انواع ارتودنسی

ارتودنسی ثابت، فواید و معایب

ارتودنسی سرامیکی و فواید 

ارتودنسی لینگوال و معایب آن

ارتودنسی نامرئی و مزایا

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی رنگی

انواع ارتودنسی دندان

انواع ارتودنسی دندان برای مشکلات نامرتبی دندان ها و شکل استخوان فک مورد استفاده قرار می‌گیرند که این انواع ارتودنسی در دو نوع ثابت و متحرک استفاده می شوند و هرکدام از این دو مدل انواع مختلفی دارند که در این مطلب مهمترین و پرطرفدارترین انواع ارتودنسی دندان را معرفی میکنیم. باما همراه باشید. قبل از هرچیز توضیح مختصری در مورد ارتودنسی دندان میدهیم و بعد انواع ارتودنسی را توضیح میدهیم.

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان (O hodo ic) یک روش دیرینه از دندانپزشکی است که با استفاده از دستگاه های مخصوص ارتودنسی، مشکلات فک، نامرتبی دندان ها و انحراف های استخوانی را اصلاح و درمان میکند. با توجه به پیشرفت‌ روز افزون در علم ارتودنسی دندان، استفاده از انواع ارتودنسی دندان در هیچ زمانی تاکنون به این آسودگی و راحتی نبوده است.

درمانی برای دندان های نامرتب و ناهنجاری های فک که به کمک انواع ارتودنسی دندان آن ها را به سرجای اصلی شان و حالت صحیح برمی گرداند، ارتودنسی دندان نام دارد. قصد داریم در این مقاله درباره ی انواع ارتودنسی دندان برای شما توضیح دهیم.

انواع ارتودنسی دندان که در ادامه گفته می شود، بستگی به نظر دکتر دارد که آیا روی وضعیت دندان و فک شما اثر گذار است یا خیر. ابتدا دندان پزشک متخصص ارتودنسی، به کمک عکس دندانپزشکی و ویزیت و مشاوره رایگان در کلینیک دندانپزشکی روشا وضعیت دندان های شما را بررسی می کند و سپس به شما یک یا چند ارتودنسی دندان را پیشنهاد می دهد که شما می توانید از بین آنها نسبت به بودجه مد نظر یکی را انتخاب کنید.

همچنین می توانید با شماره 91091002-021 تماس بگیرید.

انواع ارتودنسی دندان

ارتودنسی ثابت فلزی – ارتودنسی ثابت سرامیکی – ارتودنسی لینگوال – ارتودنسی دیمون

توجه ارتودنسی ثابت، ارتودنسی هایی هستند که در طول درمان، توسط بیمار نمی توانند از دهان خارج شوند و برای جابجایی حتما باید به پزشک خود مراجعه نمائید.

ارتودنسی نامرئی – ارتودنسی متحرک

توجه ارتودنسی متحرک، ارتودنسی هایی هستند که در هنگام  غذا خوردن می تواند توسط بیمار از دهان خارج شود و نیازی به مراجعه به پزشک ندارند.

پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از قیمت ارتودنسی دندان 1400 حتما مقاله زیر را مطالعه کنید.

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت یکی از درمان های کارآمد با عملکرد بالا است که در این ارتودنسی ها به کمک سیم و نگین هایی که بر روی دندان های شما توسط متخصص ارتودنسی دندان متصل می شود، به مرور زمان دندان های شما را جا به جا می کند و همچنین به کمک کش هایی که به عنوان کش های رنگی نیز شناخته می شود، ناهنجاری فکی، زاویه تماس دندان های بالا و پایین را درمان می کنند.

فواید ارتودنسی ثابت

معایب ارتودنسی ثابت

نیاز به مراقبت بیشتر نسبت به دیگر روش ها 

(به دلیل وجود براکت و سیم ها، باید مراقبت از دندان ها با دقت بیشتری انجام شود تا از تجمع باکتری و پوسیدگی دندان جلوگیری کرد.)

عدم حفظ زیبایی دهان و دندان

(این براکت ها و سیم ها در جلوی دندان قرار دارند، توسط دیگران دیده می شوند و روی زیبایی لبخند شما تاثیر دارند.)

متحرک نبودن ارتودنسی ثابت

(ارتودنسی ثابت فقط توسط پزشک از دهان خارج میشوند. شما نمی توانید در هنگام خوردن و آشامیدن آن ها را از دهان خود خارج کنید.)

ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی سرامیکی از لحاظ ساختار و مراحل، شبیه به ارتودنسی ثابت است و زیرمجموعه ارتودنسی ثابت است با این تفاوت که در ارتودنسی سرامیکی، نگین هایی که بر روی دندان ها قرار می گیرند (براکت)، از جنس سرامیک هستند. این سرامیکی بودن براکت ها سبب زیبایی لبخند بیشتر در طول درمان می شود زیرا براکت های سرامیکی هم رنگ دندان هستند و به سختی دیده می شوند. ارتودنسی سرامیکی یکی از پرطرفدارترین روش های ارتودنسی است.

فواید ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی ثابت سرامیکی از لحاظ مزایا و معایب مانند ارتودنسی ثابت فلزی است با این تفاوت که در ارتودنسی ثابت سرامیکی سرامیک های ارتودنسی زیبایی دندان و لبخند در طول درمان را حفظ میکنند.

ارتودسنی لینگوال

ارتودنسی لینگوال یا ارتودنسی پشت دندانی، ارتودنسی است که براکت ها سیم ها، در پشت دندان ها چسبانده می شوند به همین دلیل دیگر سیم ها و براکت دیده نمی شوند و زیبایی لبخند و اعتماد به نفس در افراد به طور کامل حفظ می شود. همچنین میتوان این نوع ارتودنسی دندان را جزوی از انواع ارتودنسی نامرئی دانست زیرا دستگاه های ارتودنسی بصورت نامرئی در پشت دندان ها متصل می شوند.

مزایای ارتودنسی لینگوال

معایب ارتودنسی لینگوال

به دلیل اینکه سیم ها و براکت ها در پشت دندان ها متصل می شوند، بیمار تا چند هفته اول در تلفظ کلمات با مشکل مواجه می شود اما بعد از چند هفته بیمار عادت می کند و مشکل تکلم او حل می شود.

ممکن است زبان با براکت ها و سیم ها برخورد کند و سبب زخم شدن زبان بشوند.

ارتودنسی لینگوال را برای همه دندان ها نمی توان استفاده کرد.

به دلیل اینکه، ارتودنسی در پشت دندان ها قرار می گیرد، باید مراقبت ها با حساسیت بیشتری انجام شود تا از بروز پوسیدگی به طور کامل جلوگیری شود.

ارتودنسی دیمون

ارتودنسی دیمون یا ارتودنسی های خودتنظیم، دارای براکت هایی هستند که با جا به جایی دندان، تنگ تر می شوند و به صورت اتوماتیک تنظیم می شوند. این براکت ها کوچک تر از براکت های ارتودنسی ثابت است و به همین دلیل زیبایی بهتر و با تجمع کمتر باکتری در اطراف براکت همراه است.

مزایای ارتودنسی دیمون

معایب ارتودنسی دیمون

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی از روش های نوین ارتودنسی دندان می باشد که در آن با قالب گیری از دندان های شما، قالب های سرامیکی شفافی برای شما ساخته می شود، که به کمک آن ها درمان ارتودنسی خود را آغاز می کنید.

از مزیت دیگر این قالب ها متحرک بودن آن ها است. در ارتودنسی نامرئی متحرک بدلیل لینکه براحتی از دهان خارج می شوند می توانید هنگام خورد ن و اشامیدن آنها را از دهان خارج کنید.

این ارتودنسی های، به دلیل اینکه نیاز به همکاری بیمار دارد و فرد بیمار باید مسئولیت پذیر باشد، برای نوجوانان و بزرگسالان توصیه می شود.

زیرا کودکان باید همکاری لازم را داشته باشند و آن ها را از دهان خود خارج نکنند. همچنین مراقبت از این قالب ها برای شفاف ماندن آن ها، نیاز به اقدامات خاصی دارد که برای کودکان کمی سخت است.

فواید ارتودنسی نامرئی

معایب ارتودنسی نامرئی 

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک نیز، به کمک قالب گیری، برای شما ساخته می شوند و نامرتبی دندان های شما درمان می کنند.

این ارتودنسی ها متحرک هستند و هر وقت که بخواهید می توانید آن ها از دهان خود خارج کنید.

1-متحرک بودن

2-هزینه کمتر به نسبت ارتودنسی نامرئی

معایب ارتودنسی متحرک

زیبایی ارتودنسی های نامرئی و لینگوال را ندارند.

ارتودنسی رنگی 

ارتودنسی رنگی در واقع رنگ همان کش های رنگی یا بریس ها روی دستگاه ارتودنسی هستند که جهت استحکام و شکل دهی به شکل دندان ها استفاده می شوند و معمولا بر روی نگین های ارتودنسی ثابت استفاده می شود که ظاهری فانتزی و زیبا دارندو در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن ظاهر سیم های ارتودنسی بصورت رنگی و زیبا دیده می شوند. ارتودنسی رنگی به جهت فانتزی بودن معمولا برای کودکان و نوجوانان استفاده می شود و انتخاب رنگ این بریس های جذاب رنگی می تواند سرگرم کننده باشد.

ارتودنسی رنگی از انواع ارتودنسی می باشد که در بین کودکان و نوجوانان طرفداران زیادی دارد. این اجزا رنگی ارتودنسی ظاهری فانتزی به سیم های ارتودنسی می دهند و در هر مرحله تعویض می توانید رنگ های دلخواه خود را انتخاب نمائید. این روش فقط در ارتودنسی ثابت قابل استفاده است. 

برای انتخاب رنگ ارتودنسی بهتر است افرادی که دارای رنگ پوست سبزه و تیره هستند از رنگ های شاد و روشن مانند آبی روشن، سبزفسفری، صورتی و.. استفاده کنند.

بهترین ارتودنسی دندان کدام است ؟ 

بهترین ارتودنسی دندان بصورت مستقیم با وضعیت نامرتبی دندان ها و استخوان فک شما دارد و همچنین هزینه مورد نظر شما بسیار مهم است. بصورت کلی قبل از معاینه دقیق متخصص ارتودنسی نمی شود نظر قطعی داد اما ارتودنسی های متحرک و ارتودنسی نامرئی جزو بهترین ارتودنسی دندان ها هستند زیرا دارای مزیت های بیشتری نسبت به بقیه هستند اما کمی گران هستند. هر کدام از ارتودنسی ها مزایا و معایبی دارند، باید دید که وضعیت دندان و فک بیمار چگونه است و سپس با آنالیز هرینه و خواسته های او، ارتودنسی که می توانید نیاز او را رفع کند، پیشنهاد می شود.

کدام ارتودنسی برای من بهتر است؟

پاسخ این سوال را فقط دندانپزشک متخصص به وسیله معایناتی که انجام می دهد ، می تواند بگوید که برای کدام ارتودنسی مناسب هستند .

انواع ارتودنسی دندان کدامند؟

انواع ارتودنسی دندان از روش‌های درمانی بسیار رایج برای رفع ناهنجاری‌های فک و دندان است. در حالتی که فرد دارای دندان‌های بهم ریخته، اوربایت (جلوبودن فک بالا)، آندربایت (جلو بودن فک پایین) و همچنین کجی دندان‌ها باشد، از این روش برای درمان و مرتب سازی دندان‌ها استفاده می‌شود. این روش درمان بدون جراحی محسوب می‌شود.

ارتودنسی ثابت ، نامرئی ، دیمون ، ارتودنسی سرامیکی ، ارتودنسی متحرک و ارتودنسی لینگوال از انواع ارتودنسی دندان محسوب می شوند. در هر روش درمانی، ابزار به کار رفته برای اصلاح قرارگیری دندان ها متفاوت است.

اگر قصد دارید از این روش درمانی استفاده کنید، حتما با انواع ارتودنسی دندان آشنا شده تا برای انتخاب بهترین روش اطلاعات کاملی داشته باشید. در ادامه به معرفی کامل انواع ارتودنسی با عکس و مقایسه ی آنها می‌پردازیم.

فهرست مطالب

معرفی انواع ارتودنسی دندان

مدل ارتودنسی دندان  انواع مختلفی دارد و هر کدام با جزئیات متفاوتی به برطرف کردن ناهنجاری‌های دندان کمک می‌کنند. انواع رایج ارتودنسی دندان در ادامه معرفی شده‌اند:

ارتودنسی ثابت

اولین نوع ارتودنسی که رایج‌ترین مدل استفاده شده در میان افراد است، ارتودنسی ثابت است. در این مدل براکت‌ها به طور ثابت و بدون حرکت بر روی دندان‌ها فیکس می‌شوند. بیمار به هیچ عنوان نمی‌تواند براکت‌ها را خارج کرده یا جابجا کند. معمولا درمان با این نوع ارتودنسی تا 2 سال طول می‌کشد.

نکته مهمی که درباره این نوع ارتودنسی وجود دارد، رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان است. از آنجایی که این بریس‌ها بخش زیادی از سطح دندان را می‌پوشانند، در صورت تمیز نکردن و رعایت نکردن نکات بهداشتی، باکتری‌ها در اطراف آن تجمع کرده و به مرور زمان دندان‌ها دچار پوسیدگی می‌شوند. گاهی اوقات نیز تغییر رنگ زیادی برای دندان‌ها به وجود آمده که بسیار ناخوشایند است.

ارتودنسی ثابت خود دارای انواع مختلفی است که به نام‌های لینگوال، دیمون، فلزی و سرامیکی شناخته می‌شوند. مهم‌ترین مزیت‌های انواع ارتودنسی دندان ثابت به این صورت است که در این روش براکت‌ها کاملا ثابت و بدون حرکتند و بیمار نمی‌تواند آن‌ها را از دهان خارج کند. به همین دلیل درمان بسیار عالی و نتیجه بخش خواهد بود. دیگر مزیت این روش این است که نیازی به انجام فعالیت خاصی از سمت بیمار نیست. تنها کاری که فرد باید انجام دهد، رعایت نکات بهداشتی است.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی لینگوال که به آن ارتودنسی پشت دندان نیز گفته می‌شود، نوعی از ارتودنسی ثابت است که به صورت نامرئی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش نیز برای برطرف کردن مشکلات و ناهنجاری‌های بسیار شدید مفید است. تنها تفاوت آن با نوع ثابت و معمولی ارتودنسی این است که تمام لوازم مانند بریس، براکت و سیم‌ها در پشت دندان‌ها قرار گرفته و قابل رویت نیستند.

مهم‌ترین مزیت این روش این است که افرادی که به دلیل ظاهر ناخوشایند ایجاد شده از درمان ارتودنسی دوری می‌کنند، می‌توانند از آن استفاده کنند. همچنین در صورت طولانی شدن دوره درمان، بریس‌ها در معرض دید نبوده و راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را تحمل کنید.

معایب استفاده از روش ارتودنسی نامرئی به صورت زیر هستند:

دیمون

این روش نیز در دسته ارتودنسی‌های ثابت قرار دارد، با این تفاوت که حرکت دندان‌ها سریع‌تر و طول درمان کوتاه‌تر است. با کمک ارتودنسی دیمون می‌توانید در کمترین زمان ممکن به دندان‌هایی مرتب و لبخندی زیبا برسید. روش قرارگیری لوازم در این ارتودنسی به صورتی است که از مکانیزم کشویی استفاده می‌کند. براکت‌ها به کمک سیم‌ها قرار گرفته اما به صورت کاملا محکم و سفت قرار نمی‌گیرند، به این صورت دارای لغزش کمی بوده تا در جای مناسب قرار گیرند. در صورتی که در روش ثابت، لغزش و جابجایی توسط دندانپزشک انجام می‌شود.

برای انجام این ارتودنسی می‌توان از انواع مختلف براکت فلزی، شفاف یا رنگی استفاده نمود. در صورت استفاده از براکت‌های شفاف، ارتودنسی نامرئی به شمار می‌رود. هزینه این نوع ارتودنسی به دلیل استفاده از فناوری خودکنترلی، بیشتر از روش‌های دیگر است.

از مهم‌ترین مزایای ارتودنسی دیمون می‌توان به درد کمتر، طول درمان کمتر و تمیز کردن راحت‌تر براکت‌ها اشاره کرد. همچنین نیازی به مراجعه به دندانپزشک برای تنظیم آن‌ها ندارید.

ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی سرامیکی روشی دیگر از انجام انواع ارتودنسی است که برای افرادی که علاقه‌ای به استفاده از بریس‌های فلزی ندارند، مناسب است. این روش با دیگر روش‌های ارتودنسی ممکن است تفاوت‌هایی در زمینه‌های مختلف مانند عملکرد، طول درمان، ظاهر و همچنین نحوه قرارگیری بریس‌ها داشته باشد. براکت‌ها از جنس سرامیک تهیه شده و بیشترین میزان شباهت را به دندان‌های طبیعی فرد دارند.

مزایای ارتودنسی سرامیکی به صورت زیر هستند:

ارتودنسی متحرک

روش ارتودنسی متحرک معمولا برای بهم ریختگی‌ها و نامنظمی‌های خفیف استفاده می‌شود. در این نوع ارتودنسی از صفحه‌ای پلاستیکی در کنار سیم‌های مخصوصی استفاده می‌شود. نحوه قرارگیری این ارتودنسی به صورتی است که به راحتی می‌توانید آن را از دهان خارج کنید. البته توجه داشته باشید برای اثرگذاری بهتر لازم است تا زمان زیادی این ارتودنسی درون دهان باقی بماند و تنها هنگام غذا خوردن آن را خارج کنید.

معمولا از روش ارتودنسی متحرک در سنین پایین حدود 7 تا 9 سال استفاده می‌شود. در این زمان استخوان‌ها در حال شکل گرفتن هستند. طول درمان این نوع ارتودنسی هم با توجه به خفیف بودن ناهنجاری‌ها بین 3 تا 12 ماه است. این میزان ممکن است با توجه به شدت ناهنجاری‌ها بیشتر شود.

مهم‌ترین مزایای انواع ارتودنسی متحرک این است که در مقایسه با سایر روش‌ها، ارزان قیمت‌تر است و همچنین ظاهر بهتری نسبت به نمونه‌های ثابت دارند. از آنجایی که به راحتی از دهان خارج می‌شوند، تمیز کردن آن‌ها بسیار راحت است.

ارتودنسی رنگی

در این نوع ارتودنسی از کش‌ها یا همان بریس‌های رنگی برای استحکام و شکل دهی مناسب به دندان‌ها استفاده می‌شود. همچنین می‌توان از نگین‌های رنگی بر روی ارتودنسی استفاده نمود. در این مدل زمانی که فرد لبخند زده یا صحبت می‌کند، ظاهری جذاب و فانتزی با رنگ‌های مختلف دیده می‌شود. معمولا از این روش برای کودکان و نوجوانان استفاده می‌شود و بزرگسالان کمتر به این نوع ارتودنسی علاقه دارند. انتخاب نوع رنگ نیز می‌تواند با توجه به سلیقه فرد و رنگ پوست او تعیین شود.

مقایسه انواع ارتودنسی از جنبه‌های مختلف

در جدول زیر ما همه 6 شیوه مطرح شده در این مقاله را از جنبه‌های مختلف با هم مقایسه کرده‌ایم:

بهترین ارتودنسی کدام است؟

با توجه به انواع ارتودنسی دندان که در بالا معرفی شد، این چالش برای افراد به وجود می‌آید که کدام نوع ارتودنسی را انتخاب کنند. هر کدام از روش‌های گفته شده دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. علاوه بر آن هر فرد ممکن است با ناهنجاری‌ها و مشکلات مختلفی در دندان‌ها و فک خود همراه باشد.

بهترین کار در این زمینه این است که ابتدا به  متخصص ارتودنسی مراجعه کرده تا وضعیت دندان‌های شما به طور کامل بررسی شوند. پس از آن با توجه به نظران دندانپزشک و میزان بودجه خود می‌توانید بهترین گزینه را انتخاب کنید. کلینیک دندانپزشکی ایده آل از بهترین و معتبرترین مراکز برای درمان‌ دندانپزشکی است. با مراجعه به این کلینیک می‌توانید مشاوره‌های لازم را دریافت کرده و برای درمان خود اقدام کنید.

سخن آخر

در این مقاله به طور کامل با انواع ارتودنسی دندان Types of b aces آشنا شدیم. این روش‌ها هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و برای موارد مختلفی کاربرد دارند. اگر قصد دارید از ارتودنسی دندان استفاده کنید،می‌توانید به کلینیک دندانپزشکی تخصصی “ایده آل” مراجعه کنید تا پس از بررسی کامل شرایط دندان‌ها بهترین روش به شما پیشنهاد شود.

من دوروزه ارتودنسی انجام دادم چرا هیچ دردی ندارم فقط یکم‌احساس درد میکنم

دکمه بازگشت به بالا