چرا با آن که میدانیم در آینده امام مهدی (عج) ظهور خواهد کرد، باید هم چنان به جهاد و دفاع دست بزنیم؟
چرا با آن که میدانیم در آینده امام مهدی (عج) ظهور خواهد کرد…
سوال
چرا با آن که میدانیم در آینده امام مهدی (عج) ظهور خواهد کرد، باید هم چنان به جهاد و دفاع دست بزنیم؟
پاسخ
ظهور امام زمان(ع) شرایطی دارد از جمله مواردی که شرط تحقق ظهور به شمار آمده و برای ظهور بایسته است آمادگی جامعه و مردم برای پذیرش این امر است یعنی باید مردم جهان از نظر رشد فکری و کمالات روحی به حدی برسند که بتوانند ارزش وجود امام را درک کرده و شایسته ظهور و حضور او گردند.
گفتنی است مانع اساسی ظهور حضرت هم عدم آمادگی است و آمادگی روحی جامعه جز باتحول روحی و خودسازی ممکن نیست. تغییر و تحول روحی و خودسازی و تهذیب اخلاق نقش مهمی در ایجاد انقلاب بزرگ و به پیروزی رساندن آن دارد و با تحولات بیشتر در روحیه انسان ها و ساخته شدن نیروهای با صلابت میتوان اذعان داشت که یکی از زمینههای ظهور فراهم آمده است. باید بدانیم که امام زمان (عج) هم به انتظار لحظهای است که این تحولات درونی در قلب و روح انسانها به وجود آمده و به حد کمال خود برسد تا ظهور برای حضرت میسر شود.
چنان چه افرادی که شایستگی همراهی با حضرت را داشته باشند فراهم آیند، یکی دیگر از مقدمات ظهور مهیا میگردد. و با خود سازی این افراد نیروی انسانی انقلاب بزرگ مهدی ـ علیه السّلام ـ تشکیل میگردد و حضرت با آن نیروها منویّات خویش را به پیش میبرد.
پیداست، انقلابی با آن عظمت و وسعت و رسالت سترگ، انسان ها و عوامل بزرگی را میطلبد تا قادر به پیاده کردن رسالت عظیم خود باشد؛ انسانهایی خودساخته و از جان گذشته، فقیه، سیاستمدار، مدیر و مدبر، مبارز, شجاع و….
از دیگر مواردی که موجب فراهم شدن زمینه آن انقلاب جهانی شده و مکمّل تحول جامعه و انسانهاست جهاد و دفاع است، جهاد و دفاع باعث میشود که اسلام و جامعه اسلامی در برابر هجوم نظامی و فرهنگی دشمنان اسلام مصون و محفوظ بماند. و علاوه بر آن موجب تحکیم و گسترش تعالیم دینی در جامعه و دنیا خواهد شد. بنابراین دفاع از اسلام و سرزمینهای اسلامی بر همه مسلمانان واجب بوده[1] و یکی از مهمترین عوامل زمینهساز برای ظهور حضرت میباشد.
گذشته از همه اینها ما باید توجه داشته باشیم که اگر در برابر ظلم و فساد رایج در دنیا بیتفاوت باشیم و یا این که آنان را همراهی کنیم قطعاً از کسانی خواهیم بود که انقلاب حضرت مهدی (عج) برای درهم کوبیدن آنان خواهد بود، پس باید خود و دیگران را از این خطر مصون و محفوظ بداریم.
همچنین باید توجه داشته باشیم که در روایاتی متعدد، از افرادی جهادگر و انقلاب هایی که به دست آنها واقع میشود به عنوان زمینهسازان ظهور یاد شده است.
پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ میفرمایند: مردمی از مشرق قیام میکنند و زمینه حکومت مهدی را فراهم میسازند.[2] امام باقر ـ علیه السّلام ـ نیز میفرمایند: گویا میبینم گروهی از مشرق زمین خروج میکنند و طالب حق اند. امّا آن ها را اجابت نمیکنند، مجدداً بر خواستههای شان پافشاری میکنند، امّا مخالفان نمیپذیرند، و وقتی که چنین وضعی را مشاهده میکنند شمشیرها را به دوش کشیده در مقابل دشمن (جهاد میکنند و) میایستند. اینجاست که پاسخ مثبت میگیرند امّا این بار نمیپذیرند، تا این که همگی قیام میکنند (و حکومت تشکیل میدهند) و آن را جز به صاحب شما (حضرت مهدی (عج)) به کس دیگری نمیسپارند.[3]
در این جاضروری و مناسب است به ادلهای اشاره شود که میگوید قبل از ظهور حضرت هم باید قیام نمود.
1. دلایل امر به معروف و نهی ازمنکر
روایات وارده درباره امر به معروف و نهی از منکر، برای آن مراتبی قائل شده است که بهترین آن بالاترین آن مراتب است، یعنی قیام علیه ستمگران که امر به معروف عملی است.
2. اسلام و پیمان با دانشمندان
در نگرش اسلامی خداوند از دانایان هر قومی تعهد و پیمان گرفته که بر شکمبارگی عدهای و گرسنگی عدهای دیگر آرام نگیرند، یعنی اگر در نظامی وضع به گونهای تنظیم شده که عدهای در رفاه مطلق به سر می برندو عدهای دیگر از گرسنگی و بیچارگی درمانده شده اند، بر علماء و دانشمندان آن قوم واجب است که سکوت را روا ندانسته و برای دفاع از حقوق محرومان بپا خاسته و حق مظلومان را از ظالمان بستانند. چنین کاری در برابر حاکم ستمگر مستلزم قیام همگانی است و گرنه با نصیحت و اعتراض افراد معدودی نظام عوض نخواهد شد.[4]
3. قیامهای مورد تأیید
علاوه بر دو دلیل مذکور روایاتی است که به قیامهایی قبل از قیام حضرت مهدی اشاره میکند و آنها را مورد تأیید قرار میدهد که تنها به یک حدیث اکتفا میشود:
عن ابی الحسن موسی بن جعفر ـ علیه السّلام ـ قال: رجلٌ من اهل قم یدعو الناس الی الحق، یجتمع معه قوم کزبر الحدید لاتزلهم الریاح العواصف و لا یملون من الحرب و لایجنبون و علی الله یتوکلون و العاقبه للمتقین؛[5]
از این حدیث شریف استفاده میشود که قیامی به رهبری مردی از اهل قم که مردم را به حق دعوت میکند صورت میگیرد که طرفداران و یاران آن رهبر مردمی استوار و آهنیناند که ابداً از جنگ خسته نمیشوند و از دشمن نمیهراسند و تنها به خدا تکیه میکنند و عاقبت نیز از آن کسانی است که اهل تقوا هستند.
روایاتی از این قبیل در لابلای کتب روایی فراوان به چشم میخورد که از آنها استفاده میشود قیامهایی قبل از قیام حضرت مهدی (عج) در روی زمین واقع میشود، گرچه پیروزی نهایی و غلبه کامل حق بر باطل و مستضعفان بر مستکبران تنها در قیام حضرت مهدی (عج) تحقق خواهدیافت .
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. آینده و آینده سازان، مرحوم محمد دشتی.
2. خورشید مغرب، محمد رضا حکیمی.
3. سیمای آفتاب، حبیب الله طاهری.
پی نوشت ها:
[1] . به رساله توضیح المسائل مراجع بخش دفاع و امر به معروف و نهی از منکر مراجعه شود.
[2] . یزدی حائری، علی، الزام الناصب، قم، مکتبه الرضی، 1362، ج2، ص14؛ کنز العمال، ج14، ص236، حدیث 38657.
[3] . نعمانی، کتاب الغیبه، ترجمه محمد جواد غفاری، قم، صدوق، 1376، ص 383؛ و بحار الانوار، پیشین، ج 52، ص 243.
[4] . ر.ک: نهج البلاغه، خطبه 3.
[5] . قمی، عباس، سفینه البحار، انتشارات کتابخانه سنایی، ج 2، ماده قم، ص 446.
چرا با آن که میدانیم در آینده امام مهدی (عج) ظهور خواهد کرد، باید هم چنان به جهاد و دفاع دست بزنیم؟ / مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم