چرا حضرت علی(ع) با نپذیرفتن خلافت بعد از پیامبر(ص)، حقوق مردم را نادیده گرفتند. مگر بهره مندی از حکومت بر حق، حق مردم نیست؟

پرسش: 

چرا حضرت علی(ع) با نپذیرفتن خلافت بعد از پیامبر(ص)، حقوق مردم را نادیده گرفتند. مگر بهره مندی از حکومت بر حق، حق مردم نیست؟

پاسخ: 

امّا این که پرسیده اید: حق مردم بود که علی(ع) خلافت را بپذیرد و چرا علی(ع) با عقب نشینی اش این حق را نادیده گرفت، می گوییم: چنین نیست که علی(ع) حقوق مردم را نادیده گرفته باشد، بلکه این مردم بودند که با تحریک برخی از افراد با نفوذ قریش،‌ به امام علی(ع) پشت کردند و حضرت را خانه نشین کردند. در تاریخ می بینیم که مورخان به تحلیل این روی کرد قلم زده اند. علامه‌ مجلسی در بحارالانوار، یک فصل را اختصاص به این داده است که چرا مردم علی را ترک کردند.1 و امامان(ع) در برابر این پرسش پاسخ هایی داده اند. از جمله فرمودند: چون که علی(ع) در جنگ ها دمار از روزگار کافران و مشرکان در آورده بود و بعد که بستگانشان به اسلام رو آوردند و مسلمان شدند، آن ریشه های فرهنگی جاهلی، آنان را به دشمنی با علی(ع) سوق داد.2 هم چنین فرمودند: چون که علی(ع) برتری های فراوانی داشت و قریش به آن حسادت ورزیدند و … .3 بله پذیرش حکومت از سوی فردی لایق و شایسته، چون علی(ع) حق مردم است. البته در صورتی که مردم از آن استقبال نمایند، مانند حادثه ای که در سال 35 هجری اتفاق افتاد و امام علی(ع) به پذیرش حکومت ناگزیر شد. 1. علامه مجلسی،محمد باقر، بحار الأنوار، ج 29، ص 479، مؤسسه الوفاء بیروت – لبنان، 1404 هجری قمری. 2. همان، ص 480. 3. همان، ص 481.

ما به «چرا حضرت علی(ع) با نپذیرفتن خلافت بعد از پیامبر(ص)، حقوق مردم را نادیده گرفتند. مگر بهره مندی از حکومت بر حق، حق مردم نیست؟» پاسخ دادیم.

دکمه بازگشت به بالا