کلون چیست
سرطان روده چیست و چه علائمی دارد؟ با انواع آن آشنا شوید
49,505 بازدید
بازبینی شده توسط: دکتر جواد رستگارمقدم
هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندامها هم مشکل ایجاد میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
علتهای مشاهدۀ خون در مدفوع میتواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دردهای اسکلتی یکی از شایعترین علائم ایرانیهاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
سردرد علتهای مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمونها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
سرطان کولورکتال یا سرطان روده (Colo Ca ce ) زمانی اتفاق میافتد که سلولهایی که کولون یا راست روده را پوشاندهاند غیرطبیعی شده و خارج از کنترل رشد میکنند. از آنجایی که علائم اغلب تا زمانی که سرطان پیشرفت نکرده است ظاهر نمیشود، انجام منظم غربالگری سرطان کولورکتال مهم است. در ادامه این مقاله اطلاعاتی جامع در خصوص این بیماری و نحوه تشخیص و درمان آن را در اختیارتان قرار میدهیم.
بیشتر بدانید: علائم سرطان روده در مردان چگونه است؟
سرطان کولون و سرطان کولورکتال چیست؟
سرطانی که از روده بزرگ شروع میشود، سرطان کولون نامیده میشود، در حالیکه سرطان در رکتوم به عنوان سرطان رکتوم (Rec al ca ce )شناخته میشود. سرطانهایی که هر یک از این اندامها را تحت تاثیر قرار میدهند، ممکن است سرطان کولورکتال (Colo ec al ca ce ) نامیده شوند. اگرچه در همه موارد درست نیست، اکثر سرطانهای کولورکتال به طور کلی در طول زمان از پولیپهای پیش سرطانی(Ade oma osis) ایجاد میشوند. پولیپها میتوانند پس از ایجاد یک سری جهش (ناهنجاری) در DNA سلولی آنها تغییر کنند. برخی از عوامل خطر سرطان روده بزرگ شامل سابقه خانوادگی سرطان کولون یا رکتوم، رژیم غذایی، مصرف الکل، سیگار کشیدن و بیماری التهابی روده است.
بیشتر بدانید: بیماری های روده چیست؟
پولیپها اندازه کوچکی داشته و در صورت ایجاد علائم، تنها علائم خفیفی را ظاهر میکنند. به همین جهت پزشکان متخصص گوارش جهت پیشگیری از سرطان کولون، توصیه میکنند به صورت منظم آزمایشات غربالی انجام شود تا قبل از سرطانی شدن پولیپها، جهت شناسایی و برداشتن آنها اقدام شود. برای درمان سرطان کولون، روشهای درمانی متنوعی نظیر؛ جراحی، پرتودرمانی و نیز درمانهای دارویی مانند: شیمیدرمانی (Chemo he apy)، درمان هدفمند (Ta ge ed ea me ) و ایمونوتراپی Immu o he apy) وجود دارد.
بیشتر بدانید: علائم سرطان روده کوچک چیست؟
لازم به ذکر است که در صورت سرطانی شدن همزمان کولون و رکتوم، از عنوان «سرطان کولورکتال» استفاده میشود. سرطان کولورکتال از رکتوم شروع میشود. انجمن سرطان آمریکا (Ame ica Ca ce Socie y) تخمین میزند 1 مورد از هر 22 مرد و نیز 1 مورد از هر 24 زن، در طول عمر خود به سرطان کولورکتال مبتلا میشوند.
مراحل پیشرفت سرطان کولورکتال
پزشک متخصص گوارش شما ممکن است از سطحبندی سرطان به عنوان راهنمایی جهت تشخیص میزان پیشرفت سرطان استفاده کند. دانستن مرحله سرطان به پزشک کمک میکند تا بهترین درمان ممکن را اتخاذ کرده و چشم انداز طولانی مدت بیماری شما تخمین بزند.در ابتدا سرطان روده بزرگ تنها در داخلیترین پوشش روده بزرگ به نام مخاط یافت میشود.
بیشتر بدانید: درمان سرطان روده چگونه است؟
سرطان کولون به این معنی است که تومور فراتر از پوشش داخلی گسترش یافته است اما در داخل روده بزرگ باقی میماند و به غدد لنفاوی گسترش یافته است. غدد لنفاوی اندامهای کوچکی هستند که بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند و مانند فیلتر عمل میکنند. همچنین سرطان به آستر یا مخاط کولون یا رکتوم نفوذ کرده است؛ اما هنوز وارد دیواره های ارگان نشده است.
بیشتر بخوانید: نشانههای اولیه سرطان روده در زنان
سرطان روده بزرگ از طریق لایه عضلانی خارجی ضخیم روده بزرگ به دیوارههای کولون یا رکتوم نفوذ پیدا کرده است؛ اما هنوز گرههای لنفاوی یا بافتهای اطراف درگیر نشدهاند.
سرطان روده بزرگ به خارج از روده بزرگ در این مرحله معمولاً یک تا سه گره لنفاوی درگیر شده است. بدین ترتیب سرطان به گرههای لنفاوی گسترش یافته است؛ اما هنوز در دیگر قسمتهای بدن پخش نشده است.
سرطان روده بزرگ به سرطان به دیگر بخش های دور بدن مانند کبد یا ریه ها منتقل شده است. ممکن است در غدد لنفاوی باشد.
بیشتر بدانید: انتروپاتی چیست؟
انواع سرطان کولون
با وجودی که سرطان کولورکتال کاملاً مشخص به نظر میرسد، اما در حقیقت بیش از یک نوع سرطان کولورکتال وجود دارد. چنین تفاوتهایی به نوع سلولهایی که سرطانی شده و نیز به موقعیت این سلولها بستگی دارند.شایعترین نوع سرطان کولون، آدنوکارسینومها (Ade oca ci oma)هستند. به گفته انجمن سرطان آمریکا، 96% کیس های مبتلا به سرطان کولون را آدنوکارسینومها تشکیل میدهند. مگر در مواردی که پزشک معالج، نوع دیگری از سرطان کولون را تشخیص دهد، احتمالاً سرطان کولون شما از نوع آدنوکارسینوم است. آدنوکارسینوم در سلولهای مخاطی کولون یا رکتوم شکل می گیرد. سرطان های کولورکتال به ندرت ممکن است در اثر دیگر انواع تومور مانند موارد زیر به وجود بیایند:
بیشتر بخوانید : سرطان معده چیست؟
علائم سرطان کولورکتال چیست؟
در ۷۵% موارد ابتلا به سرطان روده یا کولون در افراد بدون سابقه خانوادگی و یا سایر عوامل مولد سرطان رخ میدهد و متاسفانه در مراحل اولیه اغلب بدون علامت است. پس علائم سرطان روده بزرگ نیز در مراحل اولیه مشاهده نمیشود. علائم مراحل ابتدایی بیماری در صورت وجود، شامل موارد زیر است:
در صورت مشاهده هر یک از علائم نامبرده، جهت انجام تست غربالگری کولون Colo sc ee i g es ) به متخصص گوارش مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: علت سوراخ شدن روده چست؟
علائم مراحل انتهایی سرطان کولورکتال
علائم سرطان کولورکتال در مراحل انتهایی بیماری (مراحل 3 و 4) مشخصتر هستند. علاوه بر علائم ذکر شده در بالا، ممکن علائم دیگری نظیر موارد زیر داشته باشید:
بیشتر بدانید: سندرم روده کوتاه چیست؟
دلیل ایجاد سرطان روده چیست؟
محققان همچنان در حال مطالعه علت سرطان روده هستند. ریسک فاکتورهای این بیماری به تنهایی یا در تعامل با دیگر ریسک فاکتورها عمل کرده و خطر ابتلا به سرطان کولون را افزایش میدهند.
رشدهای پیش سرطانی
سلولهای غیرطبیعی با تجمع در آستر کولون، باعث تشکیل پولیپ (Polyps) میشوند. این پولیپها، مجموعهای از سلولهای کوچک و خوشخیم هستند. یکی از روشهای متداول پیشگیری از سرطان کولورکتال، خارج ساختن این پولیپها از طریق جراحی است. پولیپهای درمان نشده ممکن است در ادامه، سرطانی شوند.
بیشتر بدانید: آناتومی روده چگونه کار می کند؟
جهش ژنوم
در بعضی مواقع، اعضای یک خانواده به سرطان کولورکتال مبتلا میشوند. این امر به دلیل وقوع جهش در ژنی است که به واسطه پدر و مادر، به فرزندان منتقل میشود. این جهشهای ژنتیکی به معنای ابتلای حتمی شما به سرطان کولورکتال نیست؛ اما احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال هستند؟
در ادامه بررسی میکنیم چه افرادی در معرض ابتلا به سرطان روده هستند:
موارد غیرقابل اجتناب
برخی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش میدهند، غیرقابل اجتناب هستند.
افزایش سن، یکی از همین موارد است. احتمال ابتلای شما به سرطان کولورکتال از سن 50 به بعد افزایش مییابد.
عوامل قابل اجتناب
ریسک فاکتورهای دیگر قابل پیشگیری هستند؛ به این معنی که شما میتوانید با تغییر آنها، احتمال ابتلای خود به سرطان کولورکتال را کاهش دهید. این عوامل عبارتند از:
روشهای تشخیص سرطان روده
تشخیص زودهنگام سرطان کولورکتال، شانس بهبودی را افزایش میدهد. در ابتدا پزشک گوارش در مورد سابقه دارویی و خانوادگی شما اطلاعاتی کسب کرده و نیز معاینه فیزیکی انجام میدهد. پزشک متخصص گوارش ممکن است جهت تشخیص وجود توده یا پولیپ، شکم شما را فشار داده یا رکتوم شما را معاینه کند.
آزمایشات بالینی
پزشک ممکن است جهت یافتن علت علائم شما، درخواست آزمایش خون بدهد. اگرچه آزمایش خونی جهت بررسی و تشخیص سرطان کولون وجود ندارد، اما آزمایش عملکرد کبد و نیز آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی قادر هستند احتمال وجود سایر بیماریها و اختلالات را رد کنند. همچنین آزمایش مدفوع جهت یافتن خون درون آن انجام می شود.
بیوپسی
نمونه برداری (biopsy) در صورت مشاهده پولیپ یا ضایعه مشکوک
کولونوسکوپی
در کولونوسکوپی (Colo oscopy) پزشک با استفاده از یک لوله دراز که به انتهای آن یک دوربین کوچک متصل است، قادر است فضای درون کولون و رکتوم را مشاهده و آنها را جهت یافتن موارد غیرطبیعی، بررسی کند. در طول کولونوسکوپی متخصص گوارش قادر است بافت نواحی غیرطبیعی را برداشته و نمونه به دست آمده را جهت بررسی، به آزمایشگاه ارسال کند.
تصویر برداری با اشعه ایکس
پزشک شما ممکن است درخواست تصویربرداری با اشعه X (X- ay imagi g)، با استفاده از محلول کنتراست رادیواکتیو که حاوی عنصر فلزی باریم است را داشته باشد. پزشک با استفاده از اِنِما، این محلول را به درون رودههای شما میریزد. به این ترتیب محلول باریم، آستر کولون را پوشانده و کیفیت تصویربرداری را ارتقا میدهد.
سی تی اسکن
سیتیاسکن (CT Sca ) تصویر دقیقی از کولون را به پزشک گوارش ارائه میدهد. به روند استفاده از سی تی اسکن در تشخیص سرطان کولورکتال، کولونوسکوپی مجازی نیز گفته میشود.
چه زمانی برای تشخیص سرطان به متخصص گوارش مراجعه کنیم؟
با توجه به خطرناک بودن سرطان روده و دشواری تشخیص سرطان در مراحل اولیه، توصیه میکنیم به صورت دورهای آزمایشات لازم جهت اطمینان از سلامتی خود را توسط پزشک متخصص کبد و آندوسکوپی انجام دهید. شما از طریق درمانکده میتوانید جهت بررسی علائم سرطان روده، از دکتر گوارش آنلاین مشاوره بگیرید. همچنین میتوانید با مراجعه به لیست بهترین متخصصان گوارش، کبد و آندوسکوپی، (e doscopy,) به صورت اینترنتی نوبت خود را رزرو کنید.
اگر شما ۵۰ ساله یا مسن تر هستید و در معرض خطر متوسط سرطان روده بزرگ و راست روده قرار دارید، توصیه میشود که یک یا چند روش غربالگری زیر را مد نظر قرار دهید، انجام آزمایش سالانه خون مخفی در مدفوع، همراه با سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر که هر ۵ سال یکبار صورت میگیرد.
آزمون تنقیه باریم هر ۵ سال یکبار (معاینه انگشتی مقعد (راست روده) باید همزمان با سیگموئیدوسکوپی (Sigmoidoscopy,)، کولونوسکوپی یا تنقیه باریم انجام شود.) هر ۱۰ سال یکبار آزمون کولونوسکوپی (مشاهده روده بزرگ با لولههای ویژه)
برای تشخیص و درمان سرطان روده بزرگ باید به کدام پزشک مراجعه کرد؟
معمولا اولین مراجعه بیمار در رابطه با بیماریهای گوارشی، مراجعه به متخصص داخلی میباشد. در صورتی که درمانهای مرسوم توسط پزشک متخصص داخلی به نتیجه نرسد یا در مواردی بعد از ویزیت اولیه، بیمار به پزشک فوق تخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی ارجاع داده می شود.
راهکارهای درمان سرطان روده بزرگ
در این قسمت نیز می کوشیم به این سوال مهم که می پرسند سرطان روده بزرگ بدخیم درمان دارد؟ پاسخ مناسبی ارائه دهیم. درمان سرطان کولورکتال، به متغیرهای فراوانی وابسته است. سطح سلامت عمومی بیمار و نیز مرحله سرطان، به پزشک در ایجاد یک برنامه درمانی کمک میکند.
جراحی سرطان روده
در مراحل اولیه سرطان کولورکتال، احتمال خارج شدن پولیپهای سرطانی به وسیله جراحی وجود دارد. در صورتی که سرطان به دیوارههای روده گسترش پیدا نکرده باشد، احتمالاً چشم انداز بسیار خوبی در انتظار شما خواهد بود. در صورت پخش شدن سرطان و گسترش آن به دیواره های روده، ممکن است جراح مجبور به خارج ساختن بخشی از کولون یا رکتوم بیمار، به همراه گرههای لنفاوی مجاور آن قسمت شود. در صورت امکانپذیر بودن موارد گفته شده، جراح قسمتهای سالم روده را مجدداً به هم وصل خواهد کرد. در غیر این این صورت، جراح ممکن است مجبور به انجام کولونوستومیباشد. در این روش، جراح، درون دیواره شکم، دهانهای ایجاد میکند و مدفوع از طریق این دهانه، به خارج از بدن منتقل میشود. کولونوستومی ممکن است موقتی یا مادام العمر باشد.
عمل سرطان روده گاهی برای تعیین بدخیم بودن یا نبودن یک توده و برداشتن غده سرطانی از بدن و گاهی هم برای اطلاع از گسترش و دست اندازی سلولهای سرطانی به نقاطی دیگر بدن انجام میشود. گاهی اوقات، جراحی اساسا به قصد باز کردن یک انسداد صورت میگیرد، مثلا برداشتن غدهای که مجاری صفراوی را مسدود کرده است. جراحی زمانی بیشترین موفقیت را دارد که سرطان در یک مکان محدود و محصور باشد (سرطان لوکالیزه یا موضعی). جراحی سرطان روده بزرگ بدخیم توسط متخصص جراحی عمومی و با نظارت پزشک گوارش انجام می شود. جراحی بخشی از روده بزرگ، یکی از راههای درمان سرطان روده بزرگ می باشد.
شیمیدرمانی سرطان کولون
شیمیدرمانی عبارت است از استفاده فراگیر (سیستمیک) از داروهای ضد سرطان، این داروها عموما به صورت تزریقی یا داخل وریدی تجویز میشوند. از شیمیدرمانی بیشتر به دنبال عمل جراحی برداشت تومور استفاده میشود، حتی اگر علامت واضحی از گسترش و دستاندازی تومور وجود نداشته باشد. از شیمی درمانی میتوان پیش از عمل جراحی به منظور جمع کردن غده سرطانی و درنتیجه آسان تر ساختن و موفقیت آمیزتر کردن عمل نیز استفاده کرد. در این روش جهت کشتن سلولهای سرطانی و درمان بیماری، از دارو استفاده میشود. شیمیدرمانی روش درمانی متداولی است که به دنبال عمل جراحی و با هدف از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده، مورد استفاده قرار میگیرد. شیمیدرمانی همچنین رشد تومورها را کنترل میکند. با وجودی که شیمیدرمانی، علائم مراحل پیشرفته سرطان را تسکین میبخشد، خود، غالباً منجر به بروز عوارض جانبی متعددی میشود که باید به کمک داروهای فرعی کنترل شود.
پرتودرمانی سرطان کولون
تشعشع، گزینه دیگری برای نابود کردن سلولهای سرطانی است. پرتودرمانی (Radio he apy) ممکن است بخشی از یک رژیمدرمانی یا به تنهایی نوعی از درمان باشد. تشعشع، تنها بر سلولهای سرطانی واقع در ناحیهای از بدن تاثیر دارد که اشعه دریافت میکنند. مانند: جراحی، پرتو درمانی هم معمولا چنانچه سلولهای سرطانی در سراسر بدن پخش شده یا خارج از محدوده تابش اشعه باشند، علاج قطعی نخواهد بود. البته، حتی اگر بهبود کامل در نتیجه پرتو درمانی محتمل نباشد، باز هم میتوان از آن استفاده کرد، زیرا با جمع کردن غده سرطانی، باعث کاهش علائم و نشانههای حاصل از آن، مثل درد یا خونریزی خواهد شد. بنابراین جهت تخریب سلولهای سرطانی، قبل و بعد از عمل جراحی، میتوان از پرتودرمانی بهره برد. در پرتودرمانی، سلولهای سرطانی مانند: اشعه X، توسط پرتوهای قدرتمند انرژی مورد هدف قرار میگیرند. پرتودرمانی معمولاً همگام با شیمیدرمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
دارو برای درمان سرطان روده
داروی رگورافنیب (Rego afe ib) با نام تجاری استیوارگا (S iva ga)، جهت درمان سرطان متاستاتیک یا مراحل پیشرفته سرطان کولورکتال، که به دیگر انواع درمان پاسخ نداده و به سایر قسمتهای بدن نیز سرایت کرده است، در سپتامبر 2012 مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده قرار گرفت. عملکرد این دارو از طریق بلاک آنزیمهایی است که رشد سلولهای سرطانی را تقویت میکنند. ابتلا به سرطان کولورکتال ممکن است ترسناک به نظر برسد؛ اما حقیقت این است که این نوع سرطان، بخصوص در صورت تشخیص زودهنگام، به راحتی قابل درمان است. اقدامات درمانی نیز جهت بهبود موارد پیشرفتهتر سرطان، پیشرفت عظیمی داشته است.
براساس آمار اعلام شده از سوی مرکز پزشکی دانشگاه تگزاس جنوب غربی، میانگین امید به زندگی افراد مبتلا به مرحله 4 سرطان کولورکتال، حدوداً 30 ماه است. این آمار به طور متوسط در دهه 1990، 6 تا 8 ماه بود که با افزایش چشمگیری مواجه شده است. در مقابل، پزشکان اکنون شاهد بروز این بیماری در افراد جوان تر نیز هستند. این امر به احتمال زیاد در اثر انتخاب شیوه نامناسب زندگی است که در دهههای اخیر، بیشتر شاهد آن هستیم. به گفته انجمن سرطان آمریکا، علیرغم کاهش کلی مرگ و میر ناشی از سرطان کولون در سالهای 2007 تا 2016، میزان سالیانه مرگ و میر ناشی از این بیماری در بیماران زیر 55 سال، یک درصد افزایش یافته است.
ایمنی درمانی سرطان روده
سیستم ایمنی بدن شما به عنوان یک سیستم نگهبان برای مقابله با آنچه از سوی او بیگانه تلقی میشود، عمل کند. استفاده از سیستم ایمنی برای نابودی سلولهای سرطانی را اصطلاحا ایمنی درمانی مینامند. یکی از شیوههای ایمنیدرمانی (Immu o he apy,)، در واقع تجویز موادی است که سیستم ایمنی را تحریک میکنند (ترکیبات غیر اختصاصی تعدیل کننده ایمنی). روش دیگر ایمنی درمانی عبارت است از تولید پروتئینهای اختصاصی و سیستم ایمنی (سیتوکینها) در آزمایشگاه و سپس استفاده از آنها در درمان سرطان، این پروتئینها که اصطلاحا تعدیل کنندههای پاسخ زیست شناختی بدن (BRMs) نامیده میشوند، بخش عمده ترکیبات ایمنیدرمانی را که فعلا مورد استفاده یا مطالعه قرار میگیرند، تشکیل میدهند. بی_آر_امها (BRMs) عبارتند از:
دیگر روش های درمان سرطان روده بزرگ
عوارض سرطان روده
با کمک متخصصین این حوزه درمانی از طریق مشاوره قبل از پذیرش و آموزش در مورد کنترل درد، رژیم غذایی و ورزش نقش فعالی در مراقبت خود ایفا کنید تا بدانید هر روز پس از جراحی چه انتظاری دارید.
تغییر در عملکرد روده و جنسی
ممکن است متوجه تغییراتی در نحوه عملکرد روده و مثانه خود شوید. این تغییرات معمولاً در عرض چند ماه بهبود مییابند، اما برای برخی افراد، ممکن است مدت بیشتری طول بکشد. مشکلات نعوظ نیز میتواند مشکل پس از جراحی سرطان رکتوم باشد.
خستگی
احساس خستگی بعد از جراحی طبیعی است. اگرچه فعال ماندن و انجام ورزشهای ملایم طبق توصیه پزشک ایده خوبی است، اما ممکن است متوجه شوید که به راحتی خسته میشوید و نیاز به استراحت در طول روز دارید. اگر احساس خستگی میکنید، استراحت کنید و توصیههای پزشک خود را در مورد محدودیتها، مانند: اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین، دنبال کنید. ممکن است لازم باشد به خانواده و دوستان خود یادآوری کنید که ممکن است چندین ماه طول بکشد تا پس از جراحی بهبودی حاصل شود.
پیشگیری از سرطان کولون
ریسک فاکتورهای مشخصی نظیر سابقه خانوادگی و کهولت سن، قابل پیشگیری نیستند. با اینحال ریسک فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی قابل پیشگیری بوده و ممکن است احتمال کلی ابتلای شما به این بیماری را کاهش دهند. جهت کاهش احتمال ابتلا به این سرطان، میتوانید اقدامات زیر را رعایت کنید:
چشم انداز بلند مدت بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال چگونه است؟
در صورت تشخیص زودهنگام سرطان کولورکتال، این بیماری قابل بهبود و در بیشتر موارد، قابل درمان است. با تشخیص زودرس، بیشتر بیماران برای 5 سال دیگر قادر به زندگی هستند. اگر در طول این پنج سال، سرطان مجدداً عود نکند، بهویژه در افرادی که به یکی از سه مرحله اولیه سرطان مبتلا بودهاند، فرد مورد نظر، درمان شده تلقی میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی کامل و جامعی از دو سرطان معده و روده بزرگ داشتیم که با مطالعه کامل آن به دانشی در این مورد دست می یابید پس در نظر داشته باشید از بهترین متخصصین این حوزه درمانی در جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از این نوع بیماری های کمک بگیرید تا دچار عواقب ناگوار آن نشوید.
49,506 بازدید
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 4.1 5. تعداد رایها 147
هنوز امتیازی ثبت نشده
سرطان روده یا سرطان کولون چیست؟ سرطان کولورکتال و علائم آن
یکی دیگر ازانواع سرطان، سرطان روده است. سرطان روده یا سرطانهای مرتبط با کولون (روده بزرگ) و راستروده (رکتوم) زمانی رخ میدهند که سلولهای پوشاننده روده بزرگ و راستروده بهصورت غیرطبیعی و خارج از کنترل رشد کنند. ازآنجاییکه علائم سرطان روده تا زمان پیشرفت سرطان ظاهر نمیشوند، انجام منظم غربالگری سرطان روده برای تشخیص زودهنگام بیماری بسیار مهم است. بهمنظور آشنایی بیشتر با سرطان روده این مقاله از مجله سلامت را دنبال کنید.
فهرست مطالب
سرطان روده چیست؟
سرطانهایی که از روده بزرگ منشأ میگیرند سرطان کولون و سرطانهایی که از راستروده سرچشمه میگیرند بهعنوان سرطان رکتوم شناخته میشوند. بهطورکلی، سرطانهایی که هر یک از اندامهای مذکور (روده بزرگ و رکتوم) را تحت تأثیر قرار میدهند از نوع سرطان کولورکتال هستند. اکثر سرطانهای کولورکتال از پولیپهای آدنوماتوز (پیش سرطانی) روده بزرگ ایجاد میشوند. پولیپها معمولاً مستعد بروز تغییرات ژنتیکی و درنهایت بدخیم شدن هستند. از عوامل خطر سرطان روده میتوان سابقه خانوادگی، رژیم غذایی نامناسب، مصرف الکل، سیگار کشیدن و بیماری التهابی روده را نام برد.
چه قسمتهایی از بدن تحت تأثیر سرطان روده قرار میگیرد؟
برای درک بهتر سرطان کولورکتال، آشنایی با سیستم گوارشی بهخصوص روده بزرگ و راستروده مهم است.
سرطان روده چگونه ایجاد میشود؟
تمام سلولهای بدن در یک چرخه طبیعی رشد میکنند، تقسیم میشوند و درنهایت میمیرند تا بدن بتواند بهدرستی عمل کند. گاهی اوقات این روند از کنترل خارج میشود و سلولها زمانی که قرار است بمیرند به رشد و تقسیم ادامه میدهند و سرطان را ایجاد میکنند. هنگامیکه سلولهای پوشاننده روده بزرگ و راستروده به چنین اختلالی دچار شوند، درنهایت به سرطان روده ختم میشود. خوشبختانه بیشتر سرطانهای روده بزرگ بهصورت پولیپهای کوچک پیش سرطانی هستند. این پولیپها معمولاً رشد آهستهای دارند و تا زمانی که بزرگ یا سرطانی نشوند علائمی ایجاد نمیکنند. با کمک غربالگری امکان شناسایی و حذف پولیپها در مراحل اولیه وجود دارد.
آیا پولیپ روده بزرگ خطرناک است؟
انواع مختلفی از پولیپهای کولورکتال وجود دارند که همه آنها خطرناک نیستند. تصور بر این است که بعضی از پولیپها با ظاهری دندانهدار و عمدتاً از جنس آدنوم از نوع پولیپهای پیش سرطانی هستند. اگر پولیپ در طول کولونوسکوپی تشخیص داده شود، معمولاً با جراحی برداشته میشود. پولیپهای برداشتهشده توسط پاتولوژیست جهت وجود سلولهای سرطانی یا پیش سرطانی بررسی میشوند. بر اساس تعداد، اندازه و نوع پولیپهای پیش سرطانی که در طول کولونوسکوپی یافت میشوند، پزشک ممکن است یک کولونوسکوپی دیگر را برای ارزیابی سلامت فرد توصیه نماید.
علائم و نشانههای سرطان روده بزرگ چیست؟
متأسفانه بعضی از سرطانهای روده بزرگ ممکن است بدون هیچ علامتی به رشد خود ادامه دهند. به همین دلیل، انجام منظم غربالگری کولورکتال برای تشخیص زودهنگام مشکلات گوارشی بسیار مهم است. بهترین راه غربالگری روش کولونوسکوپی است. سایر گزینههای غربالگری شامل آزمایش خون، آزمایش DNA، سیگموئیدوسکوپی و سی تی کولونوگرافی است.
سنی که آزمایشهای غربالگری شروع میشود به عوامل خطر بهویژه سابقه خانوادگی ابتلا بستگی دارد. حتی اگر سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال یا پولیپ ندارید در صورت بروز هر یک از علائم و نشانههای سرطان کولورکتال باید به پزشک مراجعه کنید. علائم شایع سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:
اگر هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، مهم است که برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. در سرطان کولورکتال، تشخیص و درمان بهموقع بسیار نجاتدهنده است.
غربالگری سرطان روده از چه سنی شروع میشود؟
انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند که افراد در معرض خطر سرطان روده غربالگری منظم را از سن ۴۵ سالگی شروع کنند. سایر کارشناسان توصیه میکنند غربالگری منظم برای افراد در معرض خطر متوسط حداکثر تا ۵۰ سالگی شروع شود. بااینحال، اگر سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به سرطان، پولیپ کولورکتال یا بیماری التهابی روده دارید احتمالاً لازم است که غربالگری قبل از ۴۵ سالگی شروع شود. مردان و زنان هر دو به یک نسبت باید تحت غربالگری قرار گیرند زیرا پولیپهای کولورکتال و سرطان بر هر دو جنس تأثیر مساوی دارد. بهترین سن برای انجام غربالگری سرطان کولورکتال به عوامل خطر و تشخیص پزشک بستگی دارد.
اگر سابقه خانوادگی سرطان روده داشته باشیم چه کنیم؟
در صورت داشتن سابقه خانوادگی این بیماری، پزشک ممکن است غربالگری سرطان روده را زودتر از روال طبیعی توصیه کند. برای تعیین سن مناسب غربالگری، پزشک همه عوامل خطر را بررسی میکند. این عوامل خطر میتواند شامل سابقه خانوادگی یا شخصی پولیپ روده، سابقه سرطانهای گوارشی و سابقه بیماری التهابی روده باشد.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که ابتلای یک خویشاوند درجه یک به سرطان کولورکتال شما را حدود ۲ تا ۳ برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر سرطان کولورکتال قرار میدهد. بستگان درجهیک بهعنوان مادر، پدر، برادر یا خواهر و فرزند تعریف میشود. همچنین اگر افراد دیگری در فامیل مبتلا باشند حتی اگر بستگان درجه یک نباشند، خطر ابتلا باز هم بالاست اما به نسبت کمتر است.
برای مثال پدربزرگ و مادربزرگ، خاله، عمو، پسرعمو، خواهرزاده و برادرزاده از این جمله هستند. سنی که هر خویشاوندی در آن به بیماریهای رودهای مبتلا میشوند نیز مهم است. اگر ابتلای بستگان قبل از ۴۵ سالگی باشد خطر دوچندان میشود. البته لازم به ذکر است حدود ۷۵ درصد از افرادی که به سرطان روده مبتلا میشوند به دلایل ژنتیکی نیست و تقریباً حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا دارای سابقه خانوادگی این بیماری هستند.
اگر یکی از بستگان شما به سرطان کولورکتال مبتلا شده است، پزشک ممکن است آزمایش ژنتیک و یا مشاوره ژنتیک را به شما توصیه کند. بعضی از جهشهای DNA ارثی بوده و با سرطان روده بزرگ مرتبط هستند. آزمایش ژنتیک اطلاعات لازم برای آگاهی از عوامل خطر ژنتیکی را فراهم میکند تا بتوان غربالگری را در زمان مناسب انجام داد و احتمالاً سرطان را قبل از بروز متوقف کرد.
انواع غربالگری سرطان روده
آزمایشات غربالگری قبل از بروز علائم انجام میشود. چندین آزمایش برای غربالگری سرطان روده استفاده میشود. اگرچه کولونوسکوپی بیشتر توصیه میشود اما گزینههای دیگری نیز در دسترس هستند که رایجترین آنها به شرح زیر است.
آزمایش ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT)
در این آزمایش خون پنهان در مدفوع که بهراحتی از نظر بصری قابلمشاهده نیست، بررسی میشود.
آزمایش خون مدفوع مبتنی بر گایاک (gFOBT)
مشابه آزمایش FIT، آزمایش خون مدفوع مبتنی بر گایاک نیز به دنبال خون پنهان در مدفوع است. در این آزمایش، از یک واکنش شیمیایی برای آزمایش خون مخفی استفاده میشود.
آزمایش DNA مدفوع
آزمایش DNA مدفوع با شناسایی جهشهای ژنتیکی و عوامل خونی در مدفوع عمل میکند. ماده DNA در تمام سلولهای بدن ازجمله سلولهای پوشش روده بزرگ وجود دارد. تعدادی از سلولهای طبیعی روده بزرگ و مواد ژنتیکی آنها هرروز با مدفوع دفع میشوند. بعضی از جهشهای موجود در پولیپ یا سرطان را میتوان با تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی مدفوع تشخیص داد.
سیگموئیدوسکوپی
در روش سیگموئیدوسکوپی از دستگاهی به نام سیگموئیدوسکوپ برای دیدن داخل رکتوم و روده بزرگ استفاده میشود. برخلاف کولونوسکوپی، این دستگاه چندان بلند نیست و میزان بررسی کولون محدود است. در طی این روش، سیگموئیدوسکوپ از طریق رکتوم و کولون سیگموئید به سمت روده بزرگ حرکت میکند.
کولونوسکوپی
کولونوسکوپی بهترین روش برای بررسی پولیپ کولورکتال و سرطان است. در روش کولونوسکوپی پزشک از یک ابزار بلند و انعطافپذیر به نام کولونوسکوپ برای مشاهده رکتوم و کولون استفاده میکند. در طی این روش، پولیپها را میتوان برداشت و برای بررسی سرطان آزمایش کرد. قبل از شروع کولونوسکوپی روده باید تمیز شود. این کار با کمک مصرف یک ملین قبل از آزمایش انجام میشود. کولونوسکوپی یک روش تقریباً بیخطر است.
به گفتهی my.clevela dcli ic سرطان کولورکتال را میتوان با آزمایشهای مختلفی تشخیص داد. در صورت بروز علائم یا در طول غربالگری اگر نشانههای غیرطبیعی دیده شود پزشک ممکن است از آزمایشهای زیر برای تشخیص دقیق بیماری استفاده کند:
سرطان روده چگونه درمان میشود؟
سرطان کولورکتال بر اساس مرحله سرطان درمان میشود. در مرحلهبندی سرطان شدت سرطان مشخص است و گزینههای درمانی میتواند شامل استفاده از جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی باشد.
مراحل یا استیجهای سرطان کولورکتال
سرطان روده از نظر بالینی با مراحل آن توصیف میشود. مراحل مختلف سرطان کولورکتال با شدت تهاجم و گستردگی تومور تعیین میشود. آلوده شدن غدد لنفاوی و گسترش سلولهای بدخیم به سایر اندامها (متاستاز) از موارد مهم در تعیین استیج سرطان است. در ادامه این مقاله هر کدام از مراحل سرطان روده بزرگ و درمان آن تشریح شده است. در بیشتر موارد، جراحی برداشتن تومور گزینه اول درمانی است. برای بعضی از تومورها شیمیدرمانی یا پرتودرمانی بهعنوان درمان تکمیلی مدنظر قرار میگیرد.
مرحله صفر
ضایعاتی که در مرحله صفر هستند هنوز در پوشش روده بزرگ یا رکتوم باقیماندهاند و تومور در مرحله پیش سرطانی قرار دارد یعنی تاکنون به سرطان تبدیل نشده است. بنابراین، برداشتن ضایعه از طریق جراحی یا کولونوسکوپی احتمالاً تنها درمان مورد نیاز باشد.
مرحله یک
سرطانهای کولورکتال مرحله یک در دیواره روده رشد بیشتری دارند اما به قسمت عضلانی یا به غدد لنفاوی گسترش نیافتهاند. درمان استاندارد مرحله یک سرطان روده بزرگ معمولاً شامل برداشتن قسمت آسیبدیده کولون و غدد لنفاوی اطراف آن است.
مرحله دو
در مرحله دو، سلولهای بدخیم بخش وسیعتری از دیواره روده بزرگ را فراگرفتهاند و حتی ممکن است به لایه عضلانی روده بزرگ نیز نفوذ کرده باشند. باوجوداین، سرطان هنوز به غدد لنفاوی نرسیده است. معمولاً تنها درمان برای این مرحله برداشتن تومور و بافت اطراف آن است اگرچه ممکن است در شرایطی شیمیدرمانی پس از جراحی نیز انجام شود.
مرحله سه
مرحله سه سرطان کولورکتال بزرگ بهعنوان مرحله پیشرفته در نظر گرفته میشود زیرا بیماری به غدد لنفاوی گسترش یافته است. این مرحله به چند مرحله کوچکتر تقسیمبندی میشود. در مرحله سه، سرطان از دیواره روده بزرگ خارج شده و تعدادی از غدد لنفاوی اطراف را آلوده کرده است. سرطان در این مرحله بر اندامهای شکم نیز تأثیر میگذارد. برای درمان سرطان روده در مرحله سه، معمولاً ابتدا جراحی و سپس شیمیدرمانی انجام میشود. شیمیدرمانی و پرتودرمانی ممکن است قبل یا بعد از عمل جراحی انجام شود.
مرحله چهار
در مرحله چهار سرطان روده، سلولهای بدخیم به اندامهای دوردست مانند کبد، ریه یا تخمدانها گسترش یافتهاند (متاستاز). در مرحله چهار غدد لنفاوی دورتر از روده بزرگ نیز به سلولهای سرطانی آلوده شدهاند. زمانی که سرطان به این مرحله برسد، معمولاً از جراحی برای تسکین یا پیشگیری از عوارض آتی استفاده میشود نه برای درمان بیماری. در این شرایط تومور ممکن است با روش رادیوفرکانسی (تخریب با گرما)، کرایوتراپی (تخریب با انجماد) یا شیمیدرمانی داخل وریدی درمان شود.
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهند؟
هر یک از ما در معرض خطر ابتلا به سرطان روده هستیم. اگرچه علت دقیق ایجاد پولیپهای روده بزرگ مشخص نیست اما برخی عوامل خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند. این عوامل عبارتاند از:
چه بیماریهایی با سرطان کولون مرتبط هستند؟
پولیپ
بعضی از پولیپهای روده پتانسیل بدخیم شدن و ایجاد سرطان کولورکتال را دارند. افراد مبتلا به پولیپهای آدنوم، پولیپ دندانهدار و یا انواع دیگر پولیپها اغلب مستعد سرطان روده هستند. این افراد معمولاً زودتر تحت غربالگری سرطان کولورکتال قرار میگیرند.
بیماری التهابی روده
کولیت اولسراتیو و بیماری کرون روده مشکلاتی هستند که در آن پوشش داخلی روده بزرگ ملتهب میشود. این اختلالات مزمن بخش بزرگی از روده بزرگ را درگیر میکنند و فرد را معرض ابتلا به سرطان کولورکتال قرار میدهند.
برای ثبت درخواست آزمایش در منزل
آزمایش خون در منزل، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی!
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.