روزجهانی محیط زیست
روزجهانی محیط زیست
روزجهانی محیط زیست
روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۱ با ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ برابر است و این روز برای افزایش آگاهی مردم در جهت نگهداری محیط زیست و تحریک سیاستمداران به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط زیست و گونههای زیستیجانوری نامگذاری شده است. شعار روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۱ نیز در همین راستا تعیین شد.
روز جهانی محیط زیست ۱۴۰۰ تاریخ، شعار، هدف و تعریف محیط زیست
روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۱ با ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ برابر است و این روز برای افزایش آگاهی مردم در جهت نگهداری محیط زیست و تحریک سیاستمداران به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط زیست و گونههای زیستیجانوری نامگذاری شده است. شعار روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۱ نیز در همین راستا تعیین شد.
به گزارش ایمنا، با توجه به اهمیت زیادی که محیط زیست روی زندگی انسانها دارد، در جهت آگاه سازی افراد در زمینه نگهداری و مراقبت از محیط زیست، در تقویم جهانی روزی به نام محیط زیست نامگذاری شد.
روز جهانی محیط زیست چه روزی است؟
روز جهانی محیط زیست (wo ld e vi o me day) روزی است که از سوی سازمان ملل برای افزایش آگاهی مردم برای نگهداری محیط زیست و تحریک سیاستمداران به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط زیست و گونههای زیستیجانوری انتخاب شدهاست.
تاریخ روز جهانی محیط زیست
در تقویم جهانی روز ۵ ژوئن هر سال روز جهانی محیط زیست است، ۵ ژوئن ۲۰۲۱ با ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ برابر است.
تاریخچه روز جهانی محیط زیست
قرن ۲۰ میلادی، (سالهای ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰)، اوج فعالیتهای سازمان ملل متحد در جهت فرهنگ سازی برای حفظ محیط زیست، منابع طبیعی و حیوانات بود. نتایج این فعالیتها علاوه بر نام گذاری روز جهانی محیط زیست، به ثبت روزهایی چون روز زمین پاک و روز آب در تقویمهای بینالمللی انجامید.
در روز ۵ ژوئن ۱۹۷۲ سازمان ملل برای اولین بار کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد. همزمان با این کنفرانس، مجمع عمومی سازمان ملل نیز قطعنامهای را تصویب کرد که منجر به تشکیل برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) شد. در این نشست که به کنوانسیون استکهلم معروف است، حق برخورداری از محیط زیست همرده با حقوق بشر قرار گرفت. همچنین حق بهرهمندی از محیط زیست سالم، بهعنوان یکی از حقوق اصلی تمام مردم جهان شناخته شد.
به دلیل برگزاری کنفرانس سازمان ملل در روز ۵ ژوئن، این روز به عنوان روز جهانی محیط زیست نامگذاری شد.
هدف روز جهانی محیط زیست
برخلاف روز زمین که بیشتر برای جلوگیری دولتها و سازمانها از ایجاد آلودگیهای زیست محیطی است، روز جهانی محیط زیست به مردم مربوط است. این روز بهانهای برای آغاز تغییر در رفتارهای زیان آور همه مردم در محیط زیست است. هدف این روز آگاه کردن مردم در زمینه نگهداری و مراقبت از محیط زیست است.
برنامه روز جهانی محیط زیست
هر سال UNEP برنامههای خاصی مثل راهپیمایی، دوچرخهسواری، نقاشی، درختکاری و مقالهنویسی را با هدف جلب توجه مردم به محیط زیست و تشویق مسئولان برای تلاش بیشتر در زمینه حفاظت از محیط زیست در سراسر جهان برگزار میکند.
روز جهانی محیط زیست بهعنوانی نمادی برای آگاهی بخشی در مورد اهمیت حفظ محیط زیست جهانی نامگذاری شد. اهداف UNEP (یونپ) از برگزاری برنامههای روز جهانی محیط زیست، بخشیدن چهره انسانی به مسائل زیست محیطی، توانمندسازی مردم برای تبدیل شدن به فعالان محیط زیستی، ارتقا بینش جامعه در کنار تغییر دیدگاههای عمومی در خصوص نقش محوری و اساسی محیط زیست و ترویج مشارکت مردم برای حفظ محیط زیست زمین است. هر ساله نیز یکی از مسائلی که شدیداً محیط زیست را تهدید میکند، بهعنوان موضوع این روز انتخاب میشود.
شعار روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۱
همانند اغلب روزهایی که در تقویم بینالمللی ثبت شدهاند، هرساله برای روز جهانی محیط زیست نیز شعار و موضوعی از طرف سازمان ملل در نظر گرفته میشود. این شعار اهمیت یک موضوع خاص در حفظ محیط زیست را برای مردم و سازمانها را پررنگتر میکند.
شعار و موضوع روز جهانی محیط زیست در سال ۲۰۲۱ «بازنگری. بازآفرینی. ترمیم» است. با این مضمون افراد باید تصمیم بگیرند تغییرات اندکی در سبک زندگی خود ایجاد کند تا بتوانند نظم طبیعت را بازگردانند.
شعار روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۰
مراسم روز محیط زیست سال ۲۰۱۹ به میزبانی چین و با موضوع آلودگی هوا برگزار شد. روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۰ به میزبانی کشور کلمبیا و با مشارکت آلمان برگزار و شعار آن «تنوع زیستی؛ فراخوان اقدام به مقابله با انقراض فزاینده گونهها و تخریب طبیعت» بود.
روز محیط زیست در ایران
روز محیط زیست در تقویم ایران برابر با پانزدهم خرداد است و ۱۶ تا ۲۲ خرداد هفته محیط زیست است.
محیط زیست چیست؟
محیط زیست به همه محیطهایی که در آنها زندگی جریان دارد گفته میشود. مجموعهای از عوامل فیزیکی خارجی و موجودات زنده که با هم در کنش هستند محیط زیست را تشکیل میدهند و بر رشد، بقا و رفتار موجودات تأثیر میگذارند.
میتوان محیط زیست را در مجموعهای از عوامل طبیعی کره زمین همچون هوا، آب، اتمسفر، صخره، گیاهان و غیره، که انسان را احاطه میکنند خلاصه کرد.
تفاوت محیط زیست و طبیعت
طبیعت شامل مجموعه عوامل طبیعی، زیستی و غیر زیستی است و اغلب به زمین شناسی و حیات وحش اشاره دارد در حالی که عبارت محیط زیست با توجه به عادت و رفتارهای میان انسان و طبیعت تعریف شده است یا به عبارتی با بررسی علمی تعامل ارگانیسمها با یکدیگر و ارتباط بین ارگانیسمهای دیگر و اکوسیستمهای آنها مواجه است.
انواع محیط زیست
به طور کلی محیط زیست را به سه نوع تقسیم میکنند: محیط طبیعی، محیط مصنوعی یا انسان ساخت و محیط اجتماعی.
محیط طبیعی: محیط طبیعی به آن قسمت از محیط زیست اطلاق میشود که در بر گیرنده بخشی از فضای سطح کره زمین است و به دست انسان ساخته نشده است، مانند کوهها، دشتها، جنگلها، حیات وحش، دریاها و غیره…
محیط مصنوعی یا انسان ساخت: محیط زیست مصنوعی به محیطی گفته میشود که توسط انسان ساخته شده است؛ به عقیده پارهای از متخصصان، محیط زیست مصنوعی، محیط زاییده تفکر و محیط فرهنگ ساخت است، بنابراین شهرها با تمام اجزا آن، محیط زیست مصنوعی را تشکیل میدهند، مانند خانهها، مدرسهها، کارخانهها، فرودگاهها، راهها؛ زبالههای کنار خیابان، آلودگی آب و هوا، تمیز یا کثیف بودن جویبارهای روان نیز عناصر تشکیل دهنده این قسمت از محیط زیست هستند.
محیط اجتماعی: مقصود از محیط اجتماعی جامعهای است که بشر در آن زندگی میکند، این قسمت از محیط زیست از انسانهایی که در کنار و اطراف ما وجود دارند و با ما سروکار دارند و با آنها روابط متقابل داریم تشکیل میشود، این محیط اجتماعی از خانواده آغاز میشود و همسایگان، همکاران، رهگذران، فروشندگان و مانند آنها را در جامعه شهری و روستایی در بر میگیرد و گستره آن تا ملت و دولت ادامه مییابد.
روز جهانی محیط زیست چه روزی است؟
تقریبا همه مردم جهان قبول دارند که حیات و کیفیت زندگی ما به محیطی که در آن زندگی میکنیم بستگی دارد. به همین دلیل حفاظت و نگهداری از این کره خاکی، بهعنوان محل زندگی همه ما اهمیت فراوانی دارد. هر سال روز ۱۵ خرداد در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته میشود و این نشان از اهمیت موضوع محیط زیست در جوامع بشری دارد. لذا به همین منظورو در جهت آشنایی مخاطبان عزیز با مناسبت مهم این روز با سرکار خانم طهماسب پور کارشناس محیط زیست شرکت پتروشیمی شیمی بافت به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه می خوانید:
با توجه به اهمیت بسیار زیادی که محیط زیست زمین روی زندگی انسانها دارد، تصمیم گرفته شد تا روزی را به نام محیط زیست نامگذاری کنند. اگر به تقویم نگاهی بیاندازید متوجه میشوید که روز ۱۶ خرداد به نام روزجهانی محیط زیست است. روز محیط زیست در کنار روز زمین بهانهای برای یادآوری اهمیت حفاظت از محیط زیست و کره زمین است. در ایران هم روز ۱۶ خرداد بهعنوان روز محیط زیست شناخته میشود. این روز آغازگر هفته حفاظت از محیط زیست در کشور است که تا ۲۳ خرداد ادامه دارد.
در سال ۱۹۷۲ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در استکهلم سوئد اجلاسی با موضوع انسان و محیط زیست برگزار کرد و همزمان با برپایی این اجلاس،مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای تنظیم کرد که (UNEP)برنامه محیط زیست سازمان ملل ایجاد شد. سازمان ملل متحد معتقد است مراسم این روز فرصتی برای تفکر روشنفکرانه و رفتار مسئولانه افراد،شرکتها و جوامع در حفظ و تقویت محیط زیست فراهم می کند.لذا به دلیل برگزاری کنوانسیون سازمان ملل در روز ۵ ژوئن این روز را به عنوان روز جهانی محیط زیست نامگذاری کردند .
هدف UNEP از برگزاری چنین مراسمی “بخشیدن چهره انسانی به مسائل زیست محیطی،توانمند سازی مردم برای تبدیل شدن به فعالانی در زمینه توسعه پایدار و متوازن و ترویج مشارکت با هدف اطمینان از برخورداری همه ملت ها از اینده ای امن تر و سعادتمندانه تر ” می باشد.
شعار امسال با محوریت تنوع زیستی بوده است. تنوع زیستی خدماتی که اکوسیستم ها دارند نظیر کیفیت هوا،تصفیه آب،گرده افشانی و جلوگیریی از فرسایش را پشتیبانی می کند.با از میان رفتن گونه ها به وسیله ی انسان و شدت افزایش آن،برآورد می شود که نابودی گونه ها صد تا ده هزار برابر آن چیزی است که شواهد نشان می دهد.از فایده های غیر مادی تنوع زیستی می توان به ارزش های روحانی و زیبایی شناختی و ارزش آموزش اشاره کرد.
غذایی که میخوریم،هوایی که تنفس می کنیم،آبی که می نوشیم و آنچه سیاره مارا به مکانی برای زندگی تبدیل کرده از طبیعت سرچشمه می گیرد و اگر ما وظیفه خود را برای کمک به آن انجام ندهیم هر آنچه برای بقا لازم داریم از بین خواهد رفت.
امروزه پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که باید از تمامی گونه های زیستی محافظت کرد چون طبیعت همواره تعادل خود را با موجودات حاضر حفظ می کند.
وظیفه ی همه ی ما انسان هاست که جلوی تخریب زمین و طبیعت آن را بگیریم ما که ساکنین کره زمین هستیم لازم است اقدامات فوری برای کاهش تمام احتمالات از دست رفتن این خانه زیبا و چیزهایی که در آن قرار دارد را انجام دهیم.اگر همه دست به دست هم بدهیم می توانیم تغییر اساسی ایجاد کنیم و شاید ظرف چند سال آینده شاهد کاهش ویرانی محیط زیست باشیم.