پرسش : خمس طلا را چگونه باید پرداخت؟
پرسش : خمس طلا را چگونه باید پرداخت؟
کد سوال : 14324
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : خمس طلا را چگونه باید پرداخت؟
پاسخ : معیار در پرداخت خمس طلا، ارزش آن در زمانی است که خمس به آن تعلق میگیرد(یعنی سر سال خمسی)؛ بنابراین اگر بخواهیم خمس قیمت آن را بپردازیم، باید قیمت زمان تعلّق خمس را معیار قرار دهیم نه قیمت قبل از این زمان را ولی اگر در آن موقع خمس را نپرداختیم و قیمت آن تنزّل کرد باید معیار را قیمت زمانی قرار دهیم که خمس واجب شده است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14325
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا به پولی که پدر آن را به نام فرزند ذخیره کرده است، خمس تعلق میگیرد؟
پاسخ : اگر پولی که پدر به اسم فرزند ذخیره کرده است ملک خود اوست و ملک فرزند نیست، پرداخت خمس آن بر عهده پدر است و اگر آن را به فرزند بخشیده است به نظر حضرت امام«رحمه الله» خمس به آن تعلّق نمیگیرد. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14326
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : لزوم برائت در مکّه چیست؟
پاسخ : نخست نکتهای مهم را یادآور میشویم: اوّل، این که برای راه یافتن به پاسخ این پرسش که حج باید بر چه گونه انجام شود و آیا برائت در حج لازم است یا خیر باید یا انسان، خود، مجتهد باشد و یا از مجتهد جامعالشرایط تقلید کند. دوم، این که برائت در مکّه بنابر نظر حضرت امام خمینی«رحمه الله» واجب است و کسانی که از ایشان تقلید میکنند، باید به این حکم عمل کنند. اینک، پرسشهایی چند مطرح است که البته پاسخ تفصیلی آنها در صلاحیّت مرجع تقلید است. خداوند میفرماید: «وأذ ان من اللَّه و رسوله إلی النّاس یوم الحجّ الأکبر انّ اللَّه برئی من المشرکین و رسوله؛ آیا رسولش فقط از مشرکین زمان خود بیزار بود یا اختصاص به زمان خاصّی ندارد؟ آیا این اعلام فقط از ناحیه پیامبر در زمان خود او است و یان حکم حکمی است اختصاصی مربوط به نماینده پیامبر که اعلان برائت پیامبر را به مشرکان آن روز برساند یا چون احکام اسلام اختصاص به زمانی ندارد این حکم در زمانهای دیگر هم هست؟ آیا دفاع از مسلمانان محروم مستضعف که در برابر ظالمان قرار گرفتهاند لازم است یا خیر؟ آیا اجتماع در مکّه در این جهت یعنی در این دفاع هیچ نقشی ندارد یعنی با وجود اینکه مسلمانان و شیعیان در جهان در زیر چنگال ظالمان از کفّار گرفتارند و ما میتوانیم از اجتماع مکّه برای روشنگری مسلمانان و بیدادگری آنان استفاده کنیم و بیتفاوت اعمال حج را انجام دهیم و بگذاریم آیا این صحیح است؟ آیا این حدیث که کسی که صبح کند و اهتمام به امور مسلمانان نداشته باشد مسلمان نیست این مورد را شامل نمیشود؟ آیا این حدیث که کسی که بشنود صدای کسی را که به مسلمانان استغاثه میکند او را پاسخ نگوید مسلمان نیست این مورد را شامل نمیشود؟ آیا این که خداوند فرموده: «لیشهد وامنافع لهم…؛ تا(مردم یا مؤمنان در حج) به جایگاههایی که برای آنان سود و نفع دارد حضور پیدا کنند» آیا این اجتماع مسلمانان و این کنگره عظیم حج هیچ ارتباطی با مسائل سیاسی مسلمانان ندارد که مسلمانان مشکلات خود را آنجا با یکدیگر مطرح کنند و دشمنان خویش را معرّفی کنند و برای کیفیّت دفاع از خود و از بین بردن دشمنان اسلام میباشند سخنی بگویند و مذاکرهیی انجام دهند؟ اگر کسی بگوید نباید راهپیمایی برای برائت کرد این سؤالات را چگونه پاسخ میگوید؟ « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14327
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا این فکر که گاهی انسان هم فکر میکند مجبور آفریده شده درست است؟ بعضی از شواهد چنین نشان میدهند.
پاسخ : همانطور که مطالعه زندگی نشان میدهد ما در بعضی از چیزها مجبوریم برای مثال ما با اختیار خود نمیآئیم و بدون اختیار هم میرویم و مرگ را تسلیم میشویم اما در مقابل چنین چیزهایی، ترکیب شکفت استعدادهای انسان است که در شرایط متفاوت تصمیم میگیرد و مختار عمل میکند. یعنی ما از شرائط تأثیر میگیریم اما محکوم نیستیم. حاکم بر شرائط اراده انسان است توضیح این موضوع این است که وقتی تصمیم به کاری میگیریم، فکر راههای متعددی را پیش پای انسان میگذارد و سپس عقل به میدان میآید و راههای پیشنهاد شده را ارزیابی میکند سپس غریزه متعهد طلبی ما را به سوی بهترین راهی که تشخیص دادهایم رهنمون میکند و این یک سیر انتخابی است نه اجباری. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14328
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : چگونه باید اراده را تقویت کرد؟
پاسخ : اراده، اگر بررسی و تحلیل شود معلوم میگردد که یک کیفیّت روحی است که تکیه بر مقدّمات روحی و فکری دارد یعنی وقتی یک چیز مطلوب آدمی میشود و انسان ارتباط سودمند آنرا درک میکند سپس عشق و علاقه برانگیخته میشود و آنگاه عضلات و اعضاء بدن تحریک شده و اقدام میکند که در اصطلاح میگوئیم اراده آن کار را نمود. پس آن چیزهایی که بتواند در انسان انگیزهای درونی و قوی ایجاد کند اراده را هم تقویت میکند. ایمان، در این صورت اوّلین تقویت کننده اراده است و این است که میبینیم ایمان چه صحنههای شگرفی در تاریخ انسان آفریده است البته مصداق اصلی همان ایمان به خداست امّا ایمان به مقصد و هدف هم تأثیر بسزایی دارد. 2. تمرین در یک موضوع تقویّت اراده را به دنبال دارد. مثلاً روزه خود تمرینی برای مقابله با امیال و احیاء قدرت اراده است. 3. کتابهایی تحت همین عنوان موجود است که تستهایی را ارائه نمودهاند. باید مراجعه و مطالعه گردد. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14329
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا کسی که نمازها و روزههایش را به جا میآورد ولی خمس یا زکات نمیدهد کافر است؟ این چگونه با آیه «فَمَن یَعمَل مِثقالَ ذَرّهً خَیراً یَرهُ» سازگار است؟
پاسخ : مؤمنی که نمازها و روزههایش را به طور صحیح به جا میآورد ولی مثلاً زکات یا خمس نمیدهد، از نظر وظایفی که آنها را به جا آورده استحقاق عقاب ندارد، ولی ندادن خمس و زکات معصیت بزرگی است که باعث استحقاق کیفر است. با این وصف، کلیّت آیه «فَمَن یَعمَل مِثقالَ ذَرَّهً خَیراً یَرهُ» محفوظ است. امّا باید توجّه داشت که با وجود انجام معصیت، کارهای نیک مانند نماز و روزه مورد قبول درگاه الهی واقع نمیشود؛ زیرا شرط قبول اعمال داشتن تقوا است و گناهکار متقی نیست تا اعمال او در درگاه الهی پذیرفته شود. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14330
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا به وجوب خمس در قرآن اشاره شده است؟
پاسخ : اوّلاً: به خمس در قرآن مجید اشاره شده است و به نظر میرسد روایاتی مربوط به خمس مبیّن و مفسّر آیه خمس باشند؛ ثانیاً: به فرض که در قرآن آیهای درباره خمس نیامده باشد و امام صادق«علیه السلام» بیانگر حکم شرعی خمس باشند، وقتی امامت و عصمت ایشان براساس دلیل و برهان، ثابت باشد، چه فرق میکند که پیامبر حکم شرعی خمس را بیان کند یا امام صادق«علیه السلام»؟. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14331
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا میتوان با پولی که خمس به آن تعلّق گرفته است لباس خرید و با آن نماز خواند؟
پاسخ : اگر با عین پولی که به آن خمس تعلّق گرفته است لباس خریداری و با آن نماز خوانده شود، نماز باطل است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14332
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا به ارث خمس تعلّق میگیرد؟
پاسخ : پرداخت خمس مالی که به ارث رسیده است واجب نیست، مگر اینکه بدانیم مورد تعلّق خمس بوده و خمس آن داده نشده است یا ارثی که گمان آن را نداشته است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14333
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : آیا به وسیله جهیزیّه نیت خمس تعلق میگیرد؟
پاسخ : وسیلهای که از عنوان و موضوع جهیزیّه بودن خارج شده است، در صورتی که خارج از مؤونه سال و یا خارج از شان خانواده باشد، دارای خمس است. « بخش پاسخ به سؤالات »
امیدوارم که پاسخ «پرسش : خمس طلا را چگونه باید پرداخت؟» را دریافت کرده باشید.