پرسش : علّت پیدایش جرائم و گناهان و مبداء خلافکاریها در انسان چیست؟
پرسش : علّت پیدایش جرائم و گناهان و مبداء خلافکاریها در انسان چیست؟
کد سوال : 14364
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : علّت پیدایش جرائم و گناهان و مبداء خلافکاریها در انسان چیست؟
پاسخ : یکی از موجوداتی که از دیر زمان افکار دانشمندان را به خود جلب نموده و آنان را به مطالعه و بررسی وا داشته است انسان است انسان معجونی است که از نیروها و قوای مختلفی ترکیب یافته و غرایز بسیاری در نهاد وی آفریده شده است. در روان آدمی استعدادهای شگرف و قابل ملاحظهای وجود دارد تا در پرتو بکار انداختن آنها مدارج عالی کمال را به پیماید، سرانجام به سعادت و خوشبختی واقعی که هدف از آفرینش وی بوده است نائل گردد. یکی از مسایل مهم روانی عبارت از تأثیر و پذیرش روح انسان است که عوامل خارجی از بیرون و عوامل درونی یعنی افکار و اندیشههای وی در درون او اثر میگذارد ولی در عین حال اثر گرفتن روح انسان هم میتواند بر اساس اختیار صورت گیرد. چه اینکه تربیت و پرورش صحیح روح انسان را نیرومند میکند و میتواند در سایه رهبری خود و راهنمائی انبیاء و جانشینان آنان راه صحیحی را انتخاب نموده و در آن گام بردارد و اجتماع طوری نیست که بتواند اختیار را از انسان سلب کرده و او را بیاختیار در دامن فساد و انحراف محیط افکنده و ناخود آگاه انسان را آلوده و گناهکار سازد و همچنین وسوسههای شیطان به اختیار انسان ضربهای وارد نمیکند بلکه وسوسه شیطان در واقع پیشنهاد و دادن طرحی بیش نیست این انسان است که میتواند با بکار انداختن تصمیم قاطع و اراده آهنین و عزم خللناپذیر خود در سایه رهبری عقل و دین با همه عوامل فساد مبارزه کرده و با عمل کردن به دستورات و تعالیم دینی به سعادت و رستگاری جاودانی نائل گردد. شاهد زنده وجود برخی از افراد است که در محیطهای فاسد و ناپاک خویشتن را نگاه داشتند و علیرغم آلودگی محیط سلامت خویش را حفظ کردند و نه تنها از محیط رنگ نگرفتند بلکه تا سر حدّ امکان محیط را از فساد و انحراف پاک کردند. پس عوامل انحراف در دو مورد کلّی خلاصه میشوند: 1. بیرونی؛ 2. درونی. عوامل بیرونی: طاغوتها، تشویقهای آدمها و حرفها و جلوههای دنیا؛ عوامل درونی: شیطان و وسوسههای نفس. امّا همانطور که ذکر شد عوامل قوی مثبت نیز در درون (مثل اراده و ایمان، شناخت) و عوامل بیرونی مثل هدایت انبیاء و قانونها و تربیت آدمی را کنترل میکنند و اگر عوامل منفی نبود انتخاب منفی نبود انتخاب راه خیر و نیکی معنی و ارزش نداشت. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14365
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : گوش کردن رادیوهای بیگانه که مقاصد انحرافی دارند با چه ملاکی مجاز است؟
پاسخ : شخصی که قدرت فهم مسائل را به صورت عقلانی دارد و خیالات و احساسات بر او غالب نیست و تحت تأثیر اصطلاحات نو و زیبا ولی بیمحتوا واقع نمیشود؛ گوش کردن به مطالب بیگانگان و از جمله رادیو انجیل اشکالی ندارد. امّا به طور کلّی باید از شگرد تبلیغاتی آنان آگاه باشیم که به طور ناخودآگاه تأثیر میگذارد. فرمول آنان دقیق اجرا میشود. جریان تأثیر سه مرحله است: 1.تبلیغ؛ 2. توجّه؛ 3. ادراک و تأثیر. امّا آنها مرحله توجّه را از آدمی میگیرند و شخص با حذف قدرت تأمّل خود از مرحله یک به دو یعنی تأثیر میرسد و خود بیخبر میماند و این کار به کمک جاذبههای تبلیغی، موسیقی، بیان جذاب و روانکاوی ویژه انجام میشود. فتوای امام خمینی«رحمه الله» نیز در این باره مشروط به توانایی تحلیل و بررسی است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14366
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : فساد و جنایت برخی افراد به خاطر سوء تربیت خانوادگی آنان است و اگر آنان پدر و مادر باسواد و آگاهی داشتند به فساد کشیده نمیشدند با این وصف، کیفر آنان چگونه خواهد بود؟
پاسخ : صحیح است که انحراف بیشتر افراد به خاطر سوء تربیت آنان است ولی باید توجّه داشت که خداوند به انسانها اختیار و آزادی داده است بنابراین هر کسی هر چند براساس سوء تربیت دارای اخلاق غیرصحیح باشد ولی همین قدر که دانست که کاری که میکند گناه و جنایت است و قدرت بر ترک آنرا داشت یعنی آن کار را با اراده و اختیار انجام داد متخلف و شایسته کیفر است و به حکم عقل اگر او را عقاب و کیفر کند براساس استحقاق و به مورد است. البته از آنجا که خداوند آگاه به قدر و اندازههاست و حدود و توان و معذوریت را میداند، تخفیف(برای معذورین) تشدیدهایی برای مسئولین خواهد داشت که از فضل و کرم او مورد انتظار است. در قرآن میخوانیم: «لایکلف الله نفساً الا ما اتها؛ هر کس به اندازهای که دارایی دارد مسؤول است.» « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14367
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : تجربه نشان داده است اگر مراکز فحشا وجود داشته باشند فساد و جنایت توسعه نمییابند! آیا به این دلیل وجودشان ضروری نمینماید؟
پاسخ : اوّلاً؛ باید توجّه داشت کسانی که گرایش به فساد و انحراف دارند و جز هرزگی و بیبندوباری و نشاندن هوسهای خویش ایده و اندیشهای ندارند رفتن به مراکز فساد آنان را از تجاوز باز نمیدارد دلیل آن وقوع این گونه حوادث و جنایات با وجود مراکز مذکور است. ثانیاً؛ زنان فاسدی که در آن مراکز بسر میبرند مگر انسان نیستند؟ مگر آنان از احساسات و عواطف انسانی برخوردار نمیباشند مگر آنها دوست ندارند که در یک کانون خانواده از زندگی خانوادگی برخوردار باشند؟ چه عاملی آنان را به آنجا کشانده است؟ چرا باید یک دختر جوان پس از اینکه در اثر لحظهای غلفت و اشتباه اغفال گردید برای همیشه از زندگی انسانی محروم باشد و هر ساعتی برای خاموش ساختن هوس افراد هرزه خویشتن را آماده سازد؟ آیا وجود این مراکز به سیهروزی و تیرهبختی آنان کمک نمیکند؟ بر این اساس وجود مراکز فحشاء را باید در کنار صدها مفاسد دیگر دانست که باید با همه آنها مبارزه کرد و تمام آنها معلول پایین بودن سطح ایمان و اخلاق در جامعه است. در ضمن زنانی که در آن مراکز هستند از کجا تأمین شوند؟ آیا این هم مثل اجناس و ارادتی، وارد میشود؟ یا باید عدّهای را فاسد کنیم. برای آنجا بفرستیم؟ این ساختن لجن و به روی خود مالیدن است. آن وقت مانند ابلهی خواهیم بود که چوب را در لجن فرو کرده و روی دیوار تمیز مینویسد لطفاً نظافت را رعایت کنید!!. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14368
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : علّت گرایش به فحشاء پنهان چیست؟
پاسخ : علّت آلودگی به فحشاء پنهان، ایمان ضعیف و معرفت اندک است و روشن است که در جامعه اسلامی وقتی تظاهر به فساد جرم محسوب میشود. مجرمین این جریان را مخفی میکنند. این موضوع در کلیت خویش اشکالی بر نظام اسلامی نیست. زیرا حکومت مأمور است که مظاهر آشکار فساد را جمع نماید. امّا افراد با آزادی و اختیار خود فساد پنهان دارند. البته نظام باید با برنامهریزی جامع، علّت و اسباب ایجاد را حتیالامکان کمتر نماید. از آنجا که در دین بخشی از پرونده انسان مربوط به آن جهان است. مأمور به تجسس در امور خصوصی افراد نیستیم، مگر دست به شیوع فساد بزنند. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14369
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : چگونه میتوان کسی را از خودکشی منصرف نمود؟
پاسخ : موارد زیر به ترتیب باید پیگیری شود: 1. انگیزه خودکشی کاملاً روشن شود. 2. اگر مشکلات مالی و بنبستهای معیشتی باشد با ارتباط افراد خیّر راهگشایی شود. 3. اگر مشکلات خانوادگی ایجاد انگیزه نموده باشد با مشورت و هدایت و دلسوزی به سامان برسد. 4. در صورتی که معضل روحی در حدّ شدید و روانکاوانه باشد به روانپزشک مراجعه گردد. 5. امّا اگر ضعف روحی و عدم آگاهی به جوانب امر باشد باید با ذکر احادیث و آیات، بزرگی گناه و عقوبت آن را نشان داده و توضیح یابد که این کار مسئله را حل نمیکند. و در غالب گزارشات خودکشی که لحظاتی شخص زنده مانده است، اعتراف نمود که از این کار پشیمان شده است. در ضمن کار فکر درمانی این است که شخص را باید امیدوار نمود که هیچ مشکل و بنبستی نیست که حل نشود و تازه ضرورت غمها و غصهها و نقش سازنده آن را در زندگی یادآور شویم. این رنجها ما را از وابستگی میرهاند و راه ترقّی روحی را باز مینماید. انسان باید یاد بگیرد که از مشکلات بهره برداری کند. با عزم رفتن از رنج و از غم هم میتوان ره توشه برداشت هم میتوان آسوده پر زد. ناامیدی از رحمت خداوند و لطف گسترده او گناه کبیره است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14370
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : وقتی میبینیم موسیقی باعث صفای روح و اعتلای آن میباشد. این احادیث و مناهی چه معنایی دارد؟
پاسخ : آنچه در دین تحریم شده موسیقی غنایی است که مسلماً باعث کدورت روح و فساد میشود. چون مطرب بودن چنین آثاری را به دنبال دارد. و نهی در احادیث حتماً آثار خویش را دارد چنانکه فقر و نفاق و عدم اجابت دعا و فاجعههای ناراحت کننده و… را ذکر کردهاند. پس موسیقی به طور کلّی نفی نمیشود. امّا میتوانیم حرکتمان را از جایی دیگر شروع کنیم. یعنی هنگامی که برای صفای روح عبادات، اعمال صالح، توسّل و نجوی صمیمانه با خدا بستر اساسی اعتلای روحی است، دیگر موسیقی پایی توانا برای رفتن نیست. چنانکه وقتی انسان اتومبیل سریع و راحتی برای رسیدن، به مقصد دارد از یک خر لنگ استفاده نمیکند. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14371
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : حرکات تبلیغی و سازنده مانند آنچه مؤسسه (در راه حق) انجام میدهد، منافاتی با این باورها ندارد که باید فساد زیاد شود تا مصلح«علیه السلام» ظهور نماید؟
پاسخ : 1. بعضی حرفها به عنوان احادیث مشهور ندارند امّا هرگز دقّت در کلام اصلی نشده است. جمله پیامبر اکرم«صلی الله علیه وآله» یا ائمه«علیهم السلام» خبر از یک واقعیّت محتوم است که میفرماید: «ثلاث الارض قسطاً و عداً بعد ما سلئت ظلماً و جوراً» آن موجود«علیه السلام» زمین را پر از عدل و داد میکند بعد از آن که از ظلم و جور پر شده باشد. این خبر هرگز در مفهوم خود چنین چیزی ندارد که ما نیز عامل فساد باشیم. بلکه برعکس براساس آیات و روایات صریح جمعیتی از صالحین و مصلحین باید امام«علیه السلام» را یاری کنند و فاسدین مفسدین از مرد(23) نابود میشوند. و در روایتی امام صادق«علیه السلام» تصریح میفرمایند که دوست ندارید در 13 بقیه باشید؟ یعنی سعی کنید در بین آن صالحین باشید که هلاک نشوید. 2. دستور به تبلیغ و کارهای سازنده جزء کارها بلکه تمام مقصد امام زمان«علیه السلام» است. قومی که مصلح را میطلبد باید خود صالح باشد. پس هیچ دلیلی ندارد که ما جزء پرکنندگان ظلم و ستم باشیم. زیرا هلاکت خود را به دست خود اجرا کردهایم. و تازه مسئولیّت مسلمانان که پیرو موعودند«علیه السلام» بیشتر است. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14372
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : فلسفه تحریم موسیقی چیست، چون ما با مراجعه به خویش تأثیر بدی احساس نمیکنیم؟
پاسخ : 1. موسیقی به طور عام تحریم نشده است بلکه نوع غنایی یعنی طرف انگیز که حالت رقص و خوشیهای شهوت آلود را انتقال میدهد و عمدتاً در نوارهای مبتذل و غیرمجاز مصداق دارد حرام اعلام شده و صدای مشکوک، تحریمی ندارد. 2. ملاک تحریم احساس ما نیست. قانون گذار مسکریت کسی است که با توجّه به تمامی نظام هستی و روابط حاکم بر انسان و جهان، ضوابطی را وضع نموده بسیاری از چیزها تأثیر غیرمستقیم و به صورت غیر محسوس دارند که در صورت استمرار، نتیجه میبخشد. چنانکه شخصی به حضرت موسی«علیه السلام» گفت من مردی گناهکارم امّا عقوبتی در زندگی نداشتهام. حضرت فرمودند: همین که دلت سیاه شده و از توبه غافل گشتهای کم عقوبتی نیست و اتّفاقاً یکی از آثار غنا همین تضعیف ایمان و عفاف ذکر شده و دلیل آن استفاده غرب و دشمنان انقلاب در قالب فرهنگ مهاجم و از کانال موسیقی فاسد با محتوای کاملاً حساب شده عرضه میگردد. « بخش پاسخ به سؤالات »
کد سوال : 14373
موضوع : گنجینه مذهبی>موسسه درراه حق
پرسش : مطالعه کتابهایی که توسط دانشمندان غربی نوشته میشود، نیاز به مشورت دارد؟
پاسخ : مطالعه یکی از عواملی است که روح و فکر انسان را تغذیه میکند و عقاید انسان را بنیان مینهد از این رو فوقالعاده باید نسبت بدان اهتمام ورزید و سعی کرد تا این غذای فکری و روحی مسموم نباشد، همانگونه که غذای مسموم بدن انسان را دستخوش ناراحتی میسازد و اعتدال مزاج را متوقّف میکند غذای فکری مسموم(مطالب نادرست اعتقادی و فکری) فکر و روح انسان را گمراه و منحرف ساخته و احیاناً زمینه را برای انحراف اساسی و در نتیجه بدبختی ابدی و همیشگی انسان فراهم میآورد. از این رو در احادیث آمده: «من اصغی الی ناطق فقد عبده… هر که گوش به سخن ناطق و گویندهای فرا دهد وی را پرستیده است اگر گوینده سخنش از خدا باشد پرستش وی پرستش خدا است و اگر سخن گوینده شیطانی باشد پرستش شیطان خواهد بود.» و این بدان لحاظ است که استماع سخن حق یا باطل غذای فکری و روحی است و زمینه رشد یا سقوط انسان را عهدهدار میباشد بر این اساس کتابی که انسان مطالعه میکند باید یا براساس راهنمایی متخصص دینی باشد تا استفاده از آن روح و فکر انسان را مسموم نکند و رشد معنوی و روحی و فکری به انسان بدهد بنابراین مطالعه کتابهای مختلفی که درباره مکتبهای مختلف فکری و عقیدتی نوشته شده برای کسانی که هنوز عقاید آنان براساس استدلال و منطق تحکیم و استوار نشده است زیان مند و خطرناک است و از مطالعه این گونه کتابها پیش از آموزش عقاید و تعالیم دینی باید اجتناب ورزید و یا مطالعه خویش را تحت مراقبت و نظر یک متخصص دینی که از مکتبهای غربی بطور کامل آگاهی دارد قرار داد. به هر صورت باید مسلح به اصول نقد باشیم، یا از کسی که توانمندی نقد دارد استفاده کنیم. اکنون تنوع افکار و اندیشهها حجم زیادی را تشکیل دادهاند که تشخیص سره از ناسره را مشکل نموده است. « بخش پاسخ به سؤالات »
امیدوارم که پاسخ «پرسش : علّت پیدایش جرائم و گناهان و مبداء خلافکاریها در انسان چیست؟» را دریافت کرده باشید.