معنی خطبه عقد عربی
معنی خطبه عقد عربی
معنی خطبه عقد عربی
اگر میخواهید اطلاعات درستی درخصوص خطبه عقد بدست آورید و متن فارسی خطبه عقد دائم را بدانید، این مطلب را با دقت مطالعه کنید.
معمولا بعد از گذراندن دوره خواستگاری، آشنایی و بله برون، نوبت به عقد محضری میرسد. هرچند رسم و رسوم خانوادهها برای عقد کردن متفاوت است. عدهای عقد محضری را فقط در شرایطی میپذیرند که بلافاصله بعد از آن جشن عروسی باشد. برخی خانوادهها نیز، مشکلی با عقد محضری ندارند. به هرحال، دانستن متن عقدنامه دائم و متن فارسی خطبه عقد برای اکثر ما جالب است.
در این مقاله قصد دارید به جزییات این متن بپردازیم و معنی واقعی نکاح را بررسی کنیم.
پس تا پایان همراه ما باشید.
خطبه عقد چیست؟
اگر مسلمان باشید، قطعا عبارت خطبه عقد به گوشتان خورده است. برای جاری شدن محرمیت بین دختر و پسری که قصد ازدواج دارند، خطبهای خوانده میشود که به آن خطبه عقد گفته میشود. بعد از خواندن این خطبه، دختر و پسر به هم محرم میشوند و ارتباط زن و شوهری برایشان حلال اعلام میشود. در باورهای دینی ما، این خطبه و پیوند ازدواج مقدس است. میگویند، خداوند بعد از خوانده شدن خطبه عقد، مهر زن و شوهری را در دل آنها میاندازد و زندگی شیرین و دلچسب بعد از این خطبه آغاز میشود.
حتما بخوانید: سفره عقد جدید ۲۰۲۰ | وسایل سفره عقد و نحوه چیدن و سفره آرایی
انواع عقد در اسلام
همانطور که میدانید، عقد برای جاری کردن صیغه محرمیت بین خانم و آقا خوانده میشود. برای ایجاد محرمیت دائم، خطبه عقد دائم خوانده میشود که باید در این خطبه عقد میزان مهریه نیز مشخص میشود. در خطبه عقد موقت نیز، شرایط خاصی درنظر گرفته میشود که مدت زمان عقد در آن مشخص گردد. در ادامه به بررسی دقیقتر آن میپردازیم.
حتما بخوانید: انواع سفره عقد ساده و شیک در خانه (سنتی و جدید ۲۰۲۰)
با متن عقد دائم آشنا شوید
برای خواندن صحیح خطبه عقد در قران بسیار توصیه شده است. دختر و پسر برای شروع زندگی زناشویی و محرمیت، باید این خطبه را بهجا آورند. درواقع، متن خطبه نکاح موجب حلال شدن زن و مرد به یکدیگر میشود. جالب است بدانید که معنی خطبه عقد اهل سنت، معنی خطبه عقد مسیحی و معنی خطبه عقد زرتشتیان، همه برای نزدیکی زن و مرد خوانده میشود و توصیههایی برای این پیوند مقدس است. خطبه عقد دائم به دو صورت خوانده میشود. خواندن این خطبه توسط زن و مرد به یک مدل خوانده میشود و توسط عاقد نیز، با اندکی تغییر خوانده میشود. در ادامه با متن عقد دائم آشنا میشوید:
حتما بخوانید: عقد آریایی چیست؟ همه چیز درباره عقد آریایی
با متن عقد موقت آشنا شوید
برای محرمیت زن و مرد مسلمان در مدتی موقت و محدود، عقد موقت خوانده میشود خطبه عقد موقت نیز معمولا به دو صورت خوانده میشود. خواندن خطبه عقد موقت، معمولا توسط وکیل (عاقد) و یا خود خانم و آقا خوانده میشود.
حتما بخوانید: همه چیز درباره آزمایشات قبل از ازدواج و مقدمات عقد محضری
معنای خطبه عقد دائم در زبان فارسی را بدانید
دانستن معنای خطبه عقد، به شما کمک میکند تا بهراحتی با آن ارتباط برقرار کنید و حالات و احساسات عمیقی در زمان جاری شدن خطبه عقد تجربه کنید. در زمان خواندن خطبه عقد، خانم میفرمایند: خودم را بر طبق مهریه تعیین شده، به همسری تو درآوردم؛ در این زمان مرد بلافاصله میگوید: این ازدواج را بر طبق مهریه معین شده، قبول کردم و بعد از آن، زن و شوهر به عقد هم درمیآیند.
حتما بخوانید: عقد اخوت چیست؟ همه چیز درباره عقد اخوت
با خطبه عقد فارسی آشنا شوید
در ابتدا بهتر است بدانید که برای مسلمانان، خطبه عقد فارسی معنایی ندارد. این خطبه که در محضر عقد و ازدواج به عقد آریایی شهرت دارد، تنها بهدلیل حالت نمایشی و احساسی که در این عقد ایجاد میشود، خوانده میشود. عقد آریایی چندان ریسه اصیل و خاصی ندارد که بتوان به آن اشاره کرد و یا درخصوص آن اطلاعات خاصی ارائه کرد. به گفته بسیاری از افراد، این خطبه از اشعار موزونی ایجاد شده است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
سوگند زناشویی داماد در عقد آریایی
در نزد انجمن آقای…(نام اقای داماد)
آیا به طراوت بهاران سوگند یاد میکنی تا همواره، آنچه بر خود روا میداری بر همسر خویش روا داری و آنچه بر خود نمیپسندی بر او نیز نپسندی؟ و برای او شوئی وفادار و برای فرزندانت پدری خردمند و راهگشا باشی؟
داماد تکرار میکند: سوگند یاد میکنم.
سوگند زناشویی عروس در عقد آریایی
در نزد انجمن خانم…(نام عروس خانم)
آیا به سرسبزی و باروری تابستان سوگند یاد میکنی، تا با همسر خویش مهربان و همدل باشی و غرور و احترام او را همواره به جای آوری؟ و نیاز او را نیاز خود، و در بینیازی و بیآزی همساز و همگام وی باشی؟
عروس تکرار میکند: سوگند یاد میکنم.
سوگند دوباره داماد در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام داماد) آیا به رنگارنگی پاییز سوگند یاد میکنی، تا همواره پشتیبان و یاور وی باشی در شادیها، غمها، دارائیها و نداری، تندرستی و بیماری؟ و منزلت بانوی خویش را در تنهایی و در میان انجمن، چون گوهری یگانه پاس داری؟
داماد تکرار میکند: سوگند یاد میکنم.
سوگند دوباره عروس در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام عروس) آیا به سپیدی و پاکی زمستان، سوگند یاد میکنی که همواره اجاق گرمیبخش بختتان را روشن و پرفروغ نگه داری و برای او همسری وفادار و برای فرزندانت مادری دلسوز و مهربان باشی؟ به خانهات شادی و گرمی بخشیده و هر آنچه در توان داری را در آذینبندی و پاکی آن به کار گیری؟
عروس تکرار میکند: سوگند یاد میکنم.
جملاتی که آقای داماد بعد از پیمانبان، تکرار میکند:
به نام نامی یزدان
تو را من برگزیدم از میان این همه خوبان
برای زیستن با تو، میان این همه گواهان
بر لب آرم این سخن با تو، وفادار خواهم ماند
در هر لحظه، در هر جا، پذیرا میشوی آیا؟
جملاتی که عروس خانم بعد از پیمانبان، تکرار میکند:
به نام نامی یزدان
پذیرا میشوم، مهر تو را از جان، هم اکنون
باز میگویم میان انجمن با تو، وفادار تو خواهم ماند
در هر لحظه، در هر جا!
این متن توسط مهمانان، پس از پیمانبان گفته میشود:
همایون باد این پیوند
گرامی باد این سوگند
همایون باد، همایون باد، همایون باد
این متن توسط پیمان بان گفته میشود:
شادباش ما و انجمن را پذیرا باشید
در برخی مواقع که ازنظر زمانی محدودیتی وجود نداشتهباشد، این مناجات نیز خوانده میشود:
به نام دادار نیک اندیش
پروردگار دانا و توانا، ای یزدان پاک، ای دگرگون ساز دلها و روشنی بخش چشمها، ای به آیین گردانندهی شبان و روزان، ای سامان بخش نابسامانیها وای زداینده پریشانیها، ای هستی ده و هستی بخش
تو را سپاس میگوییم که به این دو یار مهربان، مهر خویش ارزانی داشتی، تا زندگیشان را با پیوند دستها و دلهایشان بیاغازند! ای آگاهترین آگاهان!
سختیها، ناپاکیها، ستیزها، رنجها و شکنجههای زمانه را از ایشان دور ساز و دروازههای نیکی، خوشبختی و به زیستی را به رویشان بگشای!
هر روزشان را، چون امروز گرم و درخشان و شادمان ساز
سفره زندگیشان را همواره گسترده و پر برکت بدار
به آنان فرزندانی ببخش تا با نیکی در پندار، کردار و گفتار، در بهبود خانواده و جهان خویش کوشا باشند! عشق و مهر این خانواده را به استواری دماوند، به لطافت گلها و روشنائی خورشید، به زلالی دریاها، به طراوت باران، به نسیم بهاری، به سرسبزی جهان همواره استوار و پایدار بدار!
پروردگارا!
جام عشق، احترام، دوستی، گذشت، پیروی، همدردی، همراهی، همسازی و مهرورزی را میان این دو یار نشکن و آن را همواره لبریز و جاوید نگه دار
پروردگارا!
هر روزشان را روزی نو و شب هایشان را پر ستاره و چون مهتاب پائیزی درخشان ساز! طلوع هر بامداد زرینت را، به نگاه پرمهرشان ببخش، تا با عشق خویش، گرما بخش وجود یکدیگر باشند! سالهای زیستن شان را پایدار و وفاداری به همسر را در نهادشان جاوید و ابدی بدار
پروردگارا!
بختشان را بلندای آبی رنگ آسمان، غرورشان را شکوه ستیغهای بی راه البرز، آرامششان را به نرمی گندمزارهای دشت مغان و مهرشان به یکدیگر را، به ژرفای دریای پارس همانند گردان تا در پرواز زندگی همبال یکدیگر، چون عقابان تیز پرواز زاگرس پشتیبان و یکدل باشند و آشیان خویش را از دسترس بدخواهان دور نگه دارند
پروردگارا!
چونان فرمای تا شقایقهای خودروی دشتهای دور، در هنگامه رقص با نسیم بهاران قصه گوی مهرشان باشند و گلهای کوهی روئیده در کنار سنگهای تفته از آفتاب، در چشم انداز جویبارهای زلال و لغزنده یاد آور پیمان و وفاداریشان به یکدیگر گردند
پروردگارا!
کین، ناسازگاری، دروغ و کج اندیشی اهریمنی را از نهادشان دور ساز و مشعل مهر و راستی، همدلی و خرمی اهورائی را در دلهایشان بیفروز! باشد که، چون نیاکان مهر آئین خویش ستایشگر تو باشند و نیکیها، سپیدیها، پاکیها و زیبائی هایت را همواره به خاطر سپارند.
خلاصه مطلب
قطعا خواندن عقد، برای انجام پیوند زناشویی در اسلام ضروری است. اگر علاقهمند هستید که به معنای فارسی این خطبه آشنایی پیدا کنید، باید با دقت متن بالا را مطالعه کنید. به یاد داشته باشید که پیوند زناشویی پیوند مقدسی است و باید برای انجام آن، وکیل یا عاقدی را پیدا کنید که به درستی متن عقد عربی را برایتان بخواند.
متن خطبه و صیغه عقد به فارسی و عربی همراه با مستحبات
در دین اسلام خطبه و صیغه ای به زبان عربی جهت محرمیت خوانده می شود. شاید تمایل داشته باشید تا با متن صیغه و عقد به زبان عربی و ترجمه فارسی آن آشنا شوید. در این مقاله سعی کردیم تا علاوه بر متن عربی به متن فارسی خطبه عقد یا صیغه عقد فارسی نیز بپردازیم.
ازدواج در تمامی ادیان و فرهنگها، امری مقدس و آسمانی تلقی میشود و تکامل و تعالی انسان را در پی دارد. اما چیزی که ازدواج در ادیان و فرهنگهای مختلف را متمایز میکند، نحوه و آداب اجرای آن است. در ادامه با نحوه آغاز پیوند زناشویی در دین اسلام که با خواندن خطبه عقد صورت میگیرد، آشنا خواهیم شد و برای زیباتر و روحانیتر شدن این لحظه، اعمال و آداب مستحبی توصیه شده توسط معصومین (علیهم السلام) را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
متن خطبه عقد دائم در اسلام:
در دین مبین اسلام برای ثبت ازدواج رسمی و محرمیت زن و مرد به یکدیگر ،لازم است که بین آنها خطبه عقد جاری شود. خطبه عقد دائم متنی به زبان عربی است که پیش از خواندن صیغه عقد توسط عاقد چه در سالن عقد یا هر مکان دیگر خوانده میشود. مضمون این خطبه بزرگداشت خدا و فلسفه ازدواج است.
متن خطبه عقد دائم به زبان عربی :
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدُ ِلله الذی أحَلَّ النِکاحَ و حَرَّمَ السّفاحَ و الزِّنا، و اَلَّفَ بینَ القلوب بعدَ الفِراق و الشِقاق، و آنسَهُم بالرأفه و الصَلاحِ، ثم الصّلوهُ و السلام علی سیدنا محمدٍ و آله البَرَرهِ الکرام.
و قال اللهُ تبارک و تعالی: وَ اَنْکِحُوا آلْاَیامی مِنْکُمْ وَ الصّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ اِمائِکُمْ اِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللهُ واسِعٌ عَلیمٌ (نور آیه ۳۲) وَ مِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکُنُوا إِلَیْهَا وَ جَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّهً وَ رَحْمَهً إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ (۲۱)
و قال رسول الله (صلی الله علیه و آله): النِّکَاحُ سُنَّتِی فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیْسَ مِنِّی. و قال (ص): مَنْ تَزَوَّج فَقَدْ أَحرَزَ نِصفَ دینِهِ فلیَتّقِ اللهَ فی النِصفِ الباقی.
ترجمه و متن عقد به زبان فارسی
ممکن است دوست داشته باشید معنی خطبه عقد به فارسی را بدانید. ترجمه و متن فارسی خطبه عقد دائم در ادامه آورده شده است:
به نام خداوند بخشنده و مهربان
ستایش خدایی را که نکاح را حلال و محارم و زنا را حرام کرد و دلها را پس از جدایی و اختلاف به یکدیگر پیوند داد و آنان را به مهربانی و نیکی واداشت، سپس درود و سلام بر سرورمان محمد و خاندان بزرگوارش باد.
و خداوند تبارک و تعالی فرمودند: و البته باید مردان و زنان بیهمسر و کنیزان و بندگان شایسته خود را به نکاح یکدیگر درآورید، اگر آن مردان و زنان فقیرند خدا به لطف و فضل خود آنان را بینیاز و مستغنی خواهد فرمود و خدا رحمتش وسیع و نامتناهی و (به احوال بندگان) آگاه است.
و حضرت محمد (ص) فرمودند: ازدواج، سنّت من است. هر کس از سنّت من رویگرداند از من نیست.
و ایشان در جای دیگری میفرمایند: هر که ازدواج کند، نصف دینش را حفظ میکند، نصف دیگرش را از راه تقوا و پرهیزگاری حفظ کند.
در این مرحله عاقد با ذکر شرایط و مهریه معین، از عروس خانم میپرسد که آیا میخواهد به عقد دائم داماد درآید یا خیر؟ پس از گرفتن بله از زبان عروس، نوبت به پرسیدن این سوال از داماد و گرفتن پاسخ مثبت از او است.
(یک نکته حاشیهای شاید براتون جذاب باشه : اینطوری سر عقد بله بگو)
سپس متن زیر توسط عاقد خوانده میشود:
دعای پایان عقد که توسط عاقد خوانده می شود :
اللهم انصُرِ الاسلامَ و اهلَه و اخذُلِ الکفرَ و اهلَه و شَتِّت شَملَهم و فَرِّق جمعَهم و قَلِّب تَدبیرَهم. اللهم ألِّف بینَهما کما ألَّفتَ بین آدمَ و حوا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین ابراهیمَ و سارا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین موسی و صَفورا، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین محمد و خدیجهَ الکبری، اللهم ألِّف بینهما کما ألَّفتَ بین علی و فاطمهَ الزهرا علیهما السلام، اللهم طَیِّب نسلَهما واجعَلهما ملازمین لِمحمدٍ و آله الطیبینَ الطاهرینَ و اجعَلهُما ممَّن قُلتَ فیهم : اُدْخُلُوا الْجَنَّهَ أَنتُمْ وَأَزْوَاجُکُمْ تُحْبَرُونَ (زخرف ، ۷۰)
اللهم اخلُف لهما ولداً صالحاً و أوسِع فی رزقهما إنک واسع علیم. اللهم انی اُعیذُهما بک و ذریتَهما من الشیطان الرجیم بحق محمدٍ و آله الطاهرین.
مستحباتی که میتوانید در زمان جاری شدن خطبه و صیغه عقد انجام دهید:
دعای قبل و بعد از خواندن خطبه عقد یکی از مستحباتی است که میتوانید برای احساس آرامش بیشتر در مراسم عقدتان بهجا آورید. توصیه شده است که عروس و داماد با وضو در مراسم عقد حاضر شوند. در ادامه تعدادی از این دعاهای مستحب آورده شده است.
دعاهای مستحب قبل از جاری شدن خطبه عقد:
میتوانید پس از خواندن این دو خطبه، آیات زیر را نیز تلاوت کنید.
درصورتیکه استرس و هیجان زیاد لحظه عقد مانع تلاوت صحیح آیات میشود، میتوانید به جای خواندن آیات تنها به آن نگاه کنید.
اعمال مستحب قبل از جاری شدن خطبه عقد:
به فرموده امام صادق(ع) میتوانید دو رکعت نماز مستحبی قبل از خطبه عقد بخوانید. در انتها نیز خواندن دعای زیر توسط دختر و پسر توصیه شده است.
«اللَّهُمَّ إِنِّی أُرِیدُ أَنْ أَتَزَوَّجَ اللَّهُمَّ فَقَدِّرْ لِی مِنَ النِّسَاءِ أَحْسَنَهُنَّ خُلْقاً وَ خَلْقاً وَ أَعَفَّهُنَّ فَرْجاً وَ أَحْفَظَهُنَّ لِی فِی نَفْسِهَا وَ مَالِی وَ أَوْسَعَهُنَّ رِزْقاً وَ أَعْظَمَهُنَّ بَرَکَهً وَ قَیِّضْ لِی مِنْهَا وَلَداً طَیِّباً تَجْعَلُهُ لِی خَلَفاً صَالِحاً فِی حَیَاتِی وَ بَعْدَ مَوْتِی».
در این دعا از خدا درخواست میشود که پیوندشان پر از خیر و برکت و همسرشان پاک و دارای اخلاقی پسندیده باشد. در ادامه نیز حفظ اموال و افزوده شدن رزق و روزی و داشتن فرزندان و نسلی خوب و پاک از خداوند طلب میشود.
امام علی (ع) نیز خواندن دو رکعت نماز را توصیه فرموده اند که که در رکعت اول این نماز بعد از سوره حمد سوره توحید و در رکعت دوم بعد از سوره حمد سوره یاسین خوانده میشود.
سپس دعای زیر را زمزمه کنید:
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی زَوْجَهً صَالِحَهً وَدُوداً وَلُوداً شَکُوراً قَنُوعاً غَیُوراً إِنْ أَحْسَنْتُ شَکَرَتْ وَ إِنْ أَسَأْتُ غَفَرَتْ وَ إِنْ ذَکَرْتُ اللَّهَ تَعَالَى أَعَانَتْ وَ إِنْ نَسِیتُ ذَکَّرَتْ وَ إِنْ خَرَجْتُ مِنْ عِنْدِهَا حَفِظَتْ وَ إِنْ دَخَلْتُ عَلَیْهَا سُرَّتْ وَ إِنْ أَمَرْتُهَا أَطَاعَتْنِی وَ إِنْ أَقْسَمْتُ عَلَیْهَا أَبَرَّتْ قَسَمِی وَ إِنْ غَضِبْتُ عَلَیْهَا أَرْضَتْنِی یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ هَبْ لِی ذَلِکَ فَإِنَّمَا أَسْأَلُکَ وَ لَا أَجِدُ إِلَّا مَا قَسَمْتَ لِی فَمَنْ فَعَلَ ذَلِکَ أَعْطَاهُ اللَّهُ مَا سَأَلَ»
هدف از خواندن این دعا تشکرو قدردانی از خدا و طلب خیر و برکت است.
مستحباتی که میتوانید بعد از جاری شدن خطبه عقد انجام دهید:
فراموش نکنید که خودتان هم میتوانید در زمان خوانده شدن خطبه عقد برای خود و خوشبختیتان دعا کنید و این کار تنها مختص اطرافیان و یا خانواده تان نیست.
خواندن دعاهای زیر بعد از قرائت خطبه عقد از جانب پیامبر اسلام (ص) توصیه شده است: