ویروس جدید اسهال
ویروس جدید اسهال
ویروس جدید اسهال
اسهال باکتریال زمانی اتفاق میافتد که عامل باکتریایی در دستگاه گوارش فرصتی برای رشد و گسترش پیدا میکند. این بیماری عموما با مصرف غذای آلوده ایجاد خواهد شد. این باکتریها باعث ایجاد التهاب در روده و معده میشوند.
اسهال باکتریال با اسهال ویروسی چه تفاوتی دارد؟
اسهال باکتریال زمانی اتفاق میافتد که عامل باکتریایی در دستگاه گوارش فرصتی برای رشد و گسترش پیدا میکند. این بیماری عموما با مصرف غذای آلوده ایجاد خواهد شد. این باکتریها باعث ایجاد التهاب در روده و معده میشوند. در طی آن ممکن است بیمار با علائم دیگری مانند استفراغ و گرفتگی شدید شکم نیز مواجه شود. اسهال باکتریال به اندازه اسهال ویروسی شایع است.
تماس نزدیک با حیوانات و عدم رعایت بهداشت اگر دیگر عواملی هستند که میتوانند زمینهساز بروز این بیماری باشند. کودکان در مواجه با اسهال باکتریایی از مقاومت کمتری برخوردار هستند و اگر تحت مراقبت قرار نگیرند، احتمال مرگ آنها وجود خواهد داشت. در این حالت بدن با دفع مدفوع آبکی، به سرعت در حال از دست دادن آب است، بنابراین لازم است به نوشیدن مایعات توجه ویژهایی شود.
در اسهال ویروسی نیز فرد با مدفوع آبکی و شل مواجه خواهد شد و به همین دلیل بدن در معرض کم آبی قرار میگیرد. دراین حالت عامل ویروسی سبب بروز عفونت میشود. این بیماری از طریق مصرف غذا و آب آلوده تماس و یا تماس با شخص آلوده ایجاد میشود. اسهال ویروسی برای سالمندان، نوزادان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، میتواند خطرناک و حتی کشنده باشد. ویروسهای مختلفی میتوانند باعث بروز آن شوند. هر یک از آنها در فصلی خاص توانایی رشد و گسترش خواهند داشت. از رایجترین این ویروسها میتوان به نورو ویروس و روتاویروس اشاره کرد. برای درمان اسهال ویروسی داروی ویژهایی وجود ندارد.
بهترین راه این است که از بروز آن جلوگیری شود. به همین دلیل توصیه میشود تا دستها مکررا با آب مواد ضدعفونی کننده شسته شوند. همچنین از خوردن آب و غذایی که از سلامت و بهداشت آنها مطمئن نیستید، به شدت اجتناب نمایید.
علائم اسهال ویروسی چیست؟
اسهال بیماری است که معمولا بیش از چند روز طول نخواهید کشید. این بیماری میتواند به صورت حاد و یا مزمن بروز کند. در اسهال حاد بیماری به مدت یک تا دو روز ادامه خواهد داشت و سپس علائم آن کاهش یافته و بیمار بهبود مییابد. در اسهال مزمن، بیمار به مدت زمان بیشتری با آن درگیر خواهد بود. در این حالت ممکن است بیماری حداقل ۴ هفته به طول بیانجامد. در بیشتر موارد، وجود یک بیماری زمینهایی، باعث بروز آن خواهد شد. با درمان مشکل اصلی، اسهال نیز از بین خواهد رفت. از جمله این بیماریها میتوان به سلیاک و کرون اشاره کرد.
علائم اسهال ویروسی به موارد زیر خلاصه میشود:
با توجه به نوع ویروس و علت بروز بیماری، اسهال ویروسی ممکن است طی یک تا سه روز پس از آلوده شدن ظاهر شود. شدت آن میتواند خفیف و یا شدید باشد. علائم معمولاً فقط یک یا دو روز طول میکشند، اما گاهی اوقات ممکن است تا ۱۰ روز نیز ادامه یابند.
از آنجا که علائم مشابه هستند ، به راحتی میتوان اسهال ویروسی را با اسهال ناشی از باکتری مانند کلستریدیوم دیفیسیل ، سالمونلا و E. coli یا انگلهایی مانند ژیاردیا اشتباه گرفت.
با علائم اسهال باکتریال آشنا شوید؟
علائم اسهال باکتریال به نوع باکتری بستگی خواهد داشت. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
چنانچه مشکل خاصی وجود نداشته باشد، این علائم پس از گذشت پنج روز برطرف خواهند شد. البته در کودکان این مدت زمان دو روز در نظر گرفته شده است. چنانچه کودک شما بیشتر از سه ماه داشته و بعد از ۱۲ ساعت شروع به استفراغ میکند، حتما به پزشک مراجعه نمایید. اسهال در نوزادن کمتر از سه ماه، آنها را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
چرا به اسهال ویروسی مبتلا می شویم؟
استفاده از ظروف، حوله، ملحفه مشترک و آلوده، مصرف آب و غذاهای آلوده، عدم رعایت بهداشت، بیتوجهی به دفع درست ترشحات بدن و … از جمله عواملی هستند که منجر به سرایت این بیماری خواهند شد. ویروسهای نورو ویروس و روتاویروس میتوانند باعث بروز اسهال ویروسی شوند.
از نورو ویروس بیشتر بدانید.
این ویروس میتواند بزرگسالان و کودکان را به صورت یکسان تحت تاثیر قرار دهد. از آن به عنوان یکی از شایعترین دلایل اسهال ویروسی میشود که معمولا از طریق غذای آلوده وارد بدن خواهد شد. این ویروس توانایی چسبیدن به سطوح را دارد و به این ترتیب میتواند به سرعت افراد زیادی را درگیر خود نماید. این ویروس به مدت دو هفته در دستگاه گوارشی ( معده) باقی خواهد ماند. از آنجا که مهمترین راه انتقال آن از طریق غذا است، پیشنهاد میشود از خوردن غذا در مراکزی که از بهداشت آن مطمئن نیستید، خودداری نمایید.
همچنین این ویروس میتواند در مواد غذایی خام نیز وجود داشته باشد. در صورتیکه محصولات کشاورزی با آب آلوده، آبیاری شوند، میوه و سبزیجات خام نیز میتوانند زمینه را برای انتقال ویروس به بدن مهیا کنند. بنابراین به شستن و ضد عفونی کردن میوه و سبزیجات اهمیت دهید.
چنانچه به این ویروس مبتلا شده باشید، علائم پس از گذشت ۱۲ تا ۴۸ ساعت بروز خواهند کرد. در این صورت بیمار با تب و درد عضلانی مواجه خواهد شد. کودکان، سالمندان و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، بیش از دیگران تحت تاثیر این ویروس قرار خواهند گرفت.
در این شرایط استراحت و مصرف غذای سبک و مقوی به عنوان درمان معرفی خواهند شد. بهتر است به سراغ نوشیدنیهایی که دارای قند هستند نروید، چرا که اسهال را تشدید خواهند کرد. از مصرف چای، قهوه و سایر نوشیدنیهایی که دارای کافئین نیز هستند، خودداری نمایید.
این ویروس قدرت سرایت بالایی دارد، بنابراین بهتر است به محض ابتلا به آن از حضور یافتن در جمع خودداری نمایید تا دوره بیماری طی شود. توصیه میشود در این دوران نیز ملاقاتی نداشته باشد.
روتا ویروس چیست و چگونه باعث اسهال ویروسی می شود؟
روتا ویروس از رایجترین ویروسهایی است که منجر به اسهال ویروسی در کودکان میشود. کافی است کودکان به اسباببازی و اشیاء آلوده دست بزنند و سپس دست خود را به دهان ببرند، به همین راحتی به عامل بیماری مبتلا خواهند شد. بزرگسالان نیز تحت تاثیر این ویروس قرار میگیرند، اما بدن آنها مقاومت بیشتری را از خود نشان خواهد داد. با این حال در صورت آلوده شدن، توانایی انتقال بیماری را دارند.
این ویروس بیشتر در فصل پاییز و زمستان کودکان را درگیر خواهد کرد. بیماری ممکن است با یک سرماخوردگی ساده شروع شود. در این حالت کودک با علائمی مانند گرفتگی و آبریزش بینی مواجه خواهد شد، همچنین ممکن است شروع به سرفه کردن نماید. زمانی که ویروس فعالیت خود را در دستگاه گوارش آغاز میکند، اسهال و استفراغ شروع خواهد شد. در این حالت مدفوع آبکی کودکان بوی تند و زنندهایی دارد، این امر نشاندهنده فعالیت ویروس در بدن است. در این شرایط حتما به کودک نوشیدنی و آب دهید تا بدن با کمبود آن مواجه نشود. در غیر این صورت خطر مرگ وجود خواهد داشت.
میتوان گفت اکثر کودکان تا سن ۵ سالگی به این نوع از اسهال ویروسی مبتلا خواهند شد. خبر خوب این است که برای پیشگیری از آن واکسن وجود دارد. البته خوب است بدانید که برای این ویروس ۱۰ گروه متفاوت در نظر گرفته شده است که نوع A منجر به اسهال و استفراغ کودکان خواهد شد. این ویروس از طریق مدفوع دفع میشود، بنابراین هنگام تعویض پوشک، به درستی آن را در سطل زباله قرار دهید. عدم توجه به این موضوع، زمینه را برای گسترش بیشتر اسهال ویروسی فراهم خواهد کرد. به این موضوع تنها به یک مشکل فردی نگاه نکنید. دفع نادرست اینگونه از زبالهها افرادی زیادی را درگیر خواهد کرد.
روتا ویروس چگونه درمان می شود؟
علائم این ویروس یک تا سه روز پس از آلودگی، بروز خواهند کرد. برای درمان از داروهای آنتی بیوتیکی استفاده نخواهد شد. در مرحله اول سعی میشود از کم آبی بدن جلوگیری شود، در شرایط بسیار حاد ممکن است پزشک مایعات داخل وریدی را تجویز نماید.
چرا به اسهال باکتریال مبتلا می شویم؟
باکتریهای زیادی وجود دارند که سبب بروز اسهال باکتریال میشوند. از جمله آنها میتوان به شیگلا، سالمونلا، کمپیلوباکتر، E. coli و یرسینیا اشاره کرد.
شگیلا نوعی باکتری است که میتواند از طریق آب و غذای آلوده به فرد منتقل شود. این باکتری انواع مختلفی دارد. آنها زمینه را برای بروز اسهالهای حاد خونی فراهم خواهد کرد. این باکتریها به سلولهای پوششی روده بزرگ حمله کرده و باعث ایجاد زخم در این ناحیه خواهند شد. بروز این بیماری، در مناطق فقیر، پر ازدحام و گرمسیر که بهداشت در آنها رعایت نمیشود، بیشتر است. بیمار باعلائمی مانند تب، مدفوع آبکی و خونی، درد در ناحیه شکم و رکتوم مواجه خواهد شد. اگر مشکل زمینهایی خاصی وجود نداشته باشد، اسهال باکتریایی ناشی از آن در طی هفت روز درمان خواهد شد. کودکان و سالمندان مقاومت کمتری نسبت به آن دارند.
باکتری اشریشیا کولای و یا همان E. coli، از دیگر باکتریهای است که میتواند سبب مسمومیت غذایی و اسهال باکتریال شود. گونههای مختلفی از آن وجود دارند که اکثرا بیخطر بوده و در روده انسان زندگی میکنند. مهمترین عامل انتقال این باکتری به بدن، خوردن غذای آلوده و گوشت نیمه پخته است.
چگونه باکتری سالمونلا منجر به اسهال باکتریال می شود؟
سالمونلا از دیگر باکتریهایی است که در گوشت، محصولات لبنی و تخم مرغ یافت میشود. به همین دلیل توصیه میشود به طور کامل این مواد غذایی را بپزید و استفاده نمایید. همچنین هنگام کار با گوشت خام، حتما دست، تخته برش و چاقو را با آب و مواد ضد عفونیکننده بشویید. آبهای آلوده با این باکتری، میتوانند محصولات کشاورزی را نیز آلوده کنند. نوشیدن آب آلوده نیز، باعث ایجاد اسهال باکتریال خواهد شد.
کمپیلوباکتر میتواند از طریق غذاهای آلوده وارد بدن شده و باعث ایجاد اسهال باکتریال شود. این باکتری در مدفوع حیوانات خانگی نیز دیده میشود. اگر به هرعلتی غذا و مواد خوراکی با مدفوع این حیوانات در تماس باشد، بیماری سرایت خواهد کرد. از رایجترین علائم این عفونت میتوان به حالت تهوع، استفراغ، تب، درد معده و شکم و مدفوع آبکی که غالبا خون در آن دیده میشود، اشاره کرد.
اسهال ویروسی چگونه درمان می شود؟
در بیشتر مواقع هیچ درمان پزشکی خاصی برای اسهال ویروسی وجود ندارد. استفاده از آنتی بیوتیکها منجر به از بین بردن ویروسها نخواهد شد. برای این منظور لازم است به رژیم غذایی و رعایت بهداشت اهمیت دهید. استراحت و تقویت سیستم ایمنی بدن بهترین راه برای پیشگیری و درمان اسهال ویروسی است.
اسهال باکتریال چگونه درمان می شود؟
اسهال باکتریال اغلب به خودی خود و بدون هیچ گونه درمان خاصی رفع خواهد شد. با این حال، استفراغ و اسهال شرایط را برای کم آبی بدن مهیا خواهند کرد. بنابراین حفظ آب بدن مهم است. برای این موضوع لازم نیست به مرکز درمانی مراجعه کنید، میتوانید در منزل رژیم غذایی مناسبی را برای خود مهیا نمایید.
استفراغ و اسهال همچنین باعث از بین رفتن مواد معدنی ضروری بدن مانند سدیم ، پتاسیم و کلسیم میشود. با خوردن سوپ یا آبگوشت میتوانید این کمبود را رفع نمایید. چنانچه بدن با کم آبی شدید مواجه شود، لازم است به بیمارستان مراجعه نمایید.
چنانچه بیماری شدت زیادی داشته باشد، ممکن است پزشک از داروهای آنتی بیوتیک استفاده نماید.
به طور کلی، بیماران میتوانند علائم اسهال باکتریال و ویروسی را در منزل کنترل نمایند. برای این منظور به نکات زیر توجه داشته باشید:
چگونه از بروز اسهال باکتریال و اسهال ویروسی جلوگیری کنیم؟
باری پیشگیری از اسهال ویروسی و اسهال باکتریال به نکات زیر دقت کنید:
علائم و درمان اسهال و استفراغ کودکان
گاسترو آنتریت آماس معده و روده می باشد که باعث اسهال، استفراغ، تهوع و سایر علائم گوارشی می شود. شایع ترین عوامل ایجاد کننده گاستروآنتریت ویروس ها، باکتری ها (مسمومیت غذایی) و انگل های روده می باشند. ویروس ها در کودکان سالم عفونت ویروسی دستگاه گوارش اغلب به صورت اسهال و استفراغ خفیف می باشد.
این ویروس ها معمولا از طریق دست آلوده به مدفوع یا سطوح آلوده منتقل می شوند و به این دلیل کودکانی که بهداشت را رعایت نمی کنند بیش تر مبتلا می شوند. این کودکان ممکن است دست های خود را بعد از توالت نشویند یا دست های کثیف خود را به دهان بزنند یا ناخن های خود را بجوند یا اسباب بازی های خود را که توسط کودک دیگری لمس شده با دهان لمس کنند.
والدین و پرسنل مهد کودک ها نیز می توانند ویروس را از کودکی به کودک دیگر منتقل کنند. والدین مبتلا به گاسترو آنتریت در صورتیکه قبل از تهیه غذای کودک دست ها را نشویند بیماری را به فرزند خود منتقل خواهد کرد. بعد ار هر بار تعویض کهنه بچه باید دست ها با آب و صابون شسته شوند. گاهی اوقات ویروس های عامل گاستروآنترین در آب خوردن و غذا هم یافت می شوند.
باکتری ها )مسمومیت غذایی( در سطح غذایی که خوب تهیه و نگه داری نشده است میکروب رشد می کند و سم آزاد می کند. در صورتی که کودک باکتری یا سم ناشی از آن را مصرف کند علائم گاستروآنتریت ایجاد می شود. علاوه بر این بعضی از باکتری های مهاجم مثل کمپلوباکتر، سالمونلا و E-coli مسمومیت غذایی شدیدی ایجاد می کنند که با تب شدید، علائم گوارشی شدید و از دست دادن آب بدن همراه است.
انگل های روده ای انگل های روده ای از طریق دست های آلوده، از طریق تماس با اسباب بازی یا سطوح دستشویی به کودک منتقل می شود. یا می تواند از طریق آب و غذای آلوده انتقال یابد. ژیاردیا شایعترین انگلی است که بخصوص در مهدکودک ها عامل اسهال کودکان است.
اسهال استفراغ کودکان سالانه عامل مرگ میلیون ها کودک بخصوص در کشورهای در حال توسعه و سطح بهداشتی پایین به علت کاهش آب بدن ناشی از اسهال و استفراغ شدید و مصرف مایعات کم می باشد. حتی در کشورهای صنعتی نیز میلیون ها کودک مبتلا به گاستروآنتریت می شوند که منجر به بستری شدن سالانه حدود ۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ مورد در آمریکا می شود که از این مقدار ۲۰ تا ۴۰ مورد منجر به مرگ می شود. عامل شایع روتا ویروس می باشد و واکسن آن خیلی موثر بوده و باعث کاهش عفونت شدید روتا ویروسی می شود.
برای آگاهی از شدت بیماری باید به سولات زیر پاسخ داده شود
دفعات و فواصل استفراغ؟
آیا کودک بدون استفراغ می تواند مایعات مصرف کند؟
دفعات اسهال؟
آیا مدفوع نیمه جامد، یا شل یا آبکی است؟
مقدار دفعات ادرار کردن کودک در ۸ تا ۱۲ ساعت اخیر از طریقه پوشک یا دستشویی رفتن معلوم می شود.(کاهش آب بدن)
علائم شدت بیماری عبارتند از:
علائم کم آبی و خشکی دهان، چشم و پوست، نداشتن اشک موقع گریه، در ۸ تا ۱۲ ساعت گذشته پوشک خشک باشد، گریه ضعیف، خواب آلودگی غیر معمول، کاهش حرکات بدن، کاهش ناگهانی وزن که میتواند بعلت از دست دادن مایعات در کودکان باشد.
در صورت لزوم آزمایش خون برای بررسی وجود عفونت و از دست دادن آب بدن و سایر آزمایشات مثل کشت مدفوع و بررسی میکروسکوپی مدفوع برای جستجوی انگل ها.
طول زمان اسهال
اکثر موارد اسهال استفراغ خفیف بدون عواض ۲ تا ۳ روز طول می کشد ولی با وجود از بین رفتن علائم تا یک هفته کودک ممکن است بعضی اوقات مدفوع شل داشته باشد.
پیشگیری
واکسیناسیون برای روتا ویروس و هپاتیت A، شستشوی دست ها با آب و صابون بخصوص بعد از رفتن به دستشویی بعد از تعویض پوشک و بعد از برخورد با کودک مبتلا به اسهال شستشو دست ها با آب و صابون قبل و بعد از ریختن غذا، بخصوص بعد از برخورد با گوشت خام شستن لباس آلوده به اسهال با دترژان و سفید کننده حاوی کلرین، در صورتیکه رختخواب با اسهال آلوده شده با پاک کننده حاوی کلرین پاک شود.
در صورتیکه کودک در مهدکودک نگهداری می شود مطمعن شوید که پرسنل آنجا به طور مرتب دست های خود را با آب و صابون می شویند بخصوص بعد از تعویض پوشک و قبل از تهیه غذا اگر کودک در مهدکودک نگهداری می شود در صورت وجود اسهال باید سریعا توسط والدین به خانه برده شود و اجازه ندارد قبل از بهبودی کامل به مهدکودک وارد شود.
درمان
در کودکان سالم اکثر موارد اسهال استفراغ خفیف به تدریج در عرض چند روز بهبود می یابد ولی می توان اقدامات زیر را انجام داد.برای جلوگیری از کاهش آب بدن مایعات زیادی به کودک داده شود. از الکترولیت های خوراکی علاوه بر شیر استفاده شود. سرم های خوراکی از آب و آب میوه ها بهتر می باشد چون سدیم و پتاسیم مورد نیاز بدن را تامین میکند.در صورتیکه کودک نتواند مایع مورد نیاز در یک وعده را بخورد از مصرف مقدار کم و دفعات زیاد استفاده شود.
بعد از توقف استفراغ کودک، در حالیکه سرم های خوراکی را ادامه می دهید غذای معمولی را بتدرج شروع کنید مثل گوشت کم چرب کربوهیدرات مرکب مثل برنج یا سیب زمینی و نان، از دادن غذاهای چرب ، نوشابه های قندی پرهیز شود.
بدون نظر پزشک از دادن داروی ضد اسهال خودداری شود چون از دفع ویروس ، باکتری، انگل، و سموم حاصل از آن ها جلوگیری می کند.تا زمان بهبودی علائم بهتر است کودک در خانه استراحت کند و بعد از بهبودی به مدرسه فرستاده شود.
در صورتیکه کودک علائم از دست دادن آب قابل توجه داشته باشد و نتواند مایعات بنوشد پزشک ممکن است برای تامین آب بدن، کودک را بستری و از طریق سرم مایع لازم را به کودک برساند و با نتیجه آزمایش مدفوع از آنتی بیوتیک استفاده کند.