لطفاً علایم ظهور امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ در تهران و قم را بنویسید؟
لطفاً علایم ظهور امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ در تهران…
سوال
لطفاً علایم ظهور امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ در تهران و قم را بنویسید؟
پاسخ
علایم ظهور در تهران
از علایم ظهور در تهران، که در کلام امام صادق ـ علیه السلام ـ بیان شده است این روایت است: مفضّل از شاگردان آن حضرت می گوید:
امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود: بدان ای مفضّل، در حوالی شهر ری، کوه سیاهی است که در دامنه آن، شهری قرار دارد که تهران نامیده می شود، زمانی بیاید که در آن قصرهای مجلل و زن های زیبا زیاد باشند.
ای مفضّل، زن های آن ها، لباس کفّار بپوشند و همچون جبّاران و مستکبرین زینت نمایند. به شوهرهای شان تمکین نکرده و به کسب و درآمد آنان قناعت نکنند. طلاق و جدایی زن ها از مردان شان در آن فراوان گردد. از خصوصیات ناپسند دیگر آن شهر، در آن زمان، این است که مردها به مردها اکتفا کنند. و هم چنین، مردان شان سعی می کنند که خود را به شکل و قیافه زن ها؛ و زن های شان تلاش دارند که خود را به شکل مرد درآورند.
ای مفضّل، کسی که بخواهد در آخرالزّمان دینش سالم و محفوظ بماند و از فتنه در امان باشد، در آن شهر ساکن نشود و آن شهر را محل کسب خود قرار ندهد. زیرا، آن شهر محل فتنه است.تا می تواند از آنجا دوری نماید. و همانند روباهی که از دست دشمن از این سنگ به آن سنگ خود را پنهان می کند، از فتنه آن، خود را پنهان کند. ودر اطراف کوه ها و نواحی دور از آن زندگی کند.[1]
علائم ظهور در قم
علایم ظهور امام زمان ـ عجل اللهم فرجه الشریف ـ در قم، نمونه های گوناگونی دارد که به چند نمونه از آن اشاره می شود:
1) ظهور علم:
از مواردی که در روایات آمده، این است که در روزگار غیبت امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ قم، به مرکزی برای رساندن پیام اسلام به سراسر جهان تبدیل خواهد شد. چنان که این مطلب امروز تحقق یافته است و هم اکنون از سراسر جهان در شهر مقدس قم، چندین هزار طلبه وجود دارند. امام صادق ـ علیه السلام ـ در این باره می فرماید: «به زودی شهر کوفه از مؤمنان خالی گردد، علم و دانش از آن کوچ کند. همانند ماری که از پوستش بیرون آید و در شهری که آن را قم می نامند، ظهور می کند. و آن جا پایگاه علم و معدن دانش می گردد. آن زمان، زمان غیبت و نزدیک ظهور قائم ما خواهد بود.[2]»
و در روایتی دیگر می فرماید: «خداوند قم و مردم آن را جانشین حضرت حجت قرار می دهد. اگر چنین نبود، زمین اهلش را فرو می برد و حجتی بر زمین نمی ماند. زیرا، قم مرکز علم و دانش است و از آن جا علم در شرق و غرب عالم منتشر شده و بر جهانیان حجت الهی تمام می گردد. و حجت بر همگان عرضه می شود. پس از آن است که حضرت قائم ظهور خواهند کرد.[3]
2) سرزمین امن الهی:
خداونددرهرزمان، بندگان خالصی دارد که به یُمن برکت وجود آنان، دین خدا یاری شده و وسیله رفع بلا و گرفتاری می گردد. امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرماید:
« در هنگام غیبت قائم ما، قم و مردم آن، از گرفتاری و بلاها به دورند. اگر چنین نبود، زمین اهلش را فرو می برد. در آن زمان، در قم انسان هایی وجود دارند که حجت بر همه اند.خداوند به وسیله فرشتگان گرفتاری را از آن دور می کند.و قصد بد ستمگران را از آن منصرف می کند.[4]»
3) ظهور مردی صالح:
امام کاظم ـ علیه السلام ـ می فرماید:«مردصالحی از قم ظهور کند و مردم را به سوی خدا دعوت کند. مردم اطراف او جمع شوند. قلب او همانند پاره آهن است که باد حوادث او را نلغزاند. و به خداوند اعتماد نموده و از هیچ دشمنی ترس به دل راه ندهد. و هر دشمنی با وی روبرو شود خوار و ذلیل گردد.[5]»
عده ای از مترجمین این حدیث، پس از قیام امام خمینی- رضوان الله تعالی علیه _ مرد صالح را به وجود پر برکت آن فقیه مجاهد تفسیر کرده اند.
محل نصب پرچم امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ
امام علی ـ علیه السلام ـ فرموده است: « در آخرالزّمان، پرچم قائم آل محمد ـ صلی الله علیه و آله ـ در کوهی سفید در قم نصب شود. این کوه، کنار دهی کهن و در جنب آن مسجدی است. و در حوالی آن قصر کهنی که قصر مجوسی است قرار دارد. و آن جا را جمکران خوانند.[6]»
در تاریخ قم، آمده است در حوالی مسجد مقدس جمکران کوه سفید معروف به کوه حضرت خضر ـ علیه السلام ـ است که در کنار دهی کهن قرار دارد که بخشی از محلّه جمکران و مسجد آن می باشد. از زمان گذشته، در میان اهالی قم آن کوه، معروف بوده و در آن مسجد کوچکی بسیار قدیمی وجود دارد که زیارتگاه عاشقان امام زمان است. و در میان بزرگان معروف است که آن جا عبادت گاه حضرت خضر پیامبر و قدمگاه امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ است. و بسیاری از اهل دل و اهل عرفان، در آن مکان مقدس چله ها گرفته اند.[7]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. علایم الظهور، سیدبن طاووس.
2. عصر ظهور، علی کورانی.
3. النجم الثاقب، یامهدی موعود، میرزا حسین طبرسی نوری.
پی نوشت ها:
[1] . موسوی اصفهانی، سید محمود، معجم الملاحم و الفتن، بیروت، دار صادر، ج3، ص165. و سفینه البحار، ج 1، ح 27.و منتخب التواریخ کرمانی، ص 875.
[2] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 60، ص 213.
[3] . قمی، عباس، سفینه البحار، ج 2، ص 445.
[4] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 60، ص 212.
[5] . همان، ج 60، ص 216.
[6] . نایینی، محمد علی، انوارالمشعثعین، قم، انتشارات کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، ج1، ص457.
[7] . نایینی، محمد علی، انوارالمشعثعین، قم، انتشارات کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، ج1، ص457.
لطفاً علایم ظهور امام زمان ـ عجل الله فرجه الشریف ـ در تهران و قم را بنویسید؟ / مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم