آیا خودارضایی روزه را باطل میکند؟
پرسش: من در طول روز که روزه بودم استمنا و خودارضایی کردم و نمیدانستم که خودارضایی روزه را باطل میکند حال تکلیف روزه من چیست؟ آیا خودارضایی روزه را باطل میکند؟ حکم کسی که نمیدانسته استمنا روزه را باطل میکند چیست؟
پاسخکده: در پست های قبل چیزهای که روزه را باطل می کند ذکر کردیم که میتوانید به پست مورد نظر مراجعه کنید که یکی از این مبطلات روزه استمنا و خودارضایی است و اگر کسی به این مسئله آگاهی داشته و عمدا انجام داده است چون با کار حرام روزه اش را باطل کرده است علاوه بر قضا کردن روزه ، کفاره جمع نیز دارد، و اما اگر کسی آگاهی به این مسئله نداشته و نمیدانسته که خودارضایی روزه را باطل میکند حکمش فرق می کند که در ادامه این مسئله را ذکر می کنیم.
آیا خودارضایی روزه را باطل میکند
نظر مراجع تقلید در مورد این مسئله:
آیت الله خامنه ای:
۱. اگر روزهدار عمداً کاری کند که منی از او بیرون بیاید روزهاش باطل میشود.
۲. محتلم شدن در روز (خروج منی در حال خواب) روزه را باطل نمیکند، و هرگاه روزهدار بداند که اگر در روز بخوابد محتلم میشود، لازم نیست از خواب خود جلوگیری کند.
۳. اگر روزهدار در حال بیرون آمدن منی از خواب بیدار شود واجب نیست از آن جلوگیری کند.
آیت الله سیستانی:
پرسش: حکم استمنا روزه دار چیست؟ آیا استمناء در روز ماه رمضان روزه را باطل می کند؟ اعم از آنکه منی بیرون بیاید یا نه و کفاره آن چیست؟ و اگر چنان کاری را زنان انجام دهند حکم آن چیست؟
پاسخ: اگر کسی استمناء کند ، در حالی که جاهل باشد به اینکه استمناء روزه را باطل میکند چنانچه در جهل خود معذور باشد ، روزه اش صحیح است .
و همچنین اگر با خود کاری کند در حالی که از خود مطمئن بوده منی از او خارج نمی شود و اتفاقا و بدون قصد منی خارج شود روزه صحیح است.
و گرنه در صورتی که بداند آن کار روزه را باطل می کند ، اضافه بر قضا ، کفاره هم بر او واجب میشود . وهمچنین است بنا بر احتیاط واجب کسی که جاهل به حکم است ولی در جهل خود معذور نیست و مطمئن هم نیست یعنی احتمال می دهد که مبطل باشد.
و در کفاره افطار روزه ماه رمضان ، کافی است به شصت فقیر غذا بدهد به هر کدام ۷۵۰ گرم گندم یا آرد یا نان .
و نسبت به گذشته توبه و استغفار کند.
پرسش: اگر شخصی استمناء در ماه رمضان انجام دهد البته به نیت آمدن منی نباشد ولی از او منی خارج شود چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر قصد انزال نداشته و منی خارج شود روزه صحیح است و همچنین اگر از خود مطمئن بوده که منی از او خارج نمی شود و اتفاقا و بدون قصد منی خارج شود روزه صحیح است و توبه و استغفار کند.
آیت الله مکارم شیرازی:
پرسش : حکم استمنای روزه دار چیست؟ چنانچه شخص روزه دار استمناء نماید، روزه ی او چه حکمی دارد؟
پاسخ : اگر روزه دار به قصد بیرون آمدن منی، استمناء (خودارضایی) کند روزه اش باطل می شود هر چند منی از او بیرون نیاید. اما اگر بی اختیار در حال خواب یا بیداری بیرون آید، روزه باطل نمی شود.
عدم آگاهی از مبطلات روزه
نظر حضرت امام خمینی (ره) و سایر مراجع معظم تقلید این است که:”اگر (روزه دار) به واسطه ندانستن مسئله کارى انجام دهد که روزه را باطل مىکند، چنانچه مىتوانسته مسئله را یاد بگیرد، بنابر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت مىشود و اگر نمىتوانسته مسئله را یاد بگیرد، یا اصلًا ملتفت مسئله نبوده، یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمىکند، کفاره بر او واجب نیست. (تنها قضای روزهایی را که روزه اش باطل شده است بر او واجب است).[ توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج 1، ص 928 ، مسأله 1659.]
بنابراین، شما اگر نمى توانستید مسئله را یاد بگیرد، فقط باید قضای آن را به جا آورید. اما اگر مىتوانستید با پرسیدن از افراد با اطلاع و یا مطالعه رساله توضیح المسائل یا شنیدن از رادیو و تلویزیون و یا…. مسئله را یاد بگیرد و کوتاهی کرده اید و اطلاع پیدا نکرده اید، بنابر احتیاط واجب باید کفاره هم بپردازید.