پر کاری تیروئید
تیروئید پرکار چیست؟ مهم ترین علائم بهترین روش های درمان
185,743 بازدید
در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده
هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندامها هم مشکل ایجاد میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
علتهای مشاهدۀ خون در مدفوع میتواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دردهای اسکلتی یکی از شایعترین علائم ایرانیهاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
سردرد علتهای مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمونها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
غده تیروئید هورمونهایی میسازد که متابولیسم (سوخت و ساز) را تنظیم میکنند. این هورمونها تقریبا روی تمام اندامها تاثیر دارند و بسیاری از عملکردهای بدن را کنترل میکنند. به عنوان مثال، تنفس، ضربان قلب، وزن، هضم و خلق و خو را تحت تاثیر قرار میدهند. تیروئید پرکار یا هیپرتیروئیدیسم (hype hy oidism) زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید بیش از نیاز بدن هورمون تولید میکند. در مقاله امروز مجله درمانکده تصمیم داریم شما را با مهمترین علائم پرکاری تیروئید آشنا کنیم. تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.
فهرست محتوا
علائم تیروئید پرکار
گاهی اوقات، پرکاری تیروئید علائم بسیار شدیدی دارد و به کاهش وزن ناخواسته، نارسایی قلبی و مشکلات تنفسی منجر میشود. جالب است بدانید که تیروئید پرکار میتواند حتی روی خلق و خو هم تاثیر بگذارد و شما را زودرنج و پرخاشگر کند. در بعضی موارد هم این اختلال از روی برآمدگیهای روی گردن (محل غده تیروئید) مشخص میشود. به طور کلی، از علائم تیروئید پرکار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: کمکاری تیروئید در کودکان چگونه است؟
۱. افزایش اشتها
غده تیروئید هورمونهایی تولید میکند که روی اکثر اندامهای داخلی تاثیر میگذارند، از جمله اعصابی که در مغز و معده به انسان هشدار میدهند که باید غذا بخورد. وقتی این غده بیش از اندازه هورمون تولید کند، شما به صورت غیرعادی و زودتر از موعد گرسنه میشوید.
در صورت لزوم می توانید با دکتر غدد آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.
۲. تعریق بیش از حد
از آنجا که هورمونهای تولید شده توسط غده تیروئید سوخت و ساز بدن شما را تنظیم میکنند، فعالیت بیش از حد این غده دمای بدن را بالا میبرد که این باعث میشود زیاد عرق کنید. در این حالت، شما همیشه احساس گرما میکنید و تحمل دمای بالا را به هیچ عنوان ندارید.
۳. لاغری شدید
پرکاری تیروئید با افزایش حجم غذای مصرفی همراه است، اما چون سوخت و ساز بدنتان افزایش مییابد و بیش از حد چربی و انرژی میسوزانید، به جای چاق شدن به تدریج وزن از دست میدهید و لاغر میشوید.
۴. تپش قلب
یکی از اندامهای حیاتی که هورمونهای تیروئید بر آن اثر میگذارند، قلب است، یعنی اندامی که با تنظیم گردش خون در متابولیسم بدن نقش اساسی ایفا میکند. با افزایش مواد ترشح شده توسط غده تیروئید، ضربان قلب شما بالا میرود و دچار تپش قلب میشوید.
۵. بزرگ شدن غده تیروئید
گواتر به معنی بزرگ شدن غده تیروئید است. گواتر سمی زمانی ایجاد میشود که بزرگ شدن غده تیروئید با افزایش تولید هورمون همراه است.
۶. خستگی شدید و ضعف عضلانی
احتمالا میدانید که برای خسته شدن حتما لازم نیست تحرک زیادی داشته باشید. وقتی سطح فعالیتهای درونی بدن بیش از حد بالا میرود، همیشه در اندامهای خود احساس کوفتگی شدید خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: عمل تیروئیدکتومی چیست؟
۷. اختلالات روانی
همانطور که پیش از این اشاره شد، افزایش متابولیسم دمای بدن را بالا میبرد که همین امر ممکن است باعث بیحوصلگی و تندمزاجی شود. علاوه بر این، افزایش هورمونهای تیروئید بر اعصاب کنترلکننده مغز اثر میگذارد و شما را مضطرب، عصبی و پرخاشگر میکند.
۸. ریزش مو
موها توسط فرآیندهای متابولیسمی بدن تغذیه میشوند و وقتی این عملکردها دچار اختلال شوند، ممکن است ابروها و موهای سر بیش از اندازه بریزند.
۹. تغییر حالت چشمها
در بعضی موارد، تیروئید پرکار روی چشمها تاثیر میگذارد. در این حالت ممکن است چشمها بیرونزده شوند یا به صورت خیره باقی بمانند. گاهی اوقات هم حرکت چشم محدود و حتی دردناک میشود.
بیشتر بخوانید: چه غذاهایی باید در رژیم غذایی کم کاری تیروئید وجود داشته باشد؟
۱۰. سایر علائم پرکاری تیروئید
هیپرتیروئیدیسم میتواند در بدن انسان علائم دیگر هم ایجاد کند که در ادامه مطب به صورت اجمالی آنها را به شما معرفی میکنیم:
سالمندان بالای ۶۰ سال ممکن است علائم متفاوتی نسبت به بزرگسالان جوان داشته باشند. برای مثال، ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند یا از دیگران کنارهگیری کنند. به همین دلیل، گاهی اوقات، تیروئید پرکار با افسردگی یا زوال عقل اشتباه گرفته میشود.
هیپرتیروئیدیسم میتواند در زنان و مردان علائم متفاوتی ایجاد کند. از علائم پرکاری تیروئید در زنان میتوان به اختلال قاعدگی و کاهش خونریزی در دوران پریود اشاره کرد. قاعدگی نامنظم میتواند به ناباروری منجر شود. در حقیقت، بسیاری از زنان به دلیل مشکلات مربوط به باردار شدن به پزشک مراجعه میکنند و از این طریق متوجه میشوند که به هیپرتیروئیدیسم مبتلا هستند.
مهمترین علائم تیروئید پرکار در مردان عبارتند از: اختلال نعوظ، کاهش تعداد اسپرم، طاسی زودرس و ژنیکوماستی (بزرگ شدن پستانها). هپیرتیروئیدیسم همچنین سطح تستوسترون را کاهش میدهد که این باعث از دست دادن توده عضلانی میشود. پوکی استخوان ناشی از پرکاری تیروئید هم ممکن است مردان را غافلگیر کند، چون این بیماری در زنان شایعتر است.
بیشتر بدانید: علائم تیروئید در زنان چیست؟
علت پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله:
تشخیص تیروئید پرکار
علاوه بر بررسی علائم ذکر شده و معاینه بدنی، روشهای دیگری هم برای تشخیص تیروئید پرکار وجود دارد. در حقیقت، پزشک غدد و متابولیسم به کمک آزمایش تیروئید که یک نوع آزمایش خون است ابتلای شما به این بیماری را تایید میکند. روشهای تصویربرداری مانند اسکن تیروئید، سونوگرافی و آزمایش جذب ید رادیواکتیو هم به تشخیص دقیقتر این بیماری کمک میکنند.
بیشتر بدانید: بیماری ندول تیروئید چست؟
درمان پرکاری تیروئید
پزشکان معمولا از سه روش زیر برای درمان تیروئید پرکار استفاده میکنند:
کلام پایانی
خوشبختانه، هیپرتیروئیدیسم یک بیماری قابل کنترل و قابل درمان است. اگر علائم تیروئید پرکار را تجربه کردید، حتما با دکتر فوق تخصص غدد و متابولیسم مشورت کنید. پزشک با چند آزمایش ساده میتواند سلامت غده تیروئید شما را بررسی کند. برای پیدا کردن بهترین دکتر غدد میتوانید به سایت درمانکده مراجعه کنید و از پزشک مورد نظر خود برای ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین وقت بگیرید.
سوالات متداول
هر کسی ممکن است به هیپرتیروئیدیسم مبتلا شود، اما این بیماری در زنان شایعتر است.
عواملی که خطر ابتلا به هیپرتیروئیدیسم را افزایش میدهند عبارتند از: سابقه خانوادگی بیماری تیروئید، سابقه ابتلا به کمخونی پرنیشیوز، دیابت نوع ۱ و بیماری آدیسون، دریافت بیش از حد ید و بارداری.
اگر تیروئید پرکار درمان نشود، میتواند عوارض جدی ایجاد کند، مثل: فیبریلاسیون دهلیزی، سکته مغزی، نارسایی احتقانی قلب و پوکی استخوان.
منابع: medli eplus, my.clevela dcli ic, heal hli e
185,744 بازدید
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 4.1 5. تعداد رایها 1678
هنوز امتیازی ثبت نشده
پرکاری تیروئید؛ علائم تیروئید پرکار چیست؟
عوارض پرکاری تیروئید کدام است؟
پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم) زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند. هایپرتیروئیدیسم متابولیسم بدن را بالا میبرد و باعث کاهش وزن و نامنظمشدن یا افزایش ضربان قلب میشود. امروزه درمانهای موثری برای هایپرتیروئیدیسم در دسترس است. اغلب پزشکان از داروهای کاهندهی فعالیت غدهی تیروئید و مادهی ید رادیواکتیو برای کاهش تولید هورمونهای تیروئید استفاده میکنند اما در مواقع ضروری ممکن است درمان هایپرتیروئیدیسم شامل جراحی (به منظور برداشتن تمام یا قسمتی از غده تیروئید) باشد.
توجه کنید در صورتی که بیماری هایپرتیروئیدیسم دارید، اگر آن را نادیده بگیرید این بیماری میتواند بسیار جدی شود. اکثر افراد پس از تشخیص، به درمان به خوبی پاسخ میدهند. در این مقاله ما در خصوص علت و درمان این بیماری صحبت میکنیم؛ بنابراین اگر مشکلات مربوط به پرکاری تیروئید برای شما تبدیل به یک معضل جدی شده، با ما همراه باشید. برای ثبت درخواست آزمایش در منزل کلیک کنید.
فهرست مطالب
پرکاری تیروئید چیست؟
تیروئید چیست؟ یک غده کوچک پروانهای شکل در جلوی گردن است که وظیفه تولید هورمونهای تیروکسین (T۴) و تری یدوتیرونین (T۳) را بر عهده دارد. این دو هورمون نقش مهمی در تنظیم سوختوساز بدن دارند. وقتی تیروئید بیشازحد هورمونهای T۳، T۴ یا هر دو را تولید میکند، باعث اختلال در بعضی از ارگانهای بدن مثل سیستم عصبی و سیستم قلب و عروق میشود. تشخیص و درمان بهموقع تیروئید پرکار میتواند علائم را تسکین دهد و از عوارض آن جلوگیری کند.
پرکاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید بیش از مقدار نیاز هورمونهای تیروئیدی تولید کند. چندین عامل مختلف در ابتلا به پرکاری تیروئید دخیل هستند که شایعترین آنها بیماری گریوز است. ابتلا به این بیماری میتواند بر کل سیستم بدن شما تأثیر بگذارد.
متابولیسم فرایندی است که طی آن غذایی که مصرف میکنید به انرژی تبدیل میشود و به عملکرد طبیعی بدن شما کمک میکند. هنگامی که مبتلا به هایپرتیروئیدیسم هستید، متابولیسم شما با سرعت بالا شروع شده و ادامه مییابد. این نقص ممکن است باعث شود ضربان قلب خود را سریعتر احساس کنید و مشکلاتی مثل اضطراب و عصبی شدن را بیشتر از قبل تجربه کنید.
علت پرکاری تیروئید
بیماری گریوز
عوامل مختلفی در پرکاری تیروئید نقش دارند اما بیماری گریوز یکی از شایعترین دلایل این بیماری در جمعیت است. بیماری گریوز یک اختلال خود ایمن است که به علت حمله سیستم ایمنی به غده تیروئید ایجاد میشود که نتیجه آن تولید بیشازحد هورمونهای تیروئیدی است. بر اساس مطالعات آماری، بیماری گریوز در زنان بیشتر از مردان دیده میشود.
اگرچه عوامل محیطی در ابتلا به بیماری گریوز بیتأثیر نیستند اما عامل تعیینکننده در ابتلا ژنتیک افراد است. همچنین به دلیل زمینه ژنتیکی و ارثی بودن پرکاری تیروئید، اگر از اعضای خانواده یا بستگان فردی مبتلا به بیماری گریوز باشد احتمال ابتلای سایر اعضای خانواده افزایش مییابد.
ندول تیروئید
به رشد غیرعادی سلولها در غده تیروئید ندول تیروئید گفته میشود. چنین گرههایی به ندرت سرطانی میشوند. بعضی از این گرهها باعث تولید بیشازحد هورمونهای تیروئیدی میشوند.
تیروئیدیت
تیروئیدیت یک اصطلاح عمومی است که به تورم (التهاب) غده تیروئید اشاره دارد. این تورم میتواند ناشی از عفونت یا مشکلی در سیستم ایمنی بدن شما باشد. هنگامی که غده تیروئید ملتهب میشود، هورمونها را نشت میدهد، در نتیجه سطح هورمون، بالاتر از نیاز بدن شما میشود. تیروئیدیت میتواند پس از زایمان (pos pa um hy oidi is) یا مصرف داروهایی مانند اینترفرون و آمیودارون (داروی قلبی) رخ دهد.
ید
اگر بیش از حد ید (از طریق رژیم غذایی یا داروهای خود) مصرف کنید، باعث تولید بیشتر هورمون تیروئید میشود. ید یک ماده معدنی است که تیروئید شما برای ایجاد هورمون تیروئید از آن استفاده میکند. دریافت کنتراست یددار داخل وریدی نیز ممکن است باعث هایپرتیروئیدیسم شود.
برای ثبت درخواست آزمایش در منزل
آزمایش خون در منزل، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی!
چه کسانی بیشتر در معرض تیروئید پرکار هستند؟
افراد زیر بیشتر در خطر ابتلا به هایپرتیروئدیسم هستند:
علائم پرکاری تیروئید
بعضی از علائم پرکاری تیروئید از نظر بالینی واضح و آشکار هستند اما تعدادی دیگر خفیف و پنهان است. گاهی ممکن است پرکاری تیروئید با استرس و اضطراب اشتباه گرفته شود. ازاینرو لازم است که علائم تیروئید پرکار را بهخوبی بشناسید. با توجه به منابع معتبر پزشکی، برخی از علائم تیروئید پرکار عبارتاند از:
افراد مسن اغلب بیماری را بدون علائم یا علائم اندک مانند ضربان قلب نامنظم، عدم تحمل گرما و افزایش خستگی در حین فعالیتهای عادی، نشان میدهند.
علائم پرکاری تیروئید در زنان
تیروئید پرکار یک سری علائم عمومی دارد که در بین مردان و زنان مشترک است، اما برخی علائم تیروئید پر کار در زنان و مردان با هم تفاوت دارد. پرکاری تیروئید در زنان ۲ الی ۱۰ برابر بیشتر از مردان شیوع دارد. خطر ابتلا به پرکاری تیروئید در زنان بعد از یائسگی و پس از بارداری افزایش مییابد. هورمونهای تیروئیدی مستقیما بر روی سیکل قاعدگی زنان تأثیر میگذارند و میتوانند منجر به علائم زیر شوند:
به گفتهی وبسایت medical ews oday پرکاری تیروئید در مردان منجر به بروز علائم زیر میشود:
برای ثبت درخواست آزمایش در منزل
آزمایش خون در منزل، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی!
پرکاری تیروئید در کودکان
پرکاری تیروئید در کودکان میتواند عوارض و خطرات جبرانناپذیری ایجاد کند. برخی از مهمترین عوارض تیروئید پرکار در کودکان عبارتاند از:
پرکاری تیروئید در بارداری
پرکار شدن تیروئید در بارداری معمولاً ناشی از بیماری گریوز است و تقریباً در ۴ مورد از هر ۱۰۰۰ بارداری رخ میدهد. بیماری گریوز ممکن است برای اولین بار در دوران بارداری ظاهر شود. بااینحال، اگر قبلا به این بیماری مبتلا بودهاید، علائم ممکن است در سهماهه دوم و سوم بارداری فروکش کنند چراکه از شدت فعالیت سیستم ایمنی در اواخر بارداری کاسته میشود. بنابراین سیستم ایمنی آنتیبادی محرک کمتری تولید میکند و سطح هورمونهای تیروئیدی نیز کاهش مییابد. یکی از عوارض هایپرتیروئیدیسم در دوران بارداری افزایش خطر سقط جنین است.
تشخیص پرکاری تیروئید
روشهای تشخیص تیروئید پرکار عبارت است از:
اگر آزمایش خون نشاندهنده پرکاری تیروئید باشد، پزشک ممکن است یکی از آزمایشهای زیر را برای کمک به تعیین علت پرکاری تیروئید تجویز نماید:
اگر قصد انجام آزمایش تیروئید را دارید، میتوانید با استفاده از خدمات هومکا این آزمایش را در منزل انجام دهید. برای ثبت درخواست آزمایش در منزل کلیک کنید.
درمان پرکاری تیروئید
چندین روش درمانی برای بهبود تیروئید پرکار وجود دارد. انتخاب بهترین رویکرد درمانی بستگی به سن، سلامت جسمانی، علت پرکاری تیروئید و شدت اختلال دارد. درمانهای رایج و موثر برای درمان تیروئید پرکار به شرح زیر است.
داروهای ضد تیروئید
این داروها قادرند طی چند هفته تا چند ماه علائم پرکاری تیروئید را با سرکوب تولید هورمونهای تیروئیدی کاهش دهند. از این نوع داروهای میتوان متی مازول و پروپیلیتیوراسیل را نام برد.
ید رادیواکتیو
در این روش ید رادیواکتیو بهصورت مایع نوشیده میشود. سپس ید توسط غده تیروئید جذب و سبب تحلیل رفتن غده تیروئید میشود. با این روش علائم پرکاری تیروئید معمولاً در عرض چند ماه فروکش میکند. عوارض جانبی شایع آن عبارتند از: خشکی دهان، خشکی چشم، گلودرد و تغییر در احساس طعم غذا. برای جلوگیری از سرایت اشعه به دیگران، احتیاط های لازم و برقراری قرنطینه لازم است.
داروهای مسدودکننده بتا
اگرچه این داروها معمولاً برای درمان فشار خون استفاده میشوند اما قادرند علائم پرکاری تیروئید مانند لرزش، ضربان قلب سریع و تپش قلب را کاهش دهند. در صورت شدید بودن علائم، پزشک ممکن است این داروها را نیز در کنار سایر داروهای تیروئید پرکار تجویز نماید.
عمل جراحی
ممکن است لازم شود قسمتی یا تمام غده تیروئید شما با جراحی برداشته شود. بعد از آن باید از مکملهای هورمون تیروئید، برای جلوگیری از کم کاری تیروئید استفاده کنید. مصرف این مکمل غالبا مربوط به زمانی است که کمکاری تیروئید رخ میدهد و هورمون به مقدار بسیار کم ترشح میشود. همچنین، انواع مسدود کنندههای بتا مانند پروپرانولول میتوانند به کنترل ضربان، نبض، تعریق، اضطراب و فشار خون شما کمک کنند. اکثر مردم به این درمانها به خوبی پاسخ میدهند.
برای ثبت درخواست آزمایش در منزل
آزمایش خون در منزل، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی!
عوارض و خطرات تیروئید پرکار درماننشده
تیروئید پرکار درماننشده عوارض زیر را به همراه دارد:
رژیم غذایی برای پرکاری تیروئید
اگر تیروئید پرکار دارید، باید رژیم غذایی خودتان را اصلاح کنید. برای این کار باید از مصرف برخی غذاها خودداری کرده و مصرف برخی دیگر را افزایش دهید. در ادامه بایدها و نبایدهای رژیم تغذیه برای تیروئید پرکار را توضیح میدهیم. اگر هایپرتیروئیدیسم دارید، غذاهای زیر را مصرف کنید:
اگر تیروئید پرکار دارید از مواد غذایی زیر استفاده نکنید:
برای دریافت فایل رژیم غذایی، کافیست اطلاعات زیر را وارد نمایید.
پیشگری از پر کاری تیروئید
داشتن یک رژیم غذایی مناسب، که دارای مقدار مناسب کلسیم و سدیم است، در پیشگیری از هایپرتیروئیدیسم اهمیت زیادی دارد. با پزشک خود صحبت کنید تا بتوانید دستورالعملهای مناسب را برای رژیم غذایی صحیح با کمک مکملهای غذایی و برنامهی ورزش منظم، تنظیم کنید. بیماری هایپرتیروئیدیسم باعث ضعیف شدن استخوانهای شما میشود. ضعف استخوان به تدریج منجر به پوکی استخوان میشود. مصرف مکملهای ویتامین D و کلسیم در طول و بعد از درمان میتواند به تقویت استخوانهای شما کمک کند.
لزوم انجام چکاپ منظم تیروئید
در این مقاله در خصوص بیماری هایپرتیروئیدیسم صحبت کردیم. این بیماری با افزایش هورمون تیروئید باعث بالارفتن متابولیسم بدن شما میشود. در مورد عوامل ایجاد کنندهی پرکاری تیروئید، علل مختلفی شناختهشده از جمله مصرف بالای ید که غالبا در اثر استفاده از برخی داروها، به بدن اضافه میشود. در نهایت توصیه میشود، برای پیشگیری از بیماری هایپرتیروئیدیسم حتما رژیم مناسب را که شامل مواد حاوی کلسیم و سدیم است، رعایت کنید و نسبت به چکاپهای منظم خود کوشا باشید. برای انجام آزمایش تیروئید و یا تفسیر آزمایش خون با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید.
@co ex : h ps:schema.o g, @ ype: VideoObjec , ame: , desc ip io : () zw j; zw j;. zw j; zw j;., humb ailU l: h ps:www.homeca.i magwp-co e uploads202210hype hy oid.p g, uploadDa e: 2022-03-02, du a io : PT6M56S, embedU l: h ps:www.apa a .comembedfkh w?
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
فهرست مطالبتیروئید پرکار چیست؟غدهی تیروئید و عملکرد آنعلل ایجاد پرکاری تیروئیدتشخیص تیروئید پرکارعلائم تیروئید پرکاردرمان پرکاری تیروئیدعوارض تیروئید پرکاررژیم غذایی برای پرکاری تیروئیدراهنمای مراجعه به پزشک تیروئید پرکار یا پرکاری تیروئید، همان هایپرتیروئیدیسم است که یکی از شایعترین بیماریهای غدد است. شرایطی که در آن غدهی تیروئید مقادیر بالایی هورمون تولید میکند و به داخل خون میفرستد. هنگامیکه میزان هورمونهای تیروئیدی در خون بالا میرود، یعنی تیروئید پرکار شده است. در چنین شرایطی، در بدن شما علائم خاصی بروز میکند که میتوان از روی آنها این بیماری را تشخیص داد. وقتی فردی دچار هایپرتیروئیدی میشود، سوخت و ساز (متابولیسم) بدن او افزایش پیدا میکند. با افزایش سوخت و ساز بدن، فرد علائمی چون بالا رفتن ضربان قلب، ازدستدادن وزن، افزایش…
فهرست مطالب
تیروئید پرکار یا پرکاری تیروئید، همان هایپرتیروئیدیسم است که یکی از شایعترین بیماریهای غدد است. شرایطی که در آن غدهی تیروئید مقادیر بالایی هورمون تولید میکند و به داخل خون میفرستد. هنگامیکه میزان هورمونهای تیروئیدی در خون بالا میرود، یعنی تیروئید پرکار شده است. در چنین شرایطی، در بدن شما علائم خاصی بروز میکند که میتوان از روی آنها این بیماری را تشخیص داد. وقتی فردی دچار هایپرتیروئیدی میشود، سوخت و ساز (متابولیسم) بدن او افزایش پیدا میکند.
با افزایش سوخت و ساز بدن، فرد علائمی چون بالا رفتن ضربان قلب، ازدستدادن وزن، افزایش اشتها و بالا رفتن اضطراب از خود نشان میدهد. تیروئید پرکار را میتوان با داروهای آنتی تیروئید، ید رادیواکتیو، داروهای بتابلوکر و جراحی درمان کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی این مشکل، این مطلب را تا انتها بخوانید و با دکترتو همراه باشید.
تیروئید پرکار چیست؟
تیروئید پرکار یا هایپرتیروئیدی یکی از بیماریهای غده تیروئید است که در آن میزان تولید و ترشح هورمون توسط غدهی تیروئید بیشتر از حدی است که بدن به آن نیاز دارد. نام دیگر این بیماری که ممکن است شنیده باشید، تیروئید بیش فعال است. هورمونهای اصلی تولیدشده توسط غدهی تیروئید شامل T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) است.
تیروئید پرکار میتواند تمامی سیستمهای بدن را تحت تأثیر قرار دهد. هنگامی که کلمهی “هایپر” یا “پرکار” به گوش شما میرسد، احتمالا مواردی که به ذهنتان خطور میکند شامل انرژی و کار زیاد است. هنگامی که پرکاری تیروئید دارید، متابولیسم یا واکنشهای سوختوساز بدن شما بیشتر میشوند و سرعت آنها بالاتر میرود. واکنشهای سوختوسازی بدن همان فرایندهایی هستند که غذا را در بدن به انرژی تبدیل میکنند و به بدن کمک میکنند تا فعالیتهای خود را بهخوبی انجام دهد.
وقتی سرعت واکنشهای سوختوسازی بالا برود، ضربان قلب تندتر می شود. همچنین ممکن است دچار اضطراب و استرس شوید. گاهی هم اشتهای شما افزایش پیدا میکند. تیروئید پرکار بر تمام بخشهای بدن تأثیر میگذارد و باید توسط متخصص غدد درمان شود.
چه کسانی در خطر داشتن تیروئید پرکار هستند؟
مردان و زنان، هر دو میتوانند دچار این مشکل شوند. برخی ریسک فاکتورها یا مواردی که خطر داشتن این بیماری را بالا میبرند عبارتاند از:
بیماری تیروئید پرکار بیماری شایعی است، و تقریبا حدود ۱% از مردم به این بیماری دچار هستند.
غدهی تیروئید و عملکرد آن
تیروئید یک غدهی پروانهایشکل است (و یا سپریشکل) که در جلوی گردن قرار گرفته است. غدهی تیروئید در فعالیتهای حیاتی بدن نقش کلیدی دارد. این غده ضربان قلب، دمای بدن و سوخت و ساز بدن را تنظیم میکند. هنگامی که غدهی تیروئید در وضعیت متعادل و نرمال خود قرار دارد، بدن هم در شرایط باثباتی است و فعالیتهایش را بدون مشکل پیش میبرد. درصورتیکه این غده دچار مشکل شود و تنظیم نباشد، بدن به هم میریزد و فعالیتهای آن دچار اختلال میشود.
T3 و T4 هورمونهای مترشحه از این غده هستند. نامهای دیگر این هورمونها تری یدوتیرونین و تیروکسین هستند. این هورمونها را هورمونهای تیروئیدی مینامند. غدهی تیروئید هورمون دیگری به نام کلسی تونین هم ترشح میکند که در تنظیم کلسیم خون نقش دارد.
علل ایجاد پرکاری تیروئید
دلایل بسیاری میتوانند سبب پرکاری تیروئید شوند. برخی از این شرایط عبارتاند از:
۱. بیماری گریوز
در بیماری گریوز، سیستم ایمنی بدن به غدهی تیروئید حمله میکند و به آن آسیب میرساند. این کار باعث میشود که غدهی تیروئید مقدار زیای هورمون تولید کند. این بیماری یک بیماری ارثی است و درصورتیکه یکی از اعضای خانواده شما به آن مبتلا باشد، در خطر بالاتری از ابتلا به گریوز قرار دارید. بیماری خودایمنی گریوز در زنان شایعتر از مردان است. بیماری گریوز از شایعترین علل ایجاد پرکاری تیروئید یا همان هایپرتیروئیدیسم است و حدود ۸۵% بیماران هایپرتیروئیدی از این دسته هستند.
۲. ندولهای تیروئیدی
ندولهای تیروئید یا گره تیروئیدی، دانههای ریزی هستند که از رشد سلولهای غدهی تیروئید ایجاد میشوند. با این اتفاق، غدهی تیروئید هورمونهای بیشتری تولید میکند و این مسئله، تعادل هومونی بدن را به هم میزند. بهندریت این ندولها سرطانی هستند.
۳. تیروئیدیت
تیروئیدیت نامی است که بهطور کلی بر بیماریهای التهابی غدهی تیروئید گذاشته میشود. این التهاب ممکن است در اثر عفونت و یا مشکلی در سیستم ایمنی بدن شما ایجاد شده باشد. هنگامی که غدهی تیروئید ملتهب میشود، هورمونهای بیشتری ترشح میکند. این مسئله موجب بهمخوردن تعادل هورمونی بدن میشود.
التهاب غدهی تیروئید در شرایط مختلفی ممکن است ایجاد شود. یکی از این شرایط، زایمان است. ممکن است زنان بعد از زایمان دچار التهاب غدهی تیروئید شوند. همچنین یکی از عوارض داروهایی مانند اینترفرونها و آمیورادون (داروی قلبی) هم التهاب تیروئید و در نتیجه پرکاری آن است.
۴. مصرف ید زیاد
مصرف زیاد ید میتواند غدهی تیروئید را تحریک به ساخت بیش از حد هورمونهای تیروئیدی بکند. ید یک مادهی معدنی است که غدهی تیروئید از آن برای ساختن هورمونهایش استفاده میکند. برخی روشهای تصویربرداری پزشکی مانند گرفتن تصاویر با کنتراست بالا که نیازمند ید رادیواکتیو هستند هم میتواند بیمار را در معرض هایپرتیروئیدیسم قرار دهد.
در پرکاری تیروئید هورمون بیشتری ترشح میشود و این مسئله متابولیسم بدن را مختل میکند. بیماری گریوز، التهاب و گره تیروئید و مصرف ید زیاد از دلایل تیروئید پرکار هستند.
تشخیص تیروئید پرکار
پزشک میتواند از راههای متفاوتی پرکاری تیروئید را تشخیص دهد. متخصص غدد برای تشخیص این بیماری موارد زیر را انجام میدهد:
در ادامه مسیر تشخیص بیماری تیروئید پرکار را با هم بررسی میکنیم:
۱. معاینهی فیزیکی برای تشخیص پرکاری تیروئید
در صورتی که پزشک بخواهد شما را از نظر پرکاری تیروئید معاینه کند، به مواردی توجه میکند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
۲. آزمایش تیروئید پرکار
برای تشخیص مشکلات تیروئیدی میتوان از آزمایش تیروئید استفاده کرد. در آزمایش تیروئید، میزان هورمونهای غدهی تیروئید و هورمونهای تنظیمکنندهی عملکرد تیروئید در خون سنجیده میشود. نام این آزمایشها تست عملکرد غدهی تیروئید است. در هایپرتیروئیدی با مقدار بالای برخی از این هورمونها و کاهش برخی دیگر از آنها مواجه میشویم.
هنگامی که فرد به هایپرتیروئیدی دچار میشود، میزان هورمونها تیروئیدی خونش (یعنی تست T3 و تست T4) نسبت به حالت طبیعی افزایش پیدا میکند. درحالیکه میزان هورمون تحریککنندهی ترشح تیروئید (یا همان تست TSH) در خون، نسبت به حالت طبیعی کاهش پیدا میکند.
۳. تصویربرداری از غدهی تیروئید
روشهای مختلفی برای تصویربرداری از غدهی تیروئید و بررسی آن وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
۱. RAIU
RAIU یا آزمایش جذب ید رادیواکتیو یکی از بهترین روشهای تشخیص پرکاری تیروئید میباشد. برای انجام این عکسبرداری، به بیمار مقدار کم و بیخطری از ید رادیواکتیو داده میشود. سپس در تصاویر این ید را دنبال میکنند تا ببینند چه میزان از آن توسط غدهی تیروئید جذب شدهاست. بعد از مدتی که معمولا بین ۶ تا ۲۴ ساعت طول میکشد، متخصص از گردن و گلوی شما اسکن میگیرد تا میزان ید جذبشده را بررسی کند.
اگر غدهی تیروئید مقدار زیادی از ید رادیواکتیو را جذب کند، یعنی مبتلا به پرکاری تیروئید هستید. در این بیماری بدن در حال تولید مقدار زیادی از T4 است؛ بنابراین مقدار بیشتری ید جذب میکند. در این صورت به احتمال زیاد مبتلا به بیماری گریوز هستید و یا در غدهی تیروئیدتان ندولهایی ایجاد شده است.
۲. اسکن تیروئید
این مورد شبیه به آزمایش قبلی است. تنها تفاوت این دو تست در تصاویری است که توسط یک دوربین (گاما) از غدهی تیروئید گرفته میشود. این تصاویر در حالی گرفته میشوند که روزی تخت یا میز دراز کشیدهاید و گردن شما اندکی به عقب خم شدهاست. بخشهایی از تیروئید که در آنها ید رادیواکتیو موجود است، روشن میشوند.
از این تصاویر برای تشخیص گواتر، گره تیروئیدی، سرطان تیروئید، ورم و التهاب غده استفاده میشود.
۳. سونوگرافی تیروئید
در سونوگرافی با استفاده از امواج فراصوت با شدت بالا، از تیروئید تصویربرداری میشود. این روش غیرتهاجمی است و در آن به پزشک امکان بررسی وجود یا عدم وجود ندول در غده داده میشود.
اگر در آزمایش خون مقدار T3 و T4 بالا و سطح TSH پایین باشد، نشاندهندهی تیروئید پرکار است. تشخیص نهایی این بیماری با تصویربرداری RAIU داده میشود.
علائم تیروئید پرکار
شاید این سؤال را از خود بپرسید که “با چه علائمی باید به دکتر غدد مراجعه کنیم؟”. هنگامی که تیروئید فرد پرکار باشد، علائمی در بدن او بروز میکند. هایپرتیروئیدی تمامی بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. افراد که پرکاری تیروئید دارند، برخی از این علائم را نشان میدهند. علائم پرکاری تیروئید عبارتاند از:
علائم تیروئید پرکار در مردان و زنان میتواند کمی متفاوت باشد. در ادامه هر یک را بهصورت جداگانه بررسی میکنیم:
علائم تیروئید پر کار داری و نگرانی؟
حالا از دکترتو نوبت بگیر
علائم تیروئید پرکار در مردان
با این که علائم اختلال پرکاری تیروئید معمولا در زنان و مردان مشترک است، اما تیروئید پرکار در هر جنسیت علائم اختصاصی هم دارد که برای آقایان شامل موارد زیر است:
علائم تیروئید پرکار در زنان
زنان در خطر بیشتری برای ابتلا به هایپرتیروئیدی هستند. علائم پرکاری تیروئید در زنان شامل موارد زیر است:
تیروئید پرکار در بارداری
فعالیت غده تیروئید در دوران بارداری بسیار مهم و تعیینکننده است، زیرا فعالیت این غده و هورمونهای تیروئید در بسیاری از عملکردهای بدن نقش دارد و علاوهبراین روی تنظیم فعالیت برخی هورمونهای جنسی هم تأثیر دارد. دور از ذهن نیست اگر خانمی که قبل از بارداری هیچ مشکل و اختلال تیروئیدی نداشتهاند، در دوران بارداری و یا بعد از زایمان دچار پرکاری تیروئید شود. به این دلیل که در دوران بارداری در میزان هورمونهای تولیدشده توسط غدهی تیروئید، تغییراتی رخ میدهد.
خوشبختانه پرکاری تیروئید در بارداری خیلی شایع نیست. از طرفی ممکن است علائم پرکاری تیروئید با تغییرات طبیعی در دوران بارداری اشتباه گرفته شود و تشخیص دادهنشود. در این صورت خطر آن بیشتر میشود. موارد طبیعی دیگری که ممکن است با علائم پرکاری تیروئید همپوشانی داشتهباشند عبارتاند از:
اگر هایپرتیروئیدی درمان نشود، مادر و جنین هر دو در خطر خواهند بود. مادران بارداری که پرکاری تیروئید در آنها درمان نشود، احتمالا دچار فشارخون بالا خواهندشد. همچنین احتمال سقط، زایمان زودرس و یا تولد نوزاد با وزن کم در این موارد وجود دارد.
تیروئید پرکاری در کودکان
پرکاری تیروئید در کودکان دلایل مختلفی دارد. تعیین دلیل ایجاد پرکاری تیروئید به تعیین مسیر درمانی مناسب کمک زیادی میکند. یک متخصص غدد و متابولیسم خوب با تشخیص دقیق و درمان مناسب میتواند نجاتدهندهی زندگی کودک باشد.
هایپرتیروئیدی تشخیص دادهنشده و درماننشده میتواند آسیبهای جبرانناپذیری در زندگی کودک باقی بگذارد. اما درصورتیکه بیماری کنترل شود، آسیبها کاهش مییابد و کیفیت زندگی کودک بالاتر میرود. تیروئید پرکار در کودکان و نوزادان را از راههای مختلفی میتوان تشخیص داد و درمان کرد. گاهی نمیتوان این بیماری را به طور کلی درمان کرد، اما میتوان آن را تحت کنترل درآورد.
علائم پرکاری تیروئید در هر گروه سنی از کودکان متفاوت است، از این پیشنهاد میکنیم که به مطلب پرکاری تیروئید در کودکان سری بزنید.
درمان پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید را میتوان از راههای مختلفی درمان کرد که بستگی به مرحلهی بیماری و علت پرکار شدن غدهی تیروئید دارد. در ادامه به درمانهای مختلف غدهی تیروئید میپردازیم.
۱. دارو درمانی
متی مازول و پروپیل تی یوراسیل (PTU) از قرصهای پرکاری تیروئید هستند. اثر این داروها سریع خود را نشان میدهد و جلوی فعالیت غدهی تیروئید را میگیرند تا نتواند هورمون مازاد بسازد.
۲. ید رادیواکتیو
احتمالا به خاطر دارید که گفتیم غدهی تیروئید برای ساختن هورمون، نیازمند ید است. ید رادیواکتیو برای درمان بیماری هایپرتیروئیدی استفاده میشود. ید رادیواکتیو توسط سلولهای بیشفعال تیروئید جذب میشود و به سلولهای بیشفعال آسیب میرساند. در نتیجه غدهی تیروئید کوچکتر میشود و پرکاری آن برطرف میشود. مقدار ید تجویزی در درمان پرکاری تیروئید با مقدار ید رادیواکتیوی که به بیماران در فرایند RAIU داده میشود، متفاوت است. بیشتر افرادی که از این روش برای درمان پرکاری تیروئید استفاده میکنند، معمولا مجبور میشوند تا آخر عمر از داروهای هورمونهای تیروئیدی استفاده کنند.
۳. جراحی
روش دیگری که برای درمان پرکاری تیروئید استفاده میشود، جراحی است. تیروئیدکتومی نام جراحی برداشتن تیروئید است. هنگامی که غدهی تیروئید برداشته میشود، فرد به کمکاری تیروئید مبتلا میشود که مجددا نیازمند درمان دارویی است.
۴. بتابلوکرها
این داروها جلوی عملکرد هورمونهای تیروئیدی را میگیرند ولی اثری بر مقدار هورمونهای تیروئیدی ندارند، اما برخی اثرات این اختلال مانند بالا رفتن ضربان قلب، لرزش دستها و اضطراب را برطرف میکنند.
به دنبال سریعترین راه درمان تیروئید پرکار هستی؟ همین الان از متخصص مشاوره بگیر.
عوارض تیروئید پرکار
کسی که به بیماری پرکاری تیروئید مبتلا است، در کنار علائم و مشکلاتی که در روزمره با آنها مواجه میشود، ممکن است دچار عوارض ناشی از این بیماری و درمان آن هم شود. برخی از عوارضی که ممکن است در زنان و مردان با پرکاری تیروئید بروز کند، شامل موارد زیر است:
۱. عوارض داروهای درمانی پرکاری تیروئید
داروهایی که برای درمان هایپرتیروئیدی داده میشوند شامل متیمازول و پروپیل تیوراسیل ستند. این داروها میتوانند عوارض متعددی برای فرد ایجاد کنند. برخی از آنها شامل موارد زیر هستند:
۲. عوارض استفاده از ید رادیواکتیو و اشعه
زمانیکه پای اشعه و مواد رادیواکتیو در میان باشد، نام سرطان هم به گوش میرسد. هرچند استفاده از ید رادیواکتیو برای درمان سرطان غدهی تیروئید و پرکاری تیروئید کمخطر در نظر گرفته میشود، اما اشعه همیشه خطرناک در نظر گرفته میشود. خطر شناختهشده و ثابتشدهی اشعه، در ارتباط با مادران باردار و شیرده است. این روش میتواند بر تیروئید کودک اثر بگذارد.
گاهی بعد از درمان با ید رادیواکتیو و یا اسکن با جذب ید رادیواکتیو، ممکن است حس چشایی خود را از دست بدهید و دهان شما بیحس شود. نگران نباشد، این حالت در کمتر از چند ماه برطرف خواهد شد.
۳. عوارض جراحی
جراحی همیشه عوارض دارد. برخی از این عوارض شامل عفونت و خونریزی هستند. جراحی به طور کلی یک روش بسیار مؤثر در درمان هایپرتیروئیدی در نظر گرفته میشود. در برخی از موارد نادر، ممکن است فلج طنابهای صوتی برای فرد ایجاد شود. در این صورت فرد توانایی صحبتکردن را از دست میدهد.
همچنین ممکن است به غدد پاراتیروئید که در پشت غدهی تیروئید قرار دارند، آسیب وارد شود. در این صورت میزان کلسیم خون فرد کاهش پیدا میکند.
یکی از عوارضی که بیشتر روشهای درمانی پرکاری تیروئید (به خصوص جراحی) برای بیمار به جای میگذارند، کمکار شدن تیروئید و یا کاهش بیشازحد هورمونهای تیروئیدی است. بعد از جراحی معمولا فرد نیاز به مصرف مکملهای تیروئیدی و هورمونی پیدا میکند.
رژیم غذایی برای پرکاری تیروئید
اگر مبتلا به هایپرتیروئیدی هستید، احتمالا این سؤال به ذهن شما میرسد که چه چیزهایی بخورم و از خوردن چه غذاها و نوشیدنیهایی اجتناب کنم؟ اگر جواب این سؤال را نمیدانید، با دکترتو همراه باشید. مشاوره با متخصص تغذیه در این مورد میتواند بسیار کمککننده باشد. میتوان گفت که درمان خانگی تیروئید پرکار از راه رژیم غذایی مناسب، بهبود این اختلال را تسهیل میکند.
برای پرکاری تیروئید چه بخوریم؟
این بخش را با غذاهایی که میتوانید بخورید و برای درمان خانگی تیروئید مناسب هستند، شروع میکنیم:
۱. مواد غذایی با مقدار ید پایین
این مادهی معدنی نقشی اساسی در ساخت هورمونهای تیروئیدی ایفا میکند. نبود و یا کمبود آن مساوی است با اختلال در روند ساخت هورمونهای تیروئیدی؛ بنابراین مواد غذایی زیر میتوانند به بهبود تیروئید پرکار کمک کنند:
۲. برخی سبزیجات
برخی از سبزیجات که از خانوادهی سبزیجات چلیپایی یا صلیبی هستند، در بهبود پرکاری تیروئید مؤثرند. این سبزیجات عبارتاند از:
۳. ویتامینها و مواد معدنی
برای اینکه بتوانید پرکاری تیروئید و علائم آن را کنترل کنید و حواستان به متابولیسم بدن هم باشد، به ویتامینهای و مواد معدنی زیادی نیاز دارید. در ادامه لیست کاملی از مواد معدنی و ویتامینهایی که برای درمان و مدیریت پرکاری تیروئید باید استفاده کنید را آوردهایم:
آهن
این ماده از جمله مواد معدنی است که برای تنظیم و بهبود عملکرد غدهی تیروئید ضروری است. آهن برای انتقال اکسیژن توسط گلبولهای قرمز لازم است. تحقیقات نشان دادهاند که بین کمبود آهن در بدن و هایپرتیروئیدی ارتباط وجود دارد. این ماده ی معدنی را میتوانید از مواد غذایی زیر دریافت کنید:
سلنیوم
سلنیوم به سالم نگهداشتن سلولها و بافتها کمک میکند و در حفظ سلامت تیروئید نقش دارد. این مادهی معدنی را میتوان از مواد غذایی زیر دریافت کرد:
روی
روی باعث حفظ سلامت تیروئید و سیستم ایمنی میشود. این ماده در مواد غذایی زیر وجود دارد:
کلسیم و ویتامین D
هایپرتیروئیدیسیم باعث کاهش تراکم استخوانی میشود. باید از مواد غذایی حاوی این ویتامین و مادهی معدنی استفاده کنید. مواد غذایی غنی از کلسیم شامل موارد زیر هستند:
مواد غذایی حاوی ویتامین دی شامل موارد زیر هستند:
راهنمای مراجعه به پزشک
بیماریهای تیروئید از جمله بیماریهای رایج در جهان هستند. طوریکه کم پیش میآید در خانوادهای کسی به بیماری تیروئید مبتلا نباشد. تیروئید پرکار هم یکی از اختلالات شایع تیروئید است که باعث افزایش تولید هورمونهای تیروئیدی میشود. وقتی هورمونهای تیروئید بیشازحد ترشح شوند، متابولیسم افزایش مییابد و این یعنی کاهش وزن، ضربان قلب بالا و تپش قلب، عدم تحمل گرما و احساس اضطراب و علائم دیگری که در بالا کامل توضیح دادیم.
این بیماری به دلایل متفاوتی ایجاد میشود برای مثال بیماری گریوز، مصرف ید زیاد، تیروئیدیت و گره تیروئیدی میتوانند باعث پرکاری این غده شوند. یکی از راههای معمول تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون است. اگر سطح هورمونهای T3 و T4 بالا و سطح TSH پایین باشد، به معنای پرکاری تیروئید است. البته برای تشخیص دقیقتر دکتر غدد آزمایشات و بررسیهای بیشتری انجام میدهد.
برای درمان تیروئید پرکار میتوان از روشهای دارو درمانی، ید رادیواکتیو و جراحی استفاده کرد. البته هر یک از این روشها عوارضی هم دارند که باید در مورد آن با متخصص غدد صحبت کنبد. علاوهبر درمان باید به رژیم غذایی خود هم دقت کنید و غذاهایی که ید فراوان دارند را مصرف نکنید.
اگر هر یک از علائم پرکاری تیروئید را دارید بهتر است به متخصص غدد و فوق تخصص تیروئید مراجعه کنید. برای پید کردن بهترین متخصص غدد به وبسایت دکترتو مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر پیدا کردن بهترین پزشکان میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین و مشاوره تلفنی هم استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست.
پرسشهای متداول
برای پرکاری تیروئید چه نخوریم؟
هر مادهی غذایی حاوی ید زیاد را باید از رژیم غذایی خود حذف کنید. ید بیشتر در غذاهای دریایی یافت میشود. باید رژیم خود را با مصرف کم غذاهای دریایی ادامه دهید. همچنین از لبنیات کمتری استفاده کنید و نمک بدون ید استفاده کنید.
پرکاری تیروئید و تنگی نفس چه ارتباطی دارند؟
پرکاری تیروئید ممکن است در فرد مبتلا ایجاد تنگی نفس بکند. تنگی نفس به هنگام فعالیت بروز میکند و میتواند فعالیتهای روزانهی فرد را مختل کند.
پرکاری تیروئید و سردرد چه ارتباطی دارند؟
مطالعات مختلف حاکی از آن است که در بیشتر افرادی که با پرکاری تیروئید دست و پنجه نرم میکنند، سردردهای تنشی و میگرنی بیشتر بروز میکند.
برای درمان تیروئید پرکار باید به چه دکتری مراجعه کنیم؟
متخصص داخلی و فوق تخصص غدد برنامهی درمانی مناسبی را برای درمان پرکاری تیروئید به شما ارائه خواهند داد.
پاسخ دادن لغو پاسخ
نام شما
دیدگاه شما *
12 دیدگاه ثبت شده
سلام
سلام من تیرویید کم کار داشتم آزمایش دادم میگه پرکار شده و الان لووکسین ۱۰۰ هرروز میخوردم ولی گفته چون پرکاره جمعه ها رو نخور و الان هم صبح ها تاری دید و ضعف پا دارم بنظرتون چکار کنم
سلام و درود همراه عزیز ممکن است از عوارض مصرف باشد بهتر است هر چه زودتر در رابطه با این عارضه با پزشک متخصص غدد مشورت کنید دکتر متخصص غدد
با سلام مردی ۸۶ ساله ام دست چپم مختصر لرزش دارد . آیا تیرویید پرکار دارم؟ یا توجه به سن بنده طبیعی است؟ قبلا از پاسخ آن پزشک گرامی سپاسگزار هستم.
سلام و درود همراه عزیز میتواند به علت تیروئید پر کار باشد. توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید.دکتر متخصص غدد
سلام من در طی یکسال خیلی وزن کم کردم دکتر مراجعه کردم و با انجام آزمایش گفتن تیرویید پرکارداری یه دوره دارو خوردم و مجدد آزمایش انجام دادم و پیش دکتر غدد رفتم گفتن نداری و دو بسته قرص تقویتی داد و گفتن نیاز نیست ب دکتر مراجعه کنی درحالی ک سونوگرافیم کیست داشت الان ۶ ماهه داره میگذره و من تپش قلب دارم و همجنان دارم وزن کم میکنم
سلام و درود همراه عزیز ممکن است به علت مشکلات هورمونی باشد. توصیه میشود جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید.دکتر متخصص غدد
در این متن چای و قهوه و کاکائو را برای تیروئید پرکار از بعضی لحاظ مفید محسوب شده اند در حالی که در عمل به علت وجود کافئین حداقل به استناد به تجربه شخصی بسیار مضر می باشند. منع های مهم و عمده در پرکاری تیروئید بنا به تجربه من شامل: قهوه و چای و کاکائو و سیگار و شیر و لبنیات و نمک ید دار و ماهی دریا و میگو است.
سلام من لیلا هستم و در مورد دوای مادرم در تشویشم… تیروئید مادرم ۰.۲۳۳ هستش. و دوای hy oxi e 100mcg میخورند؟ آیا ۱۰۰ میکروگرم دوا درست است ؟ یا ۵۰ میکروگرم بگیرند ؟
دوست عزیز درمان مشکلات تیروئید تحت نظر متخصص غدد و بسته به میزان کم کاری یا پرکاری تیروئید و بیماری های دیگر و سن دوز دارو مشخص می شود. بهتره از این لینک نوبت متخصص غدد گرفته و برای درمان مراجعه کنید. فوق تخصص غدد تیروئید
سلام من در طی یکسال خیلی وزن کم کردم دکتر مراجعه کردم و با انجام آزمایش گفتن تیرویید پرکارداری یه دوره دارو خوردم و مجدد آزمایش انجام دادم و پیش دکتر غدد رفتم گفتن نداری و دو بسته قرص تقویتی داد و گفتن نیاز نیست ب دکتر مراجعه کنی درحالی ک سونوگرافیم کیست داشت الان ۶ ماهه داره میگذره و من تپش قلب دارم و همجنان دارم وزن کم میکنم
سلام دوست عزیز. با ارزوی سلامتی بیماری های متابولیکی و هورمونی مثل پرکاری تیرووید ممکن است برگشت پذیر باشد. باید تحت نظارت همیشگی پزشک تیرویید خود را تحت کنترل دراورید