m.c.h.c در آزمایش خون چیست

MCHC در آزمایش خون چیست؟

 62,502 بازدید

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

آیا می‌دانید معنی MCHC در آزمایش خون چیست و یا اصلا MCHC مخفف چیست؟

MCHC در آزمایش خون میانگین غلظت هموگلوبین گلبول‌های قرمز یا متوسط ​​غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز خون شما است. هموگلوبین مولکول پروتئینی است که به گلبول‌های قرمز خون اجازه می‌دهد اکسیژن را به بافت‌های بدن منتقل کنند.

MCHC شما حتی در صورت طبیعی بودن تعداد گلبول‌های قرمز خون می‌تواند در بازه‌های کم، طبیعی و زیاد قرار گیرد. در ادامه این مقاله با درمانکده همراه باشید تا بدانید ام سی اچ در آزمایش خون چیست و بالا بردن MCHC چطور انجام می‌شود. برای درخواست انجام آزمایش خون در محل از درمانکده استفاده کنید.

بیشتر بخوانید : آزمایش ایمونوگلوبولین‌ها (IgA، IgG و IgM) چیست؟

علائم MCHC پایین چیست؟

چندین علامت وجود دارد که اغلب در افراد با سطح MCHC پایین وجود دارد. این علائم به طور کلی با کم خونی مرتبط اند. علائم مذکور عبارتند از:

افرادی که سطح MCHC آن‌ها اندکی پایین است یا اخیراً کم شده است ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند.

آزمایش (خون، ادرار، مدفوع) خود را در محل انجام دهید به صفحه رزرو آزمایش در منزل درمانکده بروید و آزمایش مد نظر خود را آنلاین رزرو کنید. دریافت آزمایش در محل

چه عواملی باعث کاهش MCHC در آزمایش خون می‌شود؟

شایع‌ترین علت MCHC پایین، کم خونی (آنمی) است. آنمی هیپوکرومیک میکروسیتیک معمولاً منجر به کاهش MCHC می‌شود. این بیماری به این معنی است که گلبول‌های قرمز خون شما کوچک‌تر از حد معمول بوده و سطح هموگلوبین آن‌ کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید : آزمایش برای تشخیص بیماری های مقاربتی (STD)

این نوع آنمی میکروسیتیک می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

در موارد نادرتر، MCHC پایین و آنمی میکروسیتیک هیپوکرومیک می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

MCHC پایین چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر پزشک شما به MCHC پایین مشکوک باشد، ممکن است آزمایش چند فاکتور خونی از جمله موارد زیر را درخواست کند:

برای بررسی m.c.h و m.c.v در آزمایش خون می‌توانید از طریق درمانکده، درخواست آزمایش در محل بدهید. پزشک پس از بررسی به شما خواهد گفت که mcv پایین نشانه چیست و چطور درمان می‌شود.

بیشتر بخوانید : همه چیز درباره تست و آزمایش آلرژی

این آزمایشات ممکن است در آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون (CBC) گنجانده شوند. CBC این که شما دارای محدوده طبیعی گلبول‌های قرمز و سفید هستید یا خیر را می‌سنجد.

از طریق نتایج آزمایشاتی که بهترین پزشک متخصص خون درخواست کرده است، او باید بتواند نوع کم خونی شما را به طور دقیق تشخیص دهد تا یافتن علت اصلی آن آسان‌تر شود. این کار می‌تواند به آن‌ها کمک کند یک دوره درمانی تجویز کنند.

سطح آهن

پزشک ممکن است سطح آهن و ظرفیت اتصال آهن شما را بررسی کند، تا بسنجد آیا بدن شما به همان میزانی که باید آهن جذب می‌کند یا خیر. همه این کارها را می توان به وسیله همان خون گیری انجام داد که برای CBC شما استفاده شده است و این دو آزمایش می‌تواند به پزشک کمک کند تا علت کم خونی را تشخیص دهد.

از دست دادن خون

اگر تصور شود که از دست دادن خون دلیل پایین بودن MCHC در آزمایش خون شماست، پزشک به دنبال منبع از دست دادن خون می‌گردد. آسان‌ترین تشخیص، چرخه قاعدگی طولانی، مکرر یا سنگین به طور غیرطبیعی است، که خانم‌ها خودشان می‌توانند این موضوع را بیان کنند.

مطب پزشک خون و آنکولوژی مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید بهترین متخصصین و فوق تخصص‌های خون و آنکولوژی را در درمانکده بیابید و زمان مراجعه به مطب را آنلاین انتخاب کنید دریافت نوبت خون

بیماریهای دیگر

پزشک شما ممکن است برای سایر بیماری‌ها از جمله موارد زیر آزمایش‌های تشخیصی درخوا ست کند:

بیشتر بخوانید : آزمایش MCH خون چیست؟

MCHC پایین چه عوارضی میتواند داشته باشد؟

شایع‌ترین عارضه زندگی با سطح MCHC پایین، کمبود انرژی و کاهش استقامت است. این عارضه می‌تواند فعالیت‌های شما را محدود کند.

در موارد شدید، هیپوکسی ناشی از آنمی می‌تواند در نتیجه MCHC پایین رخ بدهد. وقتی سطح MCHC بسیار کم باشد، بدن شما می‌تواند برای رساندن اکسیژن کافی به تمام بافت‌های خود به سختی تلاش کند. در نتیجه، این بافت‌ها از اکسیژن محروم شده و نمی‌توانند دی اکسید کربن را دفع کنند. در واقع این اتفاق می‌تواند تهدید کننده حیات باشد.

علائم شایع هیپوکسی ناشی از آنمی شامل موارد زیر است:

آیا MCHC پایین قابل درمان است؟

هنگامی که پزشک شما قادر به شناسایی علت اصلی MCHC پایین شما باشد، یک برنامه درمانی ارائه می‌دهد.

شایع‌ترین علت MCHC پایین، کم خونی فقر آهن است. برای درمان این بیماری، پزشک متخصص خون و آنکولوژی ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

بیشتر بخوانید : آزمایش شمارش سلول T چیست؟

آیا راهی برای پیشگیری از پایین آمدن سطح MCHC وجود دارد؟

بهترین راه برای جلوگیری از سطح MCHC پایین پیشگیری از کم خونی فقر آهن است. برای این کار سعی کنید مطمئن شوید که به اندازه کافی آهن و ویتامین B6 در رژیم غذایی خود دارید.

غذاهای غنی از آهن عبارتند از:

غذاهای غنی از ویتامین B6 عبارتند از:

بیشتر بخوانید : آزمایش عملکرد کبدی چیست و چه کاربردی دارد؟

سخن نهایی

درباره پایین بودن MCHC خواندید و علائم و عوامل آن را اکنون می‌دانید. در همین راستا، برای کسب اطلاعات بیشتر یا انجام آزمایش زیر نظر پزشک، از درمانکده به صورت آنلاین نوبت بگیرید و با پزشک فوق تخصص خون و آنکولوژی در ارتباط باشید.

منبع: Wikipedia

sibwp_fo m id=5

 62,503 بازدید

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 5. تعداد رای‌ها 102

هنوز امتیازی ثبت نشده

دارا بودن علائمی مانند پوست رنگ پریده، کبودی‌های بدن و سرگیجه، می‌تواند شما را برای انجام آزمایش MCHC مجاب کند. این آزمایش، غلظت هموگلوبین در خون شما را بررسی می‌کند. اگر دچار بیماری‌ کم خونی، بیماری‌های کبدی یا برخی سرطان‌ها باشید، آزمایش MCHC می‌تواند در تشخیص آن‌ها شما را یاری کند. همچنین اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش MCHC بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید. همچنین اگر زمان کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، برای انجام آزمایش در منزل، کلیک کنید!

MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟

در آزمایش MCHC، سطح غلظت هموگلوبین در حجم مشخصی از سلول­­‌های قرمز خون ارزیابی می‌شود. هموگلوبین، همان پروتئینی است که وظیفه حمل اکسیژن را برعهده دارد. خوب است بدانید که رنگ قرمز خون نیز به دلیل وجود همین پروتئین است. زمانی که هموگلوبین با اکسیژن ترکیب می‌شود، خون به رنگ قرمز درمی‌آید.

اگر در برگه آزمایش سطح این فاکتور بالا باشد، گلبول های قرمز خون تیره‌تر به نظر می‌رسند. در این حالت اصطلاحا گفته می‌شود وضعیت هایپرکرومیک رخ داده است. اگر MCHC در آزمایش خون افزایش پیدا کند، احتمالا بیمار در وضعیت پاتولوژیکی (آسیب شناسی) مانند سوختگی شدید قرار دارد. 

چنانچه در تفسیر آزمایش، سطح این فاکتور کمتر از حد نرمال گزارش شود، اصطلاحا وضعیت هیپوکرومیک اتفاق می‌افتد. در این حالت گلبول‌های قرمز روشن‌تر از حالت طبیعی به نظر می‌رسند. احتمال بروز تالاسمی و فقر آهن در شرایط هیپوکرومیک وجود دارد. در صورتیکه غلظت گلبول قرمز در محدوده نرمال قرار داشته باشد، وضعیت نورموکروم است. 

از آنجا که این فاکتور بخشی از آزمایش CBC است، هر زمانی که این تست تجویز شود؛ شاخص MCHC را نیز خواهید دید. بنابراین انتظار نداشته باشید، این تست به تنهایی توصیه شود. همچنین نتیجه آن با در نظر گرفتن سایر شاخص‌ها بررسی خواهد شد. 

چه زمانی آزمایش  MCHC تجویز می­‌شود؟

آزمایش MCHC به‌منظور بررسی تعداد هموگلوبین در یک گلبول قرمز انجام می­شود. هموگلوبین وظیفه­ رساندن اکسیژن به اندام‌های مختلف بدن را به عهده دارد. زمانی که به‌اندازه‌ی کافی اکسیژن به مغز، قلب و سایر اندام‌های حیاتی نرسد، دی‌اکسیدکربن هم نمی‌تواند به‌طور کامل از اندام‌ها خارج شود. در این صورت، اختلالات مختلفی در عملکرد بخش‌های گوناگون ایجاد خواهد شد.

با افزایش هموگلوبین در خون، اعضای حیاتی بدن مانند قلب و ریه فعال­تر می‌شوند. برای ادامه‌ی فعالیت، این اندام‌ها با کمبود انرژی مواجه شده و نمی‌توانند عملکرد طبیعی داشته باشند. درنتیجه عملکرد سایر بخش‌های بدن هم دچار مشکل شده و فرد ممکن است دچار سردرد، سرگیجه و مواردی از این قبیل شود.

با استفاده از آزمایش MCHC می‌توان بسیاری از مشکلات را به‌سرعت شناسایی و درمان کرد. به‌طورکلی، این آزمایش در مواردی مانند تشخیص مشکلات خونی و درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. همچنین، برای بررسی اثربخشی یک دارو یا روش‌ درمانی، این آزمایش کاربرد فراوانی دارد. در برخی موارد هم برای تشخیص علت خستگی، سرگیجه، ضعف، تنگی نفس، عدم‌تمرکز، سردرد، احساس سرما، ضربان شدید قلبی و همچنین رنگ‌پریدگی از این آزمایش استفاده می‌شود.

البته در نظر داشته باشید که MCHC بخشی از آزمایش خون است. برای تشخیص دقیق علت مشکل، MCHC باید به همراه آزمایش‌های دیگر موردبررسی قرار گیرد.

شرایط انجام آزمایش MCHC چگونه است؟ 

فاکتور MCHC یکی از آزمایشات و اجزای تکمیل کننده آزمایش CBC به‌شمار می‌رود. شما برای انجام این آزمایش هیچگونه محدودیتی ندارید و نیاز نیست پیش از انجام تست رژیم غذایی بخصوصی را رعایت کنید. اگر داروهای خاصی مصرف می‌کنید و یا اینکه فعالیتی دارید که ممکن است در پاسخ آزمایش خون تاثیر بگذارد از قبل موضوع را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید. اگر نسخه آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!

میزان نرمال MCHC در آزمایش خون چقدر است؟‌

میزان نرمال MCHC با توجه به سن می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی محدوه نرمال این آزمایش برای بزرگسالان ۳۲ تا ۳۶ درصد و در نوزادان ۳۲ تا ۳۴ درصد است. سطح بحرانی MCHC زمانی است که نتیجه آزمایش با توجه به سن در محدوده نرمال قرار نگیرد. 

تفسیر آزمایش MCHC

در تفسیر آزمایش MCHC معمولا به نتایج دیگر فاکتورها نیز توجه می‌شود. در ادامه به مهمترین فاکتورها و محدوده نرمال آن‌ها اشاره شده است. 

آزمایش MCH (سنجش متوسط مقدار هموگلوبین در گلبول های قرمز خون)

آزمایش MCV (سنجش متوسط سایز گلبول های قرمز)

آزمایش RBC (شمارش میزان گلبول قرمز خون). 

آیا سطح MCHC در آزمایش خون شما در بازه نرمال قرار ندارد و به دنبال تفسیر آزمایش خود هستید؟ می‌توانید همین حالا کلیک کنید!

علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون چیست؟ 

مهمترین دلیلی که منجر به کاهش سطح MCHC می‌شود، کم خونی است. هیپوکرومیک میکروسیتیک یکی از انواع کم خونی است که در آن اندازه گلبول‌های قرمز از حد طبیعی کوچکتر است. علت بروز این بیماری می‌تواند یکی از دلایل زیر باشد: 

در شرایط نادر، کاهش MCHC می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد: 

علائم پایین بودن MCHC در آزمایش خون چیست؟

علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون، معمولا با آنمی یا همان کم‌خونی در ارتباط است. اگر شما نیز علائم کم خونی را دارید و زمان کافی برای مراجعه به آزمایشگاه را ندارید، برای انجام آزمایش در منزل کلیک کنید! بنابراین می‌توان گفت نشانه‌های کاهش غلظت هموگلوبین با کم خونی یکسان است. این علائم می‌توانند شامل موارد زیر باشند: 

تشخیص پایین بودن MCHC در آزمایش خون

تشخیص MCHC پایین در آزمایش خون همراه با آزمایش‌های زیر انجام خواهد شد: 

این شاخص‌ها جزیی از پارامترهای آزمایش CBC (شمارش کامل سلول‌های خونی) هستند. پزشک در کنار این تست‌ها، احتمالا آزمایش TIBC را نیز تجویز خواهد کرد. در این تست سطح آهن و میزان پروتئین‌های متصلی که آهن را در خون جابجا می‌کنند، بررسی خواهد شد. 

اگر پزشک در طی معاینات به این موضوع شک کند که علت پایین بودن MCHC در آزمایش خون به خونریزی مرتبط است، سعی می‌کند با آزمایشات بیشتر منبع خونریزی را پیدا کند. 

آیا پایین بودن MCHC در آزمایش خون خطرناک است؟

مهمترین عارضه کاهش غلظت گلبول‌های قرمز می‌تواند احساس خستگی و کمبود انرژی باشد. در این حالت میزان استقامت بدن نیز کاهش خواهد یافت. اگر سطح شاخص MCHC به شدت پایین باشد، در این حالت بدن با کمبود شدید اکسیژن مواجه خواهد شد. این امر می‌تواند تهدید‌کننده زندگی باشد. در این حالت بافت‌های مختلف به اندازه کافی اکسیژن نداشته و در عین حال سطح دی اکسید کربن در آنها زیاد است. افت شدید اکسیژن در بدن تحت عنوان هیپوکسی شناخته می‌شود. از علائم هپیوکسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

چگونه سطح پایین MCHC در آزمایش خون را درمان کنیم؟

برای رفع و پیشگیری از MCHC پایین در آزمایش خون در سایت معتبر  Heal h Li e این گونه نوشته است:

بهترین راه برای جلوگیری از سطح پایین MCHC در خون، پیشگیری از کم خونی و فقر آهن است. برای این کار، از کافی بودن میزان آهن و ویتامین B6 در رژیم غذایی خود مطمئن شوید.

به خاطر داشته باشید که آهن موجود در اسفناج به دلیل داشتن اسید اگزالیک به راحتی جذب نمی‌شود. با مصرف ویتامین C،  اسید سیتریک، گوشت گاو، مرغ یا ماهی، می‌توان این مشکل را بهبود بخشید.

غذاهای غنی از آهن عبارتند از:

غذاهای غنی از ویتامین B6 عبارتند از:

علت MCHC بالا در آزمایش خون چیست؟ 

بالا بودن سطح MCHC به این معنی است میزان هموگلوبین در بدن در حال افزایش است. یکی از دلایل این امر می‌تواند همولیز باشد. منظور از همولیز، تخریب گلبول های قرمز خون است. سایت Ve y Well Heal h نیز در رابطه با بالا بودن MCHC در آزمایش خون اینگونه نوشته است:

MCHC بالا به این معناست که هموگلوبین بیش از حد معمول متمرکز است که این اتفاق به دلالیل مختلفی ممکن است رخ داده باشد. به عنوان مثال، وقتی گلبول‌های قرمز خون تجزیه می‌شوند، هموگلوبین متمرکزتر می‌شود. MCHC اغلب در افراد سیگاری نیز افزایش می‌یابد.  همچنین ممکن است MCHC به دلیل بیماری آگلوتینین سرد نیز به طور کاذب افزایش یابد.

اگر سطح MCHC در آزمایش خون شما بالاست و می‌خواهید تفسیر آزمایش خود را بدانید، کلیک کنید! افزایش MCHC در برگه آزمایش خون می‌تواند به دلیل بروز بیماری‌های زیر باشد: 

اسفروسیتوز ارثی: این بیماری ژنتیکی است و گلبول‌های قرمز خون را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اسفروسیتوز ارثی شکل‌های مختلفی داشته و علائم آن از خفیف تا شدید متغیر است. کم خونی، زردی، طحال بزرگ شده و سنگ کیسه صفرا از جمله علائم این بیماری هستند.

سوختگی‌های شدید: سوختگی‌های بیش از ۱۰ درصد بدن منجر به ایجاد کم خونی همولیتیک می‌شوند. در  این حالت انتقال خون به عنوان شیوه درمانی مورد توجه قرار خواهد گرفت. 

بیماری‌های کبدی: هموگلوبین در کبد ذخیره و تجزیه می‌­‌شود. زمانی که دچار ناراحتی‌های کبدی می‌شود، هموگلوبین‌ها آسیب می‌بینند و در نتیجه سطح MCHC در آزمایش خون بالا می‌رود. 

نکته:

گاهی اوقات افزایش MCHC در آزمایش خون مربوط به بیماری آگلوتینین سرد است. در این حالت نتیجه افزایش آزمایش کاذب است. همچنین فاکتورهایی مانند سیگار کشیدن نیز می‌توانند منجر به نتیجه کاذب شوند. برای آزمایش در منزل می توانید با هومکا تماس بگیرید. 

علائم MCHC بالا در آزمایش خون چیست؟‌

با افزایش سطح MCHC در خون ممکن است با علائم زیر مواجه شوید: 

بالا بودن MCHC در آزمایش خون چگونه تشخیص داده می‌شود؟ 

برای تشخیص بالا بودن MCHC نیز از آزمایش CBC و فاکتورهای آن مانند آزمایش MPV و MCHC استفاده خواهد شد. همچنین پزشک از آزمایشات تصویری برای بررسی دقیق وضعیت سلامتی بیمار استفاده کند. 

آیا بالا بودن MCHC در آزمایش خون خطرناک است؟

سطح بالای MCHC معمولاً نشان ‌دهنده نوعی کم خونی به نام ماکروسیتیک است. در این حالت سلول‌های خونی بیش از حد طبیعی بزرگ هستند. این امر می‌تواند به دلیل  کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک باشد. بیماری‌های کبدی نیز از دلایل بالا بودن MCHC هستند. 

تست‌های مرتبط با آزمایش MCHC

از آنجایی که  آزمایش MCHC در منزل  به طور کلی برای تشخیص بیماری‌های خونی بخصوص تالاسمی و فقرآهن کاربرد دارد، بنابراین با توجه به نوع آزمایش و تشخیص بیماری مد نظر، فاکتورهای زیر هم مورد بررسی قرار می‌گیرند:

MCH در آزمایش خون، یکی از فاکتورهای تست CBC است که به بررسی وضعیت گلبول‌های قرمز خون می‌پردازد.

گلبول‌ها برای عملکرد مناسب باید، اندازه معینی داشته باشند. فاکتور MCV در آزمایش خون این مورد را بررسی می‌کند.

برای اینکه اکسیژن به اندازه کافی در اختیار همه اندام‌های بدن قرار گیرد، لازم است تعداد معینی از گلبول‌های قرمز در خون وجود داشته باشند. RBC در آزمایش خون این موضوع را ارزیابی خواهد کرد. 

هماتوکریت یا HCT در آزمایش خون میزان گلبول‌های قرمز موجود در خون را نسبت به کل حجم آن ارزیابی می‌کند. 

تفاوت MCHC و MCH در آزمایش خون چیست؟

MCHC میزان هموگلوبین در واحد حجم را نشان می‌دهد. در واقع فاکتور MCHC میزان هموگلوبین را با حجم سلول مرتبط می‌کند. مقدار نرمال MCHC در آزمایش خون ۲ ± ۳۴ گرم در دسی لیتر است. اما MCH مقدار هموگلوبین در هر گلبول قرمز را تعیین می‌کند. مقدار نرمال MCH در آزمایش خون ۲ ± ۲۹ پیکوگرم (pg) در هر سلول است.

آزمایش MCHC در منزل با هومکا

بهتر است بدانید که برای انجام آزمایش MCHC و سایر خدمات آزمایشگاهی، نیازی نیست تا حتما به آزمایشگاه بروید. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین و مدرن‌ترین آزمایشگاه‌ها در استان تهران، کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز و مشهد، همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه می‌دهد.

اگر قصد انجام خدمات آزمایش در منزل یا تفسیر آزمایش خون را دارید، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست آزمایش خود را ثبت کنید. در اینصورت همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت و هماهنگی‌های لازم جهت انجام آزمایش صورت می‌گیرد. علاوه بر این، جواب آزمایش شما در اسرع وقت و با کوچکترین خطا به دستتان خواهد رسید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

فهرست مطالبMCHC در آزمایش خون به چه معناست؟چه زمانی باید آزمایش MCHC خون داد؟نحوه‌ی انجام آزمایش MCHC خونتفسیر آزمایش MCHC خوننتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشکآزمایش خون یکی از مهم‌ترین راه‌های کمک‌ به تشخیص است که پزشکان برای بررسی علت بیماری آن را تجویز دهد. نه‌تنها در شرایط بیماری، بسیاری از ما برای آزمایش چکاپ کامل بدن که سالانه و یا شش ماه یک‌بار انجام می‌شود، آزمایش خون داده‌ایم و با تفسیر نتایج آن پی به سلامتی و بیماری‌های نهفته برده‌ایم. در یک آزمایش خون کامل، فاکتورهای متفاوتی سنجیده می‌شوند که برخی از آن‌ها برای ما آشنا و برخی دیگر کاملا ناآشنا هستند. MCHC یکی از این فاکتورهای کم‌تر آشناست. اصلا MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟ تفسیر این…

فهرست مطالب

آزمایش خون یکی از مهم‌ترین راه‌های کمک‌ به تشخیص است که پزشکان برای بررسی علت بیماری آن را تجویز دهد. نه‌تنها در شرایط بیماری، بسیاری از ما برای آزمایش چکاپ کامل بدن که سالانه و یا شش ماه یک‌بار انجام می‌شود، آزمایش خون داده‌ایم و با تفسیر نتایج آن پی به سلامتی و بیماری‌های نهفته برده‌ایم. در یک آزمایش خون کامل، فاکتورهای متفاوتی سنجیده می‌شوند که برخی از آن‌ها برای ما آشنا و برخی دیگر کاملا ناآشنا هستند. MCHC یکی از این فاکتورهای کم‌تر آشناست.

اصلا MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟ تفسیر این مورد چه کمکی به پزشک در تشخیص بیماری می‌کند؟ بالا و پایین‌بودن آن به چه معناست؟ این کلمه‌ی چهار حرفی مخفف چیست؟ اگر این‌ها سؤالاتی هستند که با دیدن برگه‌ی جواب آزمایش به ذهن شما می‌رسد، بد نیست که این مقاله را تا انتها بخوانید. دکترتو توضیح مختصری برای درک MCHC در آزمایش خون به شما می‌دهد.

MCHC در آزمایش خون به چه معناست؟

MCHC (mea co puscula hemoglobi co ce a io ) یا همان میانگین غلظت هموگلوبین گلبول‌های قرمز، یکی از فاکتورهایی است که در آزمایش CBC دیده می‌شود. هموگلوبین پروتئینی است که به گلبول‌های قرمز خون رنگ قرمز می‌بخشد. هموگلوبین همچنین اصلی‌ترین انتقال‌دهنده‌ی گازها‌ی تنفسی در بدن است. وقتی مقدار این پروتئین در گلبول‌های قرمز از حد طبیعی بیشتر باشد، رنگ این سلول‌های خونی تیره‌تر خواهد شد، ازاین‌رو به آن‌ها هایپرکروم (پررنگ) می‌گویند. وقتی غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز کم شود، خون روشن‌تر به نظر خواهد‌رسید و به آن هیپوکروم می‌گویند.

اهمیت MCHC زمانی مشخص می‌شود که اهمیت کم و زیادبودن هموگلوبین را درک کنید. همان‌طور که گفته‌شد این پروتئین انتقال‌دهنده‌ی گازهای تنفسی است. تنفس لازمه‌ی ادامه‌ی حیات است. اگر به اندام‌هایی همچون مغز و قلب، اکسیژن کافی نرسد و یا کربن‌دی‌اکسید از آنها به‌خوبی دور نشود، مشکلات اساسی در بدن رقم خواهد خورد. اهمیت نقش هموگلوبین با این تفاسیر مشخص می‌شود؛ بنابراین وجود مقیاس‌ها و مارکرهای مختلف برای سنجش این پروتئین در گلبول‌های قرمز بسیار حایز اهمیت است.

همگلوبین اکسیژن را از شش‌ها به قلب می‌برد تا آن را به تمام بخش‌های بدن پمپ کند و همه‌ی بدن بتواند تنفس کند. هنگامی‌که مقدار هموگلوبین در بدن زیاد می‌شود، می‌توان حدس زد که قلب و یا ریه‌ها نتوانند به‌خوبی کار کنند؛ ازاین‌رو بدن برای جبران این کم‌کاری تلاش بیشتری خواهد کرد.

از MCHC برای بررسی سلامت فرد استفاده می‌شود. از این فاکتور برای تشخیص آنمی (کم خونی) می‌توان بهره‌برد. زیاد و کمبودن مقدار MCHC می‌تواند نشان‌دهنده‌ی کم‌خونی در انواع مختلف باشد. البته این فاکتور به‌تنهایی کاربرد دقیقی ندارد و معمولا از آن در کنار دیگر فاکتورهای خونی مانند MCV و RDW استفاده می‌شود. بالا یا پایین‌بودن MCHC نشان‌دهنده‌ی مشکلی است که در سلامت فرد به وجود‌آمده‌است و یا در حال به ‌وجود‌آمدن است. با استفاده از این آزمایش می‌‌توان از ایجاد برخی مشکلات پیشگیری کرد و یا مسائل به‌وجود‌آمده را تشخیص داد و درمان کرد.

چه زمانی باید آزمایش MCHC خون داد؟

از سؤالات مهمی که ممکن است ذهن شما را درگیر کند، این است که هدف از انجام آزمایش MCHC چیست و چه زمانی پزشک این آزمایش را تقاضا می‌کند؟ بهتر است بدانید که این آزمایش بخشی از آزمایش CBC است و برای بررسی موارد زیر انجام می‌شود:

دلایلی که ممکن است پزشک را مایل به بررسی هدفمند MCHC در آزمایش خون کند، می‌تواند هر یک از موارد زیر باشد:

حواست به سلامتیت هست؟ با یه چکاپ و آزمایش خون، سلامتیت رو بررسی کن

پس همین حالا مشاوره بگیر

نحوه‌ی انجام آزمایش MCHC خون

شاید شنیدن نام آزمایش به ما استرس بدهد. یکی از راه حل‌های مقابله با این استرس، افزایش آگاهی و شناخت روند انجام آزمایش است.

اقدامات پیش از انجام آزمایش

پیش از انجام آزمایش MCHC که بخشی از آزمایش شمارش گلبول‌های قرمز خون است، نیازی به رعایت رژیم خاص و یا محدودیت در انجام فعالیت نیست. همه‌ی بیمه‌ها این آزمایش را پوشش می‌دهند و همه‌ی پزشک‌ها می‌توانند آن را درخواست بدهند. به یاد داشته‌باشید که تمامی آزمایش‌های خون قبلی خود را هنگام مراجعه به پزشک، به همراه داشته باشید.

برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست و در هر ساعتی از روز می‌توان آن را انجام داد.

فرایند انجام آزمایش

آزمایش MCHC را می‌توان در همه‌ی آزمایشگاه‌ها انجام داد. پیش از خون‌گیری از بیمار، ابتدا محل ورود سوزن سرنگ از آلودگی‌ها پاک می‌شود. سپس تورنیکت در بالای یک سیاهرگ بسته می‌شود و سرنگ خون‌گیری وارد رگ می‌شود. بعد از گرفتن مقدار مورد نیاز خون سرنگ خارج می‌شود و از شما خواسته می‌شود که محل خروج سوزن را با یک پد الکلی فشار دهید. خون گرفته‌شده وارد لوله‌ی آزمایش می‌شود تا بدون لخته‌شدن به آزمایشگاه‌ فرستاده شود و بررسی‌های لازم بر روی آن انجام شود. در آزمایشگاه نمونه با استفاده از دستگاه خاصی بررسی می‌شود و نتیجه برای بررسی و تفسیر برای پزشک ارسال می‌شود.

برخی از افراد ممکن است با دیدن خون و یا احساس سوزن در رگ، از حال بروند و یا احساس سرگیجگی کنند. در صورتی که سرگیجه داشتید، به اپراتور اطلاع دهید.

مراقبت‌های بعد از انجام آزمایش

بعد از انجام آزمایش، نیازی به اقدام خاصی ندارید. بعد از خون‌گیری می‌توانید به منزل می‌روید و فعالیت‌های روزانه‌ی خود را از سر می‌گیرید. عوارض جانبی احتمالی عبارت‌اند از:

خطرات و عوارض آزمایش

خطرات و عوارض انجام آزمایش CBC نادر است و انجام این آزمایش معمولا عارضه‌ای به جای نمی‌گذارد. برخی از مواردی که بعد از انجام آزمایش ممکن است برای شخص پیش بیاید، عبارت‌اند از:

تفسیر آزمایش MCHC خون

بعد از انجام آزمایش و گرفتن نتیجه‌ها، بهتر است علت و علائم هر یک از انواع نتایج این آزمایش آشنا شوید.

محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون

MCHC با ضرب مقدار هموگلوبین در صد و تقسیم آن بر عدد هماتوکریت به دست می‌آید. میزان MCHC بستگی به مقدار هموگلوبین و هماتوکریت دارد. مقدار طبیعی و محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون ۳۳.۴ تا ۳۵.۵ گرم بر دسی‌لیتر است. درصورتی‌که عدد MCHC به‌دست‌آمده از ۳۳.۴ کم‌تر باشد، MCHC خون شما پایین‌تر از محدوده نرمال و درصورتی‌که این عدد از ۳۵.۵ بیشتر باشد، MCHC خون شما بالا در نظر گرفته می‌شود. کم یا زیادبودن این فاکتور می‌‌تواند هشدار‌دهنده‌ی موارد بسیاری باشد.

MCHC نرمال کاذب

در بسیاری از انواع آنمی یا کم‌خونی، ممکن است مقدار MCHC نرمال باقی بماند. برخی از انواع آنمی با مقدار میانگین غلظت هموگلوبین نرمال عبارت‌اند از:

MCHC پایین در آزمایش خون

گاهی ممکن است به دلایلی مقدارMCHC خون شما کاهش پیدا کند. این حالت سبب بروز علائمی در بدن می‌شود که به تشخیص بیماری کمک می‌کند.

علائم MCHC پایین در آزمایش خون

نشانه‌هایی که در شخص با MCHC پایین بروز می‌کند، بسیار شبیه به علائم کم‌خونی است. این علائم شامل موارد زیر هستند:

کسانی‌که به‌تازگی MCHC خون آنها کاهش یافته‌است و یا کاهش‌ کمی در مقدار MCHC دارند، این علائم را خفیف تجربه می‌کنند. حتی برخی از بیماران ممکن است متوجه این نشانه‌ها نشوند.

علل کاهش MCHC در آزمایش خون

شایع‌ترین علت‌ کاهش این شاخص خونی در آزمایش خون، کم خونی است. آنمی هیپوکرومیک میکروسیت از شایع‌ترین انواع کم خونی با MCHC کاهش یافته است. کسی‌که به آنمی هیپوکرومیک میکروسیت مبتلاست، گلبول‌های قرمز کوچک با هموگلوبین کم دارد. علل ایجاد این حالت می‌‌توانند هر یک موارد زیر باشند:

علل کمتر شایع MCHC پایین عبارت‌اند از:

تشخیص MCHC کاهش‌یافته

راه‌های مختلفی وجود دارد که پزشک به کاهش میانگین غلظت هموگلوبین در خون پی ببرد. به این موارد در ادامه اشاره کرده‌ایم.

آزمایش CBC: در صورتی که پزشک شما شک کند که مقدار MCHC خون شما کاهش‌ پیدا کرده‌است، درخواست CBC می‌کند و به آیتم MCV هم توجه می‌کند. MCV نشان‌دهنده‌ی حجم گلبول‌های قرمز خون است. پس از تشخیص کاهش این شاخص خونی، باید علت کم‌خونی پیدا شود تا درمان آن تسهیل شود.

مقدار آهن: گاهی پزشک مقدار آهن و ظرفیت اتصال آهن را در بدن شما بررسی می‌کند که نشان‌دهنده‌ی جذب آهن در بدن است.

از دست‌دادن خون: هنگامی‌که شخصی مقدار زیادی خون از دست‌ بدهد، احتمال دارد که مقدار MCHC او کاهش‌ یابد؛ بنابراین پزشک به‌دنبال منبع خون‌ریزی می‌گردد که معمولا در بانوان خونریزی‌های شدید و طولانی در دوره‌ی قاعدگی است.

عوارض MCHC پایین خون

از شایع‌ترین عوارض کم‌بودن غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز، کم‌بودن انرژی و نداشتن استقامت است. در این صورت ممکن است در انجام فعالیت‌های روزانه‌ی خود دچار مشکل شوید؛ بنابراین میزان این شاخص خونی پایین می‌تواند در انجام فعالیت‌های شما ایجاد محدودیت کند.

اگر این حالت شدید باشد، ممکن است بیمار در تنفس خود دچار مشکل شود و اکسیژن‌رسانی به بخش‌های مختلف بدن دچار مشکل می‌شود. در این حالت ریه‌ها برای تنفس دچار زجر می‌شوند و آنمی هیپوکسیک (کمبود اکسیژن) رخ می‌دهد که از حالت‌های خطرناک است. مثلا اگر به مغز اکسیژن کافی نرسد، می‌‌تواند برای حیات فرد تهدید‌کننده باشد.

درمان MCHC پایین خون

هنگامی که پزشک متوجه کاهش MCHC در خون می‌شود، برای درمان آن تجویز‌های مختلفی می‌کند:

برای درمان کاهش MCHC چه بخوریم؟

مواد غذایی زیر برای افزایش مقدار هموگلوبین خون مفید هستند:

MCHC بالا در آزمایش خون

در صورتی که مقدار این آزمایش از ۲۵.۵ بالاتر رود، فرد دچار علائمی می‌شود که ناشی از علل خاصی است. با ما همراه باشید تا این علل و نشانه‌ها را بهتر بشناسید.

علائم MCHC بالا در آزمایش خون

بالا بودن مقدار متوسط هموگلوبین در گلبول‌های قرمز با بروز علائمی همراه است. برخی از این علائم عبارت‌اند از:

می‌خوای چکاپ کامل انجام بدی و وضعیت جسمانیت رو بررسی کنی؟ همین الان مشاوره بگیر

علل بالارفتن MCHC در آزمایش خون

بالا رفتن MCHC در خون به معنی افزایش غلظت هموگلوبین در گلبول‌های قرمز است. این اتفاق معمولا در کسانی می‌افتد که سیگار می‌کشند. در برخی از بیماری‌های ممکن است افزایش کاذب این آزمایش را شاهد باشیم. دلایل احتمال افزایش غلظت هموگلوبین عبارت‌‌اند از:

عوارض MCHC بالای خون

درمان MCHC بالای خون

برای درمان این حالت، باید علت اصلی شناخته شود و به حل ریشه‌ی بیماری پرداخته‌ شود.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

آزمایش MCHC یکی از شاخص‌های آزمایش خون است. MCHC نشان‌دهنده‌ی میانگین غلظت هموگلوبین گلبول‌های قرمز است. این آزمایش همراه با دیگر شاخص آزمایش خون بررسی و تفسیر می‌شود و به مقدار هموگلوبین و هماتوکریت بستگی دارد. محدوده‌ی نرمال MCHC در آزمایش خون ۳۳.۴ تا ۳۵.۵ گرم بر دسی‌لیتر است کاهش MCHC در اغلب مواقع نشانه‌ای از بیماری آنمی یا کم‌خونی است. البته در اثر خون‌ریزی هم ممکن است عدد آن کاهش یابد.

آزمایش MCHC مانند دیگر شاخص‌های آزمایش خون توسط طیف همه‌ی پزشکان و برای بررسی وضعیت بدن درخواست می‌شود. این آزمایش در قالب آزمایش CBC طی آزمایش چکاپ کامل بدن هم انجام می‌شود. برای انجام این آزمایش در وهله اول می‌توانید به پزشک عمومی مراجعه کنید. اگر پزشک لازم دانست برای بررسی‌های بیشتر شما به به متخصص خون ارجاع خواهد داد.

برای دریافت نوبت پزشک عمومی می‌توانید از وب‌سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر آشنایی با پزشکان و دریافت نوبت می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان هم استفاده کنید.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست.

پرسش‌های متداول

آیا برای آزمایش MCHC باید ناشتا باشیم؟

برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتابودن نیست.

در چه صورتی برای انجام آزمایش MCHC اقدام کنیم؟

اگر علائم کم خونی دارید که در بالا به آن‌ها اشاره‌شد، بهتر است این آزمایش را انجام دهید.

برای تجویز آزمایش MCHC به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

پزشک عمومی و پزشک‌های متخصص، همگی می‌توانند این آزمایش را درخواست دهند.

قیمت آزمایش MCHC چقدر است؟ در سال ۱۴۰۲

آزمایش MCHC به‌عنوان بخشی از آزمایش خون انجام می‌شود. آزمایش خون قیمت زیادی ندارد و کمتر از ۵۰ هزار تومان است. علاوه‌براین این آزمایش را تمامی بیمه‌ها پوشش می‌دهند.

پاسخ دادن لغو پاسخ

نام شما

دیدگاه شما *

دکمه بازگشت به بالا