بودجه سال 1401 ، مالیات حقوق در برگیرنده ی موارد زیر است و در احکام کارگزینی لحاظ میشود:
دیوان عدالت اداری پس از کش و قوس های اداری زیاد بر اساس رای شماره 140109970905811185 مورخ 1401629 مشمولیت مالیاتی مزایای رفاهی را باطل اعلام کرد. بر اساس این رای با استناد به ماده 40 قانون الحاق موادی به قانون و تبصره 3 ماده 36 قانون کار مصوب 1369829، مواردی مانند کمک هزینه مسکن، کمک عائله مندی(حق اولاد) ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه از جمله مصادیق مزایای شاغل است و از پرداخت مالیات بر حقوق معاف است.
سازمان مالیاتی رای مذکور را طی بخشنامه شماره 21014855ص مورخ 1401719 به مدیران کل امور مالیاتی ابلاغ نمود. به این ترتیب حق اولاد، حق مسکن و بن کارگری جزء موارد مشمول مالیات حقوق 1401 محسوب نمیشوند.
آیا بن کارگری و حق مسکن و حق اولاد در سال 1401 مشمول معافیت مالیاتی هستند؟
بله بر اساس بخشنامه شماره 21014855ص مورخ 1401719 مزایای رفاهی از جمله حق مسکن، بن کارگری و حق اولاد مشمول معافیت مالیاتی هستند.
کدام پرداختها مشمول کسر مالیات حقوق هستند؟
بر اساس بند ب تبصره 12 قانون بودجه 1401، پرداختی های مشابه حقوق و دستمزد، جزو موارد اجتناب ناپذیر بوده و مشمول کسر مالیات با نرخ مالیات حقوق 1401 (جز 5 بند الف تبصره 12 قانون بودجه) به شکل ماهیانه است.
از جمله این پرداختها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
موارد معاف از مالیات حقوق 1401
به طور کلی موارد معافیت های حقوق و دستمزد 1401 به سه دسته تقسیم میشوند:
مزایای مربوط به شاغل شامل مزایای رفاهی متعارف و قانونی با اسناد و مدارک مانند: وجوه پرداختی تحت عنوان مهد کودک، پرداختی های ایاب و ذهاب و بن کالا، یارانه غذا، بن و خوار و بار کالا، حق اولاد، حق مسکن، موارد ذکر شده در ماده 91 ق.م.م
معافیت دو هفتم حق بیمه سهم کارگر
در سال 1383 سازمان مالیاتی بر اساس بخشنامه 194184385211، برای معافیت مالیاتی حق بیمه، بیمهشدگان تامین اجتماعی، سقفی به میزان دو هفتم تعیین نمود. به عبارت دیگر، حقوق کارگران زیر مجموعه بیمه تامین اجتماعی به میزان دو هفتم بیمه سهم کارگر از پرداخت مالیات معاف شدند.
سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس بخشنامه 194184385211، برای معافیت مالیاتی حق بیمه، بیمه شدگان تامین اجتماعی، سقفی به اندازه میزان دو هفتم تعیین کرد. به بیان دیگر، حقوق کارگرانی که در زیر مجموعه بیمه تامین اجتماعی به میزان دو هفتم بیمه سهم کارگر معاف از پرداخت مالیات شدند.
قانون مالیاتهای مستقیم – ماده 91
درآمدهای حقوق، به شرح زیر از پرداخت مالیات معاف است:
روسا و اعضای مأموریتهای سیاسی خارجی در ایران و روسا و اعضای هیأتهای نمایندگی فوقالعاده دول خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل و همچنین روسا و اعضای هیأتهای نمایندگی سازمان ملل متحد و موسسات تخصصی آن درایران نسبت به درآمد حقوق دریافتی از سازمان و موسسات مزبور در صورتی که تابع دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند.
روسا و اعضای مأموریتهای کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان موسسات فرهنگی دول خارجی نسبت درآمد حقوق دریافتی از دول متبوع خود به شرط معامله متقابل.
کارشناس خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمکهای بلاعوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دول خارجی ویا موسسات بینالمللی به ایران اعزام میشوند نسبت به حقوق دریافتی آنان از دول متبوع یا موسسات بینالمللی مذکور.
کارمندان محلی سفارتخانهها و کنسولگریها و نمایندگیهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.(1)
هزینه سفر و فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل.
حذف شد.(در تاریخ 27111380 بند 7 به همراه بندهای 15 و 16 از متن این ماده حذف شد.)
مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانههای ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار میگیرد.
وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعا معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد موضوع ماده (84) این قانون.
خانههای سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آییننامههای خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده میشود.
وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آنها مستقیما یا به وسیله حقوقبگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
مزایای غیرنقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (84) این قانون.
درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.
سقف مالیات بر حقوق 1402
در قانون مالیاتی حقوق امسال برای حقوق کارمندان در هر میزان و بازه وجه دریافتی به عنوان حقوق میزان مشخصی و ضریب مشخصی تعیین شده است اما کارگرانی که میزان درآمد ماهانه آن ها تا 10 میلیون تومان باشد دارای معافیت از مالیات بر حقوق و دستمزد هستند.
همچنین سقف معافیت سالانه مالیاتی کارکنان دولت در سال 1402، 120.000.000 تومان تعیین شد. به این ترتیب، نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر و همچنین سایر پرداختیها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال از مبلغ 10.000.000 تومان متغیر است. این نرخ مالیات بر اساس مازاد درآمد درصد افزایش زیر را خواهد داشت:
بخشنامه مالیات حقوق 1401
بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص معافیت سالانه حقوق و دستمزد و نرخ مالیات بر درآمد حقوق سال 1401 وفق مقررات جزء (5) بند (الف) و بند (ب) تبصره 12 قانون بودجه سال 1401 کل کشور – مصوب 14010210 معاونت تدوین، تنقیح و انتشار قوانین و مقررات
معاونت حقوقی ریاست جمهوری
بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص معافیت سالانه حقوق و نرخ مالیات بر درآمد حقوق سال 1401 وفق مقررات جزء (5) بند (الف) و بند (ب) تبصره 12 قانون بودجه سال 1401 کل کشور
مصوب 1401,02,10
با توجه به مقررات جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور مقرر می دارد:
1.سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم در سال ۱۴۰۱ مبلغ ششصد و هفتاد و دو میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۶۷۲) ریال تعیین می شود. 2.نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از مجموع مندرج در احکام کارگزینی شامل حق شغل، حق شاغل، فوق العاده مدیریت و فوق العاده مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختی ها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال به شرح ذیل می باشد:
3.با توجه به اینکه عیدی پایان سال از نرخ های مقرر در جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور مستثنی گردیده است، درآمد عیدی در سال یاد شده پس از اعمال معافیت مالیاتی موضوع بند (۱۰) ماده ۹۱ قانون مالیات مستقیم، مشمول مقررات و نرخ های ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم خواهد بود.
به عنوان مثال، چنانچه درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق قبل از پرداخت عیدی پایان سال پنج میلیارد و سیصد میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۳۰۰ ۵) ریال و عیدی پایان سال دویست میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۲۰۰) ریال باشد، مالیات عیدی پایان سال به شرح ذیل محاسبه می شود:
معافیت سالانه به اضافه هفت برابر معافیت موضوع ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم ۰۰۰ ۰۰۰ ۳۷۶ ۵ = ۸ × ۰۰۰ ۰۰۰ ۶۷۲
درآمد مشمول مالیات عیدی پایان سال پس از کسر معافیت موضوع بند ۱۰ ماده ۹۱ قانون مالیات های مستقیم ۰۰۰ ۰۰۰ ۱۴۴ = ۰۰۰ ۰۰۰ ۵۶ – ۰۰۰ ۰۰۰ ۲۰۰
کل درآمد مشمول مالیات سالانه ۰۰۰ ۰۰۰ ۴۴۴ ۵ = ۰۰۰ ۰۰۰ ۱۴۴ ۰۰۰ ۰۰۰ ۳۰۰ ۵
۰۰۰ ۶۰۰ ۷ = %۱۰ × ۰۰۰ ۰۰۰ ۷۶ ۰۰۰ ۰۰۰ ۶۸ = ۰۰۰ ۰۰۰ ۳۷۶ ۵ – ۰۰۰ ۰۰۰ ۴۴۴ ۵
۰۰۰ ۰۰۰ ۷۶ = ۰۰۰ ۰۰۰ ۶۸ – ۰۰۰ ۰۰۰ ۱۴۴
۰۰۰ ۶۰۰ ۱۳ = %۲۰ × ۰۰۰ ۰۰۰ ۶۸ ۰۰۰ ۲۰۰ ۲۱ = ۰۰۰ ۶۰۰ ۱۳ ۰۰۰ ۶۰۰ ۷
مالیات عیدی پایان سال
4.با توجه به اینکه در مقررات بودجه ای مورد اشاره حکم خاصی برای اعضای رسمی هیات علمی پیش بینی نشده است، بنابراین اشخاص مذکور مشمول نرخ های مقرر در تبصره جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور می باشند. 5.نرخ مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق، موضوع بند ۲ به شرح ذیل است:
سقف معافیتهای مالیاتی حقوق و دستمزد سال 1402
جدول مالیات حقوق ماهیانه 1401
جدول میزان معافیت مشاغل در سالهای اخیر:
نرخ مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق، موضوع بند ۲ به شرح ذیل است:
نسبت به مازاد ۰۰۰ ۰۰۰ ۲۰۰ ۴
%۳۰ ۶- با عنایت به مفاد جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ قانون یاد شده، معافیت های مقرر در فصل مالیات بر درآمد حقوق و سایر قوانین و همچنین موارد عدم شمول مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیات های مستقیم از قبیل کمک هزینه مهد کودک، یارانه غذا، ایاب و ذهاب و … به قوت خود باقی است.
به موجب بند (ب) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، «کلیه پرداخت های مشابه حقوق و دستمزد مانند حق التدریس، حق الزحمه، ساعتی، حق نظارت و پاداش شوراهای حل اختلاف، هزینه اجتناب ناپذیر محسوب می شود و مشمول مفاد جزء (۵) بند (الف) این تبصره است و باید به صورت ماهانه پرداخت شود».
بنابراین: (الف) – پرداخت هایی که از طرف پرداخت کننده اصلی حقوق به عمل می آید، با رعایت مقررات پس از کسر معافیت ماده ۸۴ و سایر معافیت های مقرر در قانون مالیات های مستقیم و سایر قوانین و نرخ های مقرر در جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ قانون مذکور مشمول مالیات حقوق خواهد بود، همچنین پرداخت هایی که از طرف غیرپرداخت کننده اصلی حقوقی انجام می شود با رعایت مقررات و بدون اعمال معافیت ماده ۸۴ مالیات های مستقیم به نرخ های مقرر در جزء (۵) بند (الف) تبصره ۱۲ مشمول مالیات می باشد. به این ترتیب اجرای حکم تبصره (۱) ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم در ارتباط با نرخ ده درصد (%۱۰) موضوعیت نخواهد داشت.
(ب) – مفاد تبصره (۲) ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم در سال ۱۴۰۱ برای حق التدریس پرداختی موضوعیت نداشته و حق التدریس مذکور حسب مورد مشمول مقررات بند (الف) فوق الذکر خواهد بود.
ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم (ق.م.م)
مالیات بر حقوق در دسته مالیات های تکلیفی طبقه بندی شده و تعریف مالیات تکلیفی به این معناست که کلیه وظایف اعم از شناسایی مبلغ مالیات حقوق کارکنان و پرداخت آن وظیفه ی پرداخت کننده ی حقوق پرسنل (کارفرما) است و کارکنان وظیفه ای در برابر مالیات بر درآمد ندارند. شرکت ها با استفاده از نرم افزارهای حقوق و دستمزد میتوانند روند محاسبه مالیات حقوق را محاسبه کنند.
موارد مالیات بر درآمد حقوق در سال 1400
در ایران، مالیات بر درآمد بر اساس درآمد سالانه آنها محاسبه میشود. بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم، درآمدهایی که به صورت مستمر و مشخص دریافت میشوند شامل درآمدهای حقوق و دستمزد، حق امتیاز، اجاره، سود سهام، فروش کالا و خدمات، تقاضای حق بیمه و حق تأمین اجتماعی و … میباشن.
در ایران، در سال ۱۴۰۰، نرخ مالیات بر درآمد افراد حقیقی بر اساس گروه درآمدی زیر است:
مالیات بر درآمد افراد حقیقی در ایران، به صورت ماهانه پرداخت میشود و در صورتی که افراد حقیقی به عنوان مشمولین مالیاتی ثبت نام نکرده باشند، نرخ مالیات برابر با ۳۰ درصد در نظر گرفته میشود. همچنین، برای برخی درآمدهای خاص مانند مزایای نجومی، بیمه بازنشستگی، پاداش کارکنان دولتی و … نرخ مالیات متفاوت است.
هدف از مالیات بر حقوق و دستمزد چیست؟
هدف اصلی از مالیات بر حقوق و دستمزد، جمعآوری درآمدهای دولت به منظور تأمین هزینههای عمومی است. با جمعآوری مالیات بر درآمد حقوق، دولت به میزانی که درآمدهای بیشتری دریافت میکند، میتواند خدمات عمومی را بهبود بخشد و نیازهای شهروندان را برآورده کند.
همچنین، مالیات بر درآمد حقوق بهعنوان یک ابزار توزیع درآمد نیز عمل میکند. به عبارت دیگر، با این که همه شهروندان به مالیات بر درآمد حقوق مشمول هستند، اما مبلغ مالیاتی که هر شخص باید پرداخت کند، بر اساس درآمد وی محاسبه میشود. این بدان معناست که افراد با درآمد بیشتر، باید مالیات بیشتری پرداخت کنند و این میتواند به کاهش تفاوتهای اجتماعی و توزیع عادلانهتر درآمد کمک کند.
به طور کلی، مالیات بر درآمد حقوق برای تأمین هزینههای عمومی دولت و توزیع عادلانهتر درآمد بین افراد، ایفای نقش مهمی در اقتصاد هر کشور دارد.
ماده 101 قانون مالیات های مستقیم موارد معاف از مالیات
(اصلاحی ۱۳۷۱۰۲۰۷)- درآمد سالانه مشمول مالیات مودیان موضوع این فصل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات این فصل در موعد مقرر تسلیم کردهاند تامیزان معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون از پرداخت مالیات بر حقوق و دستمزد معاف و مازاد آن به نرخهای مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون مشمول مالیات خواهد بود.شرط تسلیم اظهارنامه برای استفاده از معافیت فوق نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۲ به بعد جاری است.
تبصره ۱ (اصلاحی ۱۳۷۱۰۲۰۷)- در مشارکتهای مدنی اعم از اختیاری و قهری شرکاء حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و مبلغ معافیت بطور مساوی بین آنان تقسیم وباقیمانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود. شرکائی که با هم رابطه زوجیت دارند از لحاظ استفاده از معافیت در حکم یک شریک تلقی و معافیت مقرر به زوج اعطاء میگردد. در صورت فوت احد از شرکاء وراث وی به عنوان قائممقام قانون از معافیت مالیاتی سهم متوفی درمشارکت بشرح فوق استفاده نموده و این معافیت بطور مساوی بین تقسیم و از درآمد سهم هر کدام کسر خواهد شد.
تبصره۲(الحاقی ۱۳۹۴۰۴۳۱)- در صورتی که هر شخص حقیقی دارای بیش از یک واحد شغلی باشد، مجموع درآمد واحدهای شغلی وی با کسر فقط یک معافیت موضوع این ماده مشمول مالیات به نرخ های مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون میشود.
دستورالعمل و بخشنامه قانون مالیات های مستقیم
مالیات مقطوع عملکرد سال ۱۳۹۶ برخی از صاحبان مشاغل در اجرای تبصره ماده ۱۰۰ اصلاحی مصوب ۱۳۹۴۴۳۱ قانون مالیات های مستقیم.
بنا به اختیار حاصله از تبصره ماده 100 اصلاحی مصوب 1394431 قانون مالیات های مستقیم و به منظور تکریم مودیان و تسهیل وصول مالیات و ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در تعیین مالیات عملکرد سال 1396 برخی از صاحبان مشاغل که در گروه سوم ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون فوق موضوع بخشنامه شماره 20094118 مورخ 1394129 قرار میگیرند، به شرح ذیل مقرر می گردد:
الف – مشمولین تبصره ماده 100:
1- کلیه صاحبان مشاغل گروه سوم موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون فوق که مجموع فروش کالا و خدمات آن ها در سال 1396 حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم (مبلغ 2,400,000,000 ریال) باشد مشمول این دستورالعمل بوده و در صورت تکمیل و ارسال فرم موضوع این دستورالعمل که در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور قرار داده شده است، از نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف می باشند.
ب- نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن :
2- میزان مالیات عملکرد سال 1396 صاحبان مشاغل فوق با افزایش پنج درصد ( 5%) نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال 1395 به صورت مقطوع تعیین می گردد.
بدیهی است مودیانی که در عملکرد سال 1395 معاف از مالیات بوده اند صرفا میبایست مراتب قبول این دستورالعمل را بدون پرداخت مالیات از طریق سیستم الکترونیکی (طبق فرم مربوط) به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نمایند. حکم اخیرالذکر (اعلام مراتب به سازمان امور مالیاتی کشور) درخصوص مودیان موضوع صدر این بند نیز الزامی است. درخصوص مودیانی که امکان پرداخت مالیات مقطوع موضوع این دستورالعمل را به صورت یکجا در خرداد ماه 1397 ندارند، مالیات مقطوع فوق حداکثر تا چهار ماه به صورت مساوی تقسیط می گردد. عدم پرداخت به موقع مالیات و یا در صورت تقسیط، عدم پرداخت اقساط در سررسیدهای مقرر مشمول جریمه موضوع ماده 190 قانون مالیات های مستقیم خواهد بود.
مطالعه کنید: راهنمای ثبت نام در سامانه مودیان، آموزش تصویری و کامل به همراه اخبار و فراخوان های جدید.
3- هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای بدست آید که مشخص شود مجموع فروش کالا و خدمات یا سایر درآمدهای مودی در سال 1396 بیش از مبلغ مندرج در جزء 1 بند الف این دستورالعمل می باشد، پرونده مودی وفق مقررات رسیدگی شده و مالیات مابه التفاوت و جرایم متعلقه مطالبه می گردد.
ج- سایر موارد:
4- مودیانی که مالیات عملکرد سال 1395 آنها حسب مورد با اعمال مقررات موضوع مواد 137 ، 165 و 172 قانون مالیاتهای مستقیم و یا به دلیل عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی بدون اعمال معافیت موضوع ماده 101 قانون مالیات های مستقیم محاسبه شده و یا در طی سال 1395 به صورت کامل فعالیت نداشته اند، ابتدا باید مالیات سال 1395 آنها بدون رعایت موارد مذکور محاسبه و سپس مبنای رشد مورد نظر قرار گیرد.
5- مالیات عملکرد سال 1396 مودیان موضوع این دستورالعمل در صورتی که اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال 1396 خود را در موعد مقرر قانونی به صورت جداگانه تسلیم نمایند (به عنوان آخرین اقدام مودی قبل از پایان خردادماه 1397) و یا در مهلت مقرر در این دستورالعمل فرم مربوط به بند 6 این دستورالعمل را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نکنند و یا متقاضی اعمال مقررات قانونی از جمله مفاد مواد 137، 165 و 172 قانون مالیات های مستقیم در خصوص درآمد عملکرد سال 1396 خود هستند، از شمول این دستورالعمل خارج بوده و با رعایت مقررات مربوطه تعیین خواهد شد.
6- صاحبان مشاغل گروه سوم که با توجه به مفاد بند یک فوق خود را مشمول این دستورالعمل می دانند می بایست حداکثر تا پایان خرداد ماه سال جاری با ورود به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به ارسال فرم موضوع بند 1 مذکور اقدام نمایند. 16-63
سید کامل تقوی نژاد
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:200974ص
حق بیمه چطور محاسبه میشود؟
نرخ حق بیمه در مشاغل عادی 30 درصد از مجموع حقوق و مزایا و دستمزد است که این رقم شامل موارد زیر میشود:
پرداخت های مشمول کسر مالیات حقوق
بر اساس تبصره 12 قانون بودجه 1401 ، هزینه های اجتناب ناپذیر شامل کلیه پرداخت های مشابه دستمزد و حقوق است . بر این اساس مشمول کسر مالیات با نرخ مالیات حقوق 1401 به صورت ماهانه است. به طور کلی این پرداخت ها شامل موارد زیر است:
مالیات بر درآمد حقوق (ماده های ۸۲ تا ۹۲ قانون مالیات های مستقیم)
ماده ۸۲ : درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر (اعم از حقیقی یا حقوقی ) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران برحسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیرنقد تحصیل می کند مشمول مالیات بردرآمد حقوق است.
تبصره : درآمد حقوقی که در مدت ماموریت خارج از کشور ( از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران یا اشخاص مقیم ایران ) از منابع ایرانی عاید شخص می شود مشمول مالیات بردرآمد حقوق می باشد.
ماده ۸۳ : درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق ( مقرری یا مزد , یا حقوق اصلی ) و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و یا غیر مستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون.
تبصره: درآمد غیر نقدی مشمول مالیات حقوق به شرح زیر تقویم و محاسبه می شود:
الف: مسکن با اثاثیه معادل ۲۵ درصد و بدون اثاثیه ۲۰ درصد حقوق و مزایای نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون ) در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ب: اتومبیل اختصاصی با راننده معادل ۱۰ درصد و بدون راننده معادل ۵ درصد حقوق و مزایای مستمر نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون ) در ماه پس از کسر وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ج: سایر مزایای غیرنقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق.
ماده ۸۴ : تا میزان یکصد و پنجاه برابر حداقل حقوق مبنای جدول حقوق موضوع ماده (۱) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت , مصوب ۱۳۷۰ ,درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق کلیه حقوق بگیران از جمله کارگران مشمول قانون کار , از یک یا چند منبع , از پرداخت مالیات معاف می شود.
ماده ۸۵ : نرخ مالیات بردرآمد حقوق در مورد کارکنان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب ۱۳۶۱۳۷۰ پس از کسر معافیت های حقوق و دستمزد مقرر در این قانون به نرخ مقطوع ده درصد (۱۰% ) و در مورد سایر حقوق بگیران نیز پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون تا مبلغ چهل و دو میلیون ( ۴۲۰۰۰۰۰۰) ریال به نرخ ده درصد (۱۰%) و نسبت به مازاد آن به نرخ های مقرر در ماده (۱۳۱) این قانون خواهد بود.