انساب و اجداد پیامبر(ص)
انساب و اجداد پیامبر(ص)
جواب اجمالی :
1- پیامبر و اجداد او تا چند نسل (20 نسل) اهل مکه و قریش بودند امام در باره قبل از آن اختلاف وجود دارد .
2-پیامبران و پیامبراسلام(ص) به اذن الهی علم به غیب داشتند .
3-نه تنها پیامبران و پیامبر اسلام علم به انساب داشتند که برخی از افراد هم علم به انساب داشتند.
4- در زمان پیامبر علم انساب و نسب شناسی در قریش وجود داشت که بعدها هم ادامه یافت و کتابهای متعددی در علم انساب و نسب شناسی نوشته شد .
5- علم انساب به خودی خود چنانکه دغدغه عده ایی بوده است به تنهایی مفید فایده نیست و در جاهایی نیز نهی شده است . و در برخی از موارد خیلی مفید فایده نبود.
6- در برخی از منابع آمده است، خود پیغمبر(ص) وقتى نسب خود را مى شمرد، چون به عدنان مى رسید سخن را قطع مى کرد و مى فرمود: وقتى به عدنان رسیدید بالاتر نروید.
تفصیل بیشتر :
در این که چرا پیامبر(ص) در بیان انساب خویش فرمود از عدنان بالاتر نروید؟
در پاسخ باید گفت ؛ نسب قریش تا عدنان محل اختلاف نبود اما قبل از آن محل اختلاف بود .چون در بیان انساب گاهی اختلاف پیش می آمد ، برای جلو گیری از اختلاف ، پیامبر از ادامه انساب خویش بعد از عدنان خود داری و دیگران را از ادامه آن بر حذر داشت .
نیاکان پیامبر اسلام, به ترتیب عبارتند از:عبدالله, عبدالمطلب, هاشم, عبدمناف, قصی,کلاب, مرّه، کعب، لوی, غالب, فهر، مالک, نضر, کنانه, خزیمه, مدرکه, الیاس, مضر, نزار, معد, عدنان .طبق روایتی که ابن عباس از پیامبرنقل کرده, هر موقع نسب آن حضرت به عدنان رسید, نباید از او تجاوز کرد. زیرا خود آن حضرت, هنگامیکه نام نیاکان خود را بیان مینمود, از عدنان تجاوز نمیکرد, و دستور میداد دیگران هم از شمردن باقی نسب تا به اسماعیل خودداری کنند. و نیز میفرمود که آنچه در میان اعراب در این قسمت معروف است، درست نیست ، آن چه همگان اتفاق دارند، آن است که نسب عدنان به اسماعیل فرزند ابراهیم خلیل منتهى مى شود . به گفته یعقوبى؛ عدنان نخستین کسى است که براى کعبه پوششى قرار داد. فرزندان عدنان از حجاز به سایر نقاط رفتند و سکونت ورزیدند، از جمله گروهى از آنها به یمن رفتند، معد از پسران عدنان شریفترین فرد اولاد اسماعیل بود و او از منطقه حرم بیرون نرفت و در مکه ماند. فروغ ابدیت- ج1،آیت الله جعفر سبحانی , ص 112 چاپ 16 , 1378 , انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی
منابع جهت مطالعه بیشتر :
تاریخ اسلام، ج ۱، ص ۸۶ نوشته جعفریان،
فروع ابدیت، ج ۱، ص ۱۶،
قبیله قریش، نوشته دکتر خضیر عباس الجمیلی، ص ۴۸
تاریخ العرب القدیم، نوشته شیخ احمد مغنیه، ص ۶
تاریخ العرب فی الجاهلیه نوشته دکتر رشید الجمیلی، ص ۲۴
نسب معد و الیمن، نوشته ابوالمنذر کلبی
مقاله “اصالت ایرانی پیامبر اسلام و دیگر پیامبران ” از وبسایت تاریخ ناگفته و پنهان ایران